Afrika

10 Do's & Don'ts in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika
Uitzicht over Worlds End
30-11-2023
Deel dit blogbericht Delen

Lieke en Eline van Travelworld hebben de belangrijkste zaken voor wanneer u naar Zuid-Afrika reist verzameld. Daarom leest u hieronder de 10 Do's & Don'ts van Zuid-Afrika! 
 

Zuid-Afrika staat bekend om haar prachtige landschappen, het spotten van wildlife tijdens safari's en rijke geschiedenis. Of u nou geïnteresseerd bent in avontuurlijke safari's, ontspannen aan de prachtige stranden of het verkennen van bruisende steden, het is een bestemming die voor iedere reiziger wel iets te bieden heeft.  

 

Het landschap wisselt zich af met natuurlijke schoonheid en iconische bezienswaardigheden, zoals de Tafelberg in Kaapstad, de Drakensbergen, de Tuinroute en het Kruger National Park. Dit land op het zuidelijke halfrond biedt de mogelijkheid om de Big Five te spotten, welke bekend staat om de vijf machtigste zoogdieren die u tijdens een safari of Game Drive kunt zien. Het zijn de heersers in het dierenrijk, namelijk de leeuw, olifant, buffel, neushoorn en het luipaard.  

 

Zuid-Afrika beschikt over goed ontwikkelde luchthavens, zoals in Kaapstad en Johannesburg. Heeft u de voorkeur voor een rechtstreekse vlucht? Dit kan vanaf Amsterdam en de vliegtijd is dan ongeveer tussen de tien en twaalf uur.  

 

Het land biedt een breed scala aan verschillende reismogelijkheden. Tijdens een camperreis reist u op uw eigen tempo en geniet u van alle vrijheid, stop waar u wilt en overnacht op een van de vele campings. Daarnaast is het mogelijk om een individuele autorondreis te maken en verschillende delen van Zuid-Afrika te verkennen. Ook is het land ideaal te combineren met een strandverlenging op bijvoorbeeld Mauritius. Kortom, Zuid-Afrika is een diverse en boeiende bestemming met voor ieder wat wils. Of u nou op zoek bent naar avontuur, spanning of een culturele ervaring, het land heeft veel te bieden en is een must visit voor elke reiziger! 

Tuinroute door Zuid-Afrika
Tafelberg met kustlijn in Kaapstad
Drakensberg
Neushoorns in het Kruger National Park

DO 1: Luister naar de gidsen en rangers 

Wanneer u op safari gaat, volg dan echt de instructies op van de gidsen en de rangers. Ga met hen ook het gesprek aan en hoor of iets heel normaal of juist heel bijzonder is.  

DO 2: Proef lokale lekkernijen

Proef de heerlijke Zuid-Afrikaanse gerechten, zoals bobotie, boerewors en biltong. Ook de lokale wijnen en biertjes zijn echt het proberen waard! 

DO 3: Neem een binnenlandse vlucht 

Wilt u nou een wat langere afstand afleggen? Kies dan voor een binnenlandse vlucht, aangezien dit snel en efficiënt is.

DO 4: Ben in het bezit van een wereldstekker

Als u op reis gaat naar Zuid-Afrika, zorg dan dat u in het bezit bent van een wereldstekker. Mocht u deze zijn vergeten dan kunt u er ook een ter plaatse kopen. Eventueel hebben ze ook in sommige lodges en hotels deze beschikbaar.

DO 5: Geef fooi

Zuid-Afrika is echt een fooienland, 10 procent is daarom ook gebruikelijk. Gaat u naar een restaurant en vraagt u de rekening? Dan krijgt u er altijd wel een pen bij om op te schrijven hoeveel fooi u wenst te geven. Gaat u nou tanken, dan is het ook heel normaal dat ze de ramen van uw camper of auto wassen. Hiervoor kunt u dan ongeveer vijf Rand geven.  

Ranger met verrekijker en op de achtergrond een neushoorn
Gesneden Biltong
Kaapstad vanuit een vliegtuig

DO 6: Ga op het juiste moment naar Zuid-Afrika

Het is niet altijd warm in Zuid-Afrika en het weer kan sterk verschillen per regio. Zo is het soms slechts 10º graden en kan het in de zomer zelfs boven de 40º graden zijn. Wij adviseren u dan ook graag over de juiste reisperiode. Een extra tip van Lieke is om geschikte kleding mee te nemen en u te kleden naar het weer in Zuid-Afrika. Neem dus lichte kleding mee voor de hete dagen en warme kleding voor de koude nachten.  

DO 7: Begroet de bevolking op de juiste manier

Een echte do is weten hoe u de mensen in Zuid-Afrika begroet. Zo is het bijvoorbeeld gebruikelijk om aan iedereen te vragen hoe het met hen gaat.  

DO 8: Drink geen kraanwater

Hoewel de lokale bevolking vaak water uit de kraan drinkt, raden wij u aan om dit zelf niet te doen. We zijn het namelijk niet gewend en u kunt maar beter geen risico lopen.  

DO 9: Bezoek het topje van de Tafelberg

Wanneer u Kaapstad en haar prachtige kustlijn wilt bewonderen, kunt u dit het beste doen vanaf het topje van de Tafelberg. U kunt hier te voet naartoe maar ook met de kabelbaan. Maar let op: eind juli/ begin augustus kan het zijn dat de kabelbaan gesloten is voor onderhoud. Houd hier dus rekening mee!

DO 10: Maak een kanotocht door het Wilderness National Park

De laatste do is een kanotocht door het Wilderness National Park. Bent u een echte avonturier? Dan is een kanotocht een echte aanrader voor u. Vanaf de plaats Wilderness kunt u via de Touws River het nationale park betreden. De populairste route duurt zo'n drie tot vier uur en brengt u naar de Touws River Waterfall.

Touws River in het Wilderness National Park
Kabelbaan naar het topje van de Tafelberg
Kustlijn van Kaapstad vanuit de Tafelberg

Naast deze 10 tips zijn er ook een aantal dingen die Lieke en Eline afraden om te doen tijdens uw reis door Zuid-Afrika. Daarom leest u hieronder de 10 Don'ts!

DON'T 1: Laat geen spullen alleen achter

Vermijd het achterlaten van waardevolle spullen in de auto of op openbare plekken, om zo diefstal te voorkomen.

DON'T 2: Het niet onderhandelen op markten

Op veel lokale markten is het gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs. Laat deze kans dus niet liggen!

DON'T 3: Ga 's avonds niet op straat

Hoewel Zuid-Afrika een veilig land is om te bereizen, raden wij het u sterk af om ‘s avonds op straat te gaan. Het land is hier namelijk niet op ingericht, wat zich bijvoorbeeld uit in het hebben van weinig lantaarnpalen. Het is daarom aangeraden om wanneer het buiten donker is gebruik te maken van de faciliteiten in uw accommodatie.

DON'T 4: Draag geen dure sieraden of horloges

Deze don't sluit aan op de vorige afrader; draag geen dure sieraden of horloges. Wanneer u dit toch doet kan dit leiden tot ongewenste aandacht.

DON'T 5: Ga niet onvoorbereid op safari

Bent u van plan om een safari te maken? Volg dan de instructies op van uw gids, houd de dieren op gepaste afstand en voer ze dan ook nooit.

Overview van Kaapstad in de avond
Groentemarkt in Zuid-Afrika
Man met verrekijker in natuur van Zuid-Afrika

DON'T 6: Koop geen souvenirs gemaakt van bedreigde diersoorten

Wanneer u souvenirs koopt die gemaakt zijn van bedreigde diersoorten draagt dit bij aan de illegale handel.  

DON'T 7: Ga er niet vanuit dat ze u niet kunnen verstaan 

Een groot deel van de bevolking spreekt namelijk Afrikaans. Dit houdt in dat wanneer zij rustig en langzaam spreken, u het nog wel eens zou kunnen verstaan. Dit geldt andersom natuurlijk ook! Wanneer u bijvoorbeeld in een taxi zit en Nederlands spreekt, kan het zijn dat de taxichauffeur u verstaat.  

DON'T 8: Vergeet uw verrekijker niet 

De volgende afrader is om geen verrekijker mee te nemen. Wanneer u op safari gaat moet u zeker een verrekijker meenemen, zodat u gemakkelijk meer wilde dieren kunt spotten.  

DON'T 9: Uw camera of telefoon vergeten 

De momenten zijn soms zo uniek en bijzonder, dat er niks mooier is dan deze herinneringen vast te leggen met uw telefoon of camera.  

DON'T 10: Reizen zonder reisverzekering 

De laatste afraders is het reizen zonder reisverzekering. Voor het geval dat er zich een onverwachte situatie voordoet is het aan te raden om te reizen met een reisverzekering.  

Naast deze blog met de 10 Do's en Don'ts van Zuid-Afrika hebben we ook onderstaande video opgenomen met Lieke en Eline van Travelworld. Bent u benieuwd naar nog meer reistips over andere bestemmingen? Neem dan een kijkje op ons YouTube-kanaal en vergeet vooral niet te liken & abonneren! 

Reisadviseur Lieke

Over de auteur

Hi, ik ben Lieke

Weet alles van Australië, Bali/Indonesië, Botswana, Kenia, Namibië, Nieuw-Zeeland, Verenigde Arabische Emiraten, Vietnam/Laos/Cambodja, Zuid-Afrika, Singapore, Tanzania

In de afgelopen jaren heb ik al een aantal grote reizen mogen maken. Ik heb de kans gekregen om 6 maanden in Nieuw-Zeeland te werken, deze kans heb ik met beide handen aangegrepen en ben op slag verliefd geworden op het land. Het gevoel van vrijheid sprak me erg aan waardoor het enthousiasme tot nog meer ontdekken van deze prachtige wereld werd versterkt. Het skydive in Nieuw-Zeeland was me nog niet gek genoeg waardoor ik ook Azië als bestemming wilde bezoeken. Van kayakken door de mangrove van Khao Sok tot het beleven van de Hai van Pass achter op de motor tot fietsen door de rijstvelden van Bali. Al deze ervaringen maken dat ik nog veel meer wil ontdekken van de wereld en dit graag met jou wil delen.

Gerelateerde
blogs

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor