Azië

10 Do's & Don’ts in Sri Lanka

Sri Lanka
uitzicht op de Lion Rock
15-10-2023
Deel dit blogbericht Delen

Reisadviseurs Leonie en Claudia van Travelworld zijn afgelopen maand op studiereis naar Sri Lanka geweest. Aan de hand van hun eigen ervaringen nemen ze u graag mee in al het moois dat het land te bieden heeft. Daarnaast geven ze u een aantal tips waar u rekening mee moet houden wanneer u op reis gaat naar Sri Lanka. Lees snel verder en ontdek de 10 Do's & Don’ts in Sri Lanka! 

DO 1: Lange kleding en sokken meenemen 

Uw reis begint natuurlijk bij het inpakken van uw koffer. Wij raden u aan om genoeg lange kleding en sokken mee te nemen voor het bezoek aan de tempels. De vloer kan namelijk nogal warm zijn en het is niet toegestaan om met uw schoenen naar binnen te gaan.  

DO 2: Online de Arrival Card invullen 

Het is aan te raden om voorafgaand aan uw reis online de Arrival Card in te vullen. Dit kunt u ook bij aankomst doen, maar het scheelt een hoop tijd wanneer u dit van tevoren al heeft gedaan. De Arrival Card is een soort aanvulling op het Visum, waarin bijna dezelfde gegevens staan. De lokale overheid wil aan de hand van de kaart graag weten wanneer u het land binnenkomt en wanneer u weer weggaat.  

DO 3: Kleingeld op zak hebben

Sri Lanka is een echt fooienland, waardoor het aan te raden is altijd genoeg kleingeld op zak te hebben. Reisadviseur Leonie wisselde bij het eerste hotel waar ze verbleef haar geld in, zodat ze de rest van haar reis genoeg kleingeld bij had.  

DO 4: Het olifantenweeshuis in Udawalawe bezoeken

Het is zeker de moeite waard om het olifantenweeshuis in Udawalawe te bezoeken. Reisadviseur Claudia is hier zelf ook geweest en verteld dat het bezoek slechts een half uurtje duurt maar veel indruk maakte. U ziet hier namelijk hoe jonge weesolifanten worden opgevoed om later weer de natuur in te kunnen gaan. 

DO 5: Probeer lokale gerechten

Zorg ervoor dat u een aantal Sri Lankaanse gerechten probeert in lokale restaurants. De favoriet van reisadviseur Claudia was de typisch Sri Lankaanse kottu. Maar let op; de gerechten zijn soms erg pittig! 

Sri Lankaans gerecht, geserveerd op een blad
witte tempel in sri lanka
reisadviseur met babyolifant
De outfit van de reisadviseur tijdens een tempelbezoek

DO 6: Bezoek in Kandy een foodcourt of lokale markt

Het is ook een echte aanrader om in Kandy een foodcourt of lokale markt te bezoeken. Hier maakt u kennis met de overheerlijke smaken van Sri Lanka.

DO 7: Bezoek de Lion Rock en de Pidurangala Rock

Bekijk naast de Lion Rock ook de Pidurangala Rock. Eenmaal boven op deze rots heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving en de Lion Rock, welke ook wel leeuwenrots wordt genoemd. Vroeger stond op deze rots het paleis van de koning, met als ingang een standbeeld van een leeuw. Helaas zijn momenteel enkel nog de poten van deze leeuw te bewonderen.

DO 8: Spot dolfijnen, orka's en walvissen

Vrijwel het gehele jaar door kunt u in Sri Lanka naast dolfijnen ook orka's en walvissen spotten. Daarnaast kunt u schildpadden hun eieren zien leggen op het strand. Dit alles is echter wel afhankelijk van waar in Sri Lanka u zich bevindt.

DO 9: Bezoek Ella

Het dorpje Ella biedt diverse mogelijkheden om te hiken. Zo kunt u bijvoorbeeld Little Adam’s Peak, Ella Rock en World’s End bezoeken.

DO 10: Bezoek een tempel tijdens een ceremonie

De laatste do van onze reisadviseurs is om een tempel te bezoeken tijdens een ceremonie. Deze vinden plaats met zonsopkomst, zonsondergang en tijdens de volle maan.

uitzicht op de Lion Rock
Tempel van binnen tijdens ceremonie
Spoorlijn in Ella met trein

Maar er zijn ook een aantal dingen die onze reisadviseurs Leonie en Claudia u af zouden raden tijdens uw reis naar Sri Lanka.

DON'T 1: Draag geen ongepaste kleding tijdens een tempel bezoek

Draag geen korte broeken of topjes naar de tempel bezoeken. Dit wordt namelijk als ongepast gezien door de lokale bevolking.

DON’T 2: Ga niet samen met een Boeddha op de foto

Het wordt niet aangeraden om samen met een Boeddha op de foto te gaan. Wanneer u dit wel doet is er de kans dat u hierover aangesproken wordt, aangezien dit niet respectvol is tegenover het geloof.

DON'T 3: Ga in het donker niet op straat

Zowel door onze reisadviseurs Leonie en Claudia als door de lokale bevolking wordt het afgeraden om in het donker op straat te gaan. Er is namelijk een kans dat u onverwachts wilde dieren, zoals olifanten en slangen, tegenkomt. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties.  

DON’T 4: Voer de loslopende dieren niet

In Sri Lanka lopen veel honden en apen rond, een unieke en leuke ervaring. Echter is het aan te raden deze dieren niet te voeren en op te letten met uw eigen voedsel.

DON'T 5: Ga niet de zee in bij een rode vlag

Tijdens het regenseizoen kan in het zuiden van Sri Lanka de zee nogal ruig zijn. Dit heeft te maken met de enorme onderstroming. Wappert er een rode vlag? Ga dan vooral niet de zee in.  

Boeddha's in tempel
kustlijn van Sri Lanka

DON’T 6: Bezoek het Yala National Park niet tijdens het regenseizoen 

Iets dat onze reisadviseurs ook niet aanrader tijdens het regenseizoen is om het Yala National Park niet te bezoeken. Wilt u toch graag een bezoekje brengen aan dit park? Dan is het aan te raden dit vroeg op de ochtend of heel laat in de middag te plannen zodat u de meeste kans heeft om wilde dieren te spotten.  

DON’T 7: Eet geen maaltijden waarvan u niet weet of het vers is 

Het wordt afgeraden om maaltijden te eten bij lokale restaurants waarvan u niet zeker weet of het vers bereid is, aangezien u hier erg ziek van kunt worden. Zo koos reisadviseur Leonie tijdens haar reis een keer voor een vegetarisch gerecht om minder risico te lopen op ziekte.

DON’T 8: Drink geen kraanwater

Ondanks dat de lokale bevolking uit de kraan drinkt, raden wij het u niet aan omdat het nogal verschilt van het kraanwater dat we gewend zijn. Let ook op met ijsblokjes of rauw eten dat gewassen is in kraanwater.  

DON’T 9: Boek geen goedkope Jeepsafari

In Sri Lanka boeken onze reisadviseurs vaak Jeepsafari's. Bent u van plan deze zelf te boeken? Let dan goed op dat u niet de goedkoopste Jeepsafari neemt. De Jeeps gaan vaak sneller kapot, wat uw safari kan beïnvloeden.  

DON’T 10: Vergeet geen toiletpapier

Vooral voor de vrouwen onder ons is het belangrijk om voor onderweg geen toiletpapier te vergeten. Dit kan in de vorm van vochtige doekjes of zakdoekjes, maar is vaak niet aanwezig is. 

Naast deze blog hebben wij ook onderstaande video opgenomen met onze reisadviseurs Leonie en Claudia. Bent u benieuwd naar onze andere video's? Neem dan een kijkje op ons YouTube kanaal en vergeet vooral niet te liken & abonneren!

Reisadviseur Leonie

Over de auteur

Hi, ik ben Leonie

Weet alles van Bali/Indonesië, Botswana, Canada, Costa Rica, Cuba, Mexico, Singapore, Sri Lanka, Zuid-Afrika, Maleisië, Vietnam/Laos/Cambodja, Verenigde Arabische Emiraten, Namibië, Verenigde Staten

Vanaf jongs af aan heb ik veel gereisd en daardoor al vele hele mooie plekken in de wereld mogen zien. Toen ik voor het eerst naar Azië ging werd ik verliefd op de diverse cultuur, prachtige natuur en het overheerlijke eten. Het bezoeken van tempelcomplexen, streetfood eten bij de locals of het spotten van wildlife tijdens het hiken door de jungle, maakt dit bijzondere continent zo speciaal voor mij. Voor mijn werk reisde ik naar Midden-Amerika, wat heeft deze regio mij enorm verrast! De gezelligheid, sfeer én Latijns-Amerikaanse muziek maakt het een compleet andere beleving. Maar er is uiteraard nog veel meer moois te bewonderen en te ontdekken in de wereld. Ik kijk uit naar alle reizen die ik nog mag maken zodat ik mijn kennis en ervaringen met u kan delen!

Gerelateerde
blogs

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor