Caribbean

Bonaire

Kustlijn van Bonaire
Uitzicht vanuit raam op zee rondom Bonaire
Strandpaviljoen in Bonaire

Een zonovergoten vakantie op Bonaire

Daniëlle reisadviseur

Daniëlle

Reisadviseur

Bonaire is zowel boven als onder water een echt vakantieparadijs. U kunt namelijk prachtig duiken en snorkelen in de azuurblauwe wateren van het Bonaire National Marine Park. Maar ook voor niet-duikers zijn er diverse bezienswaardigheden in Bonaire. Zo bewondert u in het Washington Slagbaai National Park een grote variëteit aan tropische vogels en spot u de flamingo's van Bonaire bij het Gotomeer. Uw vakantie op Bonaire is dus meer dan alleen een zon-zee-strand vakantie! 

Bekijk reisaanbod

De hoofdstad van Bonaire, Kralendijk, leent zich vaak als begin- of eindpunt van een rondreis in Bonaire. De vrolijke huizen in Kralendijk zijn geschilderd in diverse pasteltinten en geven een dorpse sfeer. Aan de boulevard van het centrum vindt u de meeste restaurants en een bruisende winkelstraat.

Voor de kust van Kralendijk bevindt zich het onbewoonde eiland Klein Bonaire, een echte aanrader tijdens een duikvakantie op Bonaire. De prachtige witte stranden van Klein Bonaire vormen de broedplaatsen voor zeeschildpadden.

Een andere unieke bezienswaardigheid in Bonaire is het Donkey Sanctuary Bonaire. Hier worden ezels voorzien van voedsel, drinken en medische verzorging in een vrije omgeving. Voorheen leefden de ezels onder andere op Donkey Beach, maar door de droogte op het eiland hadden veel ezels het zwaar. Tijdens een bezoekje aan het Donkey Sanctuary Bonaire kunt u kennis maken met de grappige en vriendelijke dieren.  

Het is ook mogelijk om Bonaire te combineren met Curaçao en Aruba tijdens een vakantie naar de abc-eilanden!

Schildpad in de zee van Bonaire
Oud raam met rode luiken in Bonaire
Duiker in de wateren rondom Bonaire
Leguaan in Bonaire

Beste reistijd

Bonaire beschikt over een tropisch savanneklimaat met weinig temperatuurverschillen. Het is er het gehele jaar warm, droog en zonnig waardoor Bonaire een uitstekende zonvakantiebestemming is. Net als op Aruba en Curaçao valt in de periode van oktober tot en met januari de meeste neerslag. Dit is meestal in de vorm van een korte, pittige bui. Bonaire ligt buiten de orkaangordel maar kan af en toe wel te maken krijgen met uitlopers van orkanen of tropische stormen in het Caribisch gebied. De beste reistijd voor Bonaire zijn de maanden april, mei en juni, aangezien dit de meest gunstige periode is qua weer, prijzen en drukte. 

Wit slavenhuisje in Bonaire aan zee
Zee met bloemen en palmboom in Bonaire

Regio's

Noord-Bonaire

Hoewel u waarschijnlijk al snel aan de prachtige stranden van Bonaire denkt, beschikt het eiland ook over een prachtige natuur. In het noorden van Bonaire ligt het Washington Slagbaai National Park, waar u een grote diversiteit aan flora en fauna vindt. U kunt Slagbaai betreden met een auto, mountainbike of te voet. Ten oosten van het Washington Slagbaai National Park vindt u het oudste dorp van Bonaire, Rincon. Het dorp ligt in een dal en werd aan het begin van de 16e-eeuw gebouwd om uit het zicht van zeerovers en piraten te blijven. Een bezoekje aan Rincon is prima te combineren met excursie naar het Gotomeer. Bij deze zoutwaterlagune spot u de sierlijke flamingo's van Bonaire. Tussen Rincon en Kralendijk ligt het paradijselijke 1000 Steps Beach, dat dé plek is om te duiken in Bonaire! Een bezoek aan 1000 Steps Beach mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens uw duikvakantie in Bonaire.  

Zuid-Bonaire

Kralendijk is de hoofdstad van Bonaire en is dan ook meteen de drukste stad van het eiland. Echter hangt er in Kralendijk en hele relaxte en gemoedelijke sfeer. Maak een wandeling door het centrum en aanschouw de mooiste hotspots van Bonaire, zoals de kleurrijke huizen. Net onder Kralendijk ligt Donkey Beach, dat eigenlijk Playa Palu di Mangel heet. Vroeger waren hier veel ezels, maar tegenwoordig leeft het merendeel in het Donkey Sanctuary Bonaire. Deze ezelopvang biedt de ezels een veilige leefwereld en voorziet de dieren van voedsel, drinkwater en medische verzorging. Een bezoekje aan de ezelopvang behoort zeker tot de meest leerzame activiteiten van Bonaire. Verder in het zuiden bevindt zich de Salt Pier, welke het zout uit de zoutwinning naar de boten in de zee transporteert. Rondom de pilaren in de zee is geen tot weinig stroming, waardoor dit een perfecte locatie is om te snorkelen in Bonaire. Liever bijzondere dieren boven de wateroppervlakte zien? Bezoek dan het Pekelmeer dat deels wordt gebruikt voor de winning van zout en deels is afgeschermd voor de prachtige flamingo's van Bonaire. Langs de westkust van het Pekelmeer staan diverse slavenhuisjes. Deze kleine huisjes zijn slechts 1,5 meter hoog en hebben geen ramen. Hier sliepen minimaal twee slaven die in de zoutwinning werkten. De slavenhuisjes zijn helemaal gerestaureerd en zijn wit of okergeel gekleurd. Aan de oostkust ligt het Sorobon Beach Resort, waar u geheel tot rust kunt komen tijdens uw vakantie op Bonaire. Het Resort bevindt zich aan het Sorobon Beach, dé plek om te kitesurfen op Bonaire. Vlakbij Sorobon vindt u Lac Cai Beach, dat ook wel Lac Bay genoemd wordt. Deze azuurblauwe baai wordt omringd door een mangrovebos en een koraaldam. In het ondiepe water van Lac Bay kunt u prachtig paardrijden. De mangrove van Bonaire is een beschermd natuurgebied en is onderdeel van het Bonaire National Marine Park, dat rijkt over de gehele kustlijn en het eiland Klein Bonaire. Dit onbewoonde eiland ligt voor de kust van Kralendijk en is begroeid met verschillende soorten cactussen. Breng zeker een bezoekje aan Klein Bonaire tijdens uw rondreis in Bonaire.

Tijdverschil

Het is op Bonaire vijf uur vroeger tijdens de Nederlandse wintertijd en zes uur vroeger tijdens onze zomertijd. 

Valuta

De Amerikaanse dollar is sinds een aantal jaar het wettige betaalmiddel op Bonaire. De gulden of euro worden er niet of nauwelijks meer geaccepteerd. Zowel creditcards als bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met het logo dat op de pinpas staat. Op Bonaire zijn voldoende geld- en betaalautomaten te vinden. Bij de bank kunt u buitenlandse valuta omwisselen voor Amerikaanse dollars.  

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor