Caribbean

Sigaren, rum en oldtimers op Cuba

Cuba
Tropische binnenland van Cuba
17-12-2019
Deel dit blogbericht Delen

Tijdens mijn rondreis door Mexico wilde ik graag meer zien en omdat Cuba om de hoek ligt, besloot ik dit Caraïbische eiland te bezoeken voor een weekje. Al snel bleek dat ik met slechts zeven dagen het eiland (en daarmee mezelf) flink tekort had gedaan.

De geschiedenis van Cuba

Cuba beschikt over een rijke en roemruchte historie. Het strikt communistische regime ten tijde van de heerschappij van Fidel Castro zorgde voor conflicten met de Verenigde Staten. Met het verstrijken van de jaren is deze verstandhouding echter sterk verbeterd en heeft daarmee de deuren geopend voor toeristen die staan te popelen dit land te bezoeken. Tot op de dag van vandaag herinneren afbeeldingen van zowel Fidel Castro als revolutionair Che Guevara in het straatbeeld nog altijd aan de tijden van weleer.

Havana

Mijn reis begon in de bruisende hoofdstad Havana, waar ronkende oldtimers en kleurrijke gebouwen het straatbeeld bepalen. De stad is als het ware een openluchtmuseum met een gemoedelijke sfeer. Bandjes die op een straathoek muziek maken of oude mannetjes die een potje domino spelen zult u hier regelmatig zien. Een goede manier om in korte tijd veel van de de stad te zien is per hop-on-hop-off bus. Er zijn meerdere routes die u kunt volgen langs de verschillende bezienswaardigheden van de stad. En als u denkt dat u Nederland even helemaal kunt vergeten tijdens uw Cuba reis, heeft u het mis! Terwijl we in het centrum op een taxi stonden te wachten, kwam er namelijk ineens een bus voorbij met ‘Hardinxveld-Giessendam’ op de voorkant en even later met ‘buiten dienst’. Gelukkig bleek al snel dat deze bus niet een paar afslagen had gemist, maar dat het normaal is dat bussen die in Nederland al jaren afgekeurd zijn, hier nog gewoon dienstdoen.

Kunstwerk van Che Guevara op een gebouw in Havana
Oldtimers in Havana, Cuba
Tabaksplantages in Cuba

Viñales

Vanuit Havana kunt u gemakkelijk verschillende excursies boeken naar andere delen van het eiland. Zo heb ik een dagexcursie gemaakt naar Viñales. We maakten onder andere een stop bij een bijzondere, felgekleurde rotschildering, de Mural de Prehistorica. De schildering stelt de evolutie van de prehistorie tot de mensheid voor. Daarna vervolgden we onze weg door het landschap van de Vallei van Viñales die wordt gekenmerkt door de groene tabaksvelden, onderbroken door de eigenaardige kalksteen rotsen en omringd door dichtbegroeide bergen. Het mooiste uitzicht over de vallei heeft u vanaf Los Jazmines, vlak buiten het dorp waar houten huisjes met karakteristieke veranda’s overigens een zeer warme sfeer creëren.

Cubaanse sigaren

Iedereen die Cuba bezoekt, kan niet om hét handelsmerk van het land heen: de sigaar. U ziet Cubanen er mee op straat, vindt ze in alle soorten en maten in de vele toeristenwinkels en worden u natuurlijk ook veelvuldig op straat aangeboden. Bij een reis door Cuba kan een bezoek aan een sigarenfabriek wat mij betreft daarom ook niet ontbreken en hier ben ik dan ook naar toe geweest. Nadat uw camera veilig in een kluisje is opgeborgen (foto’s maken mag niet) neemt de gids u mee naar binnen. De onmiskenbare geur van sigaren dringt vrijwel direct uw neus binnen en tijdens een uitgebreide rondleiding wordt het volledige productieproces doorlopen, van binnenkomst van de tabaksbladeren tot het eindproduct: ambachtelijk met de hand gerolde sigaren.

Varadero

De reis heb ik heerlijk afgesloten in een all-inclusive resort aan de paradijselijke stranden van Varadero. Deze grootste en bekendste badplaats van het Caraïbisch gebied, ook wel ‘Playa Azul’, genoemd, is gelegen op een 20 kilometer lang schiereiland en is de perfecte locatie om tot rust te komen en te genieten van het oneindig lijkende strand, het heldere blauw-turquoise water en wuivende palmbomen. Maar ook voor de actieve reiziger is er genoeg te beleven. Duik- en snorkelliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de zeer diverse en kleurrijke onderwaterwereld. Zelf heb ik een mooi kanotochtje langs de kust gemaakt. Bij een groot deel van de hier gevestigde hotels kunt u gebruik maken van een kano of waterfiets en hier heb ik dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.

Cubaanse sigaren in een doosje
Het paradijselijke strand van Varadero, Cuba
Kleurrijke oldtimers in Havana

Trinidad, Peninsula de Zapata en Isla de la Juventud

Mijn bezoek van slechts een weekje aan Cuba was eigenlijk veel te kort, want het eiland heeft nog zoveel meer te bieden. Zo ben ik nog erg benieuwd naar het koloniale stadje Trinidad, het beschermde natuurgebied (en tevens nationaal park) Peninsula de Zapata en Isla de la Juventud. Daarnaast heb ik mij laten vertellen dat het relatief minder vaak bereisde oosten van Cuba enkele fabelachtige plekjes herbergt. Genoeg redenen dus om nog eens terug te keren naar dit heerlijke eiland.

Camperreis door Cuba

Wist u trouwens dat u tegenwoordig Cuba ook per camper kunt verkennen? Ontdek de vele gezichten van dit swingende eiland met uw eigen huis op wielen!

Bent u geïnteresseerd in een reis naar Cuba? Onze reisadviseurs helpen u graag met het samenstellen van een reis op maat!

Gerelateerde
blogs

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor