Zuid-Afrika - ITG

01-07-2017 BarbaraTravelworld reisspecialist
  • Zuid-Afrika
  • Autoreis
  • Safari reizen

Toen ik op 12 April door Carlijn van ITG gebeld werd dat ik mee mocht naar Zuid-Afrika was ik natuurlijk door het dolle heen.

In 2013 heb ik Zuid-Afrika ook mogen bezoeken en dat was echt een fantastische reis geweest die veel indruk heeft gemaakt. Dus ik had er zin in!

10 mei stonden we met het groepje van 8 op Schiphol, beetje zenuwachtig allemaal, 10 dagen is toch best lang. Maar al snel was er een goede klik met iedereen en was het meteen héél gezellig.

Met KLM vlogen we direct naar Kaapstad, tijdens de vlucht hebben we ons niet hoeven te vervelen door alle films die we konden bekijken. Zelfs de film onze jongens stond al online :-) Voordeel is natuurlijk ook dat alle films nederlands gesproken of nederlands ondertiteld zijn. Na de 11 uur durende vlucht mochten we van de aardige stewardessen en piloten zelfs nog een kijkje nemen in de business class en cockpit! Super leuk!

Na aankomst in het Three Boutique hotel in Kaapstad hebben we het programma nog een keer doorgenomen en nadat we allemaal weer super enthousiast waren zijn we naar bed gegaan, want we hadden een druk programma voor de boeg.

Botswana maar stiekem gebruikt voor Zuid-Afrika

De eerste dagen veel gezien, in het snel even genoemd; Kaapstad en omgeving, de pinguïns in Simon's Town, Stellenbosch, Swellendam, Knysna en Plettenberg Bay. Stellenbosch vond ik echt een hele leuke plaats, het is heel hip met veel leuke wijnbarretjes en terrassen. Hier hadden we een wijnproeverij van Brampton, en die viel bij de meeste goed in de smaak. Voordeel is ook dat de wijnen gewoon te koop zijn bij de appie. Dus we hoefden niet alle flessen mee te nemen naar Nederland. 

In Stellenbosch stond er voor ons de bites en sites tour geboekt. Hierbij ga je met een gids verschillende lokale eettentjes langs. We zijn bv. Bij een bakkerij geweest voor een stukje versgebakken brood, bij een slager voor wat biltong bij de wijnproeverij. Bij restaurant de Oude werf kregen we typische Zuid-Afrikaanse lekkernijen zoals Bobotie en het nagerecht kregen we bij een schattig klein winkeltje waar ze dit als een soort van high tea serveerde. Deze tour vonden we allemaal een aanrader en zouden we zeker adviseren aan de klant.

Hoogtepunt van de reis voor mij was uiteindelijk de laatste 2 nachten in het Shamwari safari park.

Wow wat een mooi park, immens groot en de accommodaties die zij hier aanbieden zijn stuk voor stuk heel divers. Dus voor iedereen is er wel een accommodatie die aanspreekt. Ze hebben in totaal 6 lodges verspreid over het hele park. Zelf verbleven we in het Long Lee Manor, dit is het oudste gedeelte van het park. Long Lee Manor is een statig landhuis wat nu functioneert als restaurant. Hierom heen hebben ze 15 kamers gebouwd van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over het park.

Onze ranger tijdens het verblijf hier was Jonathan, een Zuid Afrikaan uit Nelspruit. (heel leuk natuurlijk dat wij als Nederlanders de Zuid-Afrikanen ook gewoon kunnen verstaan, mits ze rustig en langzaam praten dan ;-)) Jonathan werkte nu 10 maanden in dit safaripark dus hij kende nog niet alle weggetjes, dit zorgde soms voor avontuur. Wat in het begin leek op een leuk weggetje om een hele hoek af te snijden eindigde in steil doodlopend pad volledig begroeid met doornstruiken. Vond ik wel even spannend, ik dacht hoe gaat hij nu weer terug omhoog. Maar alsof hij het al veel vaker had gedaan parkeerde hij die jeep in zijn achteruit en reed gewoon weer terug omhoog ondertussen wel 90% van zijn Jeep bekrast…

Al tijdens de eerste gamedrive zagen we een Cheeta met 4 welpjes, wow dat was echt heel erg gaaf en natuurlijk heel bijzonder om te zien zeker omdat deze beesten heel lastig te spotten zijn.

Leuke was ook dat Jonathan niets had gezegd hierover maar gewoon ineens heel hard ging rijden totdat we met onze neus hierboven op stonden.

Groot verrassingseffect dus!

Ook de volgende dag had hij nog voldoende verrassingen door de achtervolging in te zetten op 2 leeuwinnen die hun welpen kwijt waren. Dit was wel heel spannend om zo dicht bij deze beesten te zijn, en te merken dat ze volledig ontspannen zijn ondanks dat wij er continu bovenop zaten. Ik vond vooral de ochtend safari's het indrukwekkendst, dit omdat je dan de meeste beesten spot en je voelt dat het park rustig aan het ontwaken is. Na 2 nachten in het Shamwari reservaat is de studiereis op zijn einde. We hadden een transfer terug naar de luchthaven van Port Elizabeth.

Vanuit Port Elizabeth vlogen we verder naar Johannesburg waar we uiteindelijk met de KLM weer naar Amsterdam gingen.

ITG bedankt dat ik mee mocht op deze super gave trip!

Autoreis Compleet Zuid-Afrika

>28-daagse autoreis langs alle hoogtepunten

Het wild en de natuur in de nationale parken van Zuid-Afrika is overweldigend. Tijdens deze reis ga je zelf met de auto op safari en verblijft u regelmatig middenin veelzijdige natuurgebieden. Ga op zoek naar de ‘big five’ of geniet van een wandeling…

Vanaf:2.845 p.p.

Autoreis De Tuinroute van Zuid-Afrika

>17-daagse autoreis

De Tuinroute leidt door de Westkaap langs hoogtepunten als Tsitsikamma National Park en de lagunestad Knysna. Verder landinwaarts ligt Oudsthoorn, dat bekend staat als struisvogelstad. Geniet van het bruisende Kaapstad en eindig de reis in de gemoede…

Vanaf:2.645 p.p.

Autoreis Op safari in Zuid-Afrika

>15-daagse autoreis Krugerpark en Limpopo

Altijd al de Big Five willen spotten? Op deze reis krijg je volop mogelijkheden de leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn te zien. Je bezoekt het wereldberoemde Krugerpark en het minder bekende, maar zeker niet minder indrukwekkende Mapungubwe…

Vanaf:2.075 p.p.
Meer verhalen
14-04-2018

Zo zag je Zuid-Afrika nog nooit

  • Zuid-Afrika
  • Safari reizen

Esther Brenninkmeijer ging vorig jaar met haar vriend naar Zuid-Afrika en kwam met hele bijzondere herinneringen terug.

Ik kan minstens een jaar genieten van een vakantie van tweeënhalve week. Het begint met het plannen. Voor onze reis naar Zuid-Afr…

Lees Meer