Down Under

Het rode hart van Australië

Australië
Uluru vanuit de lucht
03-05-2020
Deel dit blogbericht Delen

Als reizigers over Australië praten, gaat het vaak over welke kust er bezocht is. Het oosten met het Great Barrier Reef en steden als Sydney en Brisbane? Of bijvoorbeeld de zuidkust bij Adelaide en Melbourne met de Great Ocean Road? Deze steden en kuststreken zijn ontegenzeggelijk prachtig, maar daarnaast beschikt Australië over een indrukwekkend rood hart, ook wel bekend als ‘The Red Centre’. De meest bekende bezienswaardigheid hier is Uluru (Ayers Rock), maar trek zeker voldoende dagen uit om meer van de omgeving te zien. De route die ik aflegde, voerde me eind 2017 in ongeveer vijf dagen van Ayers Rock naar Alice Springs en zat vol verrassingen.

Ayers Rock

Ayers Rock beschikt over slechts enkele accommodaties – wel voor elk budget een mogelijkheid – en een klein stadscentrumpje met winkeltjes. Hier worden ook workshops gegevens zoals een ‘Dot Painting’ workshop waarbij u in korte tijd diverse Aboriginal symbolen leert en op basis daarvan een heel verhaal in een klein plaatje kan uitbeelden. Heel leerzaam én een uniek souvenir voor thuis!

Uluru

Eveneens belangrijk voor de Aboriginals is Uluru. Deze enorme steen, sinds 1987 op de Unesco Werelderfgoedlijst, torent hoog boven de woestijnvlakte uit en lijkt ieder moment van de dag van kleur te veranderen. Wat veel mensen niet weten, is dat Uluru of ‘Ayers Rock’ met een hoogte van 863 meter hoger is dan het hoogste gebouw ter wereld (Burj Khalifa van 828 meter hoog in Dubai). Doordat Uluru ook enorm breed is, valt de enorme hoogte minder op dan bij een gestroomlijnde toren middenin een modern stadscentrum.


Rondom Uluru loopt een pad dat wandelend, fietsend of per Segway afgelegd kan worden. De route is ongeveer 9 kilometer. Enkele tips: neem voldoende water mee en houd rekening met de felle zon. Het leukste is om de tour onder begeleiding te maken, omdat de route bezaaid is met interessante Aboriginal locaties waar veel over te vertellen valt (denk aan rotstekeningen en informatie over de geschiedenis en ceremonies).

The Red Centre is de ideale locatie om te genieten van een extreem heldere sterrenhemel en sprookjesachtige zonsopkomsten en zonsondergangen. Zo hebben wij genoten van een typische Australische Barbecue aan de basis van Uluru. Tijdens de barbecue worden dan alle lichten uitgedaan en de gids vertelt met een laser-pointer over de sterrenbeelden en wat er allemaal te zien is.

Kata Tjuta

Uluru ligt in het Uluru-Kata Tjuta National Park en Kata Tjuta (beter bekend als ‘The Olgas’) is dan ook een andere bekende bezienswaardigheid in deze regio. Kata Tjuta betekent ‘vele hoofden’ en waar deze rots eens één grote steen was, zoals Uluru, bestaat deze nu uit 36 koepelvormige rotsen waar de naam van is afgeleid. Een wandeling in de ochtend is aan te raden in verband met de hoogoplopende temperatuur in de middag. De route ‘Valley of the Winds’ loopt tussen de rotsen door en er dient af en toe wat geklommen en geklauterd te worden. Omdat u hier echt omgeven wordt door de rotsen is dit vaak een nog intensere ervaring dan Uluru. Ik kan alvast verklappen dat u eventuele vermoeidheid of andere pijntjes meteen vergeet als u vanaf het uitzichtpunt de omgeving bewondert.

Kings Canyon

Voldaan vervolgden wij onze reis naar Kings Canyon. Dit ligt in het Watarrka National Park. Kings Canyon is feitelijk een enorme kloof waartussen Kings Creek stroomt. Ook hier geldt weer: vanwege de temperatuur is een wandeling hier bij zonsopkomst of zonsondergang aan te raden (houd er wel rekening mee dat het nog licht dient te zijn, de wandelroute wordt anders afgesloten). De bekendste wandeling is de ‘Rim Walk’. Het begin met de ontzettend vele traptreden (uit de rots dus geen daadwerkelijke trap) is het zwaarst, maar daarna wordt de wandeling vele malen makkelijker en volgen de fraaie uitzichten elkaar in rap tempo op. Mocht dit te intensief klinken of mocht u bijvoorbeeld niet zoveel tijd hebben, is er ook de makkelijkere Creek-Walk waarbij niet/weinig geklommen hoeft te worden, maar het uitzicht daardoor wel minder spectaculair is.

De omgeving van Uluru
Kings Canyon in Australië
Alice Springs Desert Park
Uluru vanaf de weg

Ayers Rock & Kings Canyon

De uitgestrekte weg tussen Ayers Rock en Kings Canyon herbergt overigens tal van leuke tussenstops. Beleef bijvoorbeeld de ultieme ‘Outback glamping experience’ in het Dreamtime Escarpment of leer meer over de extra activiteiten die boeren moeten ondernemen om het hoofd boven water te houden en neem deel aan een ‘Paper Making’ Tour. Tot slot kunt u ook kiezen om de route op te breken met een stop bij Karrke Aboriginal Cultural Experience. Hier is een klein soort openluchtmuseum waarin u kennismaakt met de Aboriginal levensstijl en leert over het zoeken naar zaden en het ‘poffen’ van dikke wormen, welke uiteraard ook geproefd mogen worden.

Alice Springs

Mijn reis eindigde in Alice Springs. Op de route hiernaartoe zijn we gestopt bij The Kangaroo Sanctuary - eventueel bekend van ‘Kangaroo Dundee’ op de BBC of National Geographic. Vanuit Alice Springs is een ballonvaart mogelijk. Zeker als u nog nooit in een luchtballon heeft gezeten, is dit een prachtige ervaring. Voor mij was het de tweede keer; Mijn eerste ballonvaart was in Nederland en waar ik het daar het toppunt vond om herkenbare dingen te zien, vond ik Australië juist fantastisch door het totaal andere landschap dan we gewend zijn in Nederland.

West MacDonnell Ranges

Tot slot hebben wij vanuit Alice Springs de West MacDonnell Ranges bezocht. Hier hebben we gewandeld bij Simpsons Gap en Standley Chasm. Hoewel Uluru het absolute toeristische hoogtepunt is, vond ik de omgeving van Alice Springs drukker en vooral minder authentiek aandoen. Ook schrok ik hier van de vele aan lagerwal geraakte Aboriginals. Desondanks vond ik mijn bezoek aan The Red Centre een onvergetelijke aanvulling op de bekendere routes langs de oost- of zuidkust. Dit Rode Hart van Australië heeft mijn hart gestolen!

Bent u geïnteresseerd in een reis naar Australië? Onze reisadviseurs helpen u graag met het samenstellen van een reis op maat!

Gerelateerde
blogs

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor