Latijns-Amerika

Peru: meer dan Machu Picchu

Peru
Machu Picchu in Peru
16-07-2019
Deel dit blogbericht Delen

Peru is het land van de Inca’s, alpaca’s, een rijke historie, indrukwekkende natuur en traditionele indianencultuur. Al jaren stond deze bestemming hoog op mijn bucketlist en ik was dan ook heel benieuwd of mijn hoge verwachtingen overtroffen zouden worden.

Lima

Drie weken heb ik door Peru rondgereisd, maar achteraf gezien was dit veel te kort. Mijn eerste advies luidt dan ook: blijf niet te lang in hoofdstad Lima. Kom er lekker even bij van uw vlucht en neem een kijkje bij de vrolijke muurschilderingen en street art van de wijk Barranco. Begrijp me niet verkeerd, het is een boeiende stad, maar verderop in de reis kunt u uw dagen veel beter gebruiken!

Paracas

Na Lima reisde ik door naar Paracas, ongeveer 4 uur reizen ten zuiden van de hoofdstad. Vanuit Paracas kunt u met een boot naar de Islas Ballestas. Een waar paradijs voor vogels, zeeleeuwen en pinguïns. Een aanrader is om een taxi chauffeur u door het nationale park te laten rijden. Anders dan op de Ballestas Eilanden zijn hier weinig dieren te zien, op flamingo’s na dan. Daarentegen vindt u er prachtige landschappen. Heel bijzonder om te zien dat de woestijn aan de zee grenst.

Huacachina

Vervolgens ben ik doorgereisd naar Huacachina, een klein dorpje verscholen tussen de zandduinen. Verwacht niet teveel van Huacachina. Het is een erg klein, toeristisch plaatsje dat om een meertje gelegen is. Het is leuk om een tour door de zandduinen te maken. Per buggy crosst u door de duinen en maakt u stops om te sandboarden. Maak uw riemen goed vast, want het kan er soms wild aan toegaan. ’s Avonds kunt u de duinen opklimmen en wordt u met een beetje geluk beloond met een prachtige zonsondergang.

De Kathedraal van Lima, Peru
Grot in het water bij Islas Ballestas, Peru
Het dorp Huacachina, te midden van de woestijn, in Peru

Colca Canyon

Langzaam maar zeker kwam ik nu in de buurt van dé regio om de Condor te spotten: Colca Canyon. Houd er rekening mee dat dit gebied op meer dan 3 km hoogte ligt en de kans bestaat om hoogteziekte te krijgen. Om dit te voorkomen is het raadzaam om de hoogtes langzaamaan op te bouwen en niet in 1 keer naar de bergen te reizen. De grootste kans om de roofvogel de Condor te spotten, is in de ochtend. Dit omdat de zon de lucht in de kloof in de ochtend verwarmt en de condors het erg prettig vinden om op deze warme lucht naar boven te zweven. Vanuit de verschillende dorpjes in de Colca Canyon worden er verschillende tours aangeboden. Met een gids rijdt u richting het uitzichtpunt Cruz del Condor, vanwaar u uitzicht heeft op de kloof. En dan is het wachten tot de vogels zich laten zien. En ik kan verklappen: het is het wachten meer dan waard!

Cuzco

Aansluitend ben ik naar Cuzco gegaan. Cuzco was ooit de hoofdstad van het Inca Rijk en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het wordt vaak gezien als de toegangspoort naar Machu Picchu, maar de stad is meer dan dat. U vindt hier oude Inca ruïnes en koloniale architectuur. Ook kunt u zich goed vermaken in de sfeervolle wijkjes. Vanuit Cuzco kunt u tevens verschillende excursies boeken naar toeristische attracties in de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan Rainbow Mountain, Lake Humantay, de zoutterrassen van Maras en de Heilige Vallei. Een bezoek aan Lake Humantay is ook zeker een aanrader, maar houd er rekening mee dat het een zeer zware klim is voor gevorderde wandelaars.

Colca Canyon vanuit de lucht, Peru
Machu Picchu met twee lama's in Peru
Het oude centrum van Cuzco, Peru

Machu Picchu

Ondanks het feit dat Peru een heel divers land is en veel meer dan Machu Picchu alleen, ontkom ook ik er niet aan om dit wel als absolute hoogtepunt te bestempelen. Om er te komen bent u wel even onderweg, maar de reis ernaartoe is al een leuke ervaring op zich. Vanuit Cuzco reisde ik eerst met de bus en vervolgens met de PeruRail naar Aguascalientes, waar ik overnachtte. Om de grote drukte bij Machu Picchu voor te zijn, dient u erg vroeg op te staan. Vanaf 04.00 uur ontstaan de eerste rijen al om met de bus boven te komen. Eenmaal in de bus komt u via een weggetje vol met haarspeldbochten dichter en dichterbij het einddoel. Aangekomen op het eindpunt heeft u al een wijds uitzicht over de bergen. Het grootse gedeelte ervan is nog in nevel gehuld en lastig zichtbaar door wolken en mist, maar even later trekt het open en komt de zon tevoorschijn. Terwijl enkele alpaca’s me tegemoet komen lopen, manifesteert zich een steeds indrukwekkender uitzicht. Dit zijn van die momenten dat u uzelf even moet knijpen om te zien of u niet droomt. De verborgen Incastad blijkt in het echt nog vele malen fraaier dan op de foto’s, wat een ervaring! Tip: vergeet uw paspoort niet. U kunt bij de uitgang namelijk een stempel van Machu Picchu krijgen.


Peru heeft mijn verwachtingen absoluut overtroffen en ik had er nog wel veel langer willen blijven. Ik ga beslist nog eens terug!

Bent u geïnteresseerd in een reis naar Peru? Onze reisspecialisten helpen u graag met het samenstellen van een reis op maat!

Gerelateerde
blogs

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor