Azië

Avontuurlijk en veelzijdig West-Maleisië

Skyline van Kuala Lumpur tijdens zonsopkomst
18-05-2021
Deel dit blogbericht Delen

Het is alweer even geleden dat ik in Maleisië ben geweest, maar ik denk er nog regelmatig en met veel plezier aan terug. Samen met een vriendin reisde ik een kleine 3 weken door West-Maleisië. Een afwisselende bestemming, want u kunt er terecht voor zowel natuur, cultuur als strand. Ik neem u graag mee door de hoogtepunten van mijn reis en voorzie u graag van tips en leuke wetenswaardigheden.

Kuala Lumpur 

De reis begon in hoofdstad Kuala Lumpur, een grote en moderne stad waar u zich zeker een aantal dagen prima kunt vermaken. De eerste dag zijn we te voet de omgeving gaan verkennen en hebben we onder andere een bezoek gebracht aan Merdeka Square. Op dit grote plein werd in het verleden de onafhankelijkheid uitgeroepen. Bij het plein is tevens een park aangelegd met een paar fonteinen die, tezamen met het Sultan Abdul Samad gebouw (een soort van paleis) op de achtergrond, een mooi decor vormen. Ook bij de beroemde Petronas Twin Towers namen we een kijkje. Vanaf verschillende plekken in de stad ziet u ze hoog boven andere gebouwen uitkomen. Met de lift kunt u naar boven om bijvoorbeeld bij de brug die de twee torens met elkaar verbindt uit te komen. Deze ligt op 452 meter hoogte, dus u kunt u wel voorstellen dat vanaf daar een indrukwekkend uitzicht over de stad te bewonderen is. Voor de shopliefhebbers is Kuala Lumpur zeker een aanrader. Het stikt er van de moderne shopping-malls waar u zowel internationale ketens als populaire Aziatische modemerken tegenkomt . 

Batu Caves

De volgende dag zijn we met de metro naar de Batu Caves gereisd. Deze zijn een stukje buiten Kuala Lumpur gelegen. Kuala Lumpur beschikt overigens over een uitstekend metronetwerk, zodat de verschillende wijken van de stad goed bereikbaar zijn. Vanaf het metrostation is het nog een klein stukje lopen naar de grotten. Wat meteen opvalt is het enorme gouden beeld dat voor de ingang prijkt. De grotten bevinden zich in enorme kalkstenen rotspartijen en het verhaal gaat dat deze miljoenen jaren oud zijn. Om hier te komen dient u eerst ruim 250 traptreden te beklimmen, die overigens zeer kleurrijk zijn. Kijk wel uit met waardevolle spullen, want de apen komen u tegemoet en zijn brutaal genoeg om spullen af te pakken. Eenmaal boven aangekomen staat in de grot een tempel waar u kunt bidden. De apen, vrolijke kleuren en kalkstenen rotsen maken het al met al een uiterst fotogeniek plekje. 

Cameron Highlands 

Ruim 100 kilometer boven Kuala Lumpur ligt de regio Cameron Highlands die vooral bekend staat om de glooiende heuvels met theeplantages op zo'n 1800 meter hoogte. Het is er schitterend, maar tijdens een dagexcursie (gemakkelijk te boeken bij de meeste accommodaties) heeft u meer dan genoeg tijd om alle mooie plekjes uitgebreid te bekijken. Een bezoek aan een vlindertuin, rozentuin en het mysterieuze Mossy Forest zijn bij de excursie inbegrepen. Vooral laatstgenoemde vond ik interessant. Met een gids loopt u door het moerasachtige gebied en leert u veel over de flora en fauna in het gebied. We zagen zelfs een slang, dus wees wel op uw hoede! 

Kuala Lumpur in de nacht vanuit de lucht
Theeplantages in Maleisië
Kleurrijke trappen van de Batu Caves
Jungle van Taman Negara

Taman Negara 

Na de mooie regio van de theeplantages stond een bezoek aan de jungle van Taman Negara op het programma. De route ernaartoe is al een belevenis op zich, want u bent zo'n 2,5 uur met een longboat onderweg om er te komen. De gids stond ons al op te wachten en zodoende gingen we op pad om de jungle te verkennen. De route gaat langzaamaan omhoog tot u bij een mooi uitzichtpunt terechtkomt. Hier kregen we pas echt goed te zien hoe immens groot het jungle gebied is. Op de weg terug naar beneden zijn we nog gestopt om een Canopy Walk te doen. Op verschillende loopbruggen maakt u een wandeling van boomtop naar boomtop. Op de tweede dag hebben we een boottocht gemaakt naar de lokale stammen die nog dieper in het oerwoud woonden. Best leuk om de stammen te zien, maar iets te commercieel ingestoken en erg geloofwaardig was het niet. Op het ene moment laten ze namelijk zien hoe primitief ze leven en tonen hoe er vuur gemaakt kan worden. Maar even later ziet u dat andere stamleden gewoon roken en daarvoor een aansteker hebben. Wat mij betreft kunt u deze stammen dus gerust overslaan, al kwamen we tijdens de route ernaartoe, diep in het oerwoud, langs mooie plekjes. 

Perhentian Islands 

Tijdens uw reis naar Maleisië mag een bezoek aan de bountystranden van Perhentian Islands eigenlijk niet ontbreken. Ook hier was de rit ernaartoe wederom het vermelden waard, want op een boot zoeft u over de golven. Dit kan er behoorlijk heftig aan toe gaan en u wordt gegarandeerd nat, maar dit mocht de pret niet drukken. Eenmaal aangekomen wordt u door een kleiner bootje opgehaald en naar het strand gebracht. Op het eiland zijn genoeg accommodaties: van voordelig geprijsde hutjes tot exclusieve resorts. Op het mooie strand met de helderblauwe zee kan het genieten en relaxen beginnen! Hier komt u echt even tot rust. Zelf ben ik niet gaan duiken, maar dit schijnt één van de beste bestemmingen daarvoor te zijn. Vergeet uw snorkelset niet! 

Langkawi 

De laatste stop van de reis was in Langkawi. Met een binnenlandse vlucht zijn we hier naartoe gevlogen. Wij verbleven in Pantai Cenang in het zuidwesten van het eiland, waar we in een prima hotel aan het strand verbleven. Vergeleken bij andere plaatsen in Maleisië is het hier best toeristisch, met bijvoorbeeld veel souvenirs winkeltjes. Desondanks is het erg leuk om lekker over het strand te wandelen op zoek naar verlaten baaien en verlaten plekjes. Een aanrader is om naar de Panorama Cable Car te gaan. Met de kabelbaan gaat u naar de top van de Mat Cinang berg, één van de hoogste punten van het eiland. Eenmaal boven aangekomen kunt u genieten van een prachtig uitzicht over Langkawi met de in totaal 99 eilandjes. Vanaf Langkawi vlogen we weer terug naar Kuala Lumpur, waar we nog 1 laatste nachtje doorbrachten voordat we weer terugvlogen naar Nederland. 


Wat mij betreft zijn alle kenmerken die het continent Azië zo aantrekkelijk maken in Maleisië vertegenwoordigd. En dan te bedenken dat ik alleen nog maar (een deel van) West-Maleisië heb gezien. Ik kom graag nog eens terug om ook de rest in me op te nemen! 

Bent u geïnteresseerd in een reis naar Maleisië? Onze reisadviseurs helpen u graag met het samenstellen van een reis op maat!

Gerelateerde
blogs

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor