Afrika

Rondreis Botswana

Botswana

Botswana Okavango Delta
Botswana twee leeuwen
Botswana zonsondergang

Botswana; van de Okavango Delta tot het Chobe National Park

Reisadviseur Leonie

Leonie

Reisadviseur

Botswana staat bekend om haar prachtige natuur en rijke populaties wildlife. Zo is er de Okavango Delta welke elk jaar na het regenseizoen vol loopt met water en de thuisbasis is van diverse wilde dieren, zoals de cheeta en de zeldzame witte neushoorn. Daarnaast is er de bijzondere Makgadikgadi zoutvlakte met haar imposante baobab bomen. Te midden van deze zoutpannen bevindt zich het Kabu Island, dat zeker behoort tot de highlights van Botswana.

Bekijk reisaanbod

Net over de grens met Zambia en Zimbabwe aanschouwt u de Victoria Falls, de breedste watervallen van Afrika. De Victoriawatervallen zijn zeker een bezoekje waard en goed te combineren tijdens een autorondreis door Namibië en Botswana.  

In het zuiden van Botswana bevindt zich de reusachtige Kalahari woestijn, welke de thuisbasis is van de San, ook wel de Bosjesmannen genoemd. Dit eeuwenoude volk leeft nog steeds op traditionele wijze in het droge gebied.  

Voorts beschikt Botswana over een aantal schitterende nationale parken. Zo is er het Chobe National Park, waar een grote populatie olifanten leeft, en het Moremi Game Reserve, waar u de mogelijkheid heeft om de beroemde Big Five te spotten. Combineer de mooiste nationale parken tijdens een autoreis door de parken van Namibië en Botswana. Deze combinatie kunt u ook doen als Camperreis door Namibië en Botswana.

Botswana olifant aan het water bij zonsondergang
Botswana hornbill vogel
Botswana jeepsafari met luipaard
Botswana Okavango Delta

Beste reistijd

De beste reisperiode voor Botswana loopt van mei tot en met september. Dit is het droge seizoen waardoor u de regen en hitte vermijdt. Ook het water van de Okavango Delta is in deze periode het meest omvangrijk. In het regenseizoen, van oktober tot en met maart, is het rustiger en geniet u van spectaculaire zonsondergangen. Echter zijn de wegen dan minder goed begaanbaar, is het warmer en regent het veel. Botswana beschikt over een subtropisch klimaat, waarbij het weer in Botswana varieert per regio en periode. 

Botswana liggend luipaard
Botswana antilope
Botswana bijeneter

Regio's

Het noorden van Botswana 

Vanuit het noorden van Botswana reist u gemakkelijk naar de betoverende Victoria Falls, ook wel de Vic Falls genoemd. De Victoriawatervallen zijn gelegen in de Zambezi, op de grens tussen Zambia en Zimbabwe, en zijn zo'n 2 kilometer lang. Terwijl het water naar beneden stort, verschijnt er een magische, regenboogkleurige mist. De perfecte uitvalsbasis om dit gebied te verkennen tijdens uw rondreis door Botswana is het dorpje Kasane, dat aan de Zambezi grenst.

Ten westen van de Victoria Falls ligt de Okavango Delta, de grootste binnenlandse rivierdelta ter wereld. De Okavango Delta is de thuisbasis van een aantal van ‘s werelds meest bedreigde dieren, zoals de cheeta, witte/zwarte neushoorn, de Afrikaanse wilde hond en de leeuw. Door de grote hoeveelheid dieren is dit gebied de perfecte locatie voor een nachtsafari. Zo'n 40 procent van het Okavango Delta Game Reserve bestaat uit het Moremi Game Reserve. In dit reservaat heeft u de mogelijkheid om de befaamde Big Five te spotten. Verder in het westen liggen de Tsodilo Hills, welke zich bevinden op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Tsodilo Hills beschikken namelijk over een van de grootste hoeveelheden rotskunst ter wereld en wordt daarom ook wel het ‘Louvre van de woestijn’ genoemd.  

Voor wie nog meer wilde dieren wil spotten is een bezoekje aan het Chobe National Park met haar grote populatie olifanten ook een echte aanrader. In het zuiden van dit nationale park heeft u de mogelijkheid om het Savuti natuurgebied te bezoeken. De perfecte uitvalsbasis om deze prachtige natuurparken te bezoeken is Maun, de derde stad van Botswana. Langs Maun kronkelt de Thamalakane Rivier waarover u in een traditionele mokoro, een soort kano, kunt varen. Een leuke avontuurlijke activiteit voor tijdens uw vakantie in Botswana! 

Ten oosten van Maun is het Nxai Pan National Park gelegen. Naast de wilde dieren staat dit nationale park ook bekend om het Baines Baobab gebied. Hier vindt u zeven reusachtige baobab bomen met op de achtergrond de Kudiakam zoutpannen. Het Nxai Pan National Park toont dan ook gelijkenissen met het Makgadikgadi National Park. Deze zogenaamde zoutpan bevindt zich in het noordoosten van Botswana. De Makgadikgadi is een van de grootste zoutvlaktes ter wereld, met in het midden het Kubu Island. Dit eiland bestaat uit fossiele rotsen van het prehistorische meer dat zich hier vroeger bevond. Vanwege de bijzondere uitstraling is Kubu Island een populaire bestemming tijdens een selfdrive safari in Botswana.  

Ten westen van de Makgadikgadi ligt Francistown, de op een na grootste stad van Botswana. Het gebied rond Francistown was erg belangrijk in de 19e-eeuw vanwege de vele goudmijnen. Tegenwoordig worden er vooral nikkel en koper gewonnen en staan er verschillende moderne gebouwen in het centrum.

Het zuiden van Botswana

In het zuidoosten van Botswana bevindt zich de hoofdstad Gaborone. De stad is in tegenstelling tot de meeste Afrikaanse steden rustig en modern. Zo zijn er diverse winkelcentra, bijzondere gebouwen en grote bedrijfspanden. Breng ook zeker een bezoekje aan de Gaborone Dam, waar u de mogelijkheid heeft om te windsurfen, zwemmen, vissen, zeilen of te genieten van een picknick.  

Gelegen tussen Gaborone en Francistown ligt Palapye. Dit dorpje is vanwege de diverse moderne lodges voor veel reizigers een tussenstop tijdens hun rondreis door Botswana. 

De Kalahari woestijn ligt langs Gaborone en is verspreid over Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zambia, Angola en de Democratische Republiek van Congo. Ondanks dat de Kalahari desert een woestijn genoemd wordt, regent het hier meer dan in een normale woestijn. Naast zanderige delen zijn er dus ook savannes en grasrijke steppes in de Kalahari woestijn te aanschouwen.

Tijdsverschil

In Botswana is het tijdens de Nederlandse wintertijd 1 uur later. Er is echter geen tijdsverschil tijdens de Nederlandse zomertijd.

Valuta

De valuta van Botswana is de Botswaanse Pula (BWP). In toeristische gebieden worden creditcards bijna altijd geaccepteerd. Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo. In de meeste grote steden van Botswana zijn geldautomaten te vinden. Geld wisselen kan op het vliegveld, in grote steden en bij belangrijke grensposten. Wissel voor vertrek uit Botswana de Pula weer terug of geef het uit. De Botswaanse Pula is namelijk elders niet of nauwelijks te wisselen. Het is ook slim om een aantal Amerikaanse dollars mee te nemen, aangezien u hier ook regelmatig mee kunt betalen.

Ontmoet onze
Botswana adviseurs

Reisadviseur Esther

Esther

Botswana, Canada, Costa Rica, Cuba, Mexico, Zuid-Afrika, Namibië, Verenigde Staten
Autoreis, Camperreis, Rondreis, Stedenreis, Strandvakantie, Internationaal gezelschap
Reisadviseur Lieke

Lieke

Australië, Bali/Indonesië, Botswana, Kenia, Namibië, Nieuw-Zeeland, Verenigde Arabische Emiraten, Vietnam/Laos/Cambodja, Zuid-Afrika, Singapore, Tanzania
Autoreis, Camperreis, Rondreis, Strandvakantie, Stedenreis, Internationaal gezelschap
Reisadviseur Leonie

Leonie

Bali/Indonesië, Botswana, Canada, Costa Rica, Cuba, Mexico, Singapore, Sri Lanka, Zuid-Afrika, Maleisië, Vietnam/Laos/Cambodja, Verenigde Arabische Emiraten, Namibië, Verenigde Staten
Autoreis, Camperreis, Rondreis, Stedenreis, Strandvakantie, Internationaal gezelschap
Emily

Emily

Australië, Botswana, Costa Rica, Kenia, Mexico, Namibië, Tanzania, Zuid-Afrika
Autoreis, Camperreis, Rondreis, Stedenreis, Strandvakantie

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor