Afrika

Zo beleeft u het Krugerpark op zijn best!

Zuid-Afrika
Jonge hyena in het Krugerpark
06-05-2020
Deel dit blogbericht Delen

Een bezoek aan het Krugerpark staat op het wensenlijstje van menig reiziger. Het park biedt een enorme verscheidenheid aan wildlife, waaronder de Big Five, en is qua oppervlakte ongeveer half zo groot als Nederland. Om deze reden kunt u tal van verschillende plekken ontdekken in het park, dat wordt onderverdeeld in gebieden van de overheid en privégebied van lokale bewoners. Maar wat is nou precies het verschil? Ik leg het u graag uit, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken over uw verblijf in het beroemdste wildpark ter wereld!

Restcamp versus Private Game Reserve


Het overgrote deel van het park is in beheer van de overheid. Ter bescherming van het park mag er enkel over geasfalteerde wegen gereden worden. In het park zijn verschillende lodges en restcamps gelegen, waar u midden in het park kunt verblijven en kunt genieten van alle dierengeluiden om u heen. Ter plaatse bestaat de mogelijkheid om (begeleide) gamedrives bij te boeken of zelf door het park te toeren met de huurauto. Bij vrijwel alle lodges kunt u daarnaast kennismaken met een ander Zuid-Afrikaans fenomeen: de welbekende braai, ofwel barbecueën op zijn Zuid-Afrikaans.


Private Game Reserves

In het westelijke deel van het park liggen veelal de Private Game Reserves. Dit zijn reservaten met namen die wellicht bekend in de oren klinken, zoals Manyeleti, Sabi Sands en Timbavati: gebieden dus die niet in beheer van de overheid zijn. Stukken land zijn tientallen jaren geleden opgekocht door lokale landeigenaren met als voornaamste reden het beschermen van de resterende wilde dieren die ernstig bedreigd werden. Aangezien veel Private Game Reserves enkel onverharde wegen hebben, treedt u er letterlijk en figuurlijk buiten de gebaande paden. U kunt hierdoor veel dichter bij de dieren komen en een ander groot voordeel is dat u veel minder andere auto’s en mensen tegenkomt. Uiteraard wordt dit enkel verzorgd door de lodge zelf en is het niet de bedoeling dat u hier een ‘selfdrive’ uitvoert. Als u zich afvraagt of deze opzet de moeite waard is: bij één van de Private Game Reserves heb ik een kwartier lang een Luipaard mogen bewonderen van slechts vijf meter afstand! Dat was op een andere plek onmogelijk geweest. Daarnaast hebben we middenin een kudde olifanten gestaan met de jeep. De gids had de auto eerst bewust op gepaste afstand van de olifanten geparkeerd en zette de motor af, waarna de olifanten zelf besloten om een kijkje te komen nemen bij ons. Een enorm bijzondere en unieke ervaring die ik nooit had willen missen!

Olifanten met vogels op de achtergrond in het Krugerpark
Antilopen in het Krugerpark
Luipaard op de weg in het Krugerpark

Lodge in het Private Game Reserve

De Private Game Reserves zijn over het algemeen intiem en kleinschalig en bieden sublieme services aan. Het dagprogramma, met meerdere gamedrives, is bij uw verblijf inbegrepen. U wordt ‘s ochtends in alle vroegte gewekt en na een drankje begint het eerste safari-avontuur van de dag. In de ochtend zijn de dieren beter te spotten, want door de hitte zoeken veel dieren overdag de schaduw op van verscholen plekjes. Na een safari van ongeveer drie uurtjes komt u terug in het kamp om te genieten van een vers ontbijtje. De uren erna zijn ter vrije besteding, waarna rond 15:00 uur een uitgebreide high tea het volgende avontuur inleidt. Bij terugkomst is het inmiddels donker en geniet u van een heerlijke maaltijd onder de sterrenhemel. Wij verbleven in een ‘zelfvoorzienend’ kamp, wat inhoudt dat er onder andere geen elektriciteit is om het gevoel te versterken dat u echt in de ongerepte natuur verblijft. Na het diner werden we naar onze lodge gebracht welke prachtig verlicht was middels lantaarns. Erg romantisch en geheel passend in deze omgeving. Bij ons was het kamp open en was er geen sprake van hekken of andere omheining. Het wild kon hierdoor door het kamp lopen. Zo hebben wij hyena’s gezien in het kamp maar ook olifanten van heel dichtbij. ‘s Nachts genoten we van het gebrul van een leeuw. Opnieuw een unieke ervaring!

Prijzen

Zoals u wellicht zult begrijpen, liggen de prijsranges bij de Private Game Reserves hoger dan bij een restcamp. Dit is logisch, omdat zowel de maaltijden als de game drives inbegrepen zijn. De ervaring is bovendien veel puurder doordat u over onverharde, minder drukke wegen rijdt. Als u de prijzen van een restcamp en een Private Game Reserve naast elkaar legt, bent u geneigd te zeggen dat een restcamp veel goedkoper is. In theorie is dat ook zo, maar vergis u niet in wat er nog bijkomt wanneer u ter plaatse in een restcamp de game drive bijboekt. Onderaan de streep zijn de Private Game Reserves zodoende vrijwel vergelijkbaar geprijsd.

Diverse lodges

Ik raad aan om bij verschillende lodges te verblijven, zodat u van beide opties kunt genieten en ook de verschillen ervaart tussen restcamps en Private Game Reserves. Bij de één kunt u op eigen gelegenheid op safari gaan en genieten van de traditionele, eigengemaakte braai. Bij de ander is alles verzorgd en kunt u niet dichter bij de natuur en dieren komen. Er valt voor beide opties dus wat te zeggen en wat mij betreft is combineren ideaal, omdat ze elkaar feilloos aanvullen.

Leeuw op een rots in het Krugerpark
Zebra's in het Krugerpark

Extra tips

1. Private Game Reserves zijn vaak kleinschalig en snel volgeboekt. Wanneer u graag zeker wenst te zijn van een bepaalde lodge, raad ik u aan om vroegtijdig te reserveren (lees driekwartjaar tot een jaar vooruit).

2. Bekijk goed wat de lodge aanraadt m.b.t. type huurauto (uiteraard denken wij hier graag over mee). Sommige lodges liggen namelijk aan een gravelweg welke afgeraden worden met een lage auto.

3. Zorg dat de benzinetank vol is voordat u naar de lodge toe rijdt. Sommige lodges liggen ver van de bewoonde wereld en dan is een volle tank geen overbodige luxe.

Bent u geïnteresseerd in een reis naar Zuid-Afrika? Onze reisadviseurs helpen u graag met het samenstellen van een reis op maat!

Gerelateerde
blogs

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor