Europa

Lapland: vijftig tinten wit

Lapland
hert in de sneeuw in Lapland
09-09-2019
Deel dit blogbericht Delen

Bepakt met zeer onmodieuze snowboots, thermo-ondergoed, skibroeken, wollen kniekousen, gevoerde muts, fleecevest en de dikste winterjas die ik kon vinden, ging ik goed voorbereid naar Lapland. Mijn vriend en ik speelden al een tijdje met het idee om naar dit Winter Wonderland af te reizen, maar het was er tot op heden niet van gekomen. Qua reisduur vonden we een week net te kort en twee weken eigenlijk net te lang. Gelukkig is bij Travelworld een dergelijke reis geheel op maat te maken. Daardoor konden we ook regelen dat we, naast een verblijf in een ‘gewone’ accommodatie, een nacht in en glazen iglo door zouden brengen én een nachtje in het beroemde ijshotel!

Een reis naar Levi, Lapland

Uiteindelijk ontstond een 11-daagse reis naar Levi, waar we alle excursies van onze voorkeur konden maken. De glazen iglo en het ijshotel lagen eveneens binnen ons bereik, dus alle puzzelstukjes vielen in elkaar. Het sfeervolle dorpje Levi beschikt daarnaast over een aantal skipistes, diverse restaurantjes en winkeltjes en een wellness gelegenheid met warme baden en sauna’s. Onze excursies hadden we vooraf al vastgelegd en dat was maar goed ook; ter plaatse was – ook al waren wij buiten het echte hoogseizoen – bijna niets meer beschikbaar. Ik adviseer u dus om uw gewenste excursies vooraf te boeken om eventuele teleurstellingen te voorkomen.

Huskytocht

Hoewel de reis bijna alleen maar uit nieuwe ervaringen en hoogtepunten bestond, vonden wij de hondensleetocht het meest indrukwekkend. Deze is te boeken in diverse afstanden (van 2 km tot meerdaagse tochten) en wij hadden ietwat behoudend gekozen voor de 6 km. Per slee is er plaats voor een ‘chauffeur’ en een ‘passagier’. Als passagier zit u lekker in de slee op een rendiervel en onder een dikke deken; dit is ook wel nodig, want al zittend koelt u snel af. Een Italiaanse medepassagier die direct vanuit het vliegtuig in zijn spijkerbroek en winterjas (geschikt voor Italiaanse winters) mee was gegaan, verloor zijn bewustzijn door de kou! Gelukkig was hij met een warm bessensapje en rendierworstje snel weer opgeknapt. De chauffeur moet hard aan het werk; de husky’s zijn zo gretig dat ze maar willen blijven gaan en het liefst alsmaar sneller. De rem dient zodoende veelvuldig gebruikt te worden en dit is nog best actief achterop de slee. De sleetocht zelf was fantastisch en eigenlijk te kort. Door het aanstekelijke enthousiasme van de huskyhonden, de schitterende uitzichten en de constant aanwezige adrenaline wilden we nóg een sleetocht boeken, maar zoals eerder vermeld zat alles helaas al helemaal vol. Om te benadrukken hoe enthousiast we waren over de tocht: we zijn zelfs zo ver gegaan om een sollicitatieformulier op te vragen om daar te mogen werken!

Rendieren van Lapland

Naast de hondensleetocht hebben we ook tijdens een rendieren sleetocht ontzettend gelachen. Blijkbaar zijn er ‘slome’ en ‘snelle’ rendieren. Deze zetten ze om en om in de rij om elkaar op te jagen dan wel af te remmen. Op de terugreis had ons ‘snelle’ rendier er zo’n zin in dat de slee voor ons hem te langzaam ging! Het gevolg was dat hij ernaast ging lopen en zijn kop vrolijk bij de meisjes die daarin zaten over de rand stak. De betreffende meisjes konden er volgens mij iets minder om lachen; rendieradem is namelijk nét iets minder fijn dan de frisse buitenlucht!

Lapland in de winter
Skipistes van Levi, Lapland
Hondensleetocht in Lapland

Sneeuwscootertocht

Een andere activiteit waarbij de adrenaline door uw lijf giert, is de sneeuwscootertocht. Bij het verhuurstation worden we in matching overalls gehuld en we voelen ons dan ook net een ANWB-koppeltje. Maar ons uiterlijk doet er momenteel even niet toe, we nemen namelijk plaats op de sneeuwscooter! Er zijn ontzettend veel routes mogelijk, goed aangegeven en makkelijk te vinden. De eerste dag op de sneeuwscooter beviel ons zo goed dat we nog een tweede dag hebben bijgeboekt – maar dan als echte Hollanders wel bij een goedkopere verhuurder dan die we vooraf hadden geboekt. Helaas kwam dit ook naar voren in de kwaliteit; onze tweede sneeuwscooter was lang niet zo prettig als de eerste. Als dit onze eerste ervaring was geweest, hadden we waarschijnlijk geen tweede dag bijgeboekt. Nog een praktisch puntje: wees bij een sneeuwscootertocht extra alert als u afstapt; voor u het weet staat u een meter diep in de sneeuw!

Skiën & sneeuwschoenwandeling

Natuurlijk zijn we ook actiever bezig geweest dan alleen zittend in een slee of op een sneeuwscooter over de sneeuw glijden. We hebben geskied, het Levi Adventure Park bezocht en we hebben een sneeuwschoenwandeling gemaakt. De extreem warme kleding kon hierbij vervangen worden door een iets lichtere variant. Vooral tijdens de sneeuwschoenwandeling kunt u de omgeving ervaren en al die tinten wit vervelen ook na 11 dagen nog lang niet! Wat een prachtige omgeving en wat een oase van rust.

Finse sauna & ijshotel

Onze accommodaties zijn ook zeker goed bevallen. Onze ‘gewone’ accommodatie heeft zoals (bijna) alle accommodaties in Fins Lapland een eigen sauna en ligt middenin het dorp, waardoor we overal in no time zijn (dat is best prettig als het zo koud is).

Het ijshotel van Levi verwachtte naast ons nog één ander koppel. Deze laten het afweten, waardoor wij het hele hotel voor onszelf hebben. We hebben uitgebreid alle kamers bekeken en zijn van de ijs-glijbaan gegaan. Met een voorverwarmde slaapzaak vertrekken we uiteindelijk naar onze eigen ijs-kamer en gaan daar een verrassend goede nacht tegemoet. ’s Ochtends is het toch wel erg lastig om uit de warme slaapzak te kruipen en we weten niet hoe snel we onze koude kamer moeten verlaten om aan te schuiven bij een heerlijk ontbijt met warme broodjes en thee.

Hert in de sneeuw in Lapland
Met de sneeuwscooter in Lapland
IJshotel in Levi, Lapland

Glazen iglo & noorderlicht

De glazen iglo voelt ontzettend decadent en we genieten ontzettend van ons vrije zicht door de glazen wanden. Helaas is het ons niet gegund het noorderlicht te aanschouwen, maar dat lijkt ons beide een prima excuus om nog eens terug te komen!

Bent u geïnteresseerd in een reis naar Lapland? Onze reisadviseurs helpen u graag met het samenstellen van een reis op maat!

Gerelateerde
blogs

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor