Vragen? Mail ons!
Contact opnemen
menu
Travel World
Travel World

Winter wonderland in IJsland

15-07-2020 Milou BrandTravelworld reisspecialist
  • IJsland
  • Autoreis
  • Autoreis

IJsland is een geweldige bestemming en heeft zowel in de winter als in de zomer veel bijzonders te bieden. In de winter is er het noorderlicht, in de zomermaanden de mysterieuze middernachtzon. Ik bezocht IJsland in de winter en deed dat met name in de hoop het noorderlicht te zien. Het land staat daarnaast bekend om zijn machtige watervallen, heldere ijsgrotten en spuitende geisers. Mocht ik het noorderlicht onverhoopt dus niet kunnen zien, dan biedt het eiland genoeg alternatieven om er alsnog een geslaagde trip van te maken. Nieuwsgierig en enthousiast begon ik zodoende aan mijn 4-daagse verblijf waarin ik vanuit standplaats Reykjavik hopelijk met veel gezichten van IJsland zou kennismaken. 


Na slechts drie uurtjes vliegen landden we in Reykjavik, waar we in de middag aankwamen. Een korte stadswandeling gaf ons een eerst indruk van deze bijzondere hoofdstad. Als je door het centrum loopt ontkom je eigenlijk niet aan de grote kerk, Hallgrimskirkja, die overal bovenuit torent. Hier hebben we dan ook een fotostop gemaakt. Daarna zijn we op zoek gegaan naar een leuk eettentje. We wisten al dat de prijzen hier nogal hoog liggen en in het centrum werd dat meteen duidelijk. Echter, als je even een rondje loopt kom je ook tentjes tegen met zeer schappelijke prijzen. Zo belandden wij die avond in een knus Indisch tentje waar we heerlijk hebben gegeten. 


In de avond zijn we met de huurauto op pad gegaan in de hoop het Noorderlicht te spotten. De grootste kans om dit spektakel te zien in IJsland is tussen oktober en maart. Wij waren er in februari, dus met goede moed zijn we vertrokken. Je kunt kiezen om dit in een begeleide tour te doen, maar je kunt ook alleen op pad. Wij kozen voor dit laatste. Met verschillende apps kun je namelijk nagaan of de weersomstandigheden goed zijn. Zo is een heldere hemel cruciaal. Ondanks de lichte bewolking zijn we toch de stad uit gereden. Verder is het zaak om zo ver mogelijk weg te rijden van de bewoonde wereld, want om het noorderlicht in optima forma te kunnen zien moet er zo min mogelijk ‘omgevingslicht’ zijn. Eenmaal de stad uitgereden kwamen we op een rustig plekje, waar al meer auto’s geparkeerd stonden. En dan begint 'the waiting game’. Geduld is het sleutelwoord en dan moet je natuurlijk ook hopen dat de bewolking zoveel mogelijk wegblijft. Een ander dilemma is of je buiten wacht of in de auto blijft met de verwarming aan. De kou is in februari namelijk serieus te noemen, al brengt de adrenaline ook wel wat warmte. Toen we na enkele uren de hoop bijna hadden opgegeven, was daar toch een klein euforisch momentje. We hebben dan wel niet het échte noorderlicht spektakel gezien, maar zowaar verschenen er wel kleine groene flarden licht. Omdat we de volgende dag weer vroeg op pad wilden gaan, hebben we het hierbij gelaten en zijn we toch wel lichtelijk teleurgesteld teruggekeerd naar ons hotel.


Na een goede, maar korte nacht maakten we ons op voor de welbekende Golden Circle route. Vele kilometers dienden afgelegd te worden, want Gullfoss en Geysir liggen op zo’n 3 uur rijden. We kwamen er al snel achter dat dit geen straf was, want zo konden we van de mooie natuur en omgeving genieten. Op de meeste stukken zie je in de verre omgeving niks anders dan sneeuw en ijs. 


Na een mooie route kwamen we aan in Geysir en hebben de grootste geiser van IJsland bewonderd. Tegenwoordig is de geiser niet meer actief, maar toen wij er waren gelukkig wel. We hoefden niet lang te wachten of het water spoot met veel geweld omhoog. Door middel van een functie op mijn camera heb ik dit mooie fenomeen vast kunnen leggen. 


Na één van de hoogtepunten van IJsland te hebben bezocht reden we door naar de volgende: deGullfoss waterval. Deze is op nog geen 10 km van Geysir gelegen en dus ideaal te combineren op 1 dag. Gullfoss behoort tot één van de populairste watervallen en bestaat uit meerdere niveaus. Langs de watervallen loopt een wandelroute, zodat je het moois vanaf verschillende punten kunt zien. Dit kan in de winter nog lichtelijk gevaarlijk kan zijn, omdat het behoorlijk glad is. Goede schoenen zijn dan ook aan te raden.  


Na deze twee mooie bezoeken keerden we terug naar Reykjavik. Op de heenweg waren we via het noorden gereden en nu besloten we de zuidelijke route terug te pakken, om nog meer van het mooie eiland te zien. Onderweg kwamen we nog langs Skalholt, waar we een stop maakten bij het kerkje.


Ook op de derde dag stonden we weer vroeg op om zoveel mogelijk te kunnen zien. Vandaag stond een route langs de zuidkust op de planning. We reden in de richting van Vik, bekend van de zwarte lavastranden. Op de route liggen twee watervallen en we besloten op de heenweg bij eentje te stoppen en op de terugweg bij de andere. Vanaf de snelweg zit je zo bij Seljalandsfoss. We parkeerden de auto en liepen richting de waterval. Bij goed weer is het ook mogelijk om achter de waterval te komen. In de winter is dit echter niet aan te raden. 


We vervolgende de kustroute en zijn bij Vik op verschillende plekken uitgestapt en richting de zee gelopen. Heel bijzonder om te zien dat het strand hier zwart is, zeker in de winter wanneer verder alles wit is van de sneeuw. Vanaf het strand heb je tevens een mooi uitzicht over de robuuste rotsen langs de kust.


Op de terugweg naar Reykjavik besloten we nog een stop te maken bij de gletsjer die we vanaf de weg zagen liggen. Om echt bij de gletsjer te komen heb je een gids nodig, maar omdat wij geen reservering hadden en deze ook niet meer konden maken, zijn we gaan lopen tot we niet verder mochten. Ook op dit stuk konden we al veel moois van de Solheimajokull gletsjer zien. 


Na een pittige wandeling stapten we weer in de auto voor een bezoek aan de andere waterval; deSkogafoss waterval. Het begon inmiddels al te schemeren, want je dient er rekening mee te houden dat de dagen kort zijn in de winter. Ondanks de naderende duisternis hebben we deze 60 meter hoge waterval toch nog kunnen zien. Het is tevens mogelijk een pad naar boven te volgen, om vanaf een ander perspectief de waterval te bekijken. Gezien het bevroren pad, hebben wij dit helaas niet aangedurfd. Moe maar voldaan keerden we weer terug naar Reykjavik voor onze laatste nacht.


Tip
: als je een bezoek wilt brengen aan de Blue 
Lagoon dien je dit ver van tevoren te reserveren. Dit werd ons helaas ter plaatse duidelijk. Ondanks het laagseizoen, konden we met geen mogelijkheid meer een reservering krijgen om de welbekende thermale baden te bezoeken. 

Ik vond het een bijzondere ervaring om IJsland gedurende de winter te bezoeken. De prachtige, besneeuwde vergezichten en de welbekende highlights als de watervallen en Geysir hebben behoorlijk wat indruk op mij gemaakt. Door de sneeuwlaag hebben we helaas minder van de mooie natuur gezien. Maar dat is een goede reden om in de zomer nog eens terug te keren naar dit prachtige eiland!

*Op onze website bieden wij enkel reizen aan voor de periode van mei t/m september, maar zoals je hebt kunnen lezen, is een bezoek in de winter ook zeker de moeite waard! Schroom dan ook niet om contact met mij op te nemen als je buiten dit seizoen wenst te reizen, graag maak ik dan een voorstel op maat voor je. 


Terug naar alle blogs -->

Travel World

Autoreis Rondom IJsland

>10-daagse autoreis IJsland

Ga rondom IJsland tijdens deze 10-daagse autorondreis. Onderweg kom je langs de meest bijzondere plekken, waaronder beroemde gletsjers, nationale parken en ijsbergen. Het landschap wordt omringd door met sneeuw bedekte bergen. Rijd langs vissersplaat…

Vanaf:1.945 p.p.
Travel World

Autoreis De hoogtepunten van IJsland

>7-daagse autoreis IJsland

In Reykjavik haal je de huurauto op waarmee je de komende zeven dagen op pad gaat. Onderweg bezoek je imposante watervallen, gletsjers en nationale parken. Maak kennis met de zwarte stranden van Vik, het historische Thingvellir National Park en de ij…

Vanaf:1.575 p.p.
Travel World

Stedenreis Klassiek Reykjavik

>4-daagse stedenreis IJsland

Reykjavik is de hoofdstad en tevens de grootste stad van IJsland. Daarnaast woont 60% van de IJslandse populatie in Reykjavik. De stad is geen enorme metropool, maar overzichtelijk en met een levendig centrum. Er zijn vele restaurants met heerlijke c…

Vanaf:1.075 p.p.
Meer verhalen
31-07-2019

Canada: dromen komen uit op de Icefields Parkway

  • Canada
  • Autoreis
  • Autoreis

We rijden rustig over de Icefields Parkway als mijn vriendin plotseling enthousiast opveert: “Zag je dat? In de bosjes! Terug, terug, terug!” Met mijn beste stuurmanskunsten zet ik de auto aan de kant en vervolgens in zijn achteruit. “Sneller…sneller…

Lees Meer
15-08-2019

Verrassend: de natuurparken van Oost-Canada

  • Canada
  • Autoreis
  • Autoreis

West-Canada staat bekend om haar prachtige natuur en parken rondom de Rocky Mountains, maar vlak ook Oost-Canada niet uit! Ondanks het feit dat het oosten van Canada tot hetzelfde land behoort als het westen, zijn beide gebieden niet met elkaar te ve…

Lees Meer
Travel World