Vragen? Mail ons!
Contact opnemen
menu
Travel World
 • Fins Lapland wordt gekenmerkt door de talloze meren, rivieren en uitgestrekte bossen. Van november tot en met maart ligt de temperatuur onder het vriespunt. In mei tot en met september heeft Fins Lapland een temperatuur van ongeveer 10 tot 19 graden. De winters van Zweeds Lapland zijn er erg lang en donker, het kan dan ook hard vriezen met temperaturen tot -30 graden. In de zomer schijnt de zon de hele dag en kan het +30 graden worden.

   

  Reisperiode

  Gedurende het hele jaar kunt u een bezoek brengen aan Lapland. Gaat u voor de sneeuw naar Lapland? Dan is de beste reistijd vanaf eind februari en maart, de dagen zijn weer langer, de zon laat zich weer zien en u heeft de minste kans op regen. Er ligt nog wel een lekker dik pak sneeuw. Rond deze tijd heeft u de meeste kans om een glimp op te vangen van het spectaculaire poollicht. De zon laat zich rond deze tijd nauwelijks zien en het is erg koud. Gaat u voor een groen Lapland? Dan is de zomer de beste tijd. Door de vele meren zijn er zeer veel muggen, vooral in juni en juli.

   

  Tijdsverschil in Lapland

  Finland: 1 uur later dan in Nederland

  Zweden: geen tijdsverschil

   

  Taal

  In Fins Lapland wordt voor 90% Fins gesproken. Naast het Fins heeft ook het Zweeds een officiële status. Meestal kunt u met Engels of Duits ook terecht. In Zweeds Lapland is de officiële taal Zweeds. Vaak kunt u met Engels, Noors of Fins ook goed uit de voeten.

   

  Het weer in Lapland

  Vergeet niet om, voordat u naar buiten gaat, geschikte kleding en schoenen aan te trekken. Dit geldt ook voor een korte trip omdat u in een korte tijd onderkoeld kan raken. Zorgt u ervoor dat wanneer u voor een langere tijd naar buiten gaat u warm genoeg gekleed bent. Dit betekent ook dat uw handen en voeten warm genoegen dienen te zijn. Smeer geen crème op uw gezicht voordat u naar buiten gaat omdat het water in deze crèmes kan bevriezen. Als uw lichaam koud en oncomfortabel aanvoelt dient u onmiddellijk terug naar binnen te gaan. Als dit voorkomt tijdens een excursie dient u onmiddellijk uw gids te informeren. Wanneer u zich niet goed voelt terwijl uw buiten bent of u buiten bent geweest, neem dan onmiddellijk contact op met uw gids of met uw accommodatie.

   

  Kleding

  Tijdens uw reis naar Lapland dient u voorzorgmaatregelen te nemen voor de kou. In Lapland ligt veel sneeuw en kan het extreem koud zijn. De temperatuur kan verschillen tussen de -2 en -20 graden. Hierbij geven wij u tips om uw reis zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.


  Kledingadvies

  Het grootste gedeelte van Lapland ligt binnen de poolcirkel waardoor het extreem koud kan zijn. Bij het uitzoeken van geschikte kleding voor uw reis naar Lapland adviseren wij u om met laagjes te werken. Hierbij worden er verschillende lagen kleding over elkaar gedragen met als doel te isoleren en te ventileren. Wij raden u aan om de volgende producten mee te nemen:

  - Een waterbestendige winterjas, zoals een ski-jas
  - Skiwanten of handschoenen, muts, sjaal en een zonnebril. Het is ook handig om een paar ‘liner’ handschoenen mee te nemen; met deze handschoenen heeft u grip bij het maken van foto’s.
  - Stevige waterbestendige loopschoenen of sneeuwschoenen en thermosokken. Let erop dat uw schoenen groot genoeg zijn zodat u thermosokken kunt kopen van goede kwaliteit, als uw schoenen te klein zijn kan er geen luchtcirculatie plaatsvinden bij uw tenen.
  - Sneeuwkettingen voor uw schoenen
  - Mobiele telefoon
  - Skibroek
  - Thermo onderkleding

  Wij adviseren u om geen katoenen kleding te dragen. Draag dit ook vooral niet als basis laag omdat katoen vocht vasthoudt en hiermee verlies van warmte ontstaat.

   

  Kledingverhuur

  Het is op de meeste bestemmingen ook mogelijk om een kleding uitrusting te huren voor het koude weer. Deze uitrusting bestaat uit een sneeuwpak, sneeuwschoenen, een muts en handschoenen. Laat u zich hierover vooraf informeren door uw reisspecialist zodat u ter plaatse niet voor eventuele teleurstellingen komt te staan.

   

  Fotografie van het Noorderlicht

  Foto’s maken van het Noorderlicht kan moeilijk zijn. Het is normaal gesproken niet mogelijk om het Noorderlicht te fotograferen met een mobiele telefoon of een compacte camera. Als u goede foto’s wilt maken van het Noorderlicht adviseren wij u om een spiegelreflexcamera mee te nemen op reis. Om stabiele foto’s te maken adviseren wij u om tevens een statief mee te nemen. Door het koude weer kunnen batterijen van mobiele telefoons en fotocamera’s sneller leeglopen. Zorg ervoor dat uw batterijen altijd volledig zijn opgeladen voordat u naar buiten gaat.

   

  Extra uitrusting

  U kunt overwegen om de volgende additionele accessoires mee te nemen op reis. Dit is niet essentieel maar het kan zorgen voor een extra comfortabele reis.

  - Hoofdlamp met rood licht functie. Het rode licht heeft niet zoveel effect op uw zicht in het donker als wit licht, wat weer van pas kan komen bij het zicht op het Noorderlicht.
  - Warmte pads voor handen en voeten
  - Sneeuwkettingen voor uw schoenen
  - Wereldstekker (indien nodig)
  - Opladers en extra batterijen
  - Geheugenkaart voor uw camera

  Feestdagen

  De belangrijkste feestdagen in Lapland zijn: 

  Nieuwjaar               1 januari                          
  Pasen                     27 en 28 april
  Dag van de arbeid   1 mei 
  Hemelvaart             5 mei
  Pinksteren              15 en 16 mei
  Kerstmis                 24 t/m 26 december 
  Oudjaar                  31 december

  Houd u er rekening mee dat banken, winkels en overheidsgebouwen op deze date gesloten kunnen zijn.

   

  Valuta

  De munteenheid van Finland is de Euro. De munteenheid van Zweden is de Zweedse kroon. Uiteraard is de koers variabel, dus controleer deze kort voor vertrek zodat u een goede inschatting heeft van de waarde van het geld.

  Het is handig (en soms zelfs vereist bij bijv. autohuur) een creditcard (Mastercard of Visa) mee te nemen.

   

  Fooien

  Het is niet gebruikelijk om een fooi te geven. Als er geen bedieningsgeld op de hotel- of restaurantrekening staat, dan wordt een fooi van 5-10% zeer op prijs gesteld.

   

  Vervoer

  De transportkosten conform het door u geboekte programma zijn uiteraard bij de reissom inbegrepen. Mocht u bij een begeleide reis echter ter plekke besluiten af te willen wijken van het afgesproken programma, dan betaalt u de extra kosten direct aan de chauffeur. Mocht u tijdens de reis gebruik maken van openbaar vervoer dan moet u rekening houden met minder comfort en dient u goed op uw spullen te letten. Houd ook altijd rekening met een eventuele vertraging.

   

  Duurzaam reizen

  Duurzaam een verre reis maken. Kan dat wel? Wij geloven dat duurzaam reizen vooral te maken heeft met bewuste keuzes maken. Duurzaam betekent immers dat iets nog lang blijft voortbestaan. Dat geldt voor onze bijzondere planeet én voor de herinneringen aan uw eigen reis. Juist door te reizen worden bijvoorbeeld kwetsbare natuurgebieden goed beschermd, want toerisme is een belangrijke inkomstenbron. En door u te verdiepen in andere gebruiken en gewoonten voegt u een extra dimensie toe aan uw reis. U bent niet langer bezoeker, maar maakt echt even onderdeel uit van uw gastland, omdat u de ander beter begrijpt. Dat leidt tot mooie ontmoetingen en wederzijds respect. Is het sowieso niet leuker bij de lokale bevolking een aandenken of een lokaal gerecht te halen in plaats van bij een grote, buitenlandse keten? Zo investeert u op een mooie manier in uw vakantiebestemming en bevordert u de authenticiteit. En niet onbelangrijk, uw herinneringen worden waardevoller. Kortom, wij adviseren u volop te genieten en uw reis bewust te beleven.

   

top 3 Lapland reizen
6-daagse rondreis Finland
Bezoek de iconische stad Rovaniemi in Fins Lapland, beter bekend als de thuisbasis van de Kerstman! Deze levendige locatie is perfect voor gezinnen met jonge kinderen of mensen die nog jong zijn in hart en nieren. Het gebied is ook de perfect plek om de magische Aurora Borealis te spotten. Neem deel aan opwindende activiteiten en geniet van de gezellige Lapse gastvrijheid. Je reis eindigt met een geweldige nacht in het SnowHotel buiten de stad.
Vanaf:€ 2.575
10-daagse rondreis Zweden & Noorwegen
Deze reis is een perfecte kennismaking met Zweeds en Noors Lapland. Interessante steden, arctische landschappen en bijzondere activiteiten passeren de revue. Je reis begint in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Na een bezoek aan deze charmante stad reis je per trein verder naar Kiruna, vanwaar je naar het wereldberoemde ijshotel wordt gebracht voor twee overnachtingen. Na deze bijzondere ervaring reis je nog wat verder noordwaarts en verblijf je in Abisko. In het gelijknamige nationale park is het genieten in het berglandschap van het Noordpoolgebied. Ook zijn er talrijke activiteiten te ondernemen zoals een tocht per hondenslee of sneeuwscooter. En uiteraard heb je kans om het Noorderlicht te spotten. Je volgende bestemming is Noorwegen. Per trein reis je naar Narvik, een plaatsje met een mooie ligging tussen bergen en fjorden. Je reis eindigt in Tromsø, één van de beste locaties om de Aurora Borealis met eigen ogen te aanschouwen.
Vanaf:€ 2.445
;
Travel World