Vragen? Bel ons!
0738440155
menu
Reizen naar Rusland
 • Ambassades
  Nederlandse ambassade in Rusland
  Kalashny Pereulok 6
  115127 Moskou
  Tel. +7 495 797 29 00
  Open: ma t/m vr van 9-12.15 uur (alleen op afspraak).
  rusland.nlambassade.org.

   

  Feestdagen
  Nieuwjaar - 1 januari
  Russisch-Orthodox Kerstmis - 7 januari
  Oud Nieuwjaar - 14 januari
  Internationale vrouwendag - 8 maart
  Overwinning op Duitsland (WO II) - 9 mei
  Dag van de onafhankelijkheid - 12 juni

  Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn. Naast deze nationale feestdagen kent Rusland nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen. 

  Gezondheidszorg
  De gezondheidszorg is in Rusland van redelijke kwaliteit. Wel wordt u geadviseerd om een goede reisverzekering af te sluiten die ook kosten voor een eventuele repatriëring dekt. Houd er rekening mee dat u een del van de kosten van ziekhuisopname en geneesmiddelen direct moet betalen. In het geval van ziekenhuisopname of wanneer u medische specialistische zorg nodig heeft, verzoeken wij u direct contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij.

  Klimaat
  Rusland is een uitgestrekt land met vele klimaatzones. In Moskou heerst een landklimaat en  St. Petersburg kent een gematigd zeeklimaat. In het voor- en najaar moet men rekening houden met koele dagen en koude nachten. De temperatuur overdag schommelt dan tussen 10° en 20°C. In de zomermaanden ligt de temperatuur hoger, maar dan valt er af en toe een bui. De dagen zijn in de zomer heel lang. In Sint-Petersburg gaat in de maand juni tijdens de zgn. 'Witte nachten' de zon niet of nauwelijks onder. Het wordt in ieder geval niet donker. 

  Klimaattabel Moskou                                                                                              

  Moskou jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
  Max. temperatuur -6 -4 2 10 18 22 23 22 15 8 1 -4
  Zonuren per dag 1 3 4 5 8 9 9 8 6 3 1 0
  Gemiddelde neerslag (mm) 42 36 34 44 51 75 94 77 65 59 58 56

  Klimaattabel St. Petersburg                                                                    

  St. Petersburg jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
  Max. temperatuur -5 -4 1 8 16 20 22 20 15 8 2 -2
  Zonuren per dag 0 2 4 5 8 10 9 8 5 2 1 0
  Gemiddelde neerslag (mm) 38 31 35 33 38 58 80 81 69 67 56 51

   

  Taal
  Hoewel steeds meer (vooral jonge) Russen de Engelse taal een beetje machtig zijn, dient u er rekening mee te houden dat u zich maar moeilijk verstaanbaar zult kunnen maken. 

  ja da
  nee njet
  pardon iezvieNIEtje
  dank u spah-SIE-bah
  alstublieft/graag gedaan pa-SCHAL-oesta
  goed/o.k. gara-SJOH
  hoeveel? shKOL-kah
  waar? kdjèh
  hallo ZDRASwoetje
  hoe maakt u het? Kak pa-zje-WA-jèd-je
  goed, dank u OH-tjen gara-SJOH, spah-SIE-bah
  aangenaam kennis te maken OH-tjèn-raad
  goedemorgen DO-broie-OEH-tro
  goedemiddag DO-broie-DJÈN
  goedenavond DO-broie-VJEE-tjer


  Tellen

  1 ahDIEN
  2 dwa
  3 trie
  4 tsje-TIER-jeh
  5 p-JAT-j
  6 sjeest
  7 sJEM
  8 WOH-sjem
  9 DE-vjatj
  10 DE-sjatj


  Eten & drinken

  De Russische keuken is een boerenkeuken. De gerechten worden al eeuwen lang van generatie op generatie doorgegeven. De gerechten zijn sober maar voedzaam. Haring,  roggebrood en zuurkool zijn het volksvoedsel van Rusland. Borsjtj is een soep van bieten, kool en vlees. Pirosjki zijn gevulde deegkussentjes. Ze worden gemaakt van verschillende deegsoorten en met verschillende vullingen. Wodka is de nationale drank van Rusland. Letterlijk betekent het ‘watertje’ en is relatief de “gezondste” sterke drank die er bestaat. Het wordt vaak zelf gestookt en het alcohol percentage is in dat geval ook  erg hoog. Wij adviseren u het water dat uit de kraan komt niet als drinkwater te beschouwen. Op vele plaatsen is mineraalwater in flessen te koop.

  Elektriciteit
  De netspanning is net als in Nederland 220 volt. In de stopcontacten past de Nederlandse c.q. Eurostekker.

  Fooien
  Het geven van een fooi is in Rusland tegenwoordig even gangbaar als in Westerse landen. De spelregels zijn hetzelfde; wanneer u bijvoorbeeld gebruik maakt van een kruier voor uw bagage, is het gebruikelijk een fooi van € 1,- per koffer te geven.  Wat een fooi voor de reisleiding betreft: een fooi is en blijft een persoonlijke aangelegenheid, waarvoor geen dwingende regels bestaan. De ervaring is dat groepen na afloop van een reis de begeleid(st)er vaak een envelop-met-inhoud schenken. Wij benadrukken dat het iedere deelne(e)m(st)er vrij staat zelf de hoogte van een eventuele – vrijwillige! – bijdrage te bepalen. 

  Geldzaken
  Wij raden u aan om contante euro’s in kleine coupures van € 10,- € 20,- en € 50,- mee te nemen. Hiermee kunt u het avondprogramma betalen en deze kunt u omwisselen voor roebels. Biljetten dienen gaaf/niet-beschadigd te zijn.   
  Let u hierop; beschadigde biljetten worden niet aangenomen.   
  Mocht u niet teveel contant geld mee willen nemen dan adviseren wij u ter plaatse geld op te nemen. Er zijn steeds meer pinautomaten in hotels en op straat, waar u roebels kunt opnemen. Wij adviseren u van de pinautomaten gebruik te maken, die binnen gebouwen geïnstalleerd zijn, dit vanwege de veiligheid. 
  In Rusland kunt u euro’s inwisselen voor Russische roebels, doorgaans bij zowel de receptie van uw hotel als bij een bank. Wij raden u sterk af om geld zwart te wisselen. De huidige koers: € 1,- is ca. 41,73 Russische roebel. Houdt u er echter rekening mee dat de koers van de roebel kan schommelen. 
  Voor een actueel overzicht kijkt u op www.oanda.com\converter\classic
  Indien u aan de receptie van uw hotel valuta wisselt, heeft u uw paspoort niet nodig. In de banken en wisselkantoren in de stad wordt u wél gevraagd uw paspoort te tonen. Uw paspoort, dat ingenomen is door het hotel omdat buitenlanders geregistreerd moeten worden, kunt u via uw gids opvragen bij de receptie. 
  Wij raden u het gebruik van cheques of travellercheques af; de commissie die u moet betalen is hoog en de wachttijden zijn lang. Met een creditcard kunt u doorgaans in alle internationale hotels, betere restaurants en sommige winkels betalen. In de grote internationale hotels kunt u tegenwoordig ook geld opnemen met uw creditcard. Uw gids kan u informeren waar dit mogelijk is. Voor het opnemen van geld op uw creditcard betaalt u commissie.

  Kleding 
  U wordt geadviseerd luchtige , maar ook warme kleding mee te nemen voor wisselende weersomstandigheden. Een regenjas kan va pas komen. Voor koele avonden is het handig om een trui of vest mee te nemen. In de wintermaanden wordt u geadviseerd warme kleding, handschoenen, sjaal en een dikke winterjas mee te nemen. In een orthodoxe kerk moet u zich houden aan het kledingvoorschrift. Vrouwen dienen hun hoofd te bedekken met een sjaal, dragen een rok of broek tot over de knie en de armen zijn geheel bedekt. De mannen dragen een lange broek en de armen zijn tot op de elleboog  bedekt.

  Medicijnen
  Wanneer u medicijnen meeneemt, dan liefst in de originele verpakking en in uw handbagage. Zorgt u ervoor dat u meer dan voldoende meeneemt op reis. Tevens raden wij u aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. Voor het platteland wordt aangeraden om een antimuggenmiddel mee te nemen.

  Telefoneren
  Telefoneren naar het buitenland is niet goedkoop. Er bestaan vier manieren: 
  • Vanuit uw hotelkamer; in sommige hotels moet u bij de receptie vooruit betalen. Vaak is het ’t goedkoopste om kort aan het thuisfront het telefoonnummer van uw kamer door te geven, waarna u teruggebeld wordt. 
  • Wij raden u af met een AT&T-card vanaf uw kamer te bellen; de kosten zijn buitensporig hoog en u heeft geen goede controle over de hoogte van de rekening.
  • In de hotellobby kunt u bij de International Pay phone met een telefoonkaart (in euro’s gekocht bij de receptie) of soms met uw creditkaart bellen. U komt per definitie direct door, de kosten zijn echter hoog. 
  • Elk hotel heeft ook een businesscenter, waar u met diverse valuta kunt bellen.
  • Met uw mobiele telefoon. Of u kunt bellen in Rusland hangt af van uw provider en abonnement. Om naar Nederland te bellen kiest u 8 10 31 en vervolgens het nummer in Nederland (zonder 0). Voor bellen binnen Rusland kiest u 8 en vervolgens het gehele nummer in Rusland. Let op u erop dat telefoneren met uw GSM-telefoon kostbaar is.   

  Tijdverschil
  In Moskou en St.Petersburg is het 2 uur later dan in Nederland. Er is een zomertijd en een wintertijd, die op dezelfde datum ingaan als in Nederland.

  Veiligheid
  In de centra de grote steden is het redelijk veilig. Wel is er bewaking rond winkels en hotel. Vaak in burgerkleding, maar net zo vaak in het bijzonder herkenbaar gevechtstenue. Ook in Rusland komt op plaatsen waar veel toeristen verblijven kleine criminaliteit voor. Wees dus net als in alle andere grote steden ter wereld beducht op zakkenrollers en tasjesdieven. Het is belangrijk om een aantal basisregels in acht te nemen. Maak kopieën van uw waardepapieren. Neem niet te veel cash mee en verdeel het contante geld over verschillende tassen. Draag geen sieraden en opzichtige camera’s. Voor het meest actuele reisadvies adviseren wij u het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen via www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen. 

 • Moskou
  Voor de Russen is het Rode Plein niet alleen het hart van Moskou, maar ook dat van Rusland. Wie op dit plein staat zal onder de indruk zijn van de grootte en de imponerende aanblik van de omliggende gebouwen. De zijden worden geflankeerd door onder meer de beroemde Pokrovkathedraal, het neorussische warenhuis GUM en het Kremlin. Een bezoek aan het Kremlin en haar kathedralen mag tijdens uw bezoek aan Moskou uiteraard niet ontbreken. De rijkdom aan architectuur en cultuur van Rusland beperkt zich echter niet tot de hoofdstad Moskou.      

  St. Petersburg
  St. Petersburg is een van de meest bijzondere steden van Rusland. Het mag met recht een wonderschone stad genoemd worden, mede vanwege de rijke historie en vele kunstschatten. Zowel liefhebbers van kunst, architectuur en geschiedenis als van muziek zullen tijdens uw reis onder de indruk zijn. Een bezoek aan de Hermitage mag uiteraard niet ontbreken. Dit wereldberoemde museum bevindt zich in het Winterpaleis, de voormalige residentie van de Russische tsaren. Het is door de Italiaanse architect Rastrelli gebouwd in opdracht van tsarina Elisabeth. Bezoek tevens de Kazan kathedraal met haar majestueuze interieur en maak een wandeling langs sporen van de Nederlandse geschiedenis.   

 • Reisdocumenten
  Zorg dat je in het bezit bent van geldige reisdocumenten. De vereisten kunnen aan veranderingen onderhevig zijn, dus controleer dit ruim voor vertrek. Op de website van de overheid en/of ambassade vind je hoe lang je paspoort nog geldig moet zijn na terugkomst. Op de website van de VisumCentrale kan je controleren of je een visum nodig hebt en deze ook meteen aanvragen. Kunnen we je helpen? Bel 073-7074310.

  Vaccinaties & gezondheid
  Bezoek minimaal zes weken voor vertrek de GGD en laat je deskundig adviseren over de benodigde vaccinaties en/of malariatabletten. Ook op de website van GGD Reisvaccinaties vindt je de meest recente reizigersinformatie. De gezondheidsadviezen per land wijzigen met regelmaat en bovendien hebben wij als reisorganisatie geen bevoegdheid om medische adviezen te geven. Daarom adviseren we je altijd contact op te nemen met de GGD. 

 • Persoonlijk advies
  Goed verzekerd op reis gaan is erg belangrijk. Wij helpen je graag met een passend en professioneel advies, waarbij jouw persoonlijke wensen voorop staan. Klik hier voor meer informatie over een reisverzekering of bel 073-7074310.

top 3 Rusland reizen
7-daagse stedenreis Rusland
Ontdek de metropolen Moskou en Sint-Petersburg, met als hoogtepunten het Rode Plein, het Kremlin en de Hermitage. Twee eeuwen lang was Sint-Petersburg de hoofdstad van Rusland. Na de Russische Revolutie van 1917 kwam het Tsarentijdperk tot een einde en riep Lenin Moskou tot hoofdstad van de Sovjet-Unie uit. Ook na de val van dit communistische rijk huist de macht van Rusland nog altijd in het Moskouse Kremlin. Zowel de oude als nieuwe hoofdstad van Rusland worden gekenmerkt door een bewogen geschiedenis. Sint-Petersburg, toneel van opstanden en revoluties, kreeg het zwaar te verduren in de Tweede Wereldoorlog, toen meer dan miljoen mensen omkwamen tijdens een duizend dagen durend beleg. Moskou werd al veel eerder verwoest: tijdens Napoleons bezetting in 1812 legde een verwoestende brand driekwart van de stad in de as. Ironisch genoeg ontstond hierdoor ruimte en kon de stad fraai herbouwd worden met villa’s en het Bolsjoi-theater. Toch laten beide steden een verpletterende indruk achter en tonen de imposante monumenten en musea ze waartoe kunst en geschiedenis in staat zijn. In Moskou, de dynamische handelsmetropool met zijn middeleeuwse, Stalinistische en hypermoderne uiterlijk, pronken handelscentra als Moscow City met een skyline die met die van Manhattan kan wedijveren. In de voormalige Tsarenresidentie Sint-Petersburg met zijn klassieke paleizen en grachten schitteren de kunstschatten uit het verleden als nooit te voren. Bijvoorbeeld in het Staatsmuseum de Hermitage, voor welk zelfs het uitgestrekte Winterpaleis niet voldoende ruimte biedt om alle collecties de ruimte te bieden die zij verdienen. Zo steken beide steden elkaar nog immer op eigen wijze naar de kroon, met de neutrale toeschouwer als winnaar.
Vanaf:€ op aanvraag
4-daagse stedenreis Rusland
Bij Moskou denkt u vast direct aan het Kremlin, Rode Plein en de mooi gekleurde paleizen. In Moskou is veel te beleven, boek nu en ervaar deze bijzondere stad!
Vanaf:€ op aanvraag
6-daagse stedenreis Rusland
Ontdek het beeldschone St. Petersburg, toeristisch gezien misschien wel de meest bijzondere stad van Rusland. De rijke historie, beroemde kunstschatten en talloze paleizen en kathedralen maken het een lust voor het oog. U verblijft 5 nachten in St. Petersburg, dit geeft u ruim de tijd om op uw gemak de stad te verkennen.
Vanaf:€ op aanvraag
;
Travel World