Vragen? Mail ons!
Contact opnemen
menu
Travel World
 • Ambassades
  Nederlandse Ambassade in Namibië:   
  De Nederlandse ambassade in Pretoria is tevens verantwoordelijk voor Namibië.   
  210 Queen Wilhelmina Avenue (corner Muckleneuk Street)   
  New Muckleneuk 0181 Pretoria   
  Zuid-Afrika   
  Tel: + 27 12 425 4500 
  Tel: +27 83 292 0894 (alleen voor noodgevallen)   
  Website: www.dutchembassy.co.za 

  Nederlands Consulaat in Namibië:   
  18 Liliencron Street (Unit 4)   
  Windhoek   
  Tel.: 264 61 223 733   
  Fax.: 264 61 249 501   
  Email: honconsulnl@namibianederland.net 

  Bevolking
  Aantal inwoners Namibië: ca. 2 miljoen. De bevolking bestaat uit afstammelingen van Duitse kolonisten en zwarte stammen. De cultuur is een mix van Afrikaanse, Nederlandse, Duitse en Britse invloeden. De bevolkingsgroepen zijn o.a. Europeanen, Afrikanen, Herero’s, Damara’s, Himba’s, Nama’s, San en Caprivians. 

  Taal
  In Namibië is Engels de officiële taal. Vanwege de aanwezigheid van vele verschillende bevolkingsgroepen varieert de moedertaal: Bantu (Owambo, Kavango, Herero, Caprivian) of Khoisan (Nama, Damara, San). Daarnaast praten velen ook Duits en/of Afrikaans. 

  Feestdagen
  Nieuwjaarsdag - 01 januari   
  Onafhankelijkheidsdag - 21 maart 
  Internationale Dag van de Arbeid - 01 mei   
  Cassinga Day - 04 mei   
  Afrika Dag - 25 mei   
  Dag van de Helden (Heroes' Day) - 26 augustus   
  Internationale dag van de mensenrechten - 10 december   
  Kerstmis - 25 & 26 december 

  Daarnaast vallen de christelijke feestdagen Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren op wisselende dagen.   Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn. 

  Geschiedenis
  De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San en de bosjesmannen. Aan het eind van de 19de eeuw werd Namibië gekoloniseerd door Duitsland. Deze periode van Duitse kolonisatie duurde van 1884 tot 1915. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het gebied enige jaren onder Brits gezag. In 1921 kreeg de Unie van Zuid-Afrika een mandaat van de Volkenbond tot tijdelijk bestuur van Zuidwest Afrika. Dit mandaat werd in 1966 door de Verenigde Naties opgeheven. Zuid-Afrika weigerde echter zich terug te trekken, en bleef het gebied bezetten. Al in 1958 werd een verzetsbeweging tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind opgericht, de Ovamboland People's Organization, die twee jaar later op ging in de South West African People's Organization (SWAPO), met Sam Nujoma als leider.  Na jaren van impasse werd in 1988 de weg vrijgemaakt voor de onafhankelijkheid van Namibië. Meer dan 41000 bannelingen, waaronder Sam Nujoma, keerden naar huis terug. De eerste vrije verkiezingen, van 7-11 november 1989, leverden een grote overwinning voor het SWAPO op. Sam Nujoma werd president. Op 21 maart 1990 verkreeg Namibië de onafhankelijkheid. Op 28 februari 1994 werd de enclave Walvisbaai als laatste gebiedsdeel door Zuid-Afrika aan Namibië overgedragen. Sinds de onafhankelijkheid is het land politiek stabiel.

  Geografie
  Oppervlakte Namibië: ca. 20 keer Nederland.   
  Namibië is een van de leegste landen ter wereld. Het ligt tussen de Cunene en Kavango rivieren. In het oosten grenst het aan Botswana en in het westen stroomt het koude water van de Atlantische Oceaan langs de kust. The Namib, de oudste woestijn in de wereld, vormt een barrière tussen de centrale hooglanden en het koude water van de Atlantische Oceaan. De lange kust van Namibië ligt tegen een achtergrond van grote zandduinen, kiezel woestijnen, wilde zeegezichten en wrakken.

  Flora
  Namibië heeft een overweldigende diversiteit aan flora en fauna. Het plantenleven is zeer divers, van de bijzondere kokerbomen tot metershoge cactussen en palmbomen.

  Fauna
  De meeste dieren leven in de Nationale Parken, zoals Etosha, Khaudum, Mudumu, Mamili en Hardap Dam. Daarnaast leven met name in het noorden nog vele wilde dieren, zoals bijvoorbeeld (woestijn)olifanten, neushoorns, leeuwen, giraffes, zebra’s, antilopen, hyena’s, cheeta’s en luipaarden Tijdens de safari’s heb je een grote kans veel verschillende dieren tegen te komen. Toch zul je begrijpen dat er geen garantie is dat u bijvoorbeeld in Etosha op één dag al het wild te zien krijgt. De dieren verplaatsen zich door grote gebieden. De droge tijd, ’s morgens vroeg en aan het begin van de avond zijn dé momenten om de meeste verschillende dieren tegen te komen. Er leven meer dan 600 vogelsoorten in alle kleuren en maten, maar ook talloze knaagdieren, insecten en reptielen zijn er te vinden.. Zoutpannen en zoetwater lagunes bieden een onderkomen aan duizenden flamingo’s, pelikanen en andere waad- en watervogels. 

  Gezondheidszorg
  Het niveau van medische voorzieningen in Namibië is hoog wanneer men naar privé-ziekenhuizen of -artsen gaat. Helaas zijn deze vaak alleen in de grotere steden te vinden. Het niveau van openbare ziekenhuizen ligt beduidend lager. Natuurlijk dien je altijd rekening te houden met de gebruikelijke hygiëne regels voor een bezoek aan het buitenland. Mocht je onverhoopt toch in het ziekenhuis belanden of hulp nodig hebben van een arts, houd er dan rekening mee dat alle rekeningen voor medische zorg contant betaald dienen te worden. Tevens is het belangrijk om je verzekeringsmaatschappij in te lichten, je dient daarvoor belangrijke gegevens als, welk ziekenhuis, welke arts en telefoonnummer bij de hand te hebben.

  Klimaat
  Namibië heeft een woestijn- en een steppeklimaat. Het westen van het land is zeer droog (woestijn), met koude nachten en warme dagen. In het noorden en oosten zijn de temperaturen minder extreem. Het klimaat in het binnenland is over het algemeen gematigd tot warm. Regenen doet het zelden in Namibië; de gemiddelde neerslag bedraagt slecht 270 mm per jaar. De meeste neerslag in de kustgebieden is in vorm van mist die vanaf de Atlantische Oceaan een aantal kilometers het land in beweegt totdat de hitte van het binnenland de mist doet optrekken. De gebieden met de hoogste regenval liggen in het uiterste noordoosten vanaf Rundu in de Okavango Regio tot Katima Mulilo in het oostelijke deel van de Caprivi. December is de warmste maand, dan is het zomer in Namibië.   Het regenseizoen in Namibië loopt van november t/m februari (de zomermaanden) met hoge temperaturen, een hoge vochtigheidsgraad en de kans op malaria neemt gestaag toe. In deze maanden is reizen in dit land dus minder comfortabel. Hoewel er in Namibië in veel gebieden nauwelijks regen valt, zullen met name de hoge temperaturen u parten spelen.

  Klimaattabel Windhoek                                                                

  Windhoek jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
  Max. temperatuur 31 31 31 31 28 26 26 30 33 21 22 24
  Zonuren per dag 8 8 8 4 0,9 0,3 0,1 0,1 0,3 2 3 6
  Gemiddelde neerslag (mm) 76 74 79 41 8 0 0 0 3 10 23 48

  Politiek
  Sinds 1990 is Namibië onafhankelijk en wordt het geregeerd door het socialistische SWAPO. Aan het hoofd van de democratische regering staat een president. Het land is verdeeld in 13 politieke regio’s. Vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en het tegengaan van corruptie zijn belangrijke peilers in de hedendaagse politiek. De algehele Namibische politieke situatie kan als stabiel beschreven worden. 

  Economie
  Windhoek is het meest belangrijke commerciële centrum in Namibië. De economie van Namibië wordt gedomineerd door mijnbouw (diamanten en uranium), veeteelt en visserij. Maar ook toerisme vormt een steeds grotere bron van inkomsten. Voor Afrikaanse standaarden is Namibië een redelijk welvarend land, hoewel schaarste soms ook voorkomt, voornamelijk in perioden van extreme droogte. Het bruto nationaal product is twee keer het gemiddelde van alle Afrikaanse landen. Maar liefs 80% van de goederen wordt momenteel geïmporteerd, voornamelijk vanuit Zuid-Afrika. 

  Industrie  
  De diamant-industrie is de grootste industrie in Namibië en hier is het land dan ook volkomen afhankelijk van. De helft van de bevolking verdient zijn geld in de agricultuur sector.

  Zeden
  Tijdens je reis kunt u te maken krijgen met bedelaars. Geef liever geen geld. Het is beter om hen iets te geven in de vorm van snoep, eten of iets bruikbaars zoals een balpen of een schrijfblokje, maar maak hier liever geen gewoonte van. Daarnaast is het mogelijk om projecten te steunen. 

  Gewoonten  
  In Namibië komt u in aanraking met andere culturen en gewoonten. Het is wellicht een van de redenen waarom je naar dit gebied op vakantie gaat. In het algemeen is de bevolking zeer gastvrij en vriendelijk. Groeten, zwaaien en aan iemand vragen hoe hij/zij het maakt is de basis van de etiquette. 

  Religie
  De meerderheid van de bevolking is christen. 

  Afdingen
  Afdingen, bijvoorbeeld op een markt, is vrij gebruikelijk. Bij winkels in de grotere steden niet.

  Alarmnummers
  Politie: 101 11 
  Ambulance: 21 11 11

  Bagage
  Tijdens de internationale vlucht is over het algemeen een koffer van 20 kg toegestaan en handbagage van normale afmetingen. Wanneer je gebruik maakt van binnenlandse vluchten, dan is het toegestane gewicht 10 tot 15 kg. Men geeft de voorkeur aan tassen en koffers gemaakt van zacht materiaal. Mocht je toch meer bagage hebben, dan is het betalen voor overgewicht afhankelijk van het aantal passagiers en de bagage die in de kleine toestellen meegaat. Moet u betalen, dan word je meestal een vast bedrag per extra kg in rekening gebracht. 

  Belasting
  Over veel aankopen wordt 14% VAT-belasting geheven. Bij aankopen boven de NA$ 250 kun je in aanmerking komen om de door jouw betaalde VAT terug te krijgen. Je hebt hier de originele rekening ('taxinvoice'), je paspoort en het door jouw gekochte artikel voor nodig. Binnen 90 dagen na aankoop moet je het door jouw aangekochte artikel tonen bij de VAT Goods Inspection Desk of de Custom Counter in de vertrekhal van de luchthaven (Windhoek) en vervolgens moet je je melden bij het VAT Refund Office dat achter de 'immigration control' is gelegen.

  Zie voor de exacte procedure de website www.namibia-1on1.com/namibia-VATrefund.html

  Brandstof
  Langs de belangrijkste wegen zijn er voldoende benzinestations, die vaak 24 uur per dag geopend zijn. In de kleine(re) plaatsen tref je een echte benzinepomp minder frequent en als ze er zijn, zijn ze vaak beperkt geopend. Zelfbedieningspompen zoals wij die in Nederland gewend zijn, kent men niet in Namibië. Er is altijd een pompbediende aanwezig die als extra service uw voorruit wast. Een fooi geven wordt zeer gewaardeerd. Houd er rekening mee dat je contant moet betalen bij de benzinepompen. Andere betaalmiddelen worden niet geaccepteerd. In Namibië is brandstof een stuk goedkoper dan in Nederland.

  Eten
  Het eten in Namibië weerspiegelt de landbouw- en visserijproducten van het land. Heerlijke vleesgerechten, inclusief rundvlees, lamsvlees en wild, zijn prominent. Dankzij de rijke visvoorraden zijn er ook heerlijke visgerechten. De Duitse traditionele vleeswaren maken ook deel uit van de Namibische keuken. Vooral in Windhoek en in Swakopmund is er een grote verscheidenheid aan restaurants van vrijwel alle belangrijke keukens van de wereld. Pompoen, paprika en ui komen veel voor in Namibië. Daarnaast heeft de keuken Zuid Afrikaanse en Duitse invloeden. Verder wordt er veel wild gegeten als kudu, springbok.

  Drinken
  Het plaatselijke, en volgens de traditie van Duitse brouwers, gebrouwen bier is van zeer goede kwaliteit. Zuid-Afrikaanse wijnen van zeer hoge kwaliteit zijn in de meeste restaurants verkrijgbaar tegen lage prijzen.

  Elektriciteit
  Voltage: 220/240 volt. Er wordt gebruik gemaakt van drie-pins stopcontacten (rond). Je kunt een adapter meenemen, maar je kunt ook bij aankomst in het land een adapter aanschaffen, zodat je zeker weet dat je de goede hebt. In sommige grotere accommodaties kun je een adapter lenen, al dan niet tegen een borgsom. Het is aan te bevelen om een kleine zaklamp mee te nemen in verband met het af en toe afsluiten van de elektriciteit ’s nachts en de zeer donkere nachten.

  Foto's maken
  Wees terughoudend in het maken van foto’s van gebouwen en personen. Vraag altijd eerst om toestemming of vraag de chauffeur/gids om advies.

  Fooien
  Het is in Namibië gebruikelijk om een fooi te geven voor service. In restaurants is dit meestal 10% à 15% en voor een kruier in een hotel ongeveer N$5 per koffer. Schoonmakers en dienstmeisjes in hotels en andere verblijven krijgen meestal N$5 en N$10 per dag. Tijdens je bezoek kom je waarschijnlijk in contact met gidsen, jachtopzichters en spoorvolgers die voor hun inkomen voornamelijk afhankelijk zijn van tips. In dit geval bedraagt een tip tussen de N$30 en N$50 per persoon per dag. Tippen wordt alleen aanbevolen als je tevreden bent over de service en wordt aan uw eigen oordeel overgelaten. Het is verboden fooi te geven in nationale parken en reservaten.

  Valuta
  Namibië Dollar (N$), heeft dezelfde waarde als de Zuid-Afrikaanse Rand. Betalen in Randen is overal geaccepteerd. Naast de Namibië Dollar en Zuid-Afrikaanse Rand, kun je op sommige locaties ook met Amerikaanse Dollars betalen. Graag brengen wij onder de aandacht dat men op sommige locaties inmiddels ook op de euro is overgegaan en je hiermee kunt betalen. Hoewel de Namibische dollar ook in Zuid-Afrika een geldig betaalmiddel is, daalt de waarde hiervan met 70% bij het oversteken van de grens.

  Bankpassen
  Op het vliegveld van Windhoek is geen pinautomaat, maar je kunt in de stad geld opnemen. Maak je een tussenstop in Johannesburg, dan kun je op het vliegveld Randen opnemen. Bedenk hierbij wel dat je beter Randen over kunt houden dan Namibië Dollars, aangezien je deze niet in Nederland om kunt wisselen. Ook in Swakopmund, Henties Bay, Khorixas, Grootfontein en Rundu is het mogelijk om geld op te nemen. Zorg dat je in deze steden voldoende geld opneemt, aangezien er weinig andere locaties zijn waar je geld kunt pinnen. Bij de benzinestations dien je contant te betalen, credit cards worden hier niet geaccepteerd.

  Creditcard
  Het gebruik van creditcard is in de meeste accommodaties en in de meeste winkels en restaurants in Windhoek en Swakopmund mogelijk. De meest geaccepteerde kaarten zijn Visa en Mastercard. Slechts in sommige hotels bestaat de mogelijkheid om met je creditcard geld op te nemen, tegen meestal een ongunstige koers.

  Hygiëne
  In de luxere accommodaties is het met de hygiëne over het algemeen goed gesteld. Onderweg kun je echter geconfronteerd worden met minder goede omstandigheden. Het advies is om bewuster om te gaan met deze omstandigheden dan in Nederland.

  Internet
  Je kunt in de grotere steden internetten. In de kleinere plaatsen heeft het hotel vaak een internetaansluiting voor de gasten.

  Kleding
  Zorg voor kleding in meerdere lagen: de verschillen tussen dag- en nachttemperaturen zijn in grote delen van het land aanzienlijk. In sommige accommodaties, met name de 5-sterrren accommodaties, kun je te maken krijgen met kledingvoorschriften tijdens de maaltijden. Overigens kan de kledingcode ook weer per accommodatie verschillen. Een nette broek en overhemd/blouse oftewel casual kleding voor de heren is over het algemeen prima in orde. Voor de dames is een nette broek of rok met blouse of shirt tijdens de maaltijden gepaste kleding. Het komt in enkele 5-sterrenaccommodaties voor dat een spijkerbroek tijdens het diner niet wordt geaccepteerd. Tijdens de safari kun je het beste katoenen safarikleding dragen in gedekte kleuren. Stevige wandelschoenen komen vaak van pas. 

  Houd er rekening mee dat je in een hele andere cultuur terechtkomt, vermijd daarom mouwloze shirts en zeer korte shorts. Ook topless zwemmen en zonnebaden wordt niet gewaardeerd.

  Openingstijden
  Banken: maandag t/m vrijdag van 09:00 - 15:30 uur. Zaterdag van 08:30 – 11:00 uur. 
  Winkels: maandag t/m vrijdag van 08:00 - 19:30 uur. Zaterdag van 08:00 – 13:00 uur.

  Post
  Post voor het buitenland kun je het beste afgeven bij het postkantoor of bij hotelrecepties. Ansichtkaarten en brieven zijn per luchtpost tussen de 6 dagen en 2 weken onderweg.

  Prijsniveau
  De gemiddelde prijs in Namibië ligt lager dan de prijs in Nederland.

  Seizoenen
  De seizoenen in Namibië zijn omgekeerd aan de onze: tijdens onze zomer is het winter in Namibië. Overdag is de temperatuur zeer aangenaam. ’s Avonds en ’s nachts koelt het af en kan het fris worden, zeker in de woestijn. Deze maanden behoren tot het droge seizoen, omdat er bijna geen regen valt. 
  In onze winter is het zomer in Namibië. De temperaturen kunnen overdag behoorlijk oplopen, zeker in de woestijn. De warmte is echter heel droog. 
  De periode waarin de meeste regen valt is tussen januari en april.

  Beste reistijd
  Het droge winterseizoen tussen mei en oktober is de beste tijd om Namibië te bezoeken. Je vermijd dan de extreme hitte tussen december en maart. Onze zomer is de beste tijd om Namibië te bezoeken, vanwege het klimaat en omdat in deze periode de dieren in de wildparken zich het best laten zien. Zij zijn voor water afhankelijk van de permanent aanwezige waterplaatsen. Hier heb je dan ook de meeste kans om veel wild te zien.

  Telefoneren
  Bij postkantoren en hotelrecepties kun je rechtstreeks telefoneren of faxen met Nederland. Houd er rekening mee dat de hotelreceptie een behoorlijk bedrag extra rekent voor bemiddelingskosten. Soms zijn er al kosten in het geval het gesprek niet tot stand komt. Je GSM werkt, afhankelijk van de provider, ook in Namibië. Het bereik is niet in het hele land even goed. Met name rond de grote steden en in de bewoonde gebieden is mobiel bellen mogelijk. In de afgelegen binnenlanden is dit een stuk lastiger, zoniet onmogelijk. Informeer bij je provider. Je kunt vaak ook ‘collect call’ gesprekken aanvragen. 
  Telefooncode: +264.

  Tijdsverschil
  Er is in principe geen tijdsverschil met Namibië, maar doordat Namibië en Nederland beide de zomertijd hanteren in tegenovergestelde seizoenen is het er een uur eerder (onze zomer) of een uur later (onze winter). 
  Januari t/m maart: 1 uur later 
  April t/m augustus: 1 uur eerder 
  September t/m oktober: zelfde tijd 
  November t/m december: 1 uur later

  Vervoer & verkeer
  Het wegennet is goed ontwikkeld en van hoog niveau. De vele zand- en gravelwegen van Namibië zijn goed te doorkruisen met een gewone huurauto of liever een jeep (zorg voor ruim voldoende benzine). Vooral de wegverbindingen met Zuid Afrika zijn goed. Deze snelwegen zijn prima geasfalteerd. De meeste grote internationale en een aantal plaatselijke autoverhuurbedrijven zijn in Namibië vertegenwoordigd. De ontwikkelde infrastructuur en voorzieningen in Namibië zorgen ervoor dat toeristen hier zonder problemen zelf kunnen rijden. Houd er rekening mee dat het overbruggen van afstanden soms relatief veel tijd kan kosten en dat je in Namibië veel kilometers zult maken. Het land is groot en in de parken mag maar 30-40 km per uur gereden worden. In de regentijd is het vervoer per 4WD in de noordelijke gebieden onontbeerlijk. 
  Om een camper te huren moet je minimaal 21 jaar zijn en in het bezit zijn van een geldig (internationaal) rijbewijs. Een systeem van openbaar vervoer bestaat hier praktisch niet. In de grote steden is het relatief eenvoudig, voordelig en veilig om een taxi te bestellen via de accommodatie waar je verblijft. Het is noodzakelijk om vooraf een ritbedrag met de taxichauffeur af te spreken. Verder zijn er treinen en luxe intercity bussen die tussen Windhoek en Kaapstad en Johannesburg in Zuid-Afrika rijden.

  Veiligheid
  Namibië is een land met betrekkelijk weinig misdaad. Het is echter belangrijk om een aantal basisregels in acht te nemen: 

  - Maak kopieën van je waardepapieren.
  - Vermijd stille en verlaten plekken in Windhoek, vooral in het donker.
  - Berg paspoorten en geld veilig op in je hotel.
  - Draag je portemonnee en andere documenten die je nodig hebt in een ‘body belt’, bij voorkeur onder losse kleding.
  - Let op wat andere mensen in je buurt doen, wanneer je wandelt of rijdt.
  - Als je ergens onzeker over bent vraag je gids, hotel personeel of een plaatselijke persoon die je kent.
  - Laat geen waardevolle voorwerpen in zicht in de auto liggen.
  - Neem geen lifters mee en houd autodeuren gesloten, vooral bij stoplichten.
  - Geef je autosleutels aan niemand behalve het personeel van het autoverhuurbedrijf.
  - Verlaat je hotel niet zonder begeleiding na 18.00 uur tot 06.00 uur of neem een taxi. Wees niet alleen voorzichtig in de steden, vooral na 18.00 uur, maar ook in afgelegen gebieden.
  - De Namibische politie is altijd beschikbaar om te helpen in geval van problemen.

  Voorzichtigheid is geboden langs het grensgebied met Angola. Reizigers op de snelweg tussen Rundu en Katima Mulilo worden aanbevolen de politie van tevoren om een up-to-date rapport te vragen over de veiligheidssituatie in dat gebied. Wees voorzichtig met het zwemmen in rivieren en meren, ook al zegt de Lonely Planet of Rough Guide dat zwemmen mogelijk is. Maak zoveel mogelijk gebruik van een zwembad bij je accommodatie, uiteraard voor zover beschikbaar. In open water kan namelijk bilharzia voorkomen of er kunnen krokodillen zijn.

 • Windhoek
  De hoofdstad van Namibië is Windhoek. Het is geen grote hoofdstad, met 130.000 inwoners is de stad kleiner dan vele provinciesteden in België en Nederland. Duitse missionarissen stichtten hier een post in 1871. De naam werd later verzonnen door de Afrikaanse bevolking. Men kan de stad gemakkelijk te voet verkennen. Het centrum is een vreemde mengeling van Duitse koloniale gebouwen en in frisse pasteltinten geschilderde moderne gebouwen. Opvallend is de Evangelisch-Lutherse Christuskirche in Art Nouveau stijl. Vlakbij staat het huidige parlementsgebouw, het Tintenpalast. Een museum dat de koloniale geschiedenis als thema heeft, staat hier ook niet ver vandaan. Het museum is gevestigd in een oud fort dat de Duitse kolonisatoren achterlieten, de Alte Feste. Een bezoekje aan het station is wel aardig. Dit werd in opdracht van de Zuid-Afrikanen ontworpen door een Nederlandse architect. Het gebouw heeft dan ook wel iets weg van de oude NS-stations die in Nederland overal nog wel te vinden zijn.In 1837 werd het zuiden van het land getroffen door een meteorietenregen. Ruim 21.000 kilo ruimtegesteente kwam neer in de woestijn. In de Poststraat zijn 33 van deze meteorieten tentoongesteld in een winkelcentrum. Als je tijd hebt, moet je even naar de kleine Windhoek Valley gaan, vanwaar je een mooi overzicht hebt over de hoofdstad.      

  Fish River Canyon
  De Afrikaanse Fish River Canyon kan de vergelijking met zijn evenknie de Grand Canyon in Amerika best aan. De Fish River is diep in het landschap ingesneden en zorgt voor een fantastisch mooi landschap. De enige maanden in het jaar dat de rivier niet droogstaat, zijn mei en juni. In deze maanden is er een 5-daagse voettocht uitgezet door de hele kloof. Onderweg zijn er kampeerfaciliteiten. De tocht begint in Hobas aan de ene kant en eindigt in Ai-Ais. Dit stadje is gebouwd rond een aantal bronnen met heet water. Velen komen hier in de hoop dat het water helpt tegen reumatische aandoeningen. De stad is dus op toeristen ingesteld.      

  Etosha National Park
  Het Etosha National Park is een groot gebied rond een zoutvlakte. Dit park ligt in het noorden van Namibië en beslaat een oppervlakte van ongeveer 22.000 vierkante kilometer (de afstand oost-west is maximaal 300 km, noord-zuid 100 km). Het is niet alleen een van de grootste maar tevens een van de belangrijkste wildparken van zuidelijk Afrika. De zoutvlakte is ongeveer 5.000 km2 groot en men denkt dat dit vroeger een meer is geweest dat later is ingedroogd. De helft van het park is toegankelijk voor bezoekers en dit is het gedeelte rond het zoutmeer. De rest is alleen toegankelijk voor groepen onder leiding van een gids. In het park zijn veel dieren aanwezig en ze zijn in de droge tijd relatief gemakkelijk te vinden; dit in tegenstelling tot het alom bekende Krugerpark in Zuid Afrika. In de droge tijd zoeken de dieren de drinkplaatsen op. Deze zijn deels van natuurlijke oorsprong en deels zijn ze aangelegd. Doordat het park flink in afmeting is afgenomen kunnen de dieren niet meer mee doen aan de grote trek naar water tijdens het droge seizoen. Om te voorkomen dat veel wild van de dorst om zou komen zijn er enkele drinkplaatsen gemaakt. Natuurlijke en niet natuurlijke drinkplaatsen zijn overgens niet van elkaar te onderscheiden. Alleen het oostelijke deel van het park is makkelijk toegankelijk voor toeristen. Dit gedeelte van het park is voornamelijk vlak, met een begroeiing die varieert van bijna niets tot dichte bossen met bomen tot ongeveer vier meter hoog. Zeker in de periode tussen juni en september is het erg droog en ziet de begroeiing er erg karig uit. In het park zijn drie rustkampen met overnachtingsmogelijkheden, restaurants, winkeltjes, benzinepompen etc. Reizigers zijn verplicht om voor zonsondergang de poorten van zo'n kamp binnen te rijden, waarna die poorten tot zonsopgang de volgende dag worden gesloten. Omdat het park zo groot is, heb je hier ook grote kans dat je dieren kunt observeren zonder andere toeristen te zien. Alleen bij de waterplaatsen waar de dieren drinken is het vaak wat drukker, maar absoluut niet storend. Er is een grote verscheidenheid aan dieren zoals neushoorns, olifanten, giraffes, zebra's, gnoe's, springbokken, kudu's, jakhalzen, cheetahs, leeuwen en wrattenzwijnen.       

  Waterberg Plateau National Park
  Het Waterberg Plateau is een rotsmassief in het midden van het land, ten noorden van Windhoek. In 1972 is het uitgeroepen tot nationaal park. Het is 18000 hectare groot en steekt tot 200 meter boven het landschap uit. In het nationaal park kom je met een beetje geluk wild tegen. Ook bestaat de mogelijkheid om te voet het plateau te beklimmen en te genieten van een prachtig uitzicht, samen met de vogels die er leven.       

  Skeleton Coast National Park
  Skeleton Coast National Park is een onderdeel van het Namib Naukluft Park, een zeer droge en uitgestrekte woestijn. De naam "skelettenkust" werd aan dit park gegeven omdat er veel skeletten van schepen maar ook van mensen liggen. Door de onstuimige zee zijn er vaak heel wat schepen gestrand. De opvarenden die de kust konden bereiken, dachten gered te zijn want ze hadden immers vaste grond onder de voeten. De schipbreukelingen stierven echter allen van de dorst want ze waren beland op één van de droogste plekjes op aarde. De dichtstbijzijnde nederzetting waar drinkbaar water te vinden was, ligt zo een goede 200 kilometer verder. Als men door deze woestijn wilt gaan moet men zich, zoals bij elk nationaal park, inschrijven en een vergunning kopen. Het inschrijven heeft een dubbele functie, niet alleen wil men weten wie de woestijn in gaat maar ook wie er terug uit komt. Het is verplicht om minimaal 1,5 liter water en eten voor een dag per persoon mee te nemen. Het park is honderden kilometers lang en ongeveer 50 kilometer breed. Het is er verschrikkelijk droog en er groeit er bijna niets. Het zuidelijk deel is toegankelijk voor bezoekers terwijl het noordelijke deel afgesloten wildernis is. In het noorden leeft nog een groepje woestijnolifanten, een zeer bedreigde en zeldzame olifantsoort.       

  Swakopmund
  Tussen de zuidelijke Atlantische oceaan en de Namibwoestijn is Swakopmund. Een oude Europese stad, die stamt uit de tijd van de Duitse kolonialisten. Net zoals het stadje Lüderitz heeft Swakopmund ook een Beiers centrum. Het stadje heeft brede boulevards met palmbomen en grote parken voor de bevolking. Veel Zuid-Afrikaanse toeristen bezoeken Swakopmund. De naam Swakopmund komt van de rivier de Swakop die hier in zee uitmondt. Dit Duits karakter valt nu nog sterk op, veel mensen spreken nog Duits en de straatnamen zijn ook in het Duits. Door dit typisch Duitse karakter zijn hier veel Duitse toeristen. Wat men ook van de Duitsers heeft overgenomen is de invoer van zomer- en winteruur, in de winter (rond juli) is het 1 uur later dan in Zuid-Afrika. Ook voor wie van Botswana naar Namibië reist moet zijn uurwerk 1 uur achteruit draaien, zo voorkomt men verrassingen. In Swakopmund kan men aan haaienvangst doen. Voor wie tijd heeft, is dit zeker de moeite waard. Men kan vissen vanaf de kust, of met een bootje de zee ingaan.      

  Twyfelfontein
  De opgravingen bij Twyfelfontein zijn ongeveer 5000 jaar oud. In erg hard gesteente (zandsteen bedekt met een platinahoudende laag) hebben de toenmalige bewoners allerlei dieren gegraveerd. Dit is bijzonder omdat bij de meeste rotstekeningen in Afrika gebruik is gemaakt van pigmenten of houtskool maar hier dus niet. In totaal zijn er in deze streek 2500 rotsgravures gevonden. Enkele daarvan zijn gekopieerd begin 1900 maar de meesten zijn uit het stenen tijdperk. Er komen veel verschillende dieren op voor die nu niet meer in deze streek voorkomen zoals de neushoorn, giraffe en leeuw. Een kwart van de tekeningen zijn van een antilopesoort die uitgestorven is. Opvallend is dat de dieren die afgebeeld zijn geen poten of hoeven hebben maar pootafdrukken. Ook zijn enkele voetafdrukken van mensen gevonden. Enkele tekeningen zijn abstract en lijken een soort landkaart voor te stellen met waterputten.      

  Kaokoveld Wilderness National Park
  In het noorden van Namibië, Kaokoveld leven ongeveer 6000 Himba's. De himba's zijn een nomadisch volk die met hun kudde's koeien en geiten door het land trekken. Afhankelijk van de tijd van het jaar, of de hoeveelheid voedsel voor het vee, verplaatsen ze zich naar plekken een andere plek. Sieraden, kleren en haardracht zijn erg belangrijk voor de himba's. De verschillende sieraden worden gemaakt van schelpen, leer en koper. De sieraden geven de positie in de groep aan en in welke fase van hun leven ze zijn. Het belangrijkste sieraad voor de vrouwen is de Ohumba, een witte schelp die aan een ketting tussen hun borsten hangt.       

  Namib Naukluft National Park
  De Namib woestijn is een echt verlaten vlakte. Men kan er tientallen kilometers ver kijken en het is er erg droog. De wegen zijn er matig. Het plaatsje Solitaire doet zijn naam eer aan, want veel gebouwen zijn er niet te vinden. Er staat slechts één huis, winkeltje, restaurant, benzinepomp en men kan er zeer basic op de camping te verblijven. Solitaire is gebouwd op een knooppunt van twee wegen. Enkele jaren geleden was er nog geen electriciteit en moest de benzine met de hand gepompt worden.  

 • Reisdocumenten
  Zorg dat je in het bezit bent van geldige reisdocumenten. De vereisten kunnen aan veranderingen onderhevig zijn, dus controleer dit ruim voor vertrek. Op de website van de overheid en/of ambassade vind je hoe lang je paspoort nog geldig moet zijn na terugkomst. Op de website van de VisumCentrale kan je controleren of je een visum nodig hebt en deze ook meteen aanvragen. Kunnen we je helpen? Bel 073-7074310.

  Vaccinaties & gezondheid
  Bezoek minimaal zes weken voor vertrek de GGD en laat je deskundig adviseren over de benodigde vaccinaties en/of malariatabletten. Ook op de website van GGD Reisvaccinaties vindt je de meest recente reizigersinformatie. De gezondheidsadviezen per land wijzigen met regelmaat en bovendien hebben wij als reisorganisatie geen bevoegdheid om medische adviezen te geven. Daarom adviseren we je altijd contact op te nemen met de GGD.

 • Persoonlijk advies
  Goed verzekerd op reis gaan is erg belangrijk. Wij helpen je graag met een passend en professioneel advies, waarbij jouw persoonlijke wensen voorop staan. Klik hier voor meer informatie over een reisverzekering of bel 073-7074310.

 • Travel World
  Bobo Campers is een familiebedrijf van Nederlandse oorsprong en uitgegroeid tot de grootste camperverhuurder in Zuid-Afrika. Zij ontwikkelen hun eigen campermodellen, waardoor u de mogelijkheid krijgt om te reizen in een unieke camper voor een aantrekkelijke prijs. Nog een voordeel: bij het ophalen wordt u verwelkomd door Nederlands sprekend personeel...
  Travel World
  Britz Namibië heeft een groot aanbod aan auto’s met vierwielaandrijving. Vanuit Zuid-Afrika en Namibië kunt u hiermee de landen van Zuidelijk Afrika ontdekken. Dankzij de vierwielaandrijving kunt u het echte Afrika, buiten de gebaande paden verkennen. Het rijden op geregistreerde 4WD tracks is immers toegestaan. VoorwaardenVraag onze medewerkers naar...
  Travel World
  Britz is gespecialiseerd in verschillende 4-wiel aangedreven off-road voertuigen die speciaal zijn ontworpen voor ruig terrein. U overnacht dan ook in een (dak)tent of in een 'bushcamper'. Ideaal voor iedereen die op zoek is naar een beetje avontuur of comfortabel over onverharde wegen wil rijden.VoorwaardenVraag onze medewerkers naar de voorwaarden...
  Travel World
  Europcar biedt wereldwijd autohuur aan en is in Zuidelijk Afrika één van de meest vooraanstaande verhuurmaatschappijen. Met een groot aantal verhuurlocaties, waaronder op de luchthaven van Windhoek en Kasane in Botswana, en een vloot bestaande uit verschillende autocategorieën, van compact autotypes tot grote luxe en vierwielaangedreven modellen vind...

  De getoonde illustraties geven een indicatie van uw camper, er mogen geen rechten aan ontleend worden

top 3 Namibië reizen
15-daagse kampeerreis door Namibië
Zie en ervaar zelf hoe avontuurlijk Namibië is. Met zijn helderblauwe luchten, eindeloze vergezichten en grote afstanden tussen steden, dorpen en gehuchten beleef je de vrijheid en ruimte van Namibië. Ervaar wat echte stilte is in het zuiden van Namibië bij één van de uitzichtpunten van de Fish River Canyon, de op één na langste canyon van de wereld. Rij eventueel verder naar de Sossusvlei in het midden van de Namibwoestijn. Deze klei-vallei staat vooral bekend om de hoge rode zandduinen die zorgen voor een beeld dat bij terugkomst nog steeds op je netvlies zal staan.
Vanaf:€ 2.399
14-daagse autoreis door Namibië
Deze reis neemt je mee op ontdekkingstocht door het ongerepte Namibië. Je rijdt door verlaten woestijnen, oude koloniale steden en verblijft nabij met wild bevolkte natuurparken. Je begint de reis in de hoofdstad Windhoek en rijdt door naar de bekende Sossusvlei waarna je de Namib woestijn doorkruist naar Swakopmund. Vervolgens ontdek je de oude schatten in Twyfelfontein voordat je op zoek gaat naar de vele dieren in het Etosha National Park. Kortom, een reis langs de hoogtepunten van Namibië.
Vanaf:€ 3.325
16-daagse reis in internationaal gezelschap
Reis tijdens deze rondreis heerlijk ontspannen door het adembenemende landschap van Namibië en ontdek een woestijn- en wildlifeparadijs. Ga op zoek naar wilde dieren in het Etosha wildpark, bezoek de grootste zandduinen ter wereld en kijk uit over een indrukwekkend verstild landschap wanneer je de Fish River Canyon bewondert. Je zult regelmatig verrast worden wanneer je door dit schitterende land rondreist. Namibië kruipt onder je huid en zal altijd een beetje bij je blijven.
Vanaf:€ 4.625
;
Travel World