Caribbean

Aruba

Aruba strand
Houten trap naar de zee op Aruba
Zeeschildpad in de zee bij Aruba

Aruba: van Oranjestad tot Alta Vista en Palm Beach

Reisadviseur Esther

Esther

Reisadviseur

Aruba is een vakantieparadijs voor zon-, zee- en strandliefhebbers en maakt deel uit van de Caribbean. Hier vindt u namelijk witte zandstranden in overvloed. Ontspannen met een tropisch drankje in de hand op het zonnige strand straalt iedereen van geluk. Tijdens een reis naar Aruba snapt u waarschijnlijk al snel waarom het ook wel ‘One Happy Island’ genoemd wordt.  

Bekijk reisaanbod

Een van de bezienswaardigheden van Aruba is de hoofdstad Oranjestad. Hier vindt u diverse shoppingcentra, zoals Royal Plaza Mall en de Renaissance Mall, maar ook paradijselijke stranden en natuur, zoals de Hooiberg. Voor de kust van Oranjestad ligt het Renaissance eiland, ook wel flamingo eiland genoemd. Hier maakt u kennis met de paradijselijke flamingo's van Aruba.  

 

Ook de natuur van Aruba is schitterend. Zo vindt u in het noorden Alta Vista, een hooggelegen kapelletje dat een weids uitzicht over Aruba biedt. In het zuiden van Aruba ligt het Arikok National Park. Dit natuurgebied beschikt over spectaculaire landschappen, unieke attracties, cultureel erfgoed, zoals grotten en Indiaanse rotstekeningen en Natural Pools. Verspreid over het gehele eiland, maar met name bij Eagle Beach, aanschouwt u de bijzondere Divi Divi bomen. Door de wind groeien de bomen soms bijna horizontaal! 

 

Voor wie echt helemaal tot rust wil komen en wil genieten van een paradijselijke vakantie op Aruba, is een bezoekje aan een van de vele stranden een aanrader. Van Palm Beach, het langste strand van Aruba, tot Eagle Beach en Arashi Beach, het zijn stuk voor stuk parels.  

Palm Beach Aruba
Flamingo's op Aruba
Aruba grotten en helder water
Divi divi boom op Aruba

Beste reistijd

Reizen naar Aruba is gedurende het hele jaar mogelijk. Het hoog- en laagseizoen is vooral ontstaan door het vakantiepatroon van de Amerikaanse toeristen. Het hoogseizoen loopt van half december tot half april. Juni en augustus zijn dankzij de Europese schoolvakanties 'mid season'. Het echte laagseizoen duurt van september tot half december. De meest gunstige tijd qua weer en prijzen zijn april, mei en juni. Aruba is een warm, droog en zonnig eiland met weinig temperatuurverschillen. In de periode van oktober tot en met januari valt de meeste neerslag, meestal in de vorm van een korte, pittige bui. Daarnaast ligt Aruba buiten de orkaangordel. 

Kleurrijke huisjes in Oranjestad op Aruba
Kade met cruiseschip op Aruba
Klokkentoren op Aruba

Regio's

Noord-Aruba 

De California Lighthouse is een vuurtoren op het noordwestpunt van Aruba. De vuurtoren werd gebouwd nadat in 1891 het stoomschip S.S. California zonk voor de kust omdat de bemanning Aruba niet zag liggen. Een ander schip dat zonk voor de kust van Aruba is de SS. Antilla. Het schip is momenteel de thuisbasis van vele koralen, vissoorten, schildpadden en kreeften, waardoor het een populaire plek is om te duiken op Aruba. De S.S. Antilla ligt ten zuiden van Arashi Beach, dat zich vlak bij de California Lighthouse bevindt. Dit parelwitte zandstrand en levendige onderwaterleven is de perfecte plek om te snorkelen op Aruba. Het langste strand van Aruba, Palm Beach, beschikt over diverse strandtenten, bars en restaurants, zoals het MooMba Beach Bar & Restaurant. Ook vindt u op Palm Beach de charmante Butterfly Farm van Aruba. In deze tropische tuin vol vlinders maakt u kennis met de lokale natuur. Het naastgelegen Eagle Beach, Manchebo Beach en Divi Beach zijn een stuk rustiger dan het populaire Palm Beach. Op Eagle Beach aanschouwt u de beroemde Divi Divi bomen, die u veelal terugziet in het promotiemateriaal van Aruba. De Divi Divi boom laat zich vormen door de wind en staan daardoor soms bijna zijwaarts. In het binnenland van Noord-Aruba staat de Alto Vista kapel, waarvandaan u geniet van een prachtig uitzicht over Aruba.  

Oranjestad 

Voor de kust van Oranjestad ligt het privé Renaissance Island, ook wel flamingo eiland genoemd. Het eiland behoort tot het Renaissance Wind Creek Aruba Resort, maar is ook te bezoeken na aankoop van een dagpas. Hier, op Flamingo Beach, aanschouwt u de paradijselijke flamingo's van Aruba. Vanaf Surfside Beach kunt u onder de verkoelende schaduw van de Kwihi bomen genieten van het uitzicht op het Renaissance Island. Bent u op zoek naar een mix van internationale merkwinkels en authentieke winkeltjes? Breng dan een bezoek aan Royal Plaza Mall of de Renaissance Mall. Beide winkelcentra bevinden zich vlak bij het oudste nog bestaande gebouw van Oranjestad, Fort Zoutman. Tijdens een bezoekje aan Fort Zoutman maakt u kennis met de geschiedenis van Aruba. Waant u zich liever tussen de natuur? Neem dan een kijkje bij de rotsformaties van Casibari of hike naar de top van de Hooiberg.  

Zuid-Aruba 

Geniet van de prachtige natuur van Aruba in het Arkok National Park. De opbrengsten van de toegangskaartjes worden gebruikt voor het behoud van het park, educatieve programma's en de bescherming van de dieren. In het Arkok National Park vormen vulkanisch gesteente een kalm natuurbad; Aruba's Natural Pool, dat ook wel Conchi wordt genoemd. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om een wandeling te maken naar de Jamanota heuvel, het hoogste punt van Aruba. Jamanota is zichtbaar vanaf het gehele eiland en biedt dan ook een panormaisch uitzicht over Aruba. Onderweg van Jamanota naar de zuidkust kom u langs de Donkey Sanctuary Aruba. Tijdens een rondleiding maakt u kennis met de vrolijke ezels van Aruba, welke ooit dienden als belangrijk transportmiddel. Wanneer u doorrijdt richting de kust, arriveert u in Balashi. Voor de kust van dit dorpje ligt De Palm Island, een smal privé eiland met all-inclusive activiteiten. Hier kunt u genieten van diverse horecagelegenheden en deelnemen aan allerlei (water-)activiteiten, zoals een bananenboot of strandvolleyballen. Een leuke excursie in Aruba dus! Maar ook op het afgelegen strand van Mangel Halto is het mogelijk om te snorkelen, kajakken of paddle boarden. In het zuidelijke puntje van Aruba ligt San Nicolas. Deze regio beschikt over een aantal van de mooiste stranden van Aruba, zoals Rodger's Beach, en kleurrijke streetart. Hier beleeft u het authentieke eilandleven! 

Tijdverschil 

Het is op Aruba vijf uur vroeger tijdens de Nederlandse wintertijd en zes uur vroeger tijdens onze zomertijd.  

Valuta 

De Arubaanse Florin (AWG) is de lokale valuta op Aruba. Echter worden ook Amerikaanse Dollars en Euro's op de meeste plekken geaccepteerd. Daarnaast is de Arubaanse Florin gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar, wat betekent dat er een vaste koers geldt.  

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor