Down Under

Australië - roadtrip langs de oostkust

Australië
Sydney vanuit de lucht
13-12-2020
Deel dit blogbericht Delen

Heel lang geleden (ik geef toe: dit klinkt een beetje als het begin van een sprookje) streek ik als 18-jarig meisje met een grote zware rugzak neer in wereldstad Sydney. Voor het eerst alleen op reis en dan ook nog aan de andere kant van de wereld, ver weg van Nederland. Met een werkvisum op zak zou ik al reizend en werkend 2 maanden door Australië gaan rondtrekken. Dat reizen is er wel van gekomen, het werken niet. Er valt ontzettend veel te zien en te doen Down Under.

Sydney, Hervey Bay & Fraser Island

Na een paar dagen in Sydney te zijn geweest, met onder meer een bezoek aan Taronga Zoo, de Botanische Tuinen, het Opera House en het havengebied rondom The Rocks en Darling Harbour, trok ik verder in noordelijke richting. Via de Blue Mountains, zo'n anderhalf uur rijden van Sydney, en het wijngebied Hunter Valley, toerde ik verder langs de kust en bezocht heerlijke ‘laidback’ strandbestemmingen, zoals ze dat in Australië zo mooi zeggen. Zo passeerde ik Port Macquarie, Byron Bay en Noosa met zijn vele activiteiten zoals surfen, kajakken en paardrijden. Bij Hervey Bay ging ik op een 3-daagse 4WD safari op Fraser Island, waar het grootste zoetwater meer ter wereld gelegen is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld in de zee, is het geen probleem als je een slok water binnenkrijgt tijdens het zwemmen. We sliepen op het strand bij een kampvuurtje om de dingo's, wilde honden, op afstand te houden. Daarnaast moest u tijdens het eten oppassen dat de Kookaburra, ook wel ‘lachvogel’ genoemd, het eten niet van uw bord stal. Hoezo avontuurlijk?! Fraser Island is een schitterend zandeiland met prachtige Creeks waarin u kunt zwemmen (Eli Creek is echt geweldig), een prachtig strand met een scheepswrak en overweldigende natuur van mangrove, regenwoud en eucalyptusbomen. Zonder meer mijn favoriet van de oostkust!

Airlie Beach

Een andere 'must visit’ langs de oostkust is het plaatsje Airlie Beach, andermaal een heerlijke bestemming om te relaxen en te genieten van de zon. Natuurlijk kunt u ook met een zeilboot of catamaran de paradijselijke Whitsunday eilanden bezoeken. Er worden stops gemaakt om te snorkelen of te duiken en om heerlijk te lunchen op één van de meest prachtige parelwitte eilanden.

Het Opera House in Sydney
Koala in boom op Magnetic Island
Schildpad, koraal en vissen in het Great Barrier Reef
Jungle loopt over in zee bij Cape Tribulation

Magnetic Island

Verder richting Townsville komt u al steeds dichterbij het Great Barrier Reef. Vanuit Townsville neem ik de ferry naar het net voor de kust gelegen Magnetic Island. Deze ferry pendelt zeer frequent op en neer en brengt u naar Nelly Bay. Magnetic Island is op zich niet zo groot, maar het is voor meer dan de helft een nationaal park. Ik maak hier prachtige wandelingen door bossen, langs rotsen en over stranden en zie hier ook de koala, die wat lastiger te spotten is langs de gehele oostkust. Natuurlijk kunt u hier ook snorkelen, paardrijden en/of duiken. Op Magnetic Island schijnt bovendien bijna heel het jaar door de zon! Begint u al een beetje te begrijpen waarom mijn voornemen om tijdens mijn reis ook wat te werken er niet van gekomen is?

Cairns, Port Douglas & het Great Barrier Reef

Het eindpunt van mijn reis langs de Australische oostkust is, niet geheel verrassend, Cairns en het nog iets noordelijker gelegen Port Douglas. Van hieruit ga ik per grote catamaran naar het Great Barrier Reef om te snorkelen. Dit wereldberoemde koraalrif is zelfs te zien vanuit de ruimte! Maar van dichtbij is dit kleurenspektakel natuurlijk veel mooier. Sindsdien - eind jaren tachtig - heb ik het niet meer mogen aanschouwen met eigen ogen, maar als ik de verhalen moet geloven, is het er door de jaren heen niet mooier op geworden. Natuurlijk: het is nog steeds prachtig, maar het zeewater is de afgelopen decennia flink warmer geworden en door broeikasgassen ook een stuk zuurder. Dat tast de koralen aan. Voor de beeldvorming: in de afgelopen dertig jaar verloor het 2300 kilometer lange rif hierdoor al meer dan de helft van het koraal.

Kuranda, Aboriginal cultuur, Daintree National park & Cape Tribulation

Tot slot bezoek ik nog Kuranda, een dorpje in de Atherton Tablelands met Aboriginal cultuur, de jungle in Daintree Nationaal Park en Cape Tribulation, waar het regenwoud naadloos overgaat in de oceaan. Zwemmen in de oceaan is helaas niet toegestaan, want ‘be aware’ voor de zoutwater krokodillen. Meer motivatie heb ik niet nodig om veilig aan land te blijven!

Bent u geïnteresseerd in een reis naar Australië? Onze reisadviseurs helpen u graag met het samenstellen van een reis op maat!

Gerelateerde
blogs

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor