Down Under

Camperreis door Australië? Dit moet u weten!

Australië
weg over het water in Australië
30-08-2020
Deel dit blogbericht Delen

De populairste manier om door Australië te reizen is in de vorm van een roadtrip. Hierdoor heeft u de vrijheid om tijdens uw reis te gaan en staan waar u wilt, iets waar veel reizigers van dromen. Deze droom is makkelijk te verwezenlijken door een camper te huren! Het merendeel van de mensen die bij Travelworld informeren naar een camperreis, gaan voor het eerst per camper reizen. Graag deel ik daarom mijn ervaringen en geef ik handige tips en praktische informatie om jouw camperavontuur door Australië onvergetelijk te maken.

Camperreis door Australië

Het voordeel van het huren van een camper is dat u van alle gemakken voorzien bent. U heeft altijd vervoer, u bent verzekerd van een slaapplek en dag en nacht toegang tot een keuken. Kortom: uw eigen huis op wielen! In Australië zijn er verschillende verhuurders waar u een camper kunt huren. Een aantal die ik zou aanraden zijn Maui, Britz, Star RV en Apollo. Deze bedrijven beschikken over jarenlange ervaring en hebben vaak in elke grote stad een kantoor, waardoor u de camper op verschillende locaties kunt ophalen en inleveren. Op deze manier is het gemakkelijk om uw camper in bijvoorbeeld Sydney op te halen en in Cairns weer in te leveren.

Camper huren

Welke verhuurder u kiest en voor welk type camper u gaat, is natuurlijk geheel aan u. Er zijn veel verschillende opties. Het enige advies wat ik hierin wil meegeven is om niet voor de voordeligste camper te gaan. Deze zijn vaak al behoorlijk wat seizoenen meegegaan (lees: soms wel 10 tot 15 jaar!) en kunnen mankementen vertonen. Onderweg hebben wij verschillende campers langs de weg zien staan met rook uit de motorkap of een onderdeel dat er onderuit is gevallen. Dan kies ik toch liever voor een optie van een paar honderd dollar meer en een onbezorgde reis dan voor de goedkope variant met kans op pech of andere onfortuinlijke voorvallen. Hieronder neem ik u graag mee in een aantal onderwerpen waarover u wellicht vragen heeft als u per camper door Australië gaat reizen.

Rijbewijs

In Australië mag u met uw normale rijbewijs (rijbewijs B) een camper besturen. Dat wil zeggen: u hoeft dus geen speciaal camperrijbewijs te halen. Wel heeft u naast uw gewone rijbewijs een internationaal rijbewijs nodig om in Australië de camper te mogen ophalen, en te mogen besturen. Deze is bij de ANWB tegen betaling aan te vragen.


Rijden

De verkeersregels in Australië zijn heel strikt en de boetes die worden uitgedeeld erg hoog. Tijdens schoolvakanties worden boetes zelfs dubbel zo hoog als normaal. Ze rijden in Australië aan de linkerkant van de weg, dit kan best even wennen zijn. Na aankomst is het ook verstandig om eerst even één rustdag in te plannen voordat u de camper ophaalt. Op deze manier kunt u uitgeslapen en fris en fruitig aan uw avontuur beginnen.


De maximumsnelheid buiten de bebouwde kom is 110 km/u, tenzij anders aangegeven. Per staat zijn er wel wat verschillende verkeersregels. De belangrijkste regel is eigenlijk dat het verkeer van rechts voorrang heeft. Ook is het verboden om uit te wijken voor dieren, omdat u zo ongelukken kunt veroorzaken. Eventuele schade door uitwijken wordt niet vergoed door de verzekering.


Overal is het in Australië erg gemoedelijk in het verkeer. Geen oververhitte taferelen, er wordt amper getoeterd naar elkaar en snelheidslimieten worden gerespecteerd. Ook is er veel ontzag voor de politie en handhaving.

Verkeersbord rijd links in Australië
Kangoeroe bord langs de weg in Australië
Weg door Flinders Ranges, Australië

Benzine

De benzineprijzen liggen in Australië iets lager dan in Nederland. Prijzen verschillen enorm over het gehele land, maar het is altijd een goed idee om indien mogelijk buiten een stad te tanken en niet in het centrum van een stad. Tankstations zijn er over het algemeen meer dan voldoende. Bent u van plan een lange tocht door de Outback te maken? Dan is het handig om voor de zekerheid een extra jerrycan benzine mee te nemen, u weet maar nooit! Aan de oostkust zijn er genoeg benzinestations en is dat in principe niet nodig.


Kamperen

Het is verboden om in Australië te wildkamperen. Dit is echter geen enkele probleem, want verspreid over Australië liggen honderden campings. U heeft de vrijheid om zelf te bepalen aan welke eisen uw overnachtingsplekken dienen te voldoen. Kies bijvoorbeeld voor commerciële ‘campgrounds’ of ‘holiday parks’. Deze zijn meestal voorzien van alle gangbare faciliteiten. Bij deze campings kunt u rekening houden met een prijs tussen de 20 en 60 AUD per plek. Doen de faciliteiten er minder toe en wilt u graag middenin de natuur staan, dan zijn de National Park campings ideaal. De prijzen en regelgeving verschillen per staat, let hier goed op, u kunt uitgaan van een prijs tussen de 10 en 20 AUD per plek. Prijzen van campings verschillen erg tussen locaties en in de verschillende seizoenen. Onderaan deze pagina vindt u diverse apps voor op uw mobiel, waarmee u onder andere leuke, goedkope of anderszins interessante plekken om te overnachten kunt vinden.


Afkopen eigen risico

Misschien niet het eerste waar u aan denkt wanneer u een camper huurt, maar wel erg belangrijk. Het volledig afkopen van het eigen risico is sterk aan te raden. In de basishuur van uw camper is namelijk altijd een standaardverzekering met een eigen risico van enkele duizenden dollars opgenomen. Dat eigen risico wordt als borg ingehouden van uw creditcard. Voor een kleine camper is dit minimaal 3000 AUD en dit kan oplopen tot 8000 AUD voor een luxere camper of 4WD camper. Dat betekent dat bij schade het schadebedrag wordt vastgesteld en dit bedrag wordt ingehouden van uw borg, Per schadegeval welteverstaan.

Daarnaast zijn mensen in Australië niet standaard WA verzekerd, zoals wij in Nederland. Dat betekent dat als een ander schade veroorzaakt aan de door jouw gehuurde camper, de verhuurder dit in de meeste gevallen zal verhalen op jou als huurder. Het is dus erg belangrijk om de camper goed, en het liefst dus met een volledig afgekocht eigen risico, te verzekeren. Een sterretje in de voorruit, lekke band, afgebroken spiegel en schade aan de bovenkant van de camper komen immers geregeld voor: better safe than sorry!


Tolwegen

Net als diverse andere landen heeft Australië tolwegen. Deze bevinden zich veelal bij de grote steden. Bent u van plan om een grote stad te bezoeken of hier dichtbij te komen, dan is het aan te raden om te kijken of u over tolwegen komt. Is dat het geval, dan is het advies om een tol pas aan te schaffen. Tol betalen op tolwegen is verplicht, ook voor buitenlanders. Dit lijkt misschien niet zo, omdat u geen traditionele tolpoorten tegenkomt. Maar uw kenteken wordt geregistreerd en zo wordt bijgehouden hoeveel tol u verschuldigd bent. De handigste én goedkoopste manier om dit te doen is met een tol pasje. Met een tol pas worden de bedragen namelijk automatisch van uw creditcard afgeschreven en betaalt u bovendien geen administratiekosten.


Handige apps voor tijdens uw Australië reis:

⦁ In de app Fuel Map Australia staan alle benzinestations in heel Australië op een handige kaart met de actuele prijzen erbij. De prijzen willen per benzinestation nog wel eens flink verschillen.
⦁ Campermate is een overzicht van de dichtstbijzijnde faciliteiten tijdens de reis in Australië, zoals tankstations, openbare toiletten, campings en gratis kampeerplekken, hotels, ziekenhuizen, supermarkten, wifi punten etc.
⦁ Australia Free is, zoals de naam al een beetje verklapt, een app die aangeeft waar u gratis campings en activiteiten kunt vinden in verschillende streken in Australië.
⦁ There is Nothing Like Australia App. In deze app vindt u informatie, filmpjes, foto’s en veel meer over bijna elke stad en ieder dorpje in Australië. Eigenlijk gewoon een gratis gids voor uw reis!

Bent u geïnteresseerd in een reis naar Australië? Onze reisadviseurs helpen u graag met het samenstellen van een reis op maat!

Gerelateerde
blogs

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor