Azië

Tips voor een rondreis op maat door Vietnam

Vietnam/Laos/Cambodja
Halong Bay tijdens zonsondergang
24-09-2020
Deel dit blogbericht Delen

Ondanks het feit dat Vietnam op en top Azië is, onderscheidt het land zich op geheel eigen wijze van andere Aziatische landen. Er hangt een uitermate ontspannen sfeer, die in iedere stad of ieder dorpje net weer even anders is. Daarnaast is Vietnam, mede door zijn langgerekte vorm, zeer divers en deelt het grenzen met Cambodja, Laos en China. De uitgestrekte kusten en stranden langs de Zuid-Chinese Zee zijn zeer fotogeniek en de prachtige bergen en dichtbegroeide jungle landinwaarts zorgen dat u in een relatief kort tijdsbestek ontzettend veel kunt zien en doen in Vietnam.

Afhankelijk van hoeveel tijd u heeft gereserveerd voor uw rondreis door Vietnam is het handig om voorafgaand aan uw reis op papier te zetten welke steden en gebieden u absoluut wilt zien. Mijn planning was om 2 weken door Vietnam rond te reizen maar ik kwam er al snel achter dat dit veel te kort is om dit land te ontdekken, ik ben er uiteindelijk een maand geweest wat uiteindelijk voor mij nog te kort was.

Mai Chau, Halong Bay & Hanoi

Mijn lofzang over Vietnam begint in het noorden. Hier kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Mai Chau, gelegen in een adembenemend berggebied. Daarnaast biedt de sprookjesachtige Halong Bay u een prachtig uitzicht over meer dan 200 eilandjes. Glijd per kajak door het heldere en kalme water en bewonder de meest gefotografeerde locatie van Vietnam! De serene rust die hier heerst is in bijna alles het tegenovergestelde van het drukke en hectische karakter van Hanoi. Toch verdient deze miljoenenstad absoluut een aanbeveling. De drukte hier was iets waar ik écht aan moest wennen. Het is namelijk niet mogelijk om ‘normaal’ de straat over te steken zoals wij in Nederland gewend zijn. Verkeerslichten staan hier en daar op drukke kruispunten wel, maar dat lijkt meer voor de sier, want er wordt eigenlijk niet eens naar gekeken. Na vaak te staan twijfelen en treuzelen langs de kant van de weg waren we erachter gekomen dat we gewoon moesten doorlopen. Rustig, maar zelfverzekerd. De lokale bevolking ziet u wel en houdt hier rekening mee. Het zal even wennen zijn, maar uiteindelijk zal u toch echt een keer naar de overkant moeten. Eigenlijk geldt voor Hanoi hetzelfde als wat ik in Bangkok meemaakte: als u na een paar overweldigende uren uw draai een beetje heeft gevonden, heeft u de tijd van uw leven!

Fansipan kabelbaan

Wat ook zeker niet mag ontbreken tijdens uw bezoek aan het noorden van Vietnam is de Fansipan kabelbaan. Dit is de langste kabelbaan ter wereld die u door de wolken naar de hoogste berg van Vietnam brengt. Tijdens de rit naar boven kunt u al genieten van het prachtige uitzicht. Wanneer u boven bent, heeft u nog 600 treden te beklimmen naar de top. Gelukkig hoeft dit niet in 1 keer en heeft u veel mooie punten waar u even uit kunt rusten en genieten van het uitzicht. Op de trap naar boven zijn verschillende tempels en tuinen gevestigd die het uitzicht nóg indrukwekkender maken.

Hué & Hoi An

Na het veelzijdige noorden kunt u uw reis in zuidelijke richting vervolgen naar de steden Hué en Hoi An. In laatstgenoemde zult u verrast worden door de vele tempels en koloniale straatjes met gekleurde lampionnen. Onderweg is trouwens ook meer dan genoeg te zien, dus geef uw ogen maar flink de kost!

Halong Bay met diverse boten
Spoorlijn door het dichtbevolkte Hanoi
Omgeving van Ha Giang, Vietnam, vanuit de lucht

Culinaire creaties in Vietnam

Ik had vaak gehoord dat Vietnam een super goede keuken heeft en dat kan ik zeker beamen. Het lekkerste eten en de meest memorabele beleving heeft u wanneer u in een tentje gaat eten waar u geen toeristen ziet. Bestel een gerecht dat u niet kent en laat u verassen. Wat opvallend is, is dat u overal op straat kleine krukjes ziet die de lokale bevolking gebruikt als een ‘normale’ stoel. Daarnaast moet u er niet gek van opkijken wanneer u kleine vuurtjes op straat ziet. Ze verbranden hier namelijk op straat hun afval, dat vervolgens elke avond wel netjes weer wordt opgeruimd. Schrik overigens ook niet van het vele toeteren op straat, ze doen dit te pas en te onpas en ook dit went vanzelf.

Het nationale gerecht van Vietnam en de bekende Egg Coffee is ook zeker iets wat u wat mij betreft moet proberen tijdens uw bezoek. Pho (uitgesproken als fhu) is een noedelsoep die door vele Vietnamezen én toeristen wordt gegeten als ontbijt, lunch of diner. Daarnaast is een Egg Coffee zeker de moeite waard om te proberen! Egg Coffee zit tussen een kop koffie en een dessert in.

Geschiedenis van Vietnam

Vietnam heeft een rijke en indrukwekkende geschiedenis waar u tijdens uw reis veel kennis over op kan doen. Zo kunt u een kijkje nemen hoe het eraan toe ging in de tijd van de Vietnamoorlog en kunt u de vele historische plekken, in bijvoorbeeld Hanoi en Da Lat, bezoeken. In laatstgenoemde bent u ook aan het juiste adres voor avontuurlijke activiteiten. Eén van de bekendste opties in Da Lat is ‘canyoning’. Hier kunt u abseilen van hoge watervallen, springen van rotsen of er vanaf glijden als een glijbaan. Daarnaast is Da Lat ook uitermate geschikt voor bijvoorbeeld hiken of mountainbiken.

Ha Giang Loop

De Ha Giang Loop is één van de mooiste routes ter wereld. Van al de verschillende gezichten van Vietnam is dit absoluut de fraaiste! En ondanks de enorme bekendheid en populariteit van de route komt u hier weinig toeristen tegen, omdat het niet heel gemakkelijk te bereiken is. Tijdens de route komt u veel kinderen tegen die erg enthousiast zijn om u te zien en naar u zwaaien! Het is een uitdagende route waarbij u onderweg onophoudelijk kunt genieten van het prachtige landschap om u heen. Wanneer u het aandurft kunt u de route zelf rijden per motor en anders kunt u achterop springen bij een ervaren local die u met plezier de mooiste plekjes laat zien. Ik snap wel dat dit voor veel mensen een bucketlist dingetje is. Ik heb hem in ieder geval al af kunnen strepen!

Ik hoop van harte dat ik u enthousiast heb gemaakt voor een rondreis door Vietnam!

Bent u geïnteresseerd in een reis naar Vietnam? Onze reisadviseurs helpen u graag met het samenstellen van een reis op maat!

Gerelateerde
blogs

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor