Vragen? Mail ons!
Contact opnemen
menu
Travel World
Travel World

Peru: meer dan Machu Picchu

17-07-2019 Milou BrandReisspecialist Travelworld
  • Peru

Peru is het land van de Inca’s, alpaca’s, een rijke historie, indrukwekkende natuur en traditionele indianencultuur. Al jaren stond deze bestemming hoog op mijn bucketlist en ik was dan ook heel benieuwd of mijn hoge verwachtingen overtroffen zouden worden.

Drie weken heb ik door Peru rondgereisd, maar achteraf gezien was dit veel te kort. Mijn eerste advies luidt dan ook: blijf niet te lang in hoofdstad Lima. Kom er lekker even bij van je vlucht en neem een kijkje bij de vrolijke muurschilderingen en street art van de wijk Barranco. Begrijp me niet verkeerd, het is een boeiende stad, maar verderop in de reis kun je je dagen veel beter gebruiken!


Na Lima reisde ik door naar Paracas, ongeveer 4 uur reizen ten zuiden van de hoofdstad. Vanuit Paracas kun je met een boot naar de Islas Ballestas. Een waar paradijs voor vogels, zeeleeuwen en pinguïns. Een aanrader is om een taxi chauffeur je door het nationale park te laten rijden. Anders dan op de Ballestas Eilanden zijn hier weinig dieren te zien, op flamingo’s na dan. Daarentegen vind je er prachtige landschappen. Heel bijzonder om te zien dat de woestijn aan de zee grenst.


Vervolgens ben ik doorgereisd naar Huacachina, een klein dorpje verscholen tussen de zandduinen. Verwacht niet teveel van Huacachina. Het is een erg klein, toeristisch plaatsje dat om een meertje gelegen is. Het is leuk om een tour door de zandduinen te maken. Per buggy cross je door de duinen en maak je stops om te sandboarden. Maak je riemen goed vast, want het kan er soms wild aan toegaan. ’s Avonds kun je de duinen opklimmen en word je met een beetje geluk beloond met een prachtige zonsondergang.


Langzaam maar zeker kwam ik nu in de buurt van dé regio om de Condor te spotten: Colca Canyon. Houd er rekening mee dat dit gebied op meer dan 3 km hoogte ligt en de kans bestaat om hoogteziekte te krijgen. Om dit te voorkomen is het raadzaam om de hoogtes langzaamaan op te bouwen en niet in 1 keer naar de bergen te reizen. De grootste kans om de roofvogel de Condor te spotten, is in de ochtend. Dit omdat de zon de lucht in de kloof in de ochtend verwarmt en de condors het erg prettig vinden om op deze warme lucht naar boven te zweven. Vanuit de verschillende dorpjes in de Colca Canyon worden er verschillende tours aangeboden. Met een gids rijd je richting het uitzichtpunt Cruz del Condor, vanwaar je uitzicht hebt op de kloof. En dan is het wachten tot de vogels zich laten zien. En ik kan verklappen: het is het wachten meer dan waard!


Aansluitend ben ik naar Cuzco gegaan. Cuzco was ooit de hoofdstad van het Inca Rijk en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het wordt vaak gezien als de toegangspoort naar Machu Picchu, maar de stad is meer dan dat. Je vindt hier oude Inca ruïnes, koloniale architectuur en kunt je goed vermaken in de sfeervolle wijkjes. Vanuit Cuzco kun je tevens verschillende excursies boeken naar toeristische attracties in de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan Rainbow Mountain, Lake Humantay, de zoutterrassen van Maras en de Heilige Vallei. Een bezoek aan Lake Humantay is ook zeker een aanrader, maar houd er rekening mee dat het een zeer zware klim is voor gevorderde wandelaars.


Ondanks het feit dat Peru een heel divers land is en veel meer dan Machu Picchu alleen, ontkom ook ik er niet aan om dit wel als absolute hoogtepunt te bestempelen. Om er te komen ben je wel even onderweg, maar de reis ernaartoe is al een leuke ervaring op zich. Vanuit Cuzco reisde ik eerst met de bus en vervolgens met de PeruRail naar Aguascalientes, waar ik overnachtte. Om de grote drukte bij Machu Picchu voor te zijn, dien je erg vroeg op te staan. Vanaf 04.00 uur ontstaan de eerste rijen al om met de bus boven te komen. Eenmaal in de bus kom je via een weggetje vol met  haarspeldbochten dichter en dichterbij het einddoel. Aangekomen op het eindpunt heb je al een wijds uitzicht over de bergen. Het grootse gedeelte ervan is nog in nevel gehuld en lastig zichtbaar door wolken en mist, maar even later trekt het open en komt de zon tevoorschijn. Terwijl enkele alpaca’s me tegemoet komen lopen, manifesteert zich een steeds indrukwekkender uitzicht. Dit zijn van die momenten dat je jezelf even moet knijpen om te zien of je niet droomt. De verborgen Incastad blijkt in het echt nog vele malen fraaier dan op de foto’s, wat een ervaring! Tip: vergeet je paspoort niet. Je kunt bij de uitgang namelijk een stempel van Machu Picchu krijgen.


Peru heeft mijn verwachtingen absoluut overtroffen en ik had er nog wel veel langer willen blijven. Ik ga beslist nog eens terug, maar zal in de tussentijd mijn bevindingen delen met Travelworld reizigers die zelf een droomreis naar dit veelzijdige land willen maken!

Travel World

Rondreis Hoogtepunten van Peru

>15-daagse rondreis door Peru

Peru staat vooral bekend om het voormalige Incarijk met als hoogtepunt Machu Picchu. Kom achter de geheimen van dit eeuwenoude volk tijdens deze rondreis. Vlieg over de mysterieuze geogliefen bij Nazca, maak kennis met ijsprinses Juanita in ‘de witte…

Vanaf:2.925 p.p.
Travel World

Rondreis Impressies van Peru

>10-daagse rondreis door Peru

In korte tijd reis je als het ware door de lange geschiedenis van Peru. Zo bezoek je de belangrijkste bezienswaardigheden uit de tempelrijke pre-Inca tijd en uit de pre-Spaanse tijd. Alle aandacht wordt besteed aan de stijlvolle koloniale tijd en het…

Vanaf:2.525 p.p.
Travel World

Rondreis Kleurrijk & authentiek Peru

>16-daagse rondreis door Peru

Tijdens deze rondreis maak je kennis met koloniale steden, inheemse culturen en prachtige natuur. Je zult ervaren dat Peru veel gezichten heeft. Je reis begint in Lima en gaat verder naar de Heilige Vallei, Aguas Calientes, Cuzco, naar het Titicameer…

Vanaf:3.745 p.p.
Travel World

Rondreis Peru het land van de Inca's

>16-daagse rondreis door Peru

Ontdek tijdens deze rondreis de hoogtepunten van het veelzijdige land Peru. Met zijn zeer verschillende landschappen nodigt Peru je uit om de hooglanden en de regenwouden te verkennen. Je verblijft tijdens deze reis een aantal nachten in het prachtig…

Vanaf:3.425 p.p.
Meer verhalen
07-02-2020

De mooiste plekken ter wereld volgens onze specialisten

  • Lapland
  • Peru
  • Tanzania
  • Namibië
  • Zuid-Afrika
  • Mexico
  • Nieuw-Zeeland

Bij Travelworld doen we er alles aan om je mooiste reisdromen waar te maken. Onze reisexperts denken met je mee, voorzien je van praktische tips en adviseren je welke excursies en accommodaties het beste aansluiten bij jouw wensen. Maar hoe zit het e…

Lees Meer
Travel World