Afrika

Tanzania - Afrika op zijn best

Tanzania
Twee zebra's in Tanzania
19-05-2020
Deel dit blogbericht Delen

Het spotten van een luipaard is voor veel mensen de ‘heilige graal’ van een safari. Als ik eraan terugdenk dat wij een luipaard met twee jongen ruim anderhalf uur zomaar konden volgen, is dat toch enorm bijzonder. Het sierlijke dier trok zich ogenschijnlijk niets van ons aan en liet zich in alle glorie bewonderen. We hadden hier nog wel uren onafgebroken naar kunnen kijken, ware het niet dat de Serengeti lonkte met nog veel meer moois.

Reis naar Tanzania

Het is eind april 2017 en ik ben samen met mijn partner en 2 kinderen van 8 en 10 jaar afgereisd naar Tanzania. Wij werden daar opgewacht door onze Engelstalige chauffeur/gids Inock die ons deskundig door dit fantastisch mooie land heeft geleid. Wij zijn met name in het noorden gebleven en hebben de bekende parken Tarangire, Serengeti, de Ngorongoro Krater en Lake Manyara bezocht. De periode waarin wij reisden, de meivakantie, was niet het hoogseizoen en dat maakte dat het er heerlijk rustig was. Het voordeel hiervan was natuurlijk dat als er ergens iets te spotten viel, wij vrijwel alleen stonden te kijken in plaats van met meerdere 4WD’s eromheen.

Serengeti, Ngorongoro, Tarangire National Park & Kilimanjaro

De landschappen waar u doorheen rijdt zijn uiterst divers en variëren van de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti tot de krater van de Ngorongoro en van het idyllische Tarangire National Park tot de machtige Kilimanjaro. Onderweg komt u tevens de in hun traditioneel rode gewaden gehulde Masai mensen tegen die hier met hun gezinnen en dieren in harmonie met de wilde dieren weten te leven.

Luipaard in de groene omgeving van Tanzania
Kudde zebra's met buffels in Tanzania
Masai volk in hun rode gewaden

Safari & diverse accommodaties

Omdat wij met jonge kinderen reisden, hadden wij gekozen voor een safari met afwisselende accommodaties waar ook gelegenheid was om een duik te nemen in het zwembad. Wij verbleven in stijlvolle lodges, maar ook in een intiem tentenkamp. Bij de tentenkampen is geen zwembad aanwezig, maar hier beleeft u wel het ultieme gevoel van midden in de natuur zijn en is het, vooral voor de kids, geweldig spannend om ‘s nachts de hyena’s en andere dieren langs uw tent te horen lopen. U hoort gesnuffel, gegrom en als u goed luistert in de verte zelfs de geluiden van een mogelijke ‘kill’.

Big Five

De kinderen hebben vooral genoten van het zoeken naar en het spotten van wild. De 4WD is gewend aan zwaar terrein en beschikte over een opklapbaar dak, waardoor u tevens staand zicht had op de omgeving en compleet rondom kon kijken en zodoende goed het wild kon zien. Onderweg komt u de volledige Big Five tegen, maar ook enorme kuddes gnoes, zebra’s, gazelles, impala’s, buffels, olifanten, giraffen etc. die stuk voor stuk op zoek zijn naar water en verse graslanden. Soms komt u een waterpoel tegen waar de nijlpaarden als rotsen in het water liggen. April/mei was een mooie periode, daar er in januari/februari tal van jonge dieren het levenslicht zien. Enkele maanden later drentelt dit ‘jonge grut’ nog heerlijk mee in de veilige omgeving van hun moeder.

Leeuw met kub in Tanzania
Aapje in boom van Tanzania
Olifanten lopen op een rijtje langs het water in Tanzania

Lake Manyara National Park

Lake Manyara National Park is met afmetingen van 325 km² relatief klein voor een Afrikaans natuurpark, maar juist daardoor hangt er een hele ontspannen en intieme sfeer. Extra bijzonder aan dit park is dat het voor het grootste deel uit water bestaat. Het park ligt op ca. Anderhalf uur rijden van Arusha. Vanaf de gate slingert zich een weg door de prachtige en weelderige jungle met vele Blue Monkeys die van tak naar tak slingeren en ons nieuwsgierig aankijken. De bosrand gaat dan over op grasland tot aan de oevers van het alkalische meer waar grote kuddes gnoes, buffels en zebra's grazen. Ook de dik-dik - die vaak in de schaduw te vinden is - de klipspringer, olifant en de Manyara leeuw kan hier gespot worden. Waar Lake Manyara met name bekend om staat, zijn de vele verschillende vogelsoorten, waaronder de flamingo en de pelikaan. Mocht u nabij dit bijzondere park kleinschalig en knus willen overnachten, dan heb ik een geweldige tip voor een lodge waar ook nog een biologische moestuin en koffieplantage aanwezig zijn.

Ngorongoro Krater

Tijdens een rondreis door Tanzania mag ook een bezoek aan de Ngorongoro Krater niet ontbreken. Dit natuurfenomeen wordt ook wel het achtste wereldwonder genoemd. De grootste natuurlijke drooggevallen krater laat zich het best omschrijven als een reusachtige, magische vallei met graslanden, watervallen en bergbossen bewoond door een enorme verscheidenheid aan wild. Dat u hier bijzondere dieren op de meest vreemde plekken tegenkomt, bleek wel toen we op een heuveltje wilden gaan picknicken. We hadden onze lunchpakketten al bijna tevoorschijn gehaald toen we om het hoekje van het bankje waar we wilden gaan zitten een oude mannetjesleeuw zagen liggen. Gelukkig zagen we hem op tijd en konden we doorrijden, anders waren we zelf waarschijnlijk ongewild veranderd in een lunchpakket.


Een volle dag in het Tarangire National Park en maar liefst 4 dagen in de beroemde Serengeti maakten onze reis zowel letterlijk als figuurlijk compleet. Ik ben in mijn leven in veel landen geweest, maar bijna nergens klopte het totaalplaatje zo goed als in Tanzania. Van de wonderschone natuur tot het in groten getale aanwezige wildlife en van het heerlijke eten tot de uiterst vriendelijke bevolking en gidsen: wij hebben met het hele gezin van de eerste tot de laatste seconde genoten!

Bent u geïnteresseerd in een reis naar Tanzania? Onze reisadviseurs helpen u graag met het samenstellen van een reis op maat!

Gerelateerde
blogs

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor