Noord-Amerika

Canada: dromen komen uit op de Icefields Parkway

Canada
Waterval met berg op de achtergrond in Canada
27-07-2019
Deel dit blogbericht Delen

We rijden rustig over de Icefields Parkway als mijn vriendin plotseling enthousiast opveert: “Zag je dat? In de bosjes! Terug, terug, terug!” Met mijn beste stuurmanskunsten zet ik de auto aan de kant en vervolgens in zijn achteruit. “Sneller…sneller!” Haar fotocamera heeft ze inmiddels in de aanslag. En dan ineens zie ik het. Op nog geen vijf meter afstand van ons loopt in de berm van de weg een bruine grizzly beer! Het gigantische dier heeft niet of nauwelijks oog voor ons en waggelt nonchalant richting de weg. Adrenaline en verbazing vechten om voorrang terwijl we ademloos toekijken hoe de beer de weg oversteekt. We wisten wel dat we ons in bear country bevonden, maar om er van zo dichtbij eentje te zien…Wauw!

Rondreis door West-Canada

Onze reis ving enkele weken eerder aan in Vancouver, waarmee een lang gekoesterde droom van ons allebei in vervulling ging: een roadtrip maken door West-Canada. In drie weken zouden we een ‘rondje British Columbia en Alberta’ rijden. Gedurende ons verblijf – eind mei / begin juni 2019 – maakten we kennis met de vele gezichten van Canada.

Vancouver

We hadden een week uitgetrokken om van Vancouver naar Jasper National Park te komen, met tussenstops in Whistler, Kamloops en Clearwater. Wereldstad Vancouver gold als perfect opwarmertje voor ons avontuur en is een heerlijke stad om op zijn Nederlands per fiets te verkennen. Hier haalden we onze huurauto ook op, waarna de reis écht kon beginnen. In de dagen die volgden zoefden we in het sfeervolle Whistler hoog in de bergen per zip line over de boomtoppen en in Clearwater keken we onze ogen uit in het Wells Gray Provincial Park. Hier vindt u een hele verzameling indrukwekkende watervallen die relatief dicht bij elkaar liggen, waardoor het goed te doen is om het merendeel in een dag te bezoeken.

Campbell Hills Guest Ranch

Tussen Whistler en Clearwater verbleven we drie dagen op de authentieke Campbell Hills Guest Ranch. Voorafgaand aan de reis drong vooral mijn vriendin hier op aan, omdat de ranch beroemd is om uitgebreide paardrijdritten door de natuur. Maar ook ‘niet paardrijd liefhebbers’, zoals ikzelf, genieten hier met volle teugen. De ranch ligt letterlijk in the middle of nowhere en is omgeven door glooiende heuvels en eindeloze bossen. Het Nederlandse echtpaar dat er woont zorgt er voor dat het u tijdens uw verblijf aan werkelijk niets ontbreekt. Ontbijt, lunch en diner zijn inbegrepen en van een hoog niveau. Voor de paardrijdritten spreken ze uitgebreid met u door wat uw verwachtingen zijn en of u al enige ervaring heeft. Ik had nog nooit op een paard gezeten (en was ook eigenlijk niet van plan dit te gaan doen), maar hun enthousiasme werkte aanstekelijk en een dag later zat ik op Gunner, het meest tamme paard van stal, voor een prachtige rit door het bos!

Beer in groene omgeving van Canada
Watervallen in British Columbia, Canada

Nationale parken Jasper en Banff

Langzaam maar zeker kwamen we steeds dichter bij de oorspronkelijke reden van onze rondreis door West-Canada: de nationale parken Jasper en Banff. Vanuit Clearwater zetten we koers richting Jasper, een flinke afstand, maar in een dergelijke omgeving voelt kilometers maken niet bepaald als een straf. Van grote afstand ziet u de indrukwekkende bergtoppen van de Rockies al opdoemen en hoe dichterbij u komt, hoe reusachtiger ze lijken.

Het idyllische plaatsje Jasper vormt de toegangspoort tot het gelijknamige National Park. Bij het binnenrijden van dit stadje is het moeilijk om uw ogen op de weg te houden. Overal ziet u besneeuwde bergtoppen, waarvan sommige zelfs niet helemaal te zien zijn omdat ze verdwijnen in enkele verdwaalde wolken. De verder strakblauwe hemel zorgt voor schilderachtige plaatjes. Het aangrenzende nationale park is zo enorm dat een goede planning noodzakelijk is. Alles zien is helaas onmogelijk, maar met een beetje research kunt u een heel eind komen. Het hangt er natuurlijk ook van af hoeveel tijd u heeft, hoe het weer is en welke hoogtepunten u absoluut niet wilt missen. Terugkijkend bestaat onze top 3 uit ‘Valley of the five lakes’ (nog mooier dan het klinkt!), kanoën op Pyramid Lake en een bezoek aan Maligne Lake (o.a. bekend van Spirit Island) waarbij vooral de route van Jasper naar Maligne Lake van grote schoonheid is.


Op dag vier in Jasper hebben we onze wekker extra vroeg gezet. We verplaatsen ons namelijk naar Banff en dat betekent dat we over de Icefields Parkway gaan rijden. Na een stevig ontbijt en een goede kop koffie in ons inmiddels vaste ontbijttentje ‘Wicked Cup’ stappen we vol verwachting in de auto. We hadden in de voorbije dagen al een paar keer een klein stukje over de Icefields Parkway gereden, maar vandaag zouden we hem van begin tot eind rijden. Deze Highway 93, zoals de verbindingsweg officieel heet, loopt dwars door de parken Jasper en Banff en is maar liefst 230 kilometer lang. Voor de beeldvorming: dat is ongeveer van Haarlem naar Maastricht. Als u dan nagaat dat er om de paar kilometer wel een ‘Point of interest’ is, spreekt het voor zich dat u ogen en vooral tijd tekort komt! Zo ondervonden wij ook, want halverwege de dag hadden wij pas 60 kilometer afgelegd. We hadden vooraf wel een schema uitgestippeld met alle plekken waar we wilden stoppen, maar het aantal niet geplande tussenstops liep zeer snel op. Fabelachtige valleien, ijzige gletsjers en robuuste watervallen zorgden er om de beurt voor dat we de auto toch maar weer even parkeerden. Ook de eerder beschreven ontmoeting met de grizzly beer viel uiteraard onder de noemer ‘niet gepland’, maar dit vormde wel de kers op de toch al zo smakelijke taart.

Paard in het bos van Canada
Icefields Parkway in Canada

Icefield Parkway

Ons avontuur op de Icefields Parkway voelde als een lange, onophoudelijke droom. Telkens als u denkt dat u nu het mooiste wel gezien heeft, wordt u een paar kilometer verderop weer verrast. En alle ‘geheimplekjes’ ten spijt, maakte ook de gevestigde orde van bezienswaardigheden diepe indruk. Zo bracht een avontuurlijke hike ons bij de kolossale Athabasca gletsjer, één van de zes hoofdgletsjers van het Columbia-ijsveld. Aan de voet van deze gletsjer ziet u pas hoe immens deze ijsmassa eigenlijk is. Op foto’s is dit overigens maar moeilijk vast te leggen. U maakt een foto, kijkt naar uw schermpje, maar ziet dat het resultaat bij lange na niet in de buurt komt van uw echte uitzicht. Zie het als een extra reden om het met uw eigen ogen te gaan zien! Waar dit ook op van toepassing is, is het Peyto Lake. Vanaf het parkeerterrein volgden we een trail van ongeveer een kilometer. De hoogte waarop we ons bevonden was dusdanig dat er verse sneeuw langs het pad lag. Stapje voor stapje komt u dichterbij het uitzichtpunt en vanuit het niets ziet u in uw ooghoek een blauw-turquoise gloed verschijnen. Enkele momenten later betreedt u het platform en ziet u Peyto Lake in zijn volle glorie. Op tal van foto’s zag ik dit meer al eens voorbij komen, maar om daar dan te staan… De frisse berglucht in uw longen, uitkijkend over een kraakhelder gletsjermeer… Normaal zijn dit de momenten waarop u weer ontwaakt! We hadden daar nog wel uren kunnen staan zonder dat het uitzicht ook maar een seconde was gaan vervelen, ware het niet dat we al achterlagen op ons beoogde schema.

Scenic Route

En terwijl op deze ‘scenic route’ nog een bijzonder toetje op ons wacht in de vorm van Lake Louise en Moraine Lake, concluderen we in de auto lachend dat het waarschijnlijk voor het eerst is dat we het vervelend vinden dat het eindpunt van een lange autorit in zicht komt.

Bent u geïnteresseerd in een reis naar Canada? Onze reisadviseurs helpen u graag met het samenstellen van een reis op maat!

Gerelateerde
blogs

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor