Latijns-Amerika

Peru

Peru Machu Picchu
Peru kleurrijke bergen
Peru alpaca

Peru: van Machu Picchu tot Lima

Peru bevindt zich in het oosten van Zuid-Amerika en wordt omringd door Ecuador, Colombia, Brazilië, Bolivia en Chili. Peru staat bekend als land van de Inca's, met Machu Picchu als onbetwist hoogtepunt. De Inca's waren niet de enige beschaving in de Andes. Zo aanschouwt u in Nazca de eeuwenoude Nazca Lines en bij het Titicacameer de historische Uros-eilanden.  

Bekijk reisaanbod

Tijdens een reis door Peru komt u ongetwijfeld de sporen uit het rijke verleden tegen, zoals de Incaresten in de Heilige Vallei en de koloniale architectuur in de hoofdstad Lima. De kleurrijke inheemse cultuur is o.a. zichtbaar in kleine dorpjes en op indianenmarkten in bijvoorbeeld Cuzco. Daarnaast is het landschap van Peru ook indrukwekkend, met grillige pieken en bergpassen van de Andes, het woestijnlandschap en het tropische regenwoud van de Amazone. Combineer de bijzondere highlights van Peru tijdens een rondreis van twee of drie weken. 

De bijnaam van Peru is het land van de lama's. Zij representeren de Peruaanse cultuur en zult u regelmatig spotten tijdens uw rondreis door Peru. Zowel lama's als alpaca's zijn onder andere te bewonderen bij de Machu Picchu en de Rainbow Mountain. De dieren waren erg belangrijk voor het Inca-rijk. Zo werd hun vlees, bont en mest gebruikt, werden ze geofferd aan goden en werden ze gebruikt als lastdieren.  

Wilt u naast een avontuurlijke reis ook genieten van een ontspannen vakantie in Peru? Breng dan een bezoekje aan de stranden van Peru. In Lima, de hoofdstad van het land, bevinden zich een aantal van de meest bekende stranden van Peru. Maar ook de rest van de kustlijn omvat een aantal paradijselijke stranden waar u geheel tot rust komt en surft over de Peruaanse golven.

Peru winkel met traditionele kleedjes
El Misti Arequipa Peru
Uitzicht over Machu Picchu in Peru
Antilope op de bergen in Peru

Beste reistijd

De beste reistijd voor Peru zijn de maanden mei tot en met oktober. De temperaturen liggen dan rond de 10°C tot 15°C in het kustgebied, 35°C in het Amazonegebied en 19°C tot 26°C in de Andes. Door de grote landschap- en hoogteverschillen varieert het klimaat in Peru per gebied. In de woestijn van het kustgebied valt nauwelijks regen en zijn december tot en met februari de warmste maanden. De koudste maanden zijn hier juni tot en met augustus. Van mei tot en met half september wordt de kuststrook, vooral Lima, gedomineerd door een dichte mist, de Garúa, waarin de zon niet doordringt. Hoe verder men zich echter van Lima verwijdert, hoe meer de mist oplost en de zon tevoorschijn komt. In het Andesgebergte valt gedurende de warmste maanden, van december tot en met april, ook de meeste regen. Van mei tot en met oktober regent het echter nauwelijks en is het gebied zonovergoten. Overdag schommelt de temperatuur dan tussen de 19°C en de 25°C, waarbij het ‘s nachts frisser is. In het tropische regenwoud vallen de hoogste temperaturen, van 35°C, samen met het regenseizoen. Het nevelwoud heeft een subtropisch klimaat met heftige regenval van november tot en met maart, die de begaanbaarheid van de wegen moeilijk maakt. Van april tot en met oktober is het er droog en zonnig, maar ‘s nachts altijd koel. Tijdens de droge maanden zakt het waterpeil van rivieren en zijn de wegen in de redelijke staat. De beste reistijd voor de Machu Picchu is in de droge periode, welke loopt van eind april tot en met eind september. 

Roofvogel in Colca Canyon Peru
Peruanen in traditionele kleding
Lima paleis

Regio's

La Costa – de kustlijn 

Lima is de hoofdstad van Peru en is tevens de grootste stad van het land. Het is een moderne stad met een eeuwenoud centrum. Lima is dan ook het perfecte beginpunt van uw rondreis door Peru. De stranden van Lima zijn de bekendste van Peru, maar ook de rest van de kustlijn beschikt over diverse prachtige stranden. Een stukje het binnenland in boven Lima ligt Huaraz. De stad wordt omringd door prachtige bergen en is dan ook dé bestemming voor elke natuurliefhebber. Tijdens uw avontuurlijke reis naar Peru heeft u de mogelijkheid om in Huaraz te wandelen, klimmen en raften. Ten zuiden van Lima ligt Paracas, dat de perfecte uitvalsbasis biedt voor een excursie naar het National Reserve de Paracas en de Islas Ballestas. Op Paracas heeft u de mogelijkheid om sierlijke flamingo's te spotten, een tocht te maken door de woestijn of een uitstapje te maken per boot. Ten zuidoosten van Paracas ontsnapt u van de drukte in het kleine dorpje Huacachina. De huizen van het dorp bevinden zich om een prachtig oasemeer te midden van glooiende zandheuvels. Wanneer u liever actie en avontuur beleeft, is het mogelijk om in Huacachina te waterfietsen, zandborden of een buggy rit te maken. Maak vervolgens een tijdreis in het dorpje Nazca, waar de eeuwenoude Nazca Lines liggen. Deze tekeningen zijn een van de grootste raadsels van de archeologie vanwege de hoeveelheid, aard, omvang en continuïteit. Nog wat verder naar het zuiden bevindt zich Arequipa. De Peruaanse stad beschikt over veel koloniale invloeden, met als hoogtepunt een historisch centrum vol kerken en pleinen.  

La Sierra – het hooggebergte 

Tussen de hoge bergtoppen en ravijnen vol tropisch woud aanschouwt u de wereldberoemde Machu Picchu. Via de Inca Trail wandelt u vanaf de stad Cuzco over het oude wegennetwerk van de Inca's richting de Machu Picchu. Het is echter ook mogelijk om met de trein te reizen richting de Machu Picchu, maar u moet dan alsnog een stuk naar de top hiken. Zowel tijdens de wandeltocht als per trein komt u langs het dorpje Aguas Calientes, dat ook wel Machu Picchu Pueblo wordt genoemd. Het dorp wordt door veel reizigers gebruikt als tussenstop onderweg naar de top. Op de terugweg kunt u heerlijk ontspannen in de warmwaterbronnen van Aguas Calientes. Verder naar het zuidoosten ligt Ollantaytambo, een dorp vol Inca-erfgoed. Naast de indrukwekkende ruïnes worden hier nog steeds diverse tradities in stand gehouden, zoals volksdansen, kleurrijke feesten en vrouwen met traditionele kleding uit Peru. Een andere bezienswaardigheid van Peru die afstamt van de Inca-tijd, zijn de zoutmijnen in Maras. Deze zoutmijnen bevinden zich op 3200 meter boven de zeespiegel en werden door de Inca's aangelegd. Ten zuidoosten van dit alles bevindt zich het oude Cuzco. Het is een van de hoogstgelegen steden ter wereld en is het start- en eindpunt is van de Incatrail. Vanuit Cuzco heeft u de mogelijkheid om een excursie te maken naar Sacsayhuamán, een bijzondere Inca ruïne, of naar Humantay Lake, een schitterend gletsjermeer. Een stuk onder Cuzco ligt de kleurrijke Rainbow Mountain, welke uit zeven kleuren gesteente bestaan. De kleuren zijn ontstaan door een overvloed aan ijzer, koper en malachiet in de grond. Stop tijdens uw rondreis door Peru ook zeker in het charmante stadje Puno. Maak hier kennis met de vriendelijke bevolking en aanschouw de mix van de Andes architectuur. Het hoogtepunt van Puno is de ligging aan het Titicacameer, een heilig meer van de Inca's dat zich op de grens met Bolivia bevindt. Te midden van het Titicacameer liggen de Uros-eilanden, welke zijn gebouwd door het volk van de Uros om de Inca's te ontvluchten. Maakt u liever een prachtige wandeling door de natuur? Bezoek dan de Colca Canyon ten westen van het Titicacameer. De Colca Canyon is de op één na diepste Canyon ter wereld en beschikt over diverse authentieke dorpjes.  

La Selva – de Amazone 

In het noorden van Latijns-Amerika ligt de Amazone, welke Peru maar ook Brazilië, Guyana, Venezuela, Colombia, Ecuador en Bolivia beslaat. De Amazone is het grootste regenwoud ter wereld en is bijna net zo groot als Australië. Dwars door het gebied stroomt de op één na grootste rivier ter wereld; de Amazone-Rivier. De perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de Amazone is Puerto Maldonado, ook wel dé junglehoofdstad van Peru genoemd.  

Tijdverschil 

In Peru is het tijdens de Nederlandse zomertijd zeven uur vroeger. Tijdens onze zomertijd is het in Peru zes uur vroeger.  

Valuta 

De munteenheid van Peru is de Peruaanse Sol (PEN). Zowel bankpassen en creditcard worden geaccepteerd bij automaten met het logo van de pinpas. Creditcards worden buiten grote steden en toeristische gebieden vrijwel niet geaccepteerd. Soms wordt er bij betaling met een creditcard een flinke toeslag in rekening gebracht. In de grote steden vindt u een redelijk aantal geldautomaten. Daarbuiten is het aanbod echter gering. Amerikaanse dollars kunne overal worden gewisseld en euro's vrijwel overal. Vaak is het ook mogelijk om met Amerikaanse dollars te betalen. Vals geld komt vaak voor, met name Nuevos Soles en Amerikaanse dollars.  

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor