Caribbean

Ultiem relaxen op veelzijdig Cuba

Cuba
Oldtimer in het centrum van Havana
23-11-2020
Deel dit blogbericht Delen

Mijn rondreis door Cuba was mijn eerste kennismaking met Midden-Amerika. En buiten het feit dat ik inmiddels heb gemerkt dat ik een voorliefde heb voor Spaanstalige landen, maakt Cuba het toch al zo fijne totaalplaatje nóg completer met zijn eigenzinnige cultuur, ongerepte natuur, uitgestrekte stranden en natuurlijk de passionele Salsa Cubana. Laat mij u meenemen door mijn Cubaanse avontuur!

Verschillen met Nederland

Direct na aankomst op de luchthaven van de Cubaanse hoofdstad Havana werd mij duidelijk dat Cuba in meerdere opzichten nogal afwijkt van wat wij Europeanen gewend zijn. Geld moet u bijvoorbeeld contant op zak hebben en op het vliegveld meteen flink ‘inslaan’, want u kunt op weinig plekken geld pinnen. Ook op het gebied van mobiel internet lopen ze op zijn zachtst gezegd een beetje achter. Desondanks is het al wel beter dan het was, want nog niet zo lang geleden moest u blijkbaar met een speciale kraskaart in een zogeheten Wi-Fi park zitten om verbinding te kunnen maken met internet. Ik kon gelukkig met mijn telefoon ‘gewoon’ internet gebruiken via mijn eigen 3G.

Hotels in Cuba

De meeste hotels in Cuba zijn verouderd en ook het gros van de openbare ruimtes is al in tijden niet meer gerenoveerd. Zelf houd ik best wel van luxe tijdens het reizen, maar op Cuba vindt u dat niet gauw. Ik was hier echter al van op de hoogte, dus het was geen domper. Daarnaast heeft het ook wel zijn charme op deze manier en hoort het wat mij betreft bij de totaalbeleving van Cuba.

Oldtimers in Havana

Een ander aspect dat beslist bij Cuba hoort, is de oldtimer. Op vrijwel iedere straathoek ziet u er eentje staan en me rond laten rijden in zo’n kleurrijke, oude auto was dan ook één van mijn eerste activiteiten in Havana. Een Cubaanse chauffeur met een stijlvolle hoed op en nette handschoentjes aan reed mij rond. Traditionele Cubaanse muziek schalde hard uit de speakers en ondertussen keek ik mijn ogen uit. In betrekkelijk korte tijd zag ik heel veel verschillende gezichten van Havana en omgeving. Mocht u dus naar Cuba gaan, dan is dit dé manier om op Cubaanse wijze in korte tijd veel te zien!

Culinaire creaties & mojito's

De sfeervolle rit in de oldtimer had me hongerig gemaakt en ik besloot op zoek te gaan naar een leuk eettentje. Op culinair gebied beperken de Cubanen zich voornamelijk tot gerechten waarin rijst en bonen de boventoon voeren. Ook zijn ze helemaal gek van kip, die ze op talloze manieren weten te bereiden. De ‘Signature Drink’ van Cuba is ontegenzeggelijk de Mojito. Ze zijn hier overigens niet zuinig met de rum, dus mocht u uw Mojito niet te sterk willen, geef het dan even aan bij de barman.

Mojito's in Havana Club glazen
Oldtimers in de straten van Havana
Che Guevara afgebeeld op een muur

Revolutionair Cuba

Opvallend in het straatbeeld is hoe prominent Che Guevara naar voren komt. Hij is hét symbool van de Cubaanse revolutie en ondanks het feit dat hij al ruim 50 jaar geleden overleed, is de revolutionair onder het Cubaanse volk nog springlevend. Posters, borden en standbeelden herinneren nog volop aan hem en ook Fidel Castro ziet u meer dan eens voorbijkomen.

Viñales

Na een interessante tijd in Havana vervolgde ik mijn reis naar Viñales, een streek die bekend staat om de prachtige natuur en de

rust die er heerst. In de vallei van Viñales heeft u een panoramisch uitzicht op de omliggende natuur en zal uw fotocamera beslist overuren draaien. Het is daarnaast de plaats van herkomst van de beste tabak ter wereld en dit maakt het dé locatie om uw eigen Cubaanse sigaar te maken (en desgewenst uit te proberen)! Naast de tabak en de fraaie uitzichten is het een waar activiteitenparadijs: van avontuurlijke hike routes tot paardrijden en van een ongeëvenaard kopje koffie met een verhaal tot ziplinen. Het ziplinen was voor mij ook echt een van de activiteiten die u hier moet hebben gedaan. Tijdens het ziplinen heeft u een prachtig uitzicht over de vallei, voelt u zich echt even zo vrij als een vogel en krijgt u een heel ander beeld over de vallei.

Casa Particular

Eerder in dit reisverhaal verwees ik al naar de niet altijd even luxe hotels van Cuba. Een populaire manier van overnachten is, misschien wel mede hierdoor, een ‘Casa Particular’. Bij een Casa Particular verblijft u bij een lokale bewoner in huis. Dit is vergelijkbaar met het Airbnb principe, alleen is het grote verschil dat de bewoners van het huis in Cuba gewoon thuis zijn tijdens uw verblijf! Zelf heb ik er een aantal bezocht tijdens mijn reis en het heeft echt mijn verwachtingen overtroffen. Naast dat u een kijkje neemt in een echt Cubaans huis is het interessant om de lokale bevolking in hun eigen huis te leren kennen, hun eten te proeven en nog wat van de Spaanse taal op te pikken. De lokale bevolking heb ik ervaren als erg gastvrij, vriendelijk, prettig en behulpzaam.


Cubanen zijn een temperamentvol volk en dit uiten ze onder meer in hún dans: de salsa. Wat dus ook zeker niet mag ontbreken tijdens uw rondreis door Cuba is een sfeervolle dansvoorstelling of beter nog: neem zélf een salsa les! Leer de basis stappen van Salsa Cubana en steel de show op de dansvloer bij een optreden van Buena Vista Social Club. Daarnaast zijn er veel locaties waar wordt gedanst en waar de Cubanen u graag helpen bij het leren van salsa dansen!

De omgeving van Viñales vanuit de lucht
Strand van Varadero, Cuba
Salsa dansers op podium

Topes de Collantes

Bent u niet zo van het dansen en geeft u de voorkeur aan het maken van een avontuurlijke wandeling? De Cubaanse natuur biedt uitkomst en leent zich perfect voor het maken van lange hikes. Topes de Collantes is een berggebied in het midden van Cuba nabij Trinidad waar u na een tocht van 7 kilometer door de groene natuur aankomt bij een 70 meter hoge waterval. Hier kunt u in het frisse water bijkomen en afkoelen van uw tocht. Naast het hiken naar de prachtige watervallen is dit ook de ideale locatie voor canyoning. Dit is een sport waarbij men de loop van een rivier door een klif volgt. Bereid u voor op wandelen, klimmen, springen, zwemmen en abseilen. Voor liefhebbers van avontuur en extreme sporten is dit the place to be!

Trinidad

Niet ver hiervandaan ligt de stad Trinidad, in mijn ogen de mooiste stad van Cuba en deze staat dan ook niet voor niks op de Unesco Werelderfgoedlijst. Maak een stadswandeling door de karakteristieke straatjes vol kinderkopjes, breng een bezoek aan de sierlijke kerk en ervaar de koloniale sfeer van de stad. Een ideale manier om Trinidad te verkennen is te paard, maar wandelend kan uiteraard ook gewoon. Een andere leuke tip is om hier een workshop cocktails maken te volgen.

Varadero

Na een verblijf in de binnenlanden van Cuba zou u bijna vergeten dat u op een groot eiland zit. En om uw bezoek aan de Caraïben compleet te maken, mag het strand natuurlijk niet ontbreken. De turquoise blauwe zee en witte zandstranden creëren de perfecte beach vibes. Er zijn verschillende locaties waar de omstandigheden meer dan paradijselijk zijn. Varadero is een van de fraaiste en bekendste badplaatsen van Cuba, maar zeker niet de enige! Er zijn veel stranden waar u uw ogen uit kunt kijken en heerlijk kunt relaxen.


Staat Cuba op uw bucketlist om ooit nog eens te bezoeken? Het land is momenteel nog erg puur en authentiek en nog altijd niet écht ontdekt door het grote publiek. Wilt u Cuba dus in zijn volle socialistische glorie bewonderen? Dan is nú het moment om uw reis naar Cuba te boeken!

Bent u geïnteresseerd in een reis naar Cuba? Onze reisadviseurs helpen u graag met het samenstellen van een reis op maat!

Gerelateerde
blogs

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor