Latijns-Amerika

Hier beleeft u het échte Mexico

Mexico
Luchtballonvaart boven Maya piramides
18-04-2021
Deel dit blogbericht Delen

De meest toeristische regio van Mexico is zonder twijfel Yucatan. Daarbuiten zijn echter ook zeer mooie regio’s en steden te ontdekken waar u, in tegenstelling tot veramerikaanste plaatsen als Playa del Carmen en Cancun, het échte Mexico ervaart. Ook de regio van de hoofdstad wordt vaak overgeslagen, geheel onterecht overigens als u het mij vraagt. Waarschijnlijk komt dit door het overwegend negatieve en gevaarlijke karakter van de regio. Uiteraard zijn er plekken die u, evenals in bijvoorbeeld grote Braziliaanse steden, liever vermijdt. Mexico-Stad heeft enorm veel te bieden en u hoeft zich op veruit de meeste plekken beslist niet onveilig te voelen. Gezien de immense omvang van deze stad kunt u hier prima een aantal dagen doorbrengen. Ook ik koos voor die optie en vertel u in deze blog waarom u dit tijdens uw Mexico reis absoluut moet overwegen.

Openbaar vervoer in Mexico

Ik begin met een praktische en onmisbare tip: pak de metro! Uiteraard heeft het ook zijn charme om door een grote stad te slenteren, maar over een stukje van 5 kilometer doet u al gauw een half uur. Als u dus effectief met uw tijd om wenst te gaan, is de beste manier om van a naar b te komen via het uitstekend geregelde metrosysteem.

Bezienswaardigheden van Mexico-Stad

Het Zócalo, ook wel bekend onder de naam Plaza de la Constitución, is het centrale plein van Mexico-Stad en het op één na grootste plein ter wereld. In het midden van dit grote plein staat een enorme Mexicaanse vlag. Het is bijzonder om hier de vlaggenceremonie bij te wonen, elke dag om 8 uur 's ochtends hijsen militairen de vlag. Rondom het plein vindt u diverse bezienswaardigheden: aan de ene kant het Palacio Nacional waar de president woont en aan de andere zijde de kathedraal. Naast de kathedraal ligt Templo Mayor, een eeuwenoude tempel uit de tijd van de Azteken. Deze archeologische vindplaats is zeker een bezoek waard. Dompel uzelf bijvoorbeeld onder in de geschiedenis van de stad in het aangrenzende museum. Los van de bezienswaardigheden is het een gezellig plein waar u heerlijk mensen kunt kijken. Bijna elke dag treft u hier Azteekse dansers en traditionele muzikanten. Over muziek gesproken: Plaza Garibaldi is de place to be als u van de typische Mexicaanse muziek, mariachi, houdt. 's Avonds kunt u plaatsnemen bij één van de vele restaurantjes en cafés die rondom het plein gelegen zijn.

Xochimilco

Iets ten zuiden van Mexico-Stad vindt u de drijvende tuinen van Xochimilco, met vermelding op de Unensco Werelderfgoedlijst. Vroeger bestond Mexico-Stad uit eilandjes en gebruikte men voornamelijk kano’s om zich te verplaatsen. In deze regio zijn de kanalen nog intact gebleven en kunt u een leuk boottochtje maken. Het is een goede manier om even lekker te ontspannen in deze hectische stad. U vaart op een vrolijk versierde gondel, ook wel Trajinera genoemd, door de kanalen. Op de waterwegen hangt een gezellige sfeer omdat op diverse gondels mariachi muziek gespeeld wordt. Op andere gondels worden weer Mexicaanse gerechtjes en drankjes klaargemaakt die u kunt kopen.

Kano's in Xochimilco, Mexico
Buitenkant van het paleis voor Schone Kunsten in Mexico-Stad
Maya tempel in Teotihuacán de Arista

Chapultepec Park

Een bezoek aan het Chapultepec Park mag u ook niet overslaan tijdens een bezoek aan de Mexicaanse hoofdstad. In dit groene park ligt eveneens het kasteel van Chapultepec. Dit kasteel is op een heuvel gelegen, waardoor u hiervandaan een prachtig uitzicht heeft over de stad. Het oorspronkelijke interieur van het paleis, met weelderige kamers en gouden kroonluchters, is bewaard gebleven en te bewonderen door bezoekers. Op de bovenste verdieping is het Nationaal Historisch Museum gevestigd, waar u nog meer te weten kunt komen over de rijke geschiedenis van Mexico. Museumliefhebbers kunnen hun hart sowieso ophalen in en om Mexico-Stad. Ik moet bekennen zelf geen groot museumliefhebber te zijn, maar voelde toch de drang om er enkele te bezoeken om meer over de Mexicaanse cultuur en geschiedenis te weten te komen. Het nationaal antropologisch museum is wat dat betreft zeker een aanrader. In dit reusachtige museum komt u veel over de inheemse stammen als de Azteken en geschiedenis van Mexico te weten, erg interessant! U kunt hier gerust een halve dag doorbrengen, want het museum beschikt over meer dan 20 grote zalen. Op de weg naar het museum komt u langs vele marktkraampjes waar u typisch Mexicaanse hapjes kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan fruit met chilipoeder, rijkgevulde taco's of versgebakken koekjes.

Het prachtige, witmarmeren Paleis van de Schone Kunsten is één van de populairste gebouwen van de stad. Hier vindt u op de bovenste verdieping enorme muurschilderingen van Mexicaanse kunstenaars. In het gebouw worden tevens tal van concerten gehouden. Als u in Mexico bent, ontkomt u niet aan Frida Kahlo, één van de bekendste kunstenaars uit Mexico. In de leuke buurt Coyoacan kunt u een bezoek brengen aan haar kleurrijke ouderlijk huis, Casa Azul. Het huis is nog in oorspronkelijke staat, vol met foto's, kunstwerken en snuisterijen.

Teotihuacán de Arista

Een bezoek aan Teotihuacán de Arista neemt u tot ongeveer 2500 jaar mee terug in de tijd. Het is één van de belangrijkste archeologische plekken die op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Op ongeveer 50 kilometer buiten de hoofdstad zijn de historische ruïnes en piramides gelegen. Onder leiding van een gids zijn we het grote terrein doorgelopen en kregen we een goede indruk van hoe belangrijk deze plaats moet zijn geweest. De begeleiding van een gids heb ik hier ervaren als een absolute meerwaarde, een aanrader dus! Er zijn twee piramides die u kunt beklimmen: de piramide van de Maan en de immens grote piramide van de Zon. Beide heb ik beklommen en zeker de piramide van de Zon is de zware klim meer dan waard. Op de top heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving en is goed zichtbaar dat de stad Teotihuacán in een reusachtig dal was gebouwd.

Gedurende de paar dagen die ik in Mexico-Stad verbleef, heb ik echt ontzettend veel gezien en geleerd. Cultuur, historie en kunst wisselden elkaar af, maar ook traditioneel Mexicaans eten ontbrak geen dag. De mogelijkheden om lekker bij te komen op het water, in een park of op een terrasje maken het daarbij zeer gemakkelijk om een aangename balans te vinden tussen actief en ontspanning. Een onmisbaar onderdeel van uw Mexico reis!

Bent u geïnteresseerd in een reis naar Mexico? Onze reisadviseurs helpen u graag met het samenstellen van een reis op maat!

Gerelateerde
blogs

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor