Azië

Vietnam: eigenzinnig, maar betoverend stukje Azië

Vietnam/Laos/Cambodja
Boottocht in Vietnam
19-08-2019
Deel dit blogbericht Delen

Na al meerdere Aziatische landen bezocht te hebben, werd de volgende bestemming in dit bijzondere werelddeel Vietnam. Het land blinkt uit in diversiteit. Drukke steden worden er afgewisseld door uitgestrekte natuurgebieden en laten we vooral de heerlijke stranden, het smakelijke eten en de geheel eigen cultuur niet vergeten!

Ho Chi Minh City

Wij besloten om, tegen de ‘standaard’ route in, te starten in het zuiden, met als eerste stop: Ho Chi Minh City. Ho Chi Minh City, of ook wel Saigon, is een drukke wereldstad, waar meer scooters dan auto’s rondrijden. Op sommige plekken heeft u het idee dat ze hier niet aan verkeersregels doen. Op andere plekken is het juist weer erg ordelijk en wandelt u, omringd door wolkenkrabbers, het zakendistrict in.

Om de lokale specialiteiten en de echte sfeer van de stad te ervaren, is er geen beter alternatief dan het bezoeken van een night market. Wij kiezen voor de Benh Tanh Market en krijgen hier een simpel menu, waarbij we kunnen kiezen uit verschillende vers bereide gerechtjes, zoals verse springrolls, Bánh xèo (Vietnamese rijst pannenkoek met vulling) en malse spiesjes zo van de barbecue.

Een andere aanrader om cultuur te snuiven, is een bezoekje brengen aan de Cu Chi Tunnels. Dit is een gigantisch netwerk van ondergrondse gangen, waar u ziet welke sporen de Vietnamoorlog heeft achtergelaten in het land.

Can Tho - Mekong Delta

Vanuit Ho Chi Minh reizen wij vervolgens per lokale bus naar Can Tho om de Mekong Delta te bezoeken. We maken gebruik van een ‘sleepers’ bus die er ongeveer 3 uur over doet, met ligstoelen en voorzien van wifi en een usb-aansluiting om uw telefoon op te laden. Op deze manier voelt reizen niet als een straf! Als u de Mekongdelta bezoekt, is de floating market een must see. Deze is op 6 kilometer vanaf Can Tho te vinden. Het mooiste is om dit met een klein bootje te doen, u gaat dan echt tussen de locals het water op en komt vervolgens ook langs de kleine floating market. Vanuit ons bootje bestellen wij een kopje vers gebrande Vietnamese koffie en een goed gevulde kom Phở (lokale noodle soup).

Haventje in Vietnam
Ho Chi Minh City in Vietnam
Benh Tanh Market in Vietnam

Hoi An

Vanuit Can Tho reizen we per bus terug naar Ho Chi Minh City, waarvandaan we doorvliegen naar Hoi An. Onze eerste binnenlandse vlucht en gelukkig verloopt alles volgens planning. In Hoi An verblijven we net buiten het centrum in de buurt van het strand. Een leuke bijkomstigheid is dat we hier gebruik kunnen maken van gratis fietsen. Het is al laat in de avond wanneer we aankomen in onze B&B, maar desondanks krijgen we een warm welkom met huisgemaakte loempiaatjes!

Het leukste aan deze stad vond ik de paradijselijke en vooral schone stranden, maar ook het sfeervolle oude centrum, vooral bekend om de karakteristieke Chinese lantaarns in de straten. In dit centrum mogen geen voertuigen komen (ook geen scootertjes), waardoor u in alle rust door de straatjes kunt slenteren. Er heerst een heel relaxte sfeer en op elke hoek van de straat ruikt u lekker eten. We laten ons dan ook meerdere malen verleiden tot een lekker bakje street food.

Tijdens ons verblijf maken we ook met een lokale gids een fietstocht door het platteland en de rijstvelden. Onderweg proeven we wederom dat de lokale koffie hier uit de kunst is en varen we een stukje in een ‘Coconut Basket Boat’. In Hoi An hadden we best nog wat langer willen blijven.

Hanoi

Onze volgende stop is Hanoi, de ultieme stad om lekker rond te slenteren. Ga zeker eens naar het oude stadscentrum, de ‘Old Quarter’ van Hanoi. De stad is druk en het verkeer wat chaotisch, maar dit betekent ook zeker levendigheid, diverse bezienswaardigheden en tal van gezellige restaurants en barretjes. Bestel hier een Banh Mi (baguette), een smakelijke erfenis van de Franse bezetting in het verleden.

Mekongdelta Vietnam
Hoi An in Vietnam vanaf het water
Rijstvelden van Vietnam

Sapa

Vanuit Hanoi pakken we wederom de sleeper bus richting het noorden, een ritje van ongeveer 6 uur over. Hoe verder we komen, des te groener het wordt en ook merken we dat we steeds meer de bergen in rijden. Eenmaal aangekomen in Sapa merken we gelijk het verschil in temperatuur, het is bijna koud!

We hebben een meerdaagse tour gereserveerd en gaan de eerste dag direct op trekking met een lokale gids. Het heeft geregend, dus het is glibberen door de rijstvelden en in de modder omhoog en omlaag, maar het uitzicht is het meer dan waard. Buiten onze eigen groep komen we weinig andere reizigers tegen en genieten we vooral van de serene rust en de prachtige omgeving. Sapa zelf is een klein en gemoedelijk dorp waar wij in de avond rondwandelen en leuke plekjes zoeken om wat te gaan drinken. Op het centrale plein staan elke avond Chinese toeristen met hele karaoke sets hun eigen optreden te verzorgen, erg vermakelijk!

Oorspronkelijk hadden wij na Sapa een cruise geboekt door Halong Bay, maar door de tyfoon die op dat moment door onze regio raasde, werd deze helaas geannuleerd. Een ontzettende domper, maar nu hebben we ineens 3 dagen over in ons programma. Als alternatief bezoeken we Ninh Binh, ten zuiden van Hanoi, wat ook wel ‘Halong Bay on land’ wordt genoemd.

Dit zijn de laatste dagen van onze reis, dus we doen alles op een relaxed tempo en dat kan hier erg goed. We gaan onder andere een dag fietsen door de omgeving en maken een boottocht door Tam Coc National Park . We varen door kalksteengrotten, langs tempels en door de prachtige omgeving. Het lijkt inderdaad een beetje op Halong Bay met de bergen en rotsen die uit het water steken. Ook maken we een klim naar Hang Mua viewpoint, een pittige klim, maar het spectaculaire uitzicht aan de top vormt de perfecte beloning.

Old Quarter van Hanoi, Vietnam
De groene natuur van Sapa, Vietnam
Ninh Binh in Vietnam vanuit de lucht

Vietnam is een prachtig en veelzijdig land en ik kan iedereen een bezoek aan deze bestemming dan ook van harte aanbevelen!

Bent u geïnteresseerd in een reis naar Vietnam? Onze reisadviseurs helpen u graag met het samenstellen van een reis op maat!

Gerelateerde
blogs

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor