Vragen? Bel ons!
0738440155
menu
Travel World
 • Introductie
  Sri Lanka kent een rijke geschiedenis. Al in de zesde eeuw v. Chr. arriveerden vanuit India de Singalezen. Het boeddhisme werd ongeveer drie eeuwen later geïntroduceerd en vormt nog steeds de grootste religie van het land. Je kan in Sri Lanka dan ook talloze tempels en Boeddhabeelden bewonderen. Door de eeuwen heen ontwikkelden zich in Anuradhapura en Polonnaruwa beschavingen waarvan nu nog indrukwekkende ruïnes te zien zijn. De ligging van Sri Lanka en de specerijen van het eiland waren in de 16e eeuw zeer aantrekkelijk voor Portugese en later ook voor Nederlandse kolonisten. Daarna namen de Britten het eiland over (dat toen nog Ceylon heette) en men startte met de aanleg van theeplantages. Thee is nog steeds een belangrijk exportproduct en een bezoek aan een theefabriek is zeker de moeite waard tijdens je reis. Het koloniale verleden van Sri Lanka is op verschillende plekken zichtbaar, zoals in topografische benamingen en in de aanwezigheid van forten. Fort Galle bijvoorbeeld stamt uit 1633 en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. 

  Geografie
  Sri Lanka ligt ten zuidoosten van India, in de Indische Oceaan. Het is ongeveer anderhalf keer zo groot als Nederland. Het grootste deel van het eiland is vlak tot heuvelachtig, het zuidelijke binnenland is bergachtig.

  Klimaat
  De tropische temperaturen van Sri Lanka liggen vrijwel het hele jaar rond de 30 graden. ’s Nachts blijft het ook aardig warm, globaal tussen de 22 en 26 graden. Uitzondering zijn de berggebieden in het binnenland, in Nuwara Eliya is het zo’n tien graden koeler dan aan de kust. Soms kan het verschil nog wat groter zijn. Er zijn twee moessonperiodes in Sri Lanka. De noordoostmoesson duurt van oktober tot januari (met vooral in oktober, november en december veel neerslag), de zuidwestmoesson van mei tot augustus. Zoals op veel andere plekken in de tropen zijn het vooral hevige buien en regent het niet de hele dag aan een stuk door.

  Klimaattabel West-Sri Lanka

  West-Sri Lanka jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
  Gemiddelde dagtemperatuur 31 32 33 33 33 32 31 31 31 31 31 30
  Zonuren per dag 8 9 9 8 7 6 6 6 6 6 7 7
  Gemiddelde neerslag (mm) 84 64 114 255 335 190 129 96 158 353 308 152

   

  Klimaattabel Oost-Sri Lanka

  Oost-Sri Lanka jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
  Gemiddelde dagtemperatuur 28 29 30 33 35 35 35 34 34 32 29 28
  Zonuren per dag 7 8 9 8 7 6 6 7 6 6 6 6
  Gemiddelde neerslag (mm) 116 105 56 49 50 25 64 86 100 222 434 365

   

  Beste reistijd
  In principe kan je Sri Lanka het hele jaar door bezoeken, maar met name als je voor een strandverlenging kiest, is het aan te raden om rekening te houden met de moesson. Tussen mei en september valt aan de zuidwestkust meer regen en kan de zee af en toe wild zijn. In die periode zijn de stranden aan de oostkust dus extra aantrekkelijk.

  Tijdsverschil
  Tijdens de Nederlandse zomer is het in Sri Lanka 3,5 uur later. Tijdens onze winter is het in Sri Lanka 4,5 uur later dan in Nederland.

  Taal
  Sri Lanka heeft twee officiële talen, het Sinhala en Tamil. Engels wordt in de grondwet aangeduid als een verbindende taal. Het wordt o.a. gebruikt in het onderwijs en wetenschap en door aardig wat mensen gesproken, alhoewel het niveau en de variant (met invloeden van andere talen) kan verschillen.

  Valuta
  De officiële munteenheid van Sri Lanka is de Sri Lankaanse roepie.

 • Reisdocumenten
  Zorg dat je in het bezit bent van geldige reisdocumenten. De vereisten kunnen aan veranderingen onderhevig zijn, dus controleer dit ruim voor vertrek. Op de website van de overheid en/of ambassade vind je hoe lang je paspoort nog geldig moet zijn na terugkomst. Op de website van E-visums kan je controleren of je een visum nodig hebt en deze ook meteen aanvragen. Kunnen we je helpen? Bel 073-7074310.

  Vaccinaties & gezondheid
  Bezoek minimaal zes weken voor vertrek de GGD en laat je deskundig adviseren over de benodigde vaccinaties en/of malariatabletten. Ook op de website van GGD Reisvaccinaties vindt je de meest recente reizigersinformatie. De gezondheidsadviezen per land wijzigen met regelmaat en bovendien hebben wij als reisorganisatie geen bevoegdheid om medische adviezen te geven. Daarom adviseren we je altijd contact op te nemen met de GGD. 

 • Persoonlijk advies
  Goed verzekerd op reis gaan is erg belangrijk. Wij helpen je graag met een passend en professioneel advies, waarbij jouw persoonlijke wensen voorop staan. Klik hier voor meer informatie over een reisverzekering of bel 073-7074310.

top 3 Sri Lanka reizen
17-daagse rondreis Sri Lanka
Sri Lanka is een van de meest verrassende bestemmingen van Azië. Met een mooie, gevarieerde natuur, overblijfselen van oude steden, tempels, theeplantages en een uiterst vriendelijke bevolking. Met deze reis treed je ook buiten de gebaande paden. Je komt namelijk in het minder bekende noorden van Sri Lanka. Het schiereiland Jaffna is jarenlang afgesloten geweest voor reizigers vanwege de strijd met de Tamiltijgers, maar is nu weer volledig veilig om te bezoeken. Je vind hier een stukje Nederlandse geschiedenis bij het Nederlandse fort uit de tijd van de VOC. In het oosten kun je genieten van een welverdiend strandverblijf!
Vanaf:€ 2.725
14-daagse rondreis Sri Lanka
Sri Lanka is een van de meest verrassende en veelzijdige bestemmingen van Azië. Deze reis bevat alle highlights, dus vormt een perfecte kennismaking met het land. Ontdek oude steden, tempels en geniet van het mooie landschap. Sri Lanka is ongeveer anderhalf keer zo groot als Nederland, waardoor de reisafstanden vrij kort zijn. Bij deze reis zijn verschillende excursies inbegrepen en je overnacht in goede hotels, inclusief ontbijt en diner. Bovendien kan je de reis uitbreiden met een ontspannen strandverblijf. Wat wil je nog meer?
Vanaf:€ 2.625
21-daagse complete rondreis Sri Lanka
Het verrassend mooie en veelzijdige Sri Lanka is een unieke bestemming in Azië. Deze zeer complete reis bevat de highlights van het grootste deel van het eiland met alle excursies inbegrepen. Bovendien geniet je van een heerlijk verblijf aan het strand van Sri Lanka. Dat kan je natuurlijk ook verlengen als je wil! De goede hotels zijn van alle gemakken voorzien en de bevolking zal je met een grote glimlach verwelkomen.
Vanaf:€ 3.395
;
Travel World