Latijns-Amerika

Natuur- en cultuurliefhebbers aan zet in Argentinië

Watervallen van de Iguaçu
10-09-2020
Deel dit blogbericht Delen

Menig reiziger breekt zijn hoofd over welke landen hij zal bezoeken tijdens een reis door Zuid-Amerika. Er is zoveel moois te zien en te doen en ieder land weet op geheel eigen wijze te boeien. Het zuiden van het continent wordt gevormd door Argentinië en Chili. Het is dan ook niet geheel toevallig dat mensen een bezoek aan beide landen combineren. In dit reisverhaal ‘beperk’ ik me tot Argentinië. Dan weet u in ieder geval waarom dit temperamentvolle land beslist niet mag ontbreken op uw Zuid-Amerika rondreis!

Argentinië is ongeveer 67 keer zo groot als Nederland en u doet er dus verstandig aan om voorafgaand aan uw bezoek voor uzelf te formuleren welke gebieden en steden u wenst te bezoeken. Kiest u voor machtige bergketens of de jungle? Voor bruisende steden of voor imposante watervallen? Uiteraard help ik u graag bij deze luxeproblemen!

Buenos Aires

Laten we beginnen met de stad waar u naar alle waarschijnlijkheid zal landen: Buenos Aires. De Argentijnse hoofdstad is verdeeld in 48 barrio’s (wijken) en herbergt daardoor verschillende leuke wijkjes die de grote stad een wat minder gigantische uitstraling geven. Een van de populairste plekken is de wijk La Boca, bekend om zijn kleurrijke straatjes. Elk huisje heeft hier een andere felle kleur, wat voor een vrolijk en apart gezicht zorgt. Het meest gefotografeerde straatje hier is El Caminito. Op zondag is er een markt in de oudste wijk van de stad; La Feria de San Telmo. Er hangt een aangename sfeer en u waant zich hier zo nu en dan eerder in een schattig plaatsje dan in een wereldstad. U wordt hier daarnaast continue verrast door straatmuzikanten, terwijl enthousiaste dansers u laten zien hoe de tango gedanst dient te worden. Een andere bezienswaardigheid klinkt misschien wat macaber, maar betreft toch echt een begraafplaats! En niet zomaar eentje, maar de laatste rustplaats van de elite van de Argentijnse geschiedenis. Zo ligt hier Evita Peron begraven (Don't cry for me Argentina). Het zijn gigantische mausoleums, wat bijna huizen lijken en u kijkt hier met gemak een hele middag uw ogen uit.


Na een paar dagen rondstruinen in Buenos Aires bent u wel toe aan wat meer natuur. Gelukkig bent u hiervoor in Argentinië ook aan het juiste adres. Voor de meeste plekken dient er door de grote afstanden wel een binnenlandse vlucht aan te pas te komen, dus zoals ik eerder al aangaf is het goed om vóór uw reis scherp te hebben wat u wanneer wenst te gaan zien.

Iguazu National Park

Op de grens met Brazilië vindt u het Nationaal Park Iguazu. Het is er behoorlijk benauwd hier midden in de jungle, maar de immense watervallen zijn de korte wandelingen meer dan waard! Ik raad u aan hier twee dagen voor uit te trekken. U kunt de watervallen zowel vanaf de Argentijnse als de Braziliaanse kant bezoeken, dit kunt u mooi over de dagen verdelen. Beide landen bieden toch een heel ander uitzicht. U kunt een boottochtje maken onder de watervallen door (vergeet dan niet droge kleding mee te nemen!). In Brazilië stapt u in een treintje dat u vlakbij het uitkijkpunt afzet. Door het nationale park rennen overal neusbeertjes rond, die als u even niet oplet brutaal uw tas doorzoeken naar eten.

Buenos Aires vanuit de lucht
Watervallen van Iguazu National Park
Pinguïns bij Ushuaia, Tierra del Fuego
Gletsjer in het water bij El Calafate

Ushuaia & Tierra del Fuego

We vliegen nu helemaal naar het meest zuidelijke puntje van het land: Ushuaia. Voor veel mensen dient Ushuaia als verstrekpunt van de boot naar Antarctica en ook ik heb me tot die mogelijkheid laten verleiden. Ik maakte een expeditiecruise naar de Falkland Eilanden, South Georgia en Antarctica. Een grandioos avontuur, maar hier zal ik nog een keer een apart reisverhaal over schrijven. Nu weer verder met Argentinië! De voornaamste activiteit in de omgeving van Ushuaia is wandelen. Van origine is de stad ontstaan nadat hier een grote gevangenis was gebouwd. De gevangenen hielpen verder aan de opbouw van de stad. Een van de bezienswaardigheden is dan ook het treintje Fin del Mundo (het eind van de wereld), deze spoorweg werd in het begin van de 20e eeuw aangelegd om de gevangenen te vervoeren, maar tegenwoordig is het een toeristische attractie. Met deze trein kunt u naar het Nationaal Park Tierra del Fuego, ook we bekend als Vuurland, waar u eveneens mooie wandelingen kunt maken. Verder zijn er schitterende routes om te hiken naar Laguna Esmeralda of de Martial Gletsjer.

El Calafate

Van aardig koud ging ik vervolgens naar nog een stukje kouder, richting het iets noordelijker gelegen El Calafate. Hier ligt het derde poolgebied met de gletsjers Perito Moreno en de Upsala, gelegen in het National Park Los Glaciares, te Patagonië. Het park staat sinds 1981 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Bij de Perito Moreno kunt u over een boardwalk vlak langs deze gletsjer af lopen. U hoort de kristalheldere, blauwe gletsjer constant kraken en het is zeer indrukwekkend als er een groot stuk afbreekt en met veel geweld in het water terecht komt. De omgeving is adembenemend. Maak hier vooral een korte boottocht, waarmee u tot dichtbij de gletsjerwand kunt komen. De Upsalagletsjer mondt uit in het ijsveld bij Zuid-Patagonië bij de nabijgelegen Perito Morenogletsjer. Deze gletsjer kan men het beste bezichtigen door een boottocht te maken over het Argentinomeer. Een prachtige tocht waarbij u langs enorme ijsformaties vaart naar het afgelegen Estancia Cristina. Op dit landgoed zijn verschillende activiteiten te doen, zoals paardrijden of per 4WD naar een uitzichtpunt rijden waar u in alle rust kunt genieten van de besneeuwde bergtoppen, het meer, de gletsjer of van een uitgebreide picknicklunch.


Mijn bezoek aan Argentinië vormde een aangenaam geheel van voornamelijk natuur en cultuur, maar afhankelijk van uw voorkeuren kunt u ook een compleet andere invulling geven aan uw reis!

Bent u geïnteresseerd in een reis naar Argentinië? Onze reisadviseurs helpen u graag met het samenstellen van een reis op maat!

Gerelateerde
blogs

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor