‘Wat vindt u nu zo mooi aan Australië?’ wordt mij wel eens gevraagd. Waarop ik dan meestal antwoord: ‘Heeft u even?’ Want waar begin ik mee? De wisselende landschappen, de ruimte, het klimaat, de mensen, de unieke dierenwereld, de bijzondere natuurfenomenen? Genoeg om over te vertellen, maar wat het eigenlijk is wat mij zo trekt valt moeilijk uit te leggen. Want hoe legt u een sfeer uit? Dat is een beleving, die u persoonlijk voelt!
Mijn man en ik zijn - op Antarctica na - op alle continenten geweest. We hebben prachtige dingen gezien, bijzondere ervaringen opgedaan en enorm genoten! Toch blijft vooral dat verre Australië ons aantrekken als een magneet. Meerdere malen zijn we er geweest en we hebben steeds een ander deel verkend. De oostkust, de westkust, het rode hart en ‘the top end’, diverse eilanden en the outback. Landschappelijk heel verschillend, klimaat technisch ook, maar overal in Australië voelen wij die bijzondere sfeer. En ook al is het iedere dag al een feestje om door dit mooie land te rijden, valt er ook nog wel eens een extraatje te scoren!
Eén van onze trips was een rondreis in het noordwesten, door The Kimberley. Vanaf de stad Katherine rijden we in zuidwestelijke richting naar het gehucht Timber Creek. Een afstand van 285 kilometer en geen enkel dorpje of nederzettinkje te zien onderweg. In dit gebied verschijnen de eerste fraaie ‘flessenbomen’ in het landschap, Boabs worden ze hier genoemd. Aan het eind van de middag maken we, met een internationaal gezelschap van medekampeerders, een mooie cruise over The Victoria River. Op de oevers zien we veel Australian willdlife zoals freshies (zoetwaterkrokodillen), hawks (wilde zwijnen) en een statige Jabiru (zwarthalsooievaar). De traktatie echter is toch wel een groepje van zes Brolga’s (kraanvogels) die aan de kant van de rivier onze boot lijken op te wachten, maar uiteindelijk toch besluiten om de vleugels te nemen. Wat een prachtgezicht is dat!
Verder op de route nemen we een kijkje bij Lake Argyle, een stuwmeer van ca. 1000 vierkante kilometer. Een boottocht over dit meer is een must! Hier heeft zich vanaf begin jaren ’70 een geheel nieuw ecosysteem ontwikkeld. Het meer is bijzonder visrijk en om die reden leven hier ook tienduizenden zoetwater krokodillen. Zo nu en dan zien we er één aan de kant liggen. Het is vanavond volle maan en dat is geluk hebben! Vanaf de boot zijn we niet alleen getuige van een mooie zonsondergang. Wanneer de zon, links van ons, weggezakt is, duurt het heel even… Dan komt er rechts van ons, achter de contouren van de bergkammen die boven het water uitsteken, een prachtige volle maan tevoorschijn. Wat een bijzondere belevenis!
Op de Great Northern Highway gaat de reis verder richting the Bungle Bungle. Onderweg hebben we vroeg in de ochtend dé traktatie van de dag al te pakken! In de berm lopen namelijk vijf glanzende wilde paarden (Brumby’s) te grazen. Snel zetten we de camper aan de kant en op gepaste afstand maken we foto’s en film van deze beeldschone dieren. Tot mijn verrukking blijven ze staan, hoewel ze behoedzaam onze kant op kijken. Wat een bonus is dit!
De Bungle Bungle is een nationaal Park van adembenemende schoonheid. We wandelen heel wat af in dit gebied tussen de bijenkorfvormige rotspartijen door. Bij the Cathedral Gorge, een natuurlijk amfitheater, maken we een praatje met andere wandelaars. Het zijn Australiërs uit een heel ander deel van het land en zij zijn even enthousiast over dit Nationale Park als wij. Het zijn echte outback kampeerders en het gesprek is heel ongedwongen. De mensen hier zijn over het algemeen heel informeel en vriendelijk. Later lopen we door Echidna Chasm, een hoge, lange en hier en daar heel smalle kloof. Door de lichtinval lijken de kleuren van de wanden van deze spleet steeds te veranderen. Een walhalla voor fotografen! Op de bush camping in dit park is de avond ook al zo’n belevenis. Omdat er hier geen lichtvervuiling is, kan men zich vergapen aan de meest mooie sterrenhemel die maar voor te stellen is. Gewoon, achterover hangend in een campingstoeltje naar het heelal kijken en genieten met een grote G!
Via Halls Creek en Fitzroy Crossing gaat onze tocht verder naar de bijzondere stad Broome. Deze parelhoofdstad van Australië heeft een interessante geschiedenis. De parelvissers bij uitstek waren Japanners en vanaf ca. 1880 werden ze aangetrokken om hier naar parels te duiken. Het is velen fataal geworden. De grote Japanse begraafplaats in de stad is zeer indrukwekkend. Op het toegangsbord lezen we dat er bijv. in 1914 zelfs 33 personen aan de gevolgen van de Caissonziekte zijn overleden. Nog steeds wonen er hier veel mensen van Aziatische origine, maar de parels worden tegenwoordig gekweekt. Broome is een gemoedelijk stadje met een geweldige leuke weekendmarkt. Natuurlijk nemen we ook een kijkje op Cable Beach waar toeristen zich op een dromedaris (al hier worden ze ‘camels’ genoemd) kunnen hijsen om vervolgens in colonne over het strand te worden gereden. Vooral tegen zonsondergang is dat een mooi gezicht. De laatste ‘camel’ in de optocht draagt dan een gevarendriehoek op zijn achterwerk… Even buiten Broome bij Gauntheaume Point ligt er een prachtig gelaagde rotskust. Bij zeer laag water zijn er, even voor de kust, fossiele pootafdrukken van een dinosauriër zichtbaar. Maar voor het gemak van de toeristen ligt er een replica op het droge! Op de vuurtoren ontdekken we een groot nest van een zeearend paar. Hun jongen wachten op de ijzeren stellage om gevoerd te worden. De traktatie die ons hier vandaag ten deel valt is een eindje verderop. Er is een paardenrace gaande ‘The Broome Turf Cup’, op een prachtige renbaan direct aan de kust. Het aanwezige publiek doet niet onder voor dat van Royal Ascot. Vooral de dames zijn werkelijk prachtig gekleed en dragen bijzondere hoofddeksels. Achter de omheining kijken we een poosje naar een spannende race. Een leuk extraatje vandaag!
Dan beginnen we aan een echte ‘outback experience’, namelijk the Gibb River Road. Een rode en stoffige weg, zo’n 660 kilometer lang. Oorspronkelijk een veeroute waar vroeger onmetelijke grote cattle stations aan lagen. Hier is de moeilijk te omschrijven ’sfeer’ in overtreffende trap aanwezig. In vroegere tijden werd het vee van de mega grote bedrijven in dit gebied over deze weg naar Wyndham of Derby gedreven. Tijden veranderen. Nog steeds zijn hier wel veebedrijven op mega grote landerijen, maar minder talrijk dan een halve eeuw geleden. Tegenwoordig komen lange roadtrains het vee halen en op sommige stations wordt het vee met helikopters bijeen gedreven.
Tegenliggers op deze weg kondigen zichzelf al ver van te voren aan door een enorme stofwolk aan de horizon. Soms steekt er loslopend vee over en de natuur om ons heen is ongerept. Er liggen veel prachtige gorges langs deze route. Bij de Windjana Gorge zien we tijdens een vroege ochtendwandeling een Jabiru, zwermen Flying Foxes hangend in de bomen, een beeldschoon vogeltje met naam Rainbow bee-eater en veel zoetwaterkrokodillen van verschillende formaten in het water. Eigenlijk zijn alle gorges langs de Gibb River Road geweldig. Dat de homesteads van de veebedrijven soms ook nog ver van de veeroute liggen wordt ons duidelijk wanneer we willen overnachten op de camping van Charnley River Station. Vanaf 2011 wordt een deel van dit station beheerd door een natuurorganisatie. We slaan af en moeten 43 kilometer (!) over een hobbelige weg afleggen en minstens zes keer uitstappen om een hek te openen en te sluiten. Er loopt namelijk vee in verschillende compartimenten. Soms moeten we met een grote boog om groepjes runderen heen die midden op het pad staan en geen centimeter wijken. Wat een belevenis!
Op het terrein van dit voormalige vee-station zijn ook een paar gorges. Hoe mooi wilt u het hebben: gorges op privé terrein… De volgende dag rijden we dus naar Grevillea Gorge, nog eens 30 kilometer verderop. Daar verwonderen we ons over deze prachtige, met water gevulde kloof. En het cadeautje van de dag is; dat we hier helemaal alleen zijn! Bij Donkey Hole en Lillie Pool moeten we het plaatje delen met een paar andere kampeerders. Op de weg terug naar de Gibb Rover Road hoppen er twee grote kangoeroes voor ons langs, die verderop in het struikgewas nieuwsgierig blijven staan. Uiteraard stoppen we direct en staan een poosje naar elkaar te loeren. Dan hebben zij er genoeg van maken zich met grote sprongen uit de voeten. Wauw!
Bij Galvans Gorge komen we, hoe toevallig, de Aussies weer tegen die we in bij Cathedral Gorge in the Bungle Bungle hebben ontmoet. Natuurlijk maken we opnieuw een gemoedelijk praatje.
Het verhaal over deze en andere trips Down Under is nog lang niet afgelopen! Ik heb het nog niet gehad over de Dingo die we zagen drinken bij de rivier in El Questro, over de Jacana’s, mooie watervogeltjes, die als het ware over het water lopen in de Billabongs. Het grote nest van een White-bellied sea eagle in de Mary River Wetlands en ga zo maar door…
Dus blijf ik zeggen op de vraag ‘Wat vindt u nu zo mooi aan Australië?’: ‘Heeft u even?’
Bent u geïnteresseerd in een rondreis Australië? Onze reisadviseurs helpen u graag met het samenstellen van een reis op maat!
Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis
Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor