Vragen? Bel ons!
0738440155
menu
Maleisië boot
 • Ambassades

  Nederlandse Ambassade in Maleisië:
  7th Floor, South Block. The AmpWalk
  218, Jalan Ampang
  50480 Kuala Lumpur
  Malaysia
  Tel: +60 3 2168 6200
  Fax: +60 3 2168 6240
  E-mail: kll@minbuza.nl
  Website: nlgovkl@netherlands.org.my


  Bevolking
  In Maleisië wonen bijna 28 miljoen mensen (2010). De Maleisische cultuur kan het beste worden omschreven als een smeltkroes: immigranten uit China, India en Europa hebben een grote invloed gehad op de bevolking en samen met de sterke inheemse cultuur vormen ze een maatschappij die typisch Maleisisch genoemd kan worden.

  Taal
  Bahasa Malaysia (Maleis) is de officiële taal van Maleisië. Bahasa Malaysia, algemeen bekend als Maleis, heeft veel overeenkomsten met de talen in de omgeving en wordt daarom ook wel gezien als moedertaal van de hele regio. De bevolking in Zuid-Thailand en Indonesië kunnen Bahasa Malaysia volgen. Wanneer u de lokale taal probeert te spreken, ook al zijn het maar een paar woorden, zal dit het contact met de plaatselijke bevolking ten goede komen. U zult na het uitspreken van een paar zinnetjes dikwijls de reactie krijgen: "Pandai cekap Bahasa Malaysia", wat betekent "het is knap dat u onze taal begrijpt".

  Feestdagen
  Bij zo'n multiculturele samenleving is het niet verwonderlijk, dat er bijna elke maand wel een nationale feestdag is. Veel van de dagen zijn gezamenlijke feestdagen, sommige ook niet en weer andere verschillen van jaar tot jaar.

  De belangrijkste terugkerende feestdagen van Maleisië zijn:
  Nieuwjaar - 1 januari
  Chinees Nieuwjaar - januari/februari
  Dag van de Arbeid - 1 mei
  Dag van Buddha - mei
  Verjaardag van de Koning - Eerste zaterdag van juni
  National Day - 31 augustus
  Deepavali - oktober/november
  Kerstmis - 25 december

  Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

  Geschiedenis
  In 1957 werd Maleisië onafhankelijk na ruim vier eeuwen koloniale beïnvloeding, respectievelijk overheersing door achtereenvolgens Portugal, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Vooral de Engelse periode vanaf 1824 heeft zijn sporen nagelaten. In 1963 werd besloten Singapore, Sarawak, Noord-Borneo en Brunei bij Malaya te voegen en zodoende Maleisië op te richtten. Brunei haakte op het laatste moment af. In 1965 werd Singapore om politieke redenen uit de federatie gezet en de stadstaat werd toen een onafhankelijk land.

  Geografie
  Maleisië is een land in het zuidoosten van Azië.
  Het bestaat uit twee afzonderlijke delen die gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee:
  - Malakka (of West-Maleisië), dat in het noorden aan Thailand grenst, en dat Singapore in het zuiden insluit.
  - Oost-Maleisië dat bestaat uit Sabah, Sarawak, Labuan, het noordelijkste gedeelte van het eiland Borneo, dat in het zuiden grenst aan Indonesië en dat Brunei in het noorden insluit. Het westelijke deel (Malakka) beslaat ongeveer 40% van de oppervlakte van het land, maar meer dan 85% van de bevolking is hier woonachtig.

  Flora & Fauna
  De flora en fauna van Maleisië is bijzonder divers. Eigenlijk is heel Maleisië een groot Nationaal Park, u vindt vogels en vlinders in grote hoeveelheden, afhankelijk van het seizoen. De meeste nationale parken bevinden zich op Sabah en Sarawak. Het zijn er teveel om op te noemen.

  Gezondheidszorg
  Maleisië is één van de welvarendste landen van Azië en beschikt over een uitstekende gezondheidszorg. Houdt u er echter rekening mee dat u de hygiënische regels in acht houdt. Kleinere steden en dicht bevolkte gebieden hebben privé ziekenhuizen. Ziekenhuizen van de overheid zijn voor de lokale bevolking. De ziekenhuizen helpen over het algemeen geen toeristen met uitzondering van noodgevallen.

  Klimaat
  Maleisië heeft een warm tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid. Het weer is over het algemeen altijd warm (tussen de 25 en 35 graden), maar wel vochtig. In de steden is het warmer dan in de dorpen, waar de palmen en fruitbomen voor de nodige schaduw zorgen.
  Het klimaat wordt beheerst door de noordoost- en zuidwest moesson. De noordoostmoesson zorgt in de periode tussen november/december en februari voor het regenseizoen aan de oostkust van het schiereiland en in de staten Sabah en Sarawak. De zuidwest moesson waait tussen mei en oktober en zorgt voor droger weer. In de bergen is het altijd een stuk koeler en zal het gemiddelde rond de twintig graden liggen.

  Klimaattabel Kuala Lumpur

  Kuala Lumpur jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
  Max. temperatuur 31 32 33 33 32 32 32 32 32 32 31 31
  Zonuren per dag 6 7 7 7 7 7 7 6 6 6 5 5
  Gemiddelde neerslag (mm) 160 145 220 290 190 125 125 145 195 275 275 230

  Klimaattabel Penang

  Penang jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
  Max. temperatuur 31 32 32 32 31 31 31 31 30 30 31 31
  Zonuren per dag 8 8 8 7 7 7 7 6 5 6 6 7
  Gemiddelde neerslag (mm) 65 90 215 154 250 175 210 235 340 375 250 210

  Klimaattabel Langkawi

  Langkawi jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
  Max. temperatuur 33 34 34 34 32 32 31 31 31 31 32 32
  Zonuren per dag 8 8 8 8 7 6 6 6 6 6 6 7
  Gemiddelde neerslag (mm) 165 135 230 295 280 185 160 200 250 380 345 235


  Politiek

  Maleisië is een federale constitutionele monarchie (kieskoninkrijk), die door een koning (Yang di-Pertuan Agong) wordt geleid. De koning wordt gekozen uit één van de negen sultans in West-Maleisië voor een termijn van 5 jaar. De koning ook is de leider van het Islamitische geloof in Maleisië.

  Economie
  De economische ontwikkeling van Maleisië is sterk afhankelijk van de ontwikkelingen in de regio en vooral ook de economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten en Japan, de belangrijkste handelspartners van Maleisië.

  Industrie
  Toen Maleisië in 1957 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, was het 's werelds grootste producent van tin en rubber. Hoewel het land welvaart kende door deze bronnen, was het afhankelijk van de prijsschommelingen op de wereldmarkt. Om deze onstabiele situatie het hoofd te bieden, nam de regering maatregelen die ertoe moesten leiden dat er in de landbouw en industrie meer variatie zou ontstaan. Producten als palmolie, cacao, peper, ananas, timmerhout en tabak vormen nu een belangrijk deel van de agrarische productie. Olie en gas leveren een aanzienlijke bijdrage aan de economie, en dat geld ook voor het toerisme.

  Gewoonten
  Om een cultuurschok te vermijden, moet men zich aan de volgende eenvoudige regels houden:
  - Schoenen uit, als men een religieuze ruimte (moskee of zo) binnengaat. Ook bij privé-bezoek (thuis) trekt men de schoenen uit.
  - Correcte kleding als men een religieuze ruimte wilt bezoeken. Benen en armen moeten dan bedekt zijn.
  - Eet men zonder bestek, dan eet men met de rechter hand. Ook iets aanreiken doet men rechts, omdat de linker hand als onrein geldt. Dit geldt niet alleen voor Moslims.

  Religie
  Met een percentage van 57% zijn de oorspronkelijke Maleisische bevolking het best vertegenwoordigd; gevolgd door Chinezen, Indiërs en andere etnische groepen. De Islam is officieel de staatsgodsdienst. Alle andere godsdiensten, ook die van de etnische groepen worden volledig geaccepteerd.

  Afdingen
  In Azië is afdingen gebruikelijk. Men moet echter wel vooraf weten waar men af kunt dingen. Bij de avondmarkten (Pasar Malam) kan men meestal fors afdingen op alle artikelen, het onderhandelen over de prijs hoort er simpelweg bij. Dit geldt ook voor Chinatown in steden als Kuala Lumpur en Georgetown. In de vele luxe warenhuizen is het doorgaans niet gebruikelijk om af te dingen.

  Alarmnummers
  Politie: 999   
  Brandweer: 994   
  Ziekenhuis 999   
  Toeristenpolitie: 999   
  Burger Bescherming: 991   
  Toeristenpolitie Kuala Lumpur 03-2496593/92   
  Toeristenpolitie Johor Bahru 07-2232222   
  Toeristenpolitie Melaka 06-2703238   
  Toeristenpolitie Penang 04-2615522   
  Toeristenpolitie Alor Setar 04-7321222   
  Toeristenpolitie Kuala Terengganu 09-6222222   
  Toeristenpolitie Kota Bahru 09-7472222   
  Toeristenpolitie Kuching 082-241133

  Bagage
  Tijdens uw internationale vlucht is over het algemeen één koffer van 23 kg toegestaan en handbagage van normale afmetingen.   Wanneer u gebruik maakt van lokale vluchten, dan is het toegestane gewicht 20 kg.   
  Wanneer u gebruik maakt van binnenlandse chartervluchten, dan is het toegestane gewicht voor deze vluchten 10 tot 15 kg. Men geeft de voorkeur aan tassen en koffers gemaakt van zacht materiaal. Mocht u toch meer bagage hebben, dan kunt u deze het beste in kluisjes op de luchthaven in bewaring geven. Het is wellicht mogelijk uw bagage mee te nemen door een extra betaling. Deze kosten kunnen echter hoog oplopen.   
  Harde koffers passen niet goed in de bagageruimte van auto's. Neem roltassen mee, maar zorg wel dat die met kleine hangslotjes af te sluiten zijn. 

  Belasting
  De vertrekbelasting voor intercontinentale en binnenlandse vluchten vanaf Maleisië is inbegrepen in uw ticketprijs. U hoeft dit dus niet meer op de luchthaven te voldoen.

  Duiken
  Het beste kunt u op Sipadan (Sabah) duiken. Dit eiland reist als een kolom op van de zeebodem. Rondom het eiland vindt u veel koraal en een rijk onderwaterleven. Snorkelen kunt u het best op de Perhentian eilanden. Uiteraard zijn andere eilanden op Borneo en het schiereiland ook geschikt voor snorkelen en duiken.

  Eten & drinken
  Door de verschillende culturen heeft Maleisië een zeer uitgebreide keuken. De Maleisische keuken biedt o.a. veel rijst, noedels, kip, vlees, vis en dat allemaal klaargemaakt met groenten en in een sausje (bijv. zoet/zuur, curry, gember). Het eten is in Maleisië goed en goedkoop. De eetstalletjes, ook wel Hawker Stalls genoemd, zijn erg populair en bieden smakelijk en goedkoop eten. U kunt vaak in de Oosterse landen beter niet op straat eten, maar in deze lokale eettentjes wel.   
  Alcohol wordt vanwege de Islam op sommige plaatsen niet geschonken. Vooral langs de Oostkust en dus ook in Kota Bharu is weinig tot geen alcohol te koop. In tegenstelling tot de omringende landen, zoals Thailand en Indonesië, is het kraanwater heel veilig. Het smaakt alleen anders, een beetje naar chloor, daarom drinkt iedereen die op vakantie is in Maleisië flesjes drinkwater. 

  Elektriciteit
  De stopcontacten in Maleisië zijn anders dan in Europa. U gebruikt stekkers met drie platte pinnen. Daarom is het raadzaam om een wereldstekker mee te nemen. De voltage is 220-240.

  Foto's maken 
  Vraag toestemming, voordat u iemand wilt fotograferen!

  Fooien 
  In Maleisië is het geven van fooien niet verplicht maar wel gebruikelijk. Gidsen en chauffeurs verwachten altijd wel een kleine fooi. Het is minder gebruikelijk om een taxichauffeur een fooi te geven. In de meeste hotels en grote restaurants is een servicetoeslag / overheidstoeslag van 10% inbegrepen en een bedieningstoeslag van 5%, dit staat ook op de rekening aangegeven. 

  Geldzaken 
  De munteenheid van Maleisië is de Ringgit (MYR), ook wel Maleisische Dollar genoemd. Vraag bij het wisselen van uw geld om kleinere coupures, omdat veel dingen goedkoop zijn. Op veel plaatsen in het land kunt u de euro gewoon omwisselen, anders zijn Amerikaanse dollars altijd welkom. Geld wisselen geeft bij de moneychangers een betere koers dan bij bank of hotel. In toeristische steden kunt u geld pinnen. U kunt bij aankomst op het vliegveld gebruik maken van de pinautomaten indien u beschikt over een Europas, wisselen is dan dus niet nodig. In de grotere hotels, restaurants en winkels kunt u met uw creditcard betalen. De meest geaccepteerde kaarten zijn de Mastercard en Visa.

  Hygiëne
  Maleisie kent een uitstekende hygiëne, vergeleken met een aantal omringende landen. Het kraanwater is drinkbaar, hoewel water uit flessen veiliger is en beter smaakt. Het land beschikt voor Aziatische begrippen over prima medische voorzieningen.

  Internet
  In Maleisie zijn er in alle grote steden en dorpen internetcafés, hetzelfde geldt voor de vele toeristische bestemmingen binnen Maleisie. Internetvoorzieningen binnen het hotel zijn vaak vrij prijzig. Op veel plekken in Maleisië is er gratis wireless internet.

  Kleding 
  Neem voornamelijk luchtige, katoenen kleding mee. Een paar gemakkelijke schoenen komt altijd van pas. Aangezien het in restaurants, winkels en hotels fris kan zijn door de airconditioning, is het verstandig een dunne trui mee te nemen. Houdt u ook rekening met uw kleding wanneer u een heilige plaats bezoekt. ’s Avonds kan het wat afkoelen en moet u zich op sommige plaatsen beschermen tegen insecten waardoor u het beste een lange broek en shirt met lange mouwen kunt aantrekken.  
  De benodigdheden voor de jungle zijn: een dunne lange broek en T-shirt met lange mouwen als bescherming tegen insecten. Zorg verder voor goede schoenen, een windjack, trui, regenjas of poncho, hoed of pet, zwemkleding, zonnebril, zonnecrème, muggenmelk, zaklamp, verrekijker en waterfles. 

  Openingstijden
  Banken: 9:30 uur tot 15:00 uur (maandag tot vrijdag). / 30 uur tot 11:30 uur (zaterdag).   
  Winkels: 10:00 uur tot 22:00 uur (dagelijks).   
  Overheid: 8:00 uur tot 16:15 uur (maandag tot vrijdag). / 8:00 uur tot 12:45 uur (zaterdag).   
  Middagpauze: 12:45 uur tot 14:00 uur (maandag tot donderdag). / 12:15 uur tot 14:45 uur (vrijdag).   
  Voor de staten Kedah, Terengganu en Kelantan gelden andere openingstijden voor de overheidsgebouwen

  Post 
  De postkantoren zijn, met uitzondering van zon- en feestdagen dagelijks van 8:00 uur 's morgens tot 17:00 uur 's avonds geopend. In de staten Kedah, Kelantan en Terengganu zijn de postfilialen op vrijdagen, als ook op feestdagen gesloten. Het duurt ongeveer een week, voordat de post uit Maleisië bij ons in Nederland aankomt.

  Prijsniveau 
  De gemiddelde prijs in Maleisië ligt veel lager dan de prijs in Nederland. Afdingen is heel normaal.

  Reistijd 
  Maleisië is het gehele jaar door goed te bereizen. De beste reisperiode is afhankelijk van het gebied dat u wilt bezoeken.  Het regenseizoen is van oktober t/m februari. De regentijd start aan de Oostkust en trekt langzaam de bergen over en komt tenslotte (14 dagen later) aan de Westkust van Maleisië. Overigens kan er elke dag het gehele jaar een buitje vallen. De regentijd is geen reden om uw vakantie verzetten. Na die extra regenbui komt de zon weer te voorschijn. Een regenbui is in de tropen altijd verfrissend.

  Telefoneren 
  Vanuit de meeste hotels en vakantiecomplexen kunt u direct bellen. Informeert u wel eerst even hoe hoog de toeslag is voor het gebruiken van de hotellijn. Daarnaast zijn er veel telefooncellen en bars waar u kunt bellen. Als u naar Nederland wilt bellen, draait u eerst 0031, netnummer zonder nul + abonneenummer. Uw mobiele telefoon heeft op veel plaatsen bereik. Informeer bij uw provider naar de tarieven in Maleisië.

  Tijdsverschil
  Het is in de winter 6 uur later en in de zomer 7 uur later dan in Nederland.

  Vervoer & verkeer 
  In de grote steden is het relatief eenvoudig, voordelig en veilig om een taxi te bestellen via de accommodatie waar u verblijft. Het is noodzakelijk om vooraf een ritbedrag met de taxichauffeur af te spreken. Daarnaast kunt u goed en snel reizen met de expresbus met airco. Er zijn ook enkele goede treinverbindingen op het schiereiland.   
  U kunt er ook voor kiezen om per auto te reizen. De hoofdwegen zijn doorgaans prima. Bij het huren van een auto dient u over een geldig rijbewijs te beschikken. Tevens is een internationaal rijbewijs verplicht. Deze kunt u aanschaffen bij een van de ANWB kantoren in Nederland.   
  Tussen het schiereiland en Sarawak/Sabah kunt u met het vliegtuig reizen. De infrastructuur op Sarawak en met name Sabah bestaat grotendeels uit onverharde wegen. 

  Veiligheid 
  Maleisië is over het algemeen een veilig land om te reizen. Het ministerie van Buitenlandse zaken geeft het volgende advies: “Alle reizen naar bepaalde gebieden in Sabah worden ontraden, te weten naar het district Lahad Datu ten oosten van de stad Lahad Datu, het district en de stad Semporna en de daar voor de kust liggende eilanden. Voor het overige deel van de staat Sabah wordt reizigers geadviseerd waakzaamheid te betrachten bij bezoeken aan uitgaansgelegenheden, kerken en andere plaatsen van bijeenkomsten. Voor reizen naar de overige gebieden van Maleisië gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s.”

 • Kuala Lumpur
  Kuala Lumpur is de intrigerende hoofdstad van Maleisië. Het is een stad van contrasten: u ziet hier ultramoderne gebouwen en torenhoge‚ Westerse wolkenkrabbers tegen een decor van prachtige Maleisische moskeeën‚ kleurrijke Hindoetempels‚ koloniale panden en Chinese tempels. Het ene moment is Kuala Lumpur een stad vol hectiek en chaos‚ het andere moment vullen de pleintjes zich met lokale bewoners die heerlijk relaxen in de schaduw. Liefhebbers van lekker eten zijn in Kuala Lumpur op de juiste plek. Door de verschillende culturen is er een grote verscheidenheid aan delicatessen verkrijgbaar‚ variërend van de typisch Maleisische saté tot Indische curryschotels‚ lokale visgerechten en Chinese dim sum.      

  Penang
  De rijke culturele historie‚ kilometerslange zandstranden en mystieke tempels hebben al eeuwenlang bezoekers naar het eiland Penang gelokt. Penang‚ wereldwijd bekend als ‘de parel van het oosten'‚ is misschien wel het beroemdste eiland van heel Azië. Georgetown‚ de hoofdstad van Penang‚ heeft per vierkante meter zeer veel te bieden: waar anders vindt u een eeuwenoude Christelijke kerk‚ een Chinese tempel‚ een boeddhistische pagode en een moskee op steenworp afstand van elkaar?       

  Langkawi
  De paradijselijke Langkawi eilandengroep ligt voor de noordwestkust van Maleisië‚ vlakbij de grens met Thailand. De archipel bestaat uit 99 eilandjes waarvan er slechts vier bewoond zijn. Langkawi is een eiland waar u heerlijk kunt ontspannen. U vindt hier onbedorven zandstranden‚ rustige baaitjes en een kristalheldere zee. Het eiland heeft echter nog meer te bieden.       

  Pangkor
  Pangkor, het zonne-eiland van de deelstaat Perak, heeft vele mooie stranden en baaien met namen als, ls Pantai Dewi, Tuluk Belanga, Teluk Nipah of Pasir Bogak. Aan de oostkant van het eiland Pangkor liggen de vissersdorpjes van de inwoners. Hun huizen staan meestal op palen in de zee, wat voor de bezoekers één van de favoriete plekjes is om te fotograferen. Aan de baai van Gedung zijn nog enkele resten van een fort te zien, dat door de Hollanders in 1670 gebouwd is.      

  Tioman
  Tioman is een juweeltje in de Zuid-Chinese Zee‚ aan de oostkant van Maleisië. Het wordt gezien als een van de tien mooiste eilanden ter wereld. U kunt perfect snorkelen en duiken In het kristalheldere water. De onderwaterwereld is hier minstens zo mooi als de wereld boven water. De ongerepte jungle leent zich uitstekend voor het maken van bijzondere wandelingen. Tioman is een waar paradijsje!   

 • Reisdocumenten
  Zorg dat je in het bezit bent van geldige reisdocumenten. De vereisten kunnen aan veranderingen onderhevig zijn, dus controleer dit ruim voor vertrek. Op de website van de overheid en/of ambassade vind je hoe lang je paspoort nog geldig moet zijn na terugkomst. Op de website van de VisumCentrale kan je controleren of je een visum nodig hebt en deze ook meteen aanvragen. Kunnen we je helpen? Bel 073-7074310.

  Vaccinaties & gezondheid
  Bezoek minimaal zes weken voor vertrek de GGD en laat je deskundig adviseren over de benodigde vaccinaties en/of malariatabletten. Ook op de website van GGD Reisvaccinaties vindt je de meest recente reizigersinformatie. De gezondheidsadviezen per land wijzigen met regelmaat en bovendien hebben wij als reisorganisatie geen bevoegdheid om medische adviezen te geven. Daarom adviseren we je altijd contact op te nemen met de GGD. 

 • Persoonlijk advies
  Goed verzekerd op reis gaan is erg belangrijk. Wij helpen je graag met een passend en professioneel advies, waarbij jouw persoonlijke wensen voorop staan. Klik hier voor meer informatie over een reisverzekering of bel 073-7074310.

top 3 Maleisië reizen
10-daagse strandvakantie Maleisië
Penang is een goede bestemming voor wie graag cultuur en ontspanning combineert. Langs de noordkust vind je resorts waar je kunt ontspannen aan het zwembad en een duik kunt nemen in de zee. De charme van Penang is juist ook de levendige cultuur. In Georgetown kun je heerlijk eten bij lokale restaurantjes. Op Penang vind je mooie tempels die je kunt bezoeken. Combineer een ontspannen verblijf in een aangenaam resort met een kennismaking met de diverse cultuur in Maleisië!
Vanaf:€ op aanvraag
19-daagse autoreis Maleisië incl. Penang, Belum en Kota Bahru
Maleisië is zeer geschikt voor een ondernemende self drive! Tijdens deze reis verken je met de huurauto het land. Je verblijft in de jungle, bezoekt de Cameron Highlands en Penang. Via de traditionele Oostkust kom je aan het einde weer aan in Kuala Lumpur. Een heerlijke reis als je op je gemak en in alle vrijheid van Maleisië wilt genieten! Je verblijft in goede en comfortabele hotels, maar in diverse plaatsen kun je kiezen voor een upgrade naar een luxere klasse.
Vanaf:€ op aanvraag
12-daagse stad- en strandvakantie Maleisië
Wil je lekker ontspannen op een mooi eiland, maar ook iets meer van Maleisië zien? Deze combinatiereis is ideaal. Je verblijft eerst een aantal dagen in Kuala Lumpur. Hier kun je jezelf te buiten gaan aan de heerlijke gerechten bij food courts en hawkerstalletjes op straat. Bewonder de Petronas Twin Towers, bezoek indrukwekkende tempels en aanschouw de alledaagse drukte op straat. Na drie dagen verruil je de stadse drukte voor het tropische eilandje Langkawi. Ontspanning ten top!
Vanaf:€ op aanvraag
;
Travel World