Latijns-Amerika

Het onontdekte Suriname

Aapje in een boom in Suriname
11-11-2020
Deel dit blogbericht Delen

Suriname, een pure bestemming met vriendelijke mensen die u maar al te graag meer vertellen over hun land en de rijke historie. Het is letterlijk en figuurlijk een warm land, maar desondanks door Nederlanders nog niet ontdekt als reisbestemming. Toch vreemd, want ondanks het feit dat het in Zuid-Amerika ligt, kun je gewoon Nederlands praten in Suriname. Het onontdekte karakter geeft u een authentieke ervaring, omdat door het uitblijven van massatoerisme veel plekken nog ongerept zijn. Direct gevolg hiervan is wel dat er maar weinig hotels zijn, met name in het binnenland. De prijzen van de hotels zijn zeer schappelijk, maar op luxe hoeft u niet te rekenen. Tijdens mijn rondreis door Suriname bleek dit echter allerminst een spelbreker!

Omgeving van Paramaribo

Hoofdstad Paramaribo ligt helemaal in het uiterste noorden van Suriname, maar is in alle opzichten het kloppende hart van het land. Als u het verstedelijkte gebied om Paramaribo heen meetelt, woont ongeveer de helft van de volledige Surinaamse bevolking daar. Paramaribo kenmerkt zich door karakteristieke, statige huizen, maar ook de Centrale Markt – een overdekte markthal gelegen aan de oudste straat van Paramaribo – is een bekend fenomeen. Ik bezocht deze levendige plek en keek mijn ogen uit. Kooplui bieden hier niet alleen verse etenswaar en kleding aan, maar ook uit de natuur afkomstige geneesmiddelen. Als u een rondje loopt komt u enorm veel kruiden tegen welke wij niet eens kennen! De gastvrijheid van de bevolking komt hier gelijk aan bod, op de markt vertellen ze u namelijk graag waar alle kruiden vandaan komen, waar ze voor zijn en mag u het desgewenst proeven.

Vanuit Paramaribo worden verschillende tours aangeboden. In sommige tours ligt de nadruk op de stad zelf, in andere trekt u juist meer de natuur in. Het spotten van roze dolfijnen mag wat mij betreft beslist niet ontbreken tijdens uw reis. Met een klein bootje gaat u naar ze op zoek en als u geluk heeft zwemmen ze een heel stuk met u mee. Het was een hele bijzondere ervaring, niet in de laatste plaats omdat u het enige bootje bent op de rivier.

Fietstour in Paramaribo

Daarnaast is het erg leuk om deel te nemen aan een georganiseerde fietstour! U steekt vanuit Paramaribo de rivier over om in het district Commewijne de plantage ‘Peperpot’ te bekijken. Peperpot is de oudste koffie- en cacaoplantage van Suriname. Tijdens deze Peperpot Tour wordt er naast de plantages ook veel verteld over een stukje historie van Suriname. Zo leerde ik dat het land maar liefst negen verschillende bevolkingsgroepen telt. U komt meer te weten over onder andere de Indianen, Marros, Javanen en Joden. Er is bij Peperpot één typisch Surinaams hotel aanwezig waar u midden in de plantages verblijft. Op de terugreis fietst u door een prachtig tropisch regenwoud voordat u weer de rivier oversteekt terug naar Paramaribo.

Culinaire creaties van Suriname

Suriname beschikt over een heerlijke keuken waar met veel gebruik van specerijen heerlijke en kruidige maaltijden worden vervaardigd. Het bekendste Surinaamse gerecht is natuurlijk Roti en ik raad u dan ook zeker aan om ‘s avonds de dag af te sluiten met deze typisch Surinaamse maaltijd. De beste Roti van de stad vindt u bij restaurant Chris. Verwacht geen gezellig aangekleed restaurant, maar de Roti is er geweldig en de lokale bevolking komt er graag. Paramaribo heeft daarnaast een aantal leuke restaurants in het centrum zoals Souposo en restaurant Zus en Zo.

Roti take away
Exotische vogel in de natuur
Sint-Petrus-en-Paulus Basiliek van Paramaribo
Het strand van Suriname tijdens zonsopkomst

Zingende vogels

Als u in Suriname over straat loopt, moet u niet gek opkijken als u mannen tegenkomt met een klein vogeltje in een kooi. Deze vogeltjes worden getraind om mooi te kunnen zingen en er is zelfs een sport ontstaan waarbij deze gevleugelde zangers de hoofdrol vertolken! Dat dit een serieuze aangelegenheid is, blijkt wel uit de tijd die mens en vogel hierin investeren. Om de vogels bijvoorbeeld te laten wennen aan omgevingen en minder schuw te maken, gaat de vogel mee naar onder andere het werk. Eén keer in de week (op zondag) wordt er op het Onafhankelijkheidsplein een vogelzang wedstrijd gehouden. De vogels zingen tegen elkaar op en men krijgt hier punten voor. Hoe meer punten, des te meer het vogeltje waard is en men deze voor een goede prijs door kan verkopen. Het is een echte mannensport in Suriname en erg leuk om bij te wonen (vaak als enige toerist!). De enthousiaste mannen vinden het geweldig als u interesse toont in hun sport en vinden het een eer om de spelregels met u te delen.

De natuur van Suriname

Naast het stedelijke schoon van Paramaribo is Suriname echt een natuurbestemming. Suriname pakt namelijk een gedeelte van het Amazonegebied mee. Vanuit Paramaribo zijn er verschillende tours mogelijk waarbij u met de bus of klein vliegtuig naar de binnenlanden van Suriname reist. Hier kunt u onder andere wandelingen maken voor het spotten van bijvoorbeeld apen. Daarnaast zijn er verschillende sportieve activiteiten zoals Zip-linen en Raften. In de binnenlanden van Suriname leven nog steeds traditionele Marronstammen. Een bezoek mag niet ontbreken in uw reis! Hier zijn eeuwenoude tradities te zien en u gaat terug in de tijd als u ziet hoe ze in de natuur leven. Ze hebben vaak hun eigen taal waardoor de gids nodig is om het voor u te vertalen.
Aangezien de reis naar de binnenlanden zeker een halve dag in beslag neemt, zal u altijd één of meerdere nachten in dit ongerepte gebied verblijven, middenin de natuur! ‘s Ochtends zal u gewekt worden door het gebrul van de brulapen en andere spannende jungle geluiden, een unieke ervaring!

Exotische vogels

Vond u de eerdergenoemde zangvogels leuk en lijkt het u wat om meer bijzondere vogels te spotten? Bigi Pan is in dat geval de place to be. Bigi Pan, vrij vertaald ‘Groot meer’, is een gebied dat wordt gevormd door mangroves en droge moerassen. Eén van de bekendste vogels uit dit gebied is de Rode Ibis. Vanuit Paramaribo zijn er twee- of driedaagse tours te maken. U verblijft in een lodge (Akira Resort) op het water en maakt meerdere tochten, onder andere per boot, om vogels te spotten.

Stranden van Suriname

De Surinaamse stranden zijn niet heel bijzonder en kunt u met een gerust hart overslaan. Ik koos er dan ook voor om mijn reis niet op het strand te eindigen, maar met een verwen momentje in ‘Wellness Houttyun’, prachtig gelegen aan een rivier. Hier komt u echt tot rust en kunt u genieten van massages en behandelingen. Ze hebben een paar huisjes, waardoor de mogelijkheid bestaat om hier te overnachten. Ik had me geen beter einde van mijn reis kunnen wensen en dat op slechts een half uurtje rijden van Paramaribo!

Bent u geïnteresseerd in een reis naar Suriname? Onze reisadviseurs helpen u graag met het samenstellen van een reis op maat!

Gerelateerde
blogs

Als eerste op de hoogte van de laatste voordelige traveldeals?

Ontvang onze e-mails met tips voor uw reis

Al meer dan 32.783 reizigers gingen u voor