Midden-Oosten

Rondreis Jordanië

Jordanië

rocks, stenen, woestijn Jordanië
Kamelen, Jordanië
Petra, Jordanië

Jordanië: de historische parel van het Midden-Oosten

Reisadviseur Lieke

Lieke

Reisadviseur

Altijd al een reis naar Jordanië willen maken? Lees dan zeker verder! Jordanië wordt al millennia lang bewoond en is daardoor doordrenkt van geschiedenis. Zo zijn er diverse sporen terug te zien van de oude beschavingen die zich vestigden in dit land, zoals het Al Khazneh, de schatkamer van Petra, en het Ad Deir. Naast deze rijke historie beschikt Jordanië over diverse natuurwonderen, zoals de Dode Zee, de Wadi Rum woestijn en Al Siq.

Bekijk reisaanbod

Jordanië heeft een strategisch gunstige ligging tussen Europa, Azië en Afrika. De hoofdstad Amman, evenals het gehele land, is relatief klein, wat het mogelijk maakt om veel van het land te zien tijdens een rondreis door Jordanië in bijvoorbeeld 9 of 13 dagen. Daarnaast is het ook zeker een unieke en leuke ervaring om Jordanië met kinderen te ontdekken.

Jordanië ligt tussen Israël en Saoedi-Arabië en heeft in het zuidwestelijke puntje zijn enige haven, Aqaba. De Golf van Aqaba is een zeearm van de Rode Zee. Meer dan de helft van Jordanië is woestijngebied, waarvan het westelijke deel van het land bestaat uit bebouwbare grond en bossen. Jordanië is nog geen anderhalf keer zo groot als Nederland, wat de reisafstanden behapbaar maakt.

pilaren, jordanië
ruine jordanie
Wadi Rum woestijn Jordanie
Rondreis Jordanië - Amman

Beste reisperiode

Dankzij het Middellandse Zeeklimaat kent Jordanië hete, droge zomers en koude, natte winters. De winterperiode duurt van december tot begin maart, waarbij het weer in Aqaba onder andere goed is en het in het berggebied kan sneeuwen en vriezen. Door het variërende landschap verschilt het klimaat in Jordanië dus nogal. Het weer en de temperatuur in Jordanië verschilt enorm per periode en locatie. Het wordt dan ook aangeraden om in het voor- en najaar te reizen naar Jordanië, om zo de ergste hitte van de zomer te vermijden.

koepel Jordanië
cultuur Jordanië
Ruïne Jordanie
ezel rotsen natuur jordanie

Regio's

Amman

Amman is de hoofdstad van Jordanië en biedt een mix van authentieke bezienswaardigheden en moderne invloeden. Zo is een bezoekje aan het Romeinse Theater van Amman zeker de moeite waard. Neem ook een kijkje in een van de hippe buurten gevuld met trendy cafés en kleurrijke street-art. Het weer in Amman varieert per seizoen, zo is augustus de warmste maand en januari de koudste maand.

Petra

De beroemdste historische stad van Jordanië, Petra, bevindt zich in een dal omringd door heuvels en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Voor de magische highlights van Jordanië bent u hier aan het juiste adres. Al Siq is de natuurlijke poort tot de stad Petra en bestaat uit een smalle, slingerende kloof die eindigt bij de ruïne Al Khazneh. Deze ruïne is het bekendste monument van Petra en is compleet uitgehouwen uit de zandstenen rotswand, net als het Ad Deir. Ten noorden van Petra bevindt zich Siq al-Berid, ook wel het ‘Little Petra’ van Jordanië genoemd. Ook deze archeologische vindplaats is bereikbaar via een kloof tussen rotswanden en is compleet met de hand uitgehouwen uit zandsteen.

Dode zee

De Dode Zee van Jordanië is het laagste punt op aarde en daarmee ook het laagst gelegen meer ter wereld. Het staat bekend om het hoge zoutgehalte van wel 33%. Omdat dit zoutgehalte veel hoger is dan in een normale zee, blijft u zonder moeite drijven op het water. Het zout en de mineralen in de Dode Zee zouden een reinigende werking voor de huid bieden, maar zorgen ook voor uitdroging van de huid. Het wordt dan ook aangeraden om niet langer dan een halfuur in de Dode Zee te drijven.

Madaba

Madaba bevindt zich ten zuidwesten van de hoofdstad Amman. Deze stad werd genoemd in de Bijbel, vermeld op de Stele Mesa en was erg belangrijk in de Romeinse tijd. Naast dit alles staat de stad bekend om zijn mozaïeken van de Byzantijnen en Omajjaden. In de Sint-Joriskerk vindt u dan ook de oudste kaart van Palestina in mozaïek afgebeeld.

Kerak

De zuidelijk gelegen stad Kerak beschikt over een van de grootste historische bezienswaardigheden van Jordanië. U vindt hier namelijk het enorme 12e-eeuwse kruisvaarderskasteel, dat in 1142 werd gebouwd in opdracht van de Franse kruisvaarder Paganus de Schenker. In het archeologisch museum heeft u de mogelijkheid om een kopie van de beroemde Stele van Mesa te bewonderen.

Neboberg

De Neboberg in het westen van Jordanië wordt ook wel Pisga genoemd en bevindt zich zo'n 817 meter boven zeeniveau. Op deze berg zou Mozes hebben uitgekeken over het Beloofde Land en dit punt wordt tegenwoordig dan ook bezocht door zowel Joden, Moslims als Christenen. Vanaf de berg kijkt u uit over enkele van de hoogtepunten van Jordanië, zoals Madaba, en de Dode Zee.

Akaba

Akaba, ook wel Aqaba genoemd, bevindt zich aan het uiterste noorden van de Golf van Akaba, welke deel uit maakt van de Rode Zee. Akaba is de enige havenstad van het land en is een populaire snorkel- en duikbestemming. Hier heeft u dan ook de mogelijkheid om een bezoekje te brengen aan het strand van Jordanië. Dé perfecte strandbestemming voor uw vakantie naar Jordanië!

Valuta

De munteenheid van Jordanië is de Jordaanse Dinar (JOD). In Jordanië vindt u ruimschoots ATM-geldautomaten, behalve in de woestijn Wadi Rum. In de meeste grote winkels, hotels, restaurants en tankstations worden creditcards geaccepteerd. Bankpassen worden vrijwel alleen geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo. Geldopnemen is meestal goedkoper met een bankpas dan met een creditcard. Het wordt dan ook aangeraden om verschillende betaalmiddelen mee te nemen en ze apart te bewaren. 

Tijdsverschil

In Jordanië is het 1 uur later dan in Nederland. De zomer- en wintertijd beginnen echter op andere data dan in Nederland. Om deze reden zijn er een paar dagen per jaar waarbij het tijdverschil 2 uur is of waarop er geen tijdverschil met Nederland is.

Ontmoet onze
Jordanië adviseurs

Daniëlle reisadviseur

Daniëlle

Canada, Jordanië, Bali/Indonesië, Singapore, Sri Lanka, Verenigde Staten
Autoreis, Camperreis, Rondreis, Stedenreis, Strandvakantie, Internationaal gezelschap

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor