Vragen? Bel ons!
0738440155
menu
Travel World
 • Introductie
  In het unieke IJsland kan zelfs de doorgewinterde natuurliefhebber zijn hart ophalen. Smeulende vulkanen, donderende watervallen, borrelende modderpoelen, spuitende geisers en uitgestrekte gletsjers. En dit zijn alleen nog maar de natuurspektakels van de aarde, want ook luchtwonderen als het noorderlicht en de middernachtzon sieren het eiland.

  Geografie
  IJsland is officieel onderdeel van Europa, maar ligt grof gezegd tussen Europa en Amerika in. Het land rust ook op beide tektonische platen. Het land kent veel geothermische activiteit wat gepaard gaat met vulkanen, geisers en bijzondere landschappen. Daarnaast zijn er veel watervallen te vinden, waarvan de Gullfoss wellicht de meest iconische waterval is van IJsland.  De hoofdstad Reykjavik is een levendige stad welke geschikt is voor een bijzondere stedentrip.

  Klimaat
  De ligging van IJsland en de Færøer eilanden doen het ergste vermoeden. Dankzij de warme golfstroom heeft IJsland/de Færøer eilanden koele zomers en milde winters. In het binnenland is het doorgaans wat kouder. Het weer is erg onvoorspelbaar en u moet op het onverwachte voorbereid zijn. De gemiddelde temperatuur ligt 's zomers tussen de 10 en 15 graden Celsius. Het weer kan heel snel omslaan en daarom is het zaak de juiste kleding mee te nemen! Wij raden u aan een aantal dagen voor vertrek het weerbericht te bekijken op internet.

  Klimaattabel IJsland

   

  jan

  feb

  mrt

  apr

  mei

  jun

  jul

  aug

  sep

  okt

  nov

  dec

   

  Gemiddelde dagtemperatuur

  0

  1

  3

  4

  7

  10

  12

  11

  9

  5

  2

  1

   

  Aantal uren daglicht

  4

  7

  10

  15

  18

  21

  19

  16

  13

  9

  6

  4

   

  Gemiddelde neerslag (mm)

  86

  85

  86

  56

  42

  45

  51

  62

  71

  88

  83

  84

   


  Beste reistijd
  Gedurende het hele jaar is het mogelijk om IJsland te bezoeken. Van november tot en met januari is er maar vier tot zes uur daglicht per dag en in de zomermaanden is er gedurende de hele dag haast daglicht. Echter is het in de wintermaanden lastig om voorbij Reykjavik te reizen, dit is van oktober t/m februari. Vooral de westerse fjorden en het binnenland is gedurende deze tijd onbereikbaar. Wilt u het meeste van IJsland zien, is dit het beste tussen mei en september.

  Tijdsverschil
  Tijdens Nederlandse zomertijd: 2 uur vroeger
  Tijdens Nederlandse wintertijd: 1 uur vroeger

  Taal
  Op IJsland en op de Færøer eilanden spreekt men een eigen taal: het IJslands/Færøers. In het alfabet zijn nog letters overgebleven die in de rest van Europa verdwenen zijn. Hoewel er wel wat buitenlandse invloeden te merken zijn, zijn de schrijftaal en de grammatica nauwelijks veranderd. Het IJslands is de nationale taal en deze is sinds de kolonisatie (ongeveer elf eeuwen geleden) maar weinig veranderd van de oorspronkelijke vikingtaal.

  Op de Færøer eilanden is Færøers de nationale taal. IJslands en Færøers zijn de enige Scandinavische talen die het gecompliceerde systeem met verbuigingen uit het OudNoors ten tijde van de vikingen hebben behouden. Het IJslands heeft drie eigen letters, Þ/þ (thorn), Ð/ð (eth) en ý (y acute), die in het oude Engels voorkwamen. De "Þ" wordt als "th" uitgesproken (zoals in "thing") en de "Ð" als de "th" in "them".
  Wie geen IJslands wil studeren kan ook met andere talen terecht. Engels wordt door bijna iedereen verstaan en de meeste jongeren spreken Deens, de eerste buitenlandse taal op school. Ook Frans en Duits wordt door vrij veel inwoners begrepen.

  Valuta
  De munteenheid van IJsland is de IJslandse kroon. Uiteraard is de koers variabel, dus controleer deze kort voor vertrek zodat u een goede inschatting heeft van de waarde van het geld. Het is handig (en soms zelfs vereist bij bijv. autohuur) een creditcard (Mastercard of Visa) mee te nemen.

  Veiligheid
  Over het algemeen is IJsland een zeer veilig land. Het is echter verstandig om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen:
  * Maak kopieën van uw waardepapieren en mail deze naar uzelf.
  * Neem niet te veel cash mee en verdeel het contante geld over verschillende tassen.
  * Draag geen sieraden en opzichtige camera’s.

  Voor het meest actuele reisadvies adviseren wij u het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen via http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen.

   

 • Reykjavik
  Reykjavik vormt een goede uitvalsbasis om de natuurwonderen uit de omgeving te verkennen, maar ook in de stad zelf is genoeg te doen. Deze meest noordelijke hoofdstad ter wereld heeft een kleine 100.000 inwoners en is bezaaid met bijzondere architectuur, zoals de futuristische Hallgrímskirkja-kerk. Ook vind je er restaurants met echte IJslandse specialiteiten, trendy café's en musea. Vlakbij liggen de geothermale bronnen van de Blue Lagoon, middenin de lavavelden. Je kunt er uitgebreid ontspannen in de spa. 

  Noorderlicht
  Het noorderlicht bestaat uit bundels licht die zich door de lucht voortbewegen, soms groen, soms geel, paars of rood gekleurd. Deeltjes die door de zon het heelal in worden geslingerd veroorzaken dit fenomeen. In IJsland is er weinig lichtvervuiling waardoor het er in de winter erg donker kan worden. Tijdens dit seizoen, in de maanden oktober t/m maart, is het noorderlicht het best te zien. 

  Thingvellir National Park 
  Niet alleen wat betreft natuurschoon een van de bekendste parken van IJsland, ook historisch gezien is er veel in dit gebied gebeurd. De Vikingen stichtten er het eerste parlement van het eiland, en jarenlang kwam bijna de hele bevolking vanuit alle hoeken van het land naar dit gebied om recht te spreken. Kliffen, rotspartijen, meren en uitgestrekte vergezichten sieren dit pittoreske landschap.

  Geysir
  In de Haukadalur vallei ligt de beroemdste geiser van IJsland. Van Geysir is zelfs het woord 'geiser' afgeleid. Het kokend water van deze geiser kan tot wel zeventig meter hoog spuiten. Geysir is helaas niet meer zo actief, maar in de buurt ligt Strokkur, die vaker tot uitbarsting komt. 

  Vatnajökull Nationaal Park
  De witte Vatnajökull gletsjer bedekt enkele van de meest actieve vulkanen van IJsland. Aan de voet van deze immense ijsvlakte ligt het gletsjermeer Jökulsárlón. Hierin drijven bijna altijd kunstig gevormde ijsblokken met zo nu en dan een laagje as van recente vulkaanuitbarstingen. Ontdek ook de grotten en lavaformaties in het gebied, te danken aan de grote vulkanische activiteit. Je kunt dit gebied het beste met gids te verkennen. 

  Papey Island
  Bijna zestig procent van de wereldwijde populatie van de vrolijke papegaaiduikers komt ieder jaar (in april) naar de kust IJsland om er te broeden. Het ongerepte Papey Island is een goede plek om de kolonie papegaaiduikers te observeren.

  Jokulsarlon Glacier Lagoon
  Misschien komt dit uitgestrekte gebied je wel bekend voor, want het is namelijk het decor geweest voor vele filmscènes. Onder andere James Bond en Tomb Raider zijn er opgenomen. De landschappen in dit gebied zijn dan ook zeer fotogeniek!

  Gullfoss
  De watervallen in Gullfloss horen tot de bekendste watervallen van IJsland. Je kunt het natuurgeweld vanuit verschillende posities bekijken en erg dichtbij komen. Het gebied rondom de watervallen is erg woest. Je hebt een grote kans om een regenboog te spotten, want dankzij de grote hoeveelheid verneveld water ontstaan deze er vaak. 

 • Reisdocumenten
  Zorg dat je in het bezit bent van geldige reisdocumenten. De vereisten kunnen aan veranderingen onderhevig zijn, dus controleer dit ruim voor vertrek. Op de website van de overheid en/of ambassade vind je hoe lang je paspoort nog geldig moet zijn na terugkomst. Op de website van de VisumCentrale kan je controleren of je een visum nodig hebt en deze ook meteen aanvragen. Kunnen we je helpen? Bel 073-7074310.

  Vaccinaties & gezondheid
  Bezoek minimaal zes weken voor vertrek de GGD en laat je deskundig adviseren over de benodigde vaccinaties en/of malariatabletten. Ook op de website van GGD Reisvaccinaties vindt je de meest recente reizigersinformatie. De gezondheidsadviezen per land wijzigen met regelmaat en bovendien hebben wij als reisorganisatie geen bevoegdheid om medische adviezen te geven. Daarom adviseren we je altijd contact op te nemen met de GGD. 

 • Persoonlijk advies
  Goed verzekerd op reis gaan is erg belangrijk. Wij helpen je graag met een passend en professioneel advies, waarbij jouw persoonlijke wensen voorop staan. Klik hier voor meer informatie over een reisverzekering of bel 073-7074310.

 • Travel World
  Of je nu kiest voor een eersteklas camper of een kleinere camper bus, kwaliteit staat bij Touring Cars hoog in het vaandel. Finse kwaliteit en betrouwbaarheid gecombineerd met superieure Duitse campers. Touring Cars is een van de oudste camperaanbieders in Europa en dat zie je terug in de hoge mate van kwaliteit, ervaring en service. Alle campers zijn...

  De getoonde illustraties geven een indicatie van uw camper, er mogen geen rechten aan ontleend worden

top 3 IJsland reizen
10-daagse autoreis IJsland
Ga rondom IJsland tijdens deze 10-daagse autorondreis. Onderweg kom je langs de meest bijzondere plekken, waaronder beroemde gletsjers, nationale parken en ijsbergen. Het landschap wordt omringd door met sneeuw bedekte bergen. Rijd langs vissersplaatsen en maak een stop om de meest indrukwekkende dieren van de zee te spotten; de walvis. Laat je verbazen door de natuurpracht van IJsland!
Vanaf:€ 2.075
7-daagse autoreis IJsland
In Reykjavik haal je de huurauto op waarmee je de komende zeven dagen op pad gaat. Onderweg bezoek je imposante watervallen, gletsjers en nationale parken. Maak kennis met de zwarte stranden van Vik, het historische Thingvellir National Park en de ijsbergen van de Jokulsarlon Glacial Lagoon. De komende dagen mag je je eigen tempo bepalen terwijl je deze natuurpracht bezoekt. Maak kennis met de natuurwonderen van IJsland!
Vanaf:€ 1.575
4-daagse stedenreis IJsland incl. excursies
Reykjavik is de hoofdstad en tevens de grootste stad van IJsland. Daarnaast woont 60% van de IJslandse populatie in Reykjavik. De stad is geen enorme metropool, maar overzichtelijk en met een levendig centrum. Er zijn vele restaurants met heerlijke culinaire gerechten en daarnaast zijn er leuke cafés en een bruisend nachtleven. Het is een van de beste plaatsen in IJsland om meer over de IJslandse geschiedenis te leren. Bovendien sta je vanuit Reykjavik zó in de natuur.
Vanaf:€ 1.275
;
Travel World