Zuidpool

Antarctica

Antarctica Ijsberg
Antarctica ijsschots
Keizerpinguin Antarctica

Ontdek grote ijsbergen en pinguïns
op Antarctica

Antarctica is een mysterieus en ongerept continent, gelegen in het uitgestrekte Zuidpoolgebied. Het wekt de nieuwsgierigheid van avonturiers en natuurliefhebbers van over de hele wereld. Toch komen er maar weinig reizigers. Antarctica ligt dan ook behoorlijk afgelegen in het uiterste zuiden van onze planeet. Door het poolklimaat is het reisseizoen beperkt tot onze wintermaanden, wanneer het in Antarctica juist zomer is. Vanwege de geografische ligging op het zuidelijk halfrond zijn Zuidpoolexpedities alleen mogelijk van november tot en met maart. Gedurende deze periode schommelt de gemiddelde temperatuur op het Antarctische schiereiland tussen -2 en +10 graden Celsius. De belangrijkste reden om een Zuidpoolexpeditie te ondernemen is om de immense, witte landschappen te zien waarin verschillende soorten pinguïns leven, waaronder ezelspinguïns, kinband- en adeliepinguïns. Daarnaast zwemmen er regelmatig walvissen en orka's en talloze zeerobben.

Het is raadzaam om laagjeskleding mee te nemen in uw koffer, want hoewel we Antarctica met koude associëren, kan het soms met een zonnetje heel aangenaam aanvoelen. De sub-Antarctische eilanden van de Falklands en Zuid-Georgië genieten van een milder klimaat, met temperaturen die tijdens de zomermaanden kunnen oplopen tot 17 graden Celsius. Echter, de aanhoudende wind kan de gevoelstemperatuur aardig beïnvloeden, dus neem zeker een waterdicht windjack mee.

Onbewoond continent

Hoewel Antarctica een behoorlijke omvang heeft en groter is dan bijvoorbeeld Europa in oppervlakte, wonen er geen mensen in dit bevroren wonderland. Afgezien van diverse wetenschappelijke onderzoeksstations, is het een onleefbaar terrein voor mensen. Wilde dieren zijn er des te meer in de Zuidpoolregio. Van verschillende pinguïnsoorten tot walvissen, zeeluipaarden en orka's.

Zuidpoolexpeditie ondernemen

Antarctica vereist vaak een lange reis. De meeste reizigers vliegen via Buenos Aires naar Ushuaia in Argentinië, 's werelds meest zuidelijke stad. Ushuaia is een kleine plaats aan het Beaglekanaal in Vuurland, vanwaar de meeste expeditieschepen vertrekken naar Antarctica. Daarbij steken zij de Drake Passage over, een ruige zee, die meestal twee dagen in beslag neemt. Pilletjes tegen zeeziekte zijn geen overbodige luxe, maar de beloning is groot als u eenmaal de eerste ijsbergen in zicht krijgt.

antarctica pinguin
antarctica ijsbergen
antarctica ijsschotsen
antarctica wandeltocht

Antarctica

Meestal gaat de reis naar het Antarctisch schiereiland als men het heeft over een Zuidpoolexpeditie. Dat heeft een milder klimaat dan het continent en heeft een zeer aantrekkelijk bergachtig landschap met uitgestrekte ijsvelden, gletsjers en fjorden met drijvende ijsbergen.

Sub-Antarctische eilanden

Tijdens een Zuidpoolexpeditie kan het Antarctisch schiereiland worden gecombineerd met de sub-Antarctische eilanden waaronder de Falklandeilanden en Zuid-Georgië. Met name dat laatste eiland is een waar wildparadijs met enorme kolonies met zeer fotogenieke koningspinguïns. Ze hobbelen over het strand langs zeeolifanten en zeerobben, maar er zijn ook oude walvisstations te zien en het graf van de beroemde ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton. Hier wonen overigens wel mensen al is het in kleine aantallen.

Tijdverschil

Tijdzones in Antarctica variëren sterk, maar tijdens de Antarctica-reizen houden de meeste schepen dezelfde tijd aan als de haven van vertrek, meestal Argentinië (Ushuaia). Hier is hierdoor in de wintertijd over het algemeen 4 uur vroeger dan in Nederland.

Valuta

Aan boord van de expeditieschepen betaalt u meestal met Amerikaanse dollars of euro's. Doordat veel is inbegrepen zult u weinig uitgaven hebben.

Ontmoet onze
Antarctica adviseurs

Sabrina Iriks

Sabrina Iriks

Antarctica

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor