Afrika

Zuid-Afrika: de wereld in één land

Zuid-Afrika
Olifanten in een rijtje langs het water
02-09-2020
Deel dit blogbericht Delen

Reeds één keer eerder reisde ik af naar Zuid-Afrika. Toen werd me al meteen duidelijk waarom Zuid-Afrika bekend staat als ‘de wereld in één land’. Een andere bewering was dat u zeer waarschijnlijk nog eens terugkomt als u Zuid-Afrika heeft bezocht. Dat bleek ook bij mij te kloppen. Mijn eerste Zuid-Afrika reis bracht me in het noorden rond Johannesburg en Madikwe. Dit keer koos ik voor een trip langs de zuidkust, waarin ik de Tuinroute zou bewonderen en een safari rondom Addo National Park zou maken.

Kaapstad, Simon's Town, Stellenbosch, Swellendam, Knysna & Plettenberg Bay

Met KLM vliegen we rechtstreeks naar Kaapstad, waarna we direct naar ons hotel, eveneens in Kaapstad, reden. Een groot voordeel van Zuid-Afrika blijft dat u hier qua tijdszone geen last hebt van een jetlag.

De eerste dagen van onze reis hebben we ontzettend veel gezien. Eigenlijk te veel om op te noemen, maar ik ga toch een poging wagen: Kaapstad en omgeving, de pinguïns in Simon's Town, de glooiende heuvels van Stellenbosch, de veelzijdige plaatsjes Swellendam en Knysna en de heerlijke kusten en baaien van Plettenberg Bay. Stellenbosch verdient wat mij betreft een speciale vermelding. Het is een hip stadje met een ongedwongen sfeer en er zijn veel leuke wijnbarretjes en terrassen. Uiteraard hebben we hier dan ook een wijnproeverij gedaan. Liefhebbers van lekker eten en drinken komen sowieso goed aan hun trekken in Stellenbosch en tijdens een smakelijke ‘Bites & Sites’ tour bleek dit eens te meer. Een gids neemt u dan mee langs verschillende lokale eettentjes, waar u naar hartenlust mag proeven van uiteenlopende gerechtjes. Zo kregen we bij een warme bakker een versgebakken brood en trakteerde de ambachtelijke slager ons op biltong. Bij het restaurant van het prachtige hotel De Oude werf kregen we typische Zuid-Afrikaanse lekkernijen zoals Bobotie. Het nagerecht ontvingen we bij een charmant winkeltje in de vorm van een soort High Tea. Tussen de bezoekjes door vertelde de gids honderduit over wat we onderweg zagen en over de rijke historie van Stellenbosch.

Voor mij was het hoogtepunt van deze reis het safari gedeelte. Wij bezochten hiervoor het Addo National Park en Shamwari Private Game Reserve.

Addo National Park

In het Addo National Park kunt u met een beetje mazzel de gehele Big Five spotten, maar met name olifanten zijn hier in groten getale aanwezig. Hierdoor wordt het park ook wel het Addo Elephant Park genoemd. Het voordeel aan een nationaal park is dat u zelf ook door het park mag rijden, dus zonder ranger en in uw eigen auto. Echter, ik zou u van harte willen adviseren om zeker ook een gamedrive met ranger te overwegen voor de ultieme safari beleving. De accommodatie waar Travelworld veel mee samenwerkt, is de Elephants Footprint Lodge. Deze lodge is dicht bij de ingang van het park gelegen. Naast de safari kunt u hier ook volop andere activiteiten ondernemen zoals kanoën, ziplinen, quad rijden, paardrijden en u kunt er prachtig wandelen.

Olifanten onder een gele lucht vol vogels
Pinguïns in Simons Town, Kaapstad
Zebra's hydrateren zich in het water

Shamwari Game Reserve

Mocht u nou voor een nóg intensere safaribeleving willen gaan, dan zou ik een verblijf in Shamwari Game Reserve absoluut aanraden. Hieronder alvast mijn bevindingen!

Shamwari is gelegen op slechts een uurtje rijden vanaf Port Elizabeth en strekt zich uit over zo’n 250 km². Dit is ruim zes keer zo groot als heel Nederland! Wat mag u hier verwachten? Een grote diversiteit aan pure en ongerepte landschappen, meer dan zestig soorten dieren (waaronder de Big Five) en ruim 250 soorten vogels. In het reservaat bevinden zich verschillende wildlife opvangcentra en 8 lodges. Wij verbleven in het Long Lee Manor, in het oudste gedeelte van het park. Long Lee Manor is een statig landhuis dat tegenwoordig dienstdoet als restaurant. Hieromheen hebben ze 18 kamers gebouwd van waaruit u een prachtig uitzicht heeft over het gehele reservaat en de omgeving.

Avontuurlijke safari

Onze ranger tijdens het verblijf hier was Jonathan, een trotse Zuid-Afrikaan uit Nelspruit. Ik blijf het altijd leuk vinden dat u zo ver verwijderd van Nederland iemand gewoon kan verstaan, mits hij rustig en langzaam praat dan ;) Jonathan werkte nu 10 maanden in dit safaripark, dus hij kende nog niet alle weggetjes, wat soms een extra avontuurlijk tintje aan de safari’s gaf. Wat in het begin bijvoorbeeld leek op een leuk weggetje om een hele hoek af te snijden, eindigde in steil doodlopend pad volledig begroeid met doornstruiken.


Al tijdens de eerste gamedrive zagen we een jachtluipaard met 4 welpjes. Dat was wel even een momentje met de absolute wow-factor, helemaal omdat deze dieren heel lastig te spotten zijn. Het leuke was ook dat Jonathan hier niets over had gezegd, maar ineens heel hard ging rijden totdat we dus ineens stopten bij de jachtluipaarden. Groot verrassingseffect dus!

Giraffes in een groen gebied met een aantal bomen
Leeuw ligt op boomstam
Luipaard ligt in een boom

Ook de volgende dag had Jonathan nog voldoende verrassingen in petto door bijvoorbeeld de achtervolging in te zetten op 2 leeuwinnen die hun welpen kwijt waren. Het was wel heel spannend om zo dicht bij deze beesten te zijn. Wel merken we dat ze volledig ontspannen waren, ondanks dat wij er continu bovenop zaten.

De bushlunch maakt uw reis overigens ook extra bijzonder. U luncht letterlijk midden in het park en wordt natuurlijk ook op culinair gebied in de watten gelegd. Een ander groot pluspunt: bij het verblijf in Shamwari zijn de gamedrives inbegrepen, deze heeft u iedere ochtend en middag. Persoonlijk vind ik de ochtend safari's het meest bijzonder, het park is dan heel rustig en echt nog aan het ontwaken.


Wij hebben het hier op zijn zachtst gezegd goed getroffen. We hebben tijdens ons verblijf namelijk enorm veel wildlife gezien. Van tevoren probeert u het verwachtingspatroon altijd een beetje te temperen, maar achteraf gezien zijn mijn verwachtingen hier ruimschoots overtroffen. Na enkele weken van prachtige natuur, aangename stadjes, heerlijk eten, zonovergoten stranden en niet te vergeten de indrukwekkende safaribelevingen werd mij eens te meer duidelijk: Zuid-Afrika is de wereld in één land!

Bent u geïnteresseerd in een reis naar Zuid-Afrika? Onze reisadviseurs helpen u graag met het samenstellen van een reis op maat!

Gerelateerde
blogs

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor