Azië

Maleisië

Maleisië Cameron Highlands
Toren in Kuala Lumpur, Maleisië
Batu dam weg Maleisië

Maleisië: van Sabah tot Kuala Lumpur

Maleisië bevindt zich in zuidoost Azië en bestaat uit twee delen, welke worden gesplitst door de Zuid-Chinese Zee. Het land bestaat uit het Maleisisch schiereiland en het Maleisische deel van het eiland Borneo, dat is onderverdeeld in de staten Sabah en Sarawak. Het schiereiland van Maleisië grenst aan Singapore en Thailand. De westkust is het meest ontwikkelende deel en omvat onder andere Kuala Lumpur, Penang en Langkawi. Het oosten van Maleisië omvat de Perhentian Islands en theeplantages van de Cameron Highlands.  

Bekijk reisaanbod

Deelstaat Sabah beschikt over een prachtige natuur, een uitgestrekte kustlijn en een grote variëteit flora en fauna. Zo is Mount Kinabalu, de op een na hoogste berg van Zuidoost-Azië, zeker een bezoekje waard. Mount Kinabalu ligt in het Kinabalu National Park, dat onderdeel is van de Unesco Werelderfgoedlijst. Hier maakt u kennis met de levendige jungle van Maleisië en aanschouwt u spectaculaire grotten. Naast de natuur is ook de hoofdstad van Sabah, Kota Kinabalu, een leuke tussenstop tijdens uw rondreis door Maleisië. In Kota Kinabalu geniet u van lokale gerechten, prachtige stranden en meerdere winkelcentra.  

 

Het multiculturele Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië. In Kaula Lumpur vindt u zowel koloniale gebouwen en tempels als moderne wolkenkrabbers, zoals de Petronas Twin Towers. Deze torens zijn elk 452 meter hoog en met elkaar verbonden middels een brug. Vanuit Kuala Lumpur maakt u gemakkelijk een uitstap naar de kleurrijke tempels in de Batu Caves.  

 

Ontdek het land tijdens een rondreis van drie weken door Maleisië. Zo heeft u de mogelijkheid om het bruisende Kuala Lumpur te combineren met Langkawi, te eilandhoppen in Oost-Maleisië of simpelweg alle hoogtepunten van Maleisië te bezoeken. Een ding is zeker, alle reizen naar Maleisië zijn een onvergetelijke ervaring! 

Maleisië straten bovenaanzicht
Aap zittend op een rots in Maleisië
Rode tempel Maleisië
Kuala Lumpur skyline Maleisië

Beste reistijd

Maleisië is het gehele jaar door goed te bereizen. De beste reistijd voor Maleisië is afhankelijk van het gebied dat u wilt bezoeken. Het regenseizoen loopt van oktober tot en met februari en start aan de Oostkust, waarna het langzaam de bergen intrekt. Ten slotte komt de regen aan bij de Westkust van Maleisië. Overigens kan er elke dag het gehele jaar een buitje vallen. De regentijd is echter geen reden om uw reis te verzetten, omdat snel na de bui de zon weer tevoorschijn zal komen. Daarnaast is een regenbui in de tropen altijd verfrissend. Maleisië heeft een warm tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid. Het weer in Maleisië is over het algemeen altijd warm en vochtig, met temperaturen tussen de 25°C en de 35°C. Het klimaat wordt beheerst door de noordoost- en zuidwestmoesson. De noordoostmoesson zorgt in de periode tussen november/december en februari voor het regenseizoen aan de oostkust van het schiereiland en in de staten Sabah en Sarawak. De zuidwestmoesson waait tussen mei en oktober en zorgt voor droger weer. In de bergen is het altijd een stuk koeler en zal het gemiddelde ronde de 20°C liggen. 

Batu Cave Maleisië
Bootje met Maleisische vlag
Tempel op het water in Maleisië

Regio's

Westkust 

In het noorden van West-Maleisië ligt de eilandengroep Langkawi, de perfecte toevoeging op een rondreis door Maleisië. Ontspan hier aan een van de stranden of ga op avontuur in de tropische natuur. Ook een bezoek aan Georgetown, de hoofdstad van het eiland Penang, is zeker een aanrader. Georgetown staat vol met Chinees-koloniale architectuur en kleurrijke streetart, waardoor een wandeling door de stad een bijzondere activiteit is. Bezoek ook zeker een van de stranden van Penang tijdens uw vakantie naar Maleisië! Verder in het binnenland bevindt zich Ipoh, waarvandaan u diverse grottempels in de omgeving kunt bezoeken. Ipoh is een leuke toevoeging aan uw rondreis door Maleisië en ligt op de route tussen Kuala Lumpur en Penang of Langkawi. Kuala Lumpur is de intrigerende hoofdstad van Maleisië en beschikt over veel contrasten. Zo ziet u hier de ultramoderne gebouwen en wolkenkrabbers zoals de Petronas Twin Towers, tegen een decor van prachtige Maleisische moskeeën, kleurrijke Hindoetempels en koloniale panden. Kuala Lumpur is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de Batu Caves. Voor de ingang van de Batugrotten staat een 42 meter hoog gouden standbeeld, met daarnaast een kleurrijke trap naar boven. In de Batu Caves aanschouwt u een aantal prachtig versierde tempels. Een ander hoogtepunt van Maleisië is het zuidelijke Malakka. De historische kuststad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en beschikt over een multiculturele samenleving, overheerlijk eten en schitterende architectuur. Vroeger was Malakka een belangrijke handelspoort voor Zuidoost-Azië, maar nu heeft Singapore haar plaats ingenomen.  

Oostkust 

In het noorden van de oostkust liggen de paradijselijke Perhentian Islands. U geniet op de Perhentians van kristalheldere wateren, witte stranden en een weelderige jungle. Perhentian eiland behoort dan ook zeker tot een van de mooiste plekken van Maleisië. In het binnenland vindt u het schitterende heuvellandschap van de Cameron Highlands. Doordat de grond heel vruchtbaar is in dit gebied, herbergt dit een groot gedeelte van de prachtige theeplantages van Maleisië. Wanneer u een rondreis door Maleisië maakt met het gezin, stop dan vooral ook in Genting Highlands. Hier vindt u onder andere diverse pretparken, een waterpark, winkelcentrum, bioscoop, bowlingbaan, klimmuur, boogschietbaan en indoor windtunnel om in te skydiven. Kortom, een paradijs voor wanneer u Maleisië bezoekt met kinderen.  

Borneo 

Ook op het eiland Borneo vindt u een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Maleisië. Borneo is onderverdeeld in drie landen; Maleisië, Indonesië en Brunei. De staten Sarawak en Sabah behoren tot Maleisië en beschikken over een prachtige natuur. 

Sabah 

De hoofdstad van deelstaat Sabah is Kota Kinabalu, welke gemakkelijk bereikbaar is vanuit Sarawak en Kuala Lumpur. Bezoek hier een van de lokale markten, neem een kijkje bij de City Mosque of maak een uitstapje naar Mount Kinabalu; een van de hoogste bergen in Zuidoost-Azië. Avontuurlijke reizigers kunnen de Mount Kinabalu beklimmen en ‘s ochtends genieten van een prachtige zonsopkomst. 

Sarawak 

In het zuiden van Sarawak ligt Kuching, de hoofdstad van de deelstaat. Hier maakt u al snel kennis met de stad haar voorliefde voor katten. Op diverse plekken aanschouw u standbeelden van katten, wat echter niet zo gek is aangezien ‘Kucin’ Maleisisch is voor kat. De oude binnenstad beschikt over koloniale architectuur en meerdere musea. Vanuit Kuching maakt u gemakkelijk een uitstap naar het Bako National Park, waar u in deze prachtige jungle van Maleisië diverse diersoorten spot zoals de bekende neusaap (de proboscis). In het noorden van Sarawak bevindt zich het Gunung Mulu National Park, dat staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. De belangrijkste reden voor een bezoek aan Gunung Mulu zijn de spectaculaire grotten, waarvan sommige zelfs de grootste ter wereld zijn.  

Tijdverschil 

Tijdens de Nederlandse zomertijd is het in Maleisië zes uur later. Tijdens onze wintertijd is het in Maleisië zeven uur later.  

Valuta 

De munteenheid van Maleisië is de Maleisische Ringgit. Creditcards worden geaccepteerd in grote hotels, winkelcentra, autoverhuurbedrijven, tankstations en vliegtuigmaatschappijen. Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo. Het aantal betaalautomaten is echter gering. Maleisië beschikt over een redelijk aantal geldautomaten in grote steden. Daarbuiten is het echter erg beperkt. Banken en geldwisselkantoren in de toeristische centra wisselen euro's.  

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor