Vragen? Bel ons!
0738440155
menu
Travel World
Travel World

14 verbazingwekkende gewoontes wereldwijd

28-08-2019 Ralf GoedvreeTekstschrijver Travelworld
 • Canada
 • USA
 • China
 • Peru
 • Indonesië
 • Brazilië
 • Mexico
 • Nieuw-Zeeland
 • Australië
 • India

Wij Nederlanders zijn best wat tradities gewend. Op Koningsdag gaan we massaal in het oranje gehuld de straat op, we vieren Sinterklaas, eten beschuit met muisjes bij de geboorte van een kind en snacks trekken we gewoon uit de muur. Stuk voor stuk zaken waar de gemiddelde toerist zijn wenkbrauwen bij fronst. Andersom zijn er natuurlijk ook tal van zaken die wij als opmerkelijk ervaren als we er in het buitenland getuige van zijn. Na een reis door India kijk je bijvoorbeeld heel anders naar je linkerhand en wie in Borneo de liefde van zijn leven ontmoet, zal wel twee keer nadenken alvorens in het huwelijksbootje te stappen. Een opsomming van leuke weetjes, handige feitjes en in sommige gevallen dringende adviezen.

‘How are you today?’ Amerikanen zijn dol op deze zin en het staat eigenlijk gelijk aan iemand gedag zeggen. In de horeca is het dan ook vaak de standaard begroeting. Het personeel benadert je zeer amicaal en voor een nuchtere Nederlander kan dit wat overdreven overkomen. Het is uiteraard een act, want als je de deur uit bent zijn ze je al weer vergeten en storten ze zich vol overgave op nieuwe gasten. Canadezen bedienen zich trouwens ook maar al te vaak van dezelfde openingszin, maar vergelijk een Canadees daarnaast nooit met een Amerikaan, dit ligt nogal gevoelig bij de trotse Canadees. De Franstalige Canadezen in Québec waarderen het als je ze aanspreekt in het Frans, of in ieder geval een poging daartoe doet. Het is een respectvol gebaar. Ze schakelen over op Engels als ze zien dat je het geprobeerd hebt. Beleefdheid is een groot goed in Canada. Voordringen is er uit den boze, evenals instappen in een trein of bus voordat de uitstappende passagiers allemaal zijn uitgestapt.


Japanners
nemen graag de tijd voor hun maaltijd. Stokjes spelen hierin een belangrijke rol. Gebruik ze alleen om te eten en niet om mee te ‘rotzooien’. Iets eten terwijl je loopt, wordt als raar gezien. Zit er een zwembad bij je hotel? In zwembaden en overige openbare gelegenheden is het veelal verboden een tattoo te showen en word je geacht deze te bedekken. Ten westen van Japan ligt China en ook hier is het goed om bepaalde situaties in een ander perspectief te zien. Word je tijdens het kerstdiner weleens aangesproken op je iets te uitbundige eetgewoontes? In China is het de normaalste zaak van de wereld. Smakkend en slurpend laat je zien dat je geniet van het eten. Doggybags kennen ze in China niet. Het is een teken van welvaart om niet je hele bord leeg te eten.


In het zuidelijkere deel van Azië ligt Borneo. Mocht je hier naast een stelletje zitten dat niet al te fris ruikt dan is de kans groot dat ze net getrouwd zijn! Newly weds mogen daar traditioneel drie dagen en nachten geen gebruik maken van de badkamer. Bad, douche en wastafel zijn niet toegestaan. Als ze dit volhouden, zou dit een garantie zijn voor een lang en gelukkig huwelijk.


Het temperamentvolle Zuid-Amerika heeft zo zijn eigen gewoontes. Heb je in een bar weleens moeite om te achterhalen of die leuke meid of jongen single is? In Peru laten vrouwen middels gekleurde hoofddeksels zien of ze al dan niet bezet zijn. Het dragen van een gekleurde hoofddeksel betekent: Ik ben beschikbaar! Iets te laat op een verjaardag komen, noemen we in Nederland inmiddels fashionably late. Verder is het bij ons niet meer dan normaal om bijtijds op een afspraak te verschijnen. Die verhoudingen liggen in Venezuela anders. Kom je daar op tijd, of zelfs te vroeg, dan wordt dit geassocieerd met hebzucht en te gretig zijn. Kom dus gerust een half uurtje te laat op je afspraak. Raak in Brazilië je eten niet aan met je handen. In grote delen van het land wordt dit als onbeleefd beschouwd. Zelfs kippenvleugeltjes, frietjes en pizza worden hier met mes en vork gegeten. In Mexico geldt het omgekeerde: Vrijwel iedereen eet er met zijn handen. Bestek gebruiken wordt gezien als uit de hoogte doen.


Down Under wordt veel waarde gehecht aan tradities en eergevoel. Voor redelijk wat Australiërs, of Aussies, ligt de kwestie aangaande de omgang vroeger met de Aboriginals gevoelig. Ze hebben het liever over sport! Barbecues, of ‘barbies’, zie je er overal. Bij mensen thuis, maar ook op openbare plekken. Families en vrienden zien het als een sociaal gebeuren. Iedereen neemt wat eten of drinken mee.


In Nieuw-Zeeland vinden we een wereldwijd fenomeen met de ceremoniële Haka dans. Oorspronkelijk ontstaan bij de Maori’s is de dans uitgegroeid tot een traditie waar alle inwoners van Nieuw-Zeeland (Kiwi’s) zich mee identificeren. Onder meer het nationale rugbyteam voert traditiegetrouw een Haka uit voordat de wedstrijd begint, maar het is ook een manier om toeristen welkom te heten. Het ritueel is van oudsher bedoeld om de goden aan te roepen.


Kom je tijdens een reis door Lapland langs Finland? Schrik niet als een Fin je uitnodigt om mee te gaan naar de sauna. Naast het feit dat de sauna zijn oorsprong vindt in Finland, is het droge hete luchtbad er de ontmoetingsplek bij uitstek. Zelfs zakelijke afspraken vinden er soms plaats.


Tot slot: eten, iemand begroeten of iets aanpakken doe je in India uitsluitend met je rechterhand. Men doet hier namelijk over het algemeen niet aan wc-papier. Hun billen vegen ze af met hun linkerhand en wat water. Doe er je voordeel mee!


Terug naar alle blogs -->

Meer verhalen
17-07-2019

Peru: meer dan Machu Picchu

 • Peru
 • Rondreis

Peru is het land van de Inca’s, alpaca’s, een rijke historie, indrukwekkende natuur en traditionele indianencultuur. Al jaren stond deze bestemming hoog op mijn bucketlist en ik was dan ook heel benieuwd of mijn hoge verwachtingen overtroffen zouden …

Lees Meer
11-01-2021

De verrassende eilanden van Bali

 • Indonesië
 • Strandvakantie
 • Rondreis

Ik houd van het ongerepte Azië en ontdek graag nieuwe dingen. In dat opzicht trok het redelijk commercieel ingestoken Bali mij nooit echt, maar desondanks heb ik er vorig jaar uiteindelijk anderhalve maand een fantastische tijd gehad. ‘Never judge a …

Lees Meer
Travel World