Vragen? Mail ons!
Contact opnemen
menu
Vietnam Ha Long Bay
  • Bevolking 
    Vietnam heeft circa 92 miljoen inwoners en behoort tot de dichtst bevolkte landen ter wereld. Vietnam telt 54 etnische groepen, waarvan de groep etnische Vietnamezen (Viet of Kinh = bewoners van de vlakte) veruit de grootste groep vormt (ca. 87%). De meeste Viet wonen in de delta’s van de Rode Rivier en de Mekong en de centrale kustvlakte.


    Gewoonten

    Probeert u zich er altijd bewust van te zijn dat u te gast bent in dit land. Door u zoveel mogelijk aan te passen aan lokale normen en waarden en u discreet op te stellen qua gedrag en kleding (zeker in tempels of op het platteland) zult u zichzelf makkelijk kunnen bewegen in Vietnam, zonder dat u de lokale bevolkig daarbij in verlegenheid brengt. Zo keuren Vietnamezen stemverheffingen en schelden bijvoorbeeld af en horen hoofden van kinderen niet te worden aangeraakt. Een aai over hun bolletje wordt niet gewaardeerd.


    Taal

    Vietnamees is de nationale taal en wordt door vrijwel iedereen gesproken. Er bestaan ook verschillende dialecten. In de steden en grotere dorpen wordt het Engels steeds populairder bij de jongere generatie, terwijl de oudere generatie, naast Vietnamees, ook veelal Frans spreekt.

    Geografie
    De Socialistische Republiek Vietnam, is een land in Zuidoost-Azië, gelegen aan de oostelijke kant van het Indochina schiereiland. Het land is zeer uitgestrekt en met enige fantasie, lijkt de vorm van het land op de letter "S". Vietnam grenst aan China in het noorden, Laos en Cambodja in het westen, de Golf van Tonkin in het noord-oosten en de Zuid-Chinese Zee in het zuid-oosten. Vietnam is ongeveer even groot als Italië.


    Religie

    Vietnam is overwegend boeddhistisch, met invloeden van confucianisme en voorouderverering. Overal ziet men kleine altaartjes met offers en wierook voor de voorouders. Een deel van de inwoners is katholiek of protestants. Een minderheid vormt de Cao Dai.


    Flora & Fauna
    Vietnam heeft een zeer gevarieerde natuur. Dit komt door de wisselende temperaturen, enorme hoogteverschillen en de vele regen. Aan de kust vind u tropisch laagland. Rondom de Rode Rivierdelta liggen loofbossen met mangroven. De berggebieden en grote delen van het zuiden zijn begroeid met tropisch regenwoud. Er leven enorm veel verschillende diersoorten in Vietnam. Deze dieren zijn niet meer zo rijk in aantal als vroeger. Vervuiling, boskap en oorlogen hebben hun tol geëist. Gelukkig worden er nog steeds nieuwe soorten ontdekt. Bekijk hier alle reizen naar Vietnam.


    Eten & drinken

    De keuken van Vietnam komt voor velen als een verrassing. Één van de karakteristieken van de Vietnamese keuken is het feit dat het diezelfde ochtend vers op de markt wordt gekocht. Het eten wordt meestal bereid met zo min mogelijk olie. Typische Vietnamese gerechten zijn onder andere pho, een soort rijst noodlesoep die wordt gegeten bij het ontbijt, cha goi, gefrituurde loempia’s en goi ngo sen, een overheerlijke salade gemaakt van lotus, garnalen en noten. Door het veelal aanwezige Boeddhisme zijn vegetarische maaltijden overal te verkrijgen.

    Wij adviseren om het water uit de kraan niet te drinken, maar mineraalwater te kopen. IJs in uw drank is over het algemeen goed bij de luxere hotels en restaurants, maar het is het beste ijsblokjes te vermijden op straat of in landelijke gebieden.




    Duiken
    Vietnam is geen duikmekka, maar er is geen betere plaats in Vietnam om de onderwaterwereld te verkennen dan Nha Trang. Deze badplaats ten oosten van de Central Highlands is dé duikhoofdstad van het land. Rond de kust liggen tientallen kleine eilanden waar ruim duizend verschillende kleurige vissen tussen zwemmen, dus er is genoeg te zien. Daarnaast zijn er een aantal prachtige onderwatergrotten.


    Foto's maken

    Vietnam is een zeer fotogeniek land, dus neem voldoende geheugenkaartjes mee, want er valt enorm veel vast te leggen. Vietnamezen gaan over het algemeen graag op de foto, maar het is beleefd om van tevoren even toestemming te vragen. Respecteer het als men bezwaar maakt.

    Fooien
    Het geven van fooien is gebruikelijk in Vietnam. In hotels en restaurants 5 tot 10% van de rekening. Voor een gids is 2 tot 3 USD per dag redelijk en voor een chauffeur is dat 1 tot 2 USD per dag. Voor dragers is 5.000 tot 10.000 Vietnamese Dong per tas een goede indicatie.

    Afdingen
    Afdingen is in veel gevallen gebruikelijk (bv. op markten en bij souvenirwinkels). Houd er rekening mee dat afdingen niet altijd noodzakelijk is. Wanneer men in een niet-toeristisch gebied iets koopt, steunt men hiermee vaak direct de lokale bevolking in het gebied. Elke USD of Dong die men daar spendeert wordt enorm in dank afgenomen. Hierop afdingen is eigenlijk niet nodig, want prijzen zijn bijna altijd al laag. Klik hier om alle voorbeeldreizen te bekijken! 

    Economie
    Vietnam is een van de armste landen van Azië. Ruim een kwart van de mensen leeft onder de armoedegrens, een groot deel net erboven. Door het succes van de Doi Moi, een ingrijpend economisch hervormingsproces, heeft de Vietnamese economie sinds 1986 een opmerkelijke groei doorgemaakt. De Mekong en Rode rivierdelta's behoren tot de grootste rijstplantagegebieden van de wereld. Na Thailand neemt Vietnam inmiddels een tweede plaats op de wereldranglijst van rijstexporterende landen in. Verder is Vietnam wereldwijd de grootste exporteur van zwarte peper.


    Tijdsverschil
    Gedurende de winter is het in Vietnam 6 uur later en in de zomer 5 uur later dan in Nederland.

    Vervoer & verkeer
    Het verkeer in de grote steden van Vietnam rijdt over het algemeen roekeloos! Het onderhoud aan de wegen en voertuigen is slecht en verkeersovertredingen zijn normaal. Let dus goed op wanneer u zich als voetganger in een stad verplaatst! In de grote steden kunt u zich het beste per taxi verplaatsen. Taxi's zijn volop aanwezig, betrouwbaar en goedkoop ( voor een korte rit door de stad betaalt u ongeveer 20.000 - 30.000 dong (€1,00 - €2,00). Let er wel op dat de taxi op de meter rijdt. Van tevoren een prijs afspreken kan voordeliger zijn wanneer u een langere rit maakt. Houd er rekening mee dat taxichauffeurs zelden wisselgeld hebben en geen Engels spreken. Neem daarom altijd een kaartje van uw hotel mee zodat u dit kunt laten zien.
    Fietstaxi's (riksja's) zijn een leuk alternatief voor de taxi wanneer u kleine ritjes maakt. De prijzen zijn ongeveer gelijk met die van de taxi's, maar u kunt vaak nog wat afdingen. Let, wanneer u in een fietstaxi zit, goed op uw bagage, want u bent een gemakkelijke prooi voor tasjesdieven die u per motor of brommer passeren!
    Buiten de grote steden is het openbaar vervoer redelijk slecht tot ronduit gevaarlijk. Treinen zijn iets veiliger dan bussen, maar zijn oncomfortabel en langzaam. U kunt daarom het beste reizen in een gehuurde auto of bus die wordt bestuurd door een Vietnamees. Vliegen is ook een goed vervoersmiddel om grotere afstanden binnen het land af te leggen. Air Vietnam is betrouwbaar en vliegt uitsluitend met westers materieel.


    Veiligheid
    Voor toeristen is het zonder meer veilig om Vietnam te bezoeken. U moet echter te allen tijde op uw persoonlijke spullen letten. Er zijn namelijk onder andere zakkenrollers actief, evenals bedelende kinderen. Er wordt u aangeraden om niet de stad in te gaan met de motorfietstaxi na 22.00 uur.

    Hygiëne
    De opvattingen over hygiëne in Vietnam zijn anders dan in Nederland. Wij adviseren om het water uit de kraan niet te drinken, maar mineraalwater te kopen. IJs in uw drank is over het algemeen goed bij de luxere hotels en restaurants, maar het is het beste ijsblokjes te vermijden op straat of in landelijke gebieden.

    Internet
    In Vietnam zijn alle moderne communicatiefaciliteiten aanwezig; tegenwoordig vindt u in elk plaatsje wel een internetcafé en in de grotere steden komt u ze overal tegen. Veel hotels beschikken over een computer waarmee u gratis het internet op kunt en veel restaurants bieden tegenwoordig gratis wifi-toegang. U kunt uw thuisfront goed op te hoogte houden van uw avonturen tijdens uw vakantie in Vietnam. 

    Feestdagen
    De belangrijkste terugkerende feestdagen van Vietnam zijn:
    Nieuwjaar - 1 januari
    Bevrijdingsdag - 30 april
    Dag van de Arbeid - 1 mei
    Geboortedag Ho Chi Minh - 19 mei
    Onafhankelijkheidsdag - 2 september
    Sterfdag Ho Chi Minh - 3 september
    Kerstmis - 25 december

    Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.


    Klimaat

    Doordat Vietnam een langgerekt land is met gevarieerde landschappen, is het gelegen in zowel een tropische zone als een gematigde klimaatzone. In het noorden en midden van het land, tot ongeveer Danang, heerst een subtropisch klimaat met warme zomers en milde winters. In de hoger gelegen delen is echter een gematigd klimaat aanwezig. In de bergen kan in de winter zelfs af en toe het vriespunt bereikt worden. Het zuiden, en dan met name de Mekong Delta, heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 27 graden. Maart en mei zijn hier de warmste maanden en overdag kan het dan regelmatig rond de 35 graden worden. Bovendien is de luchtvochtigheid dan hoog, waardoor het erg benauwd aanvoelt.

    Klimaattabel Ho Chi Minh                                                                                              

    Ho Chi Minh jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
    Max. temperatuur 31 32 33 35 33 32 31 31 31 31 31 31
    Zonuren per dag 5 6 6 6 5 7 7 6 6 6 5 5
    Gemiddelde neerslag (mm) 14 4 11 50 218 312 294 270 327 267 117 48

    Klimaattabel Hanoi

    Hanoi jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
    Max. temperatuur 20 20 23 28 32 33 33 32 31 29 25 22
    Zonuren per dag 3 2 2 4 6 6 6 6 6 5 5 4
    Gemiddelde neerslag (mm) 19 26 44 90 189 240 288 318 265 131 43 23

    Klimaattabel Hoi An                                                                                        

    Hoi An jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
    Max. temperatuur 24 25 27 30 32 33 33 33 31 29 27 25
    Zonuren per dag 7 7 7 7 7 5 6 5 6 6 6 7
    Gemiddelde neerslag (mm) 10 6 11 49 215 294 281 271 309 264 105 33


    Reistijd

    U kunt het hele jaar naar Vietnam reizen‚ al verschilt het klimaat aanzienlijk per regio. Het noorden kent een subtropisch gematigd klimaat met koele winters en hete‚ droge zomers. Het zuiden heeft een tropisch klimaat met gehele jaar warm en vochtig weer. Als u het hele land wilt bezoeken, zijn februari, maart en april de beste maanden.

    In Vietnam kunt u te maken krijgen met een periode van regen. Het hele jaar door valt er af en toe een bui. Maar er is eigenlijk geen maand waarin het reizen in Vietnam af te raden is. Door het jaar heen zijn er enkele monsoonperioden waarin de regen frequenter valt dan in de rest van het jaar. Deze perioden verschillen van regio tot regio. In het noorden van Vietnam regent het het meest van juni tot en met september, in centraal Vietnam van september tot en met oktober en in het zuiden van mei tot en met november. In de regentijd valt het water meestal op vaste tijden uit de lucht. Dit betekent vaak niet meer dan dat er 's middags gedurende een uurtje een verfrissende dikke regenbui valt.

    Bagage
    Tijdens uw internationale vlucht is over het algemeen één koffer van 23 kg toegestaan en handbagage van normale afmetingen.
    Wanneer u gebruik maakt van lokale vluchten, dan is het toegestane gewicht 20 kg. Wanneer u gebruik maakt van binnenlandse chartervluchten, dan is het toegestane gewicht voor deze vluchten 10 tot 15 kg. Men geeft de voorkeur aan tassen en koffers gemaakt van zacht materiaal. Mocht u toch meer bagage hebben, dan kunt u deze het beste in kluisjes op de luchthaven in bewaring geven. Het is wellicht mogelijk uw bagage mee te nemen door een extra betaling. Deze kosten kunnen echter hoog oplopen.
    Harde koffers passen niet goed in de bagageruimte van auto's. Neem roltassen mee, maar zorg wel dat die met kleine hangslotjes af te sluiten zijn.

    Belasting
    Vietnam heft vertrekbelasting voor internationale en binnenlandse vluchten. Deze belasting zit inbegrepen in uw ticketprijs.

    Geschiedenis
    Vietnamezen voeren al eeuwenlang strijd om onafhankelijkheid. In 1959 breekt de Vietnam oorlog uit tussen noord en zuid. Amerika grijpt in 1965 in met bombardementen en mankracht en vechten tot 1973 voor een kapitalistisch Vietnam. Saigon valt in 1975 en wordt door de communisten Ho Chi Minh-stad gedoopt. Een jaar later worden noord en zuid herenigd tot een land met duidelijke littekens van de vele oorlogen. Hierdoor is het lang gesloten gebleven voor reizigers, pas in de jaren tachtig werd Vietnam opgesteld voor bezoekers uit het buitenland.

    Politiek
    De communistische partij is de enige politieke partij in Vietnam, dat een socialistische republiek is. Hoewel Vietnam officieel geen communistisch land meer is, is de politieke structuur nog wel gebaseerd op communistische overtuigingen. Zo zijn er geen oppositiepartijen en is er behoorlijk strenge censuur.

    Industrie
    Vroeger werd de industriële ontwikkeling van Vietnam ernstig belemmerd door langdurige oorlogen, maar in het kader van het nieuwe economische hervormingsprogramma (Doi Moi), is er een aanzienlijke industriële ontwikkeling geweest. De belangrijke industrieën zijn de landbouwverwerking, de machinebouw, autoassemblage en de vervaardiging van textiel en kleding, cement, chemische meststoffen, glas en banden. Veel van de grote en kapitaalintensieve projecten zijn gezamenlijke ondernemingen tussen buitenlandse en Vietnamese lokale regeringen. De toeristenindustrie is ook significant voor de economie van het land.

    Gezondheidszorg
    De ziekenhuizen in Vietnam zijn wijd verspreid en beschikken over goede voorzieningen.
    Huisartsen zijn in Vietnam een onbekend verschijnsel.

    Alarmnummers
    Politie: 113
    Brandweer: 114
    Ambulance: 115

    Elektriciteit
    De netspanning in Vietnam is over het algemeen 220 volt, maar soms kan dit 110 volt zijn. In het zuiden zijn de meeste stopcontacten alleen geschikt voor de zogenaamde Amerikaanse stekkers. In het noorden zijn de stopcontacten van de Russische stijl. Het is aan te bevelen een universele adapter mee te nemen.

    Geldzaken
    De munteenheid van Vietnam is de Dong, afgekort D of VND. De Dong mag niet vrij worden in- of uitgevoerd. Geld wisselen is over het algemeen geen probleem in Vietnam. U kunt dit doen bij banken, wisselkantoren en in sommige hotels. Let er wel op dat uw euro's in goede staat zijn, anders worden ze niet geaccepteerd. Bij grote coupures wordt meestal een gunstigere wisselkoers gebruikt dan bij kleine. Het is in Vietnam overal mogelijk om te pinnen. Met uw creditcard (m.n. Visa en Mastercard) kunt u bij de banken cash geld opnemen en rechtstreeks betalen bij toeristische winkels en hotels.

    Kleding
    Over het algemeen is er geen verplichte kleding die men moet dragen in de tropen, maar het is raadzaam om armen en benen te bedekken tegen bijtende insecten. Een lichte regenjas wordt geadviseerd om te dragen tijdens het regenseizoen. Wanneer men een religieuze tempel betreedt moet men rekening houden met het geloof van de inwoners. Men wordt ook geacht schoenen uit te doen bij het betreden van een huis.

    Openingstijden
    Banken: 07.30 uur of 08.00 uur tot 11.30 uur en 13.00 tot 16.30 uur. (maandag tot vrijdag). / 08.00 uur - 11.30 uur (sommige banken op zaterdag).
    Winkels: 08.00 of 08.30 uur tot 21.00 of 22.00 uur.
    Overheid: 07.30 uur tot 16.30 uur (maandag tot vrijdag - tijdens lunch 1 uur gesloten).

    Post
    Postkantoren in Vietnam zijn geopend van 6.00 tot 20.00 uur. Het duurt ongeveer 2 weken, voordat de post uit Vietnam bij ons in Nederland aankomt.

    Telefoneren
    Internationale gesprekken vanuit Vietnam zijn over het algemeen duur. Internationale hotels rekenen meestal een forse toeslag voor het bellen vanuit de hotelkamer. U kunt het beste van tevoren navragen wat een gesprek per minuut kost. Als u naar Nederland wilt bellen, draait u eerst 0031, netnummer zonder nul + abonneenummer. Uw mobiele telefoon heeft op veel plaatsen bereik. Informeer bij uw provider naar de tarieven in Vietnam.

    Ambassades
    Nederlandse Ambassade in Vietnam:
    Daeha Office Tower, 6th floor
    360 Kim Ma Street, Ba Dinh, Hanoi
    Vietnam
    Tel: +84 (0)4 - 3831 5650
    Fax: +84 (0)4 - 3831 5655
    E-mail: han@minbuza.nl
    Website: nl.hollandinvietnam.org/organization/locations/ambassade-in-hanoi.html

     

    Klik hier voor alle reizen naar Vietnam! 

  • Reisdocumenten
    Zorg dat je in het bezit bent van geldige reisdocumenten. De vereisten kunnen aan veranderingen onderhevig zijn, dus controleer dit ruim voor vertrek. Op de website van de overheid en/of ambassade vind je hoe lang je paspoort nog geldig moet zijn na terugkomst. Op de website van E-visums kan je controleren of je een visum nodig hebt en deze ook meteen aanvragen. Kunnen we je helpen? Bel 073-7074310.

    Vaccinaties & gezondheid
    Bezoek minimaal zes weken voor vertrek de GGD en laat je deskundig adviseren over de benodigde vaccinaties en/of malariatabletten. Ook op de website van GGD Reisvaccinaties vindt je de meest recente reizigersinformatie. De gezondheidsadviezen per land wijzigen met regelmaat en bovendien hebben wij als reisorganisatie geen bevoegdheid om medische adviezen te geven. Daarom adviseren we je altijd contact op te nemen met de GGD.

  • Persoonlijk advies
    Goed verzekerd op reis gaan is erg belangrijk. Wij helpen je graag met een passend en professioneel advies, waarbij jouw persoonlijke wensen voorop staan. Klik hier voor meer informatie over een reisverzekering of bel 073-7074310.

top 3 Vietnam reizen
15-daagse privérondreis door Vietnam
De naam van de reis zegt het eigenlijk al, je zult de hoogtepunten van Vietnam zien en beleven. Je komt aan in Hanoi waar onze ervaren gids je op zal wachten om de stad en de omgeving te verkennen. Per comfortabele nachttrein reis je naar het bergachtige Sapa, waar je eenvoudige, kleine dorpjes vind waar bijzondere etnische minderheden leven. Een van de andere hoogtepunten tijdens deze reis is het verblijf in de sprookjesachtige Halong Bay. Je overnacht op een sfeervolle boot, de beste manier om van de prachtige omgeving te kunnen genieten. Vervolgens reis je naar Hoi An en Hué, waar je kennis maakt met het lokale, dagelijkse leven, en verken je per boot de Mekong Delta. Bij deze reis zijn ook diverse excursies inbegrepen, wat dit tot een zeer complete reis maakt. Je hoeft alleen nog maar te genieten!
Vanaf:€ 2.995
22-daagse privérondreis door Vietnam
Ontdek het ongerepte Vietnam met deze comfortabele rondreis per auto met chauffeur. Je ziet zowel bekende als minder bekende delen van het land. Zo verblijf je in het landelijke Mai Chau waar diverse interessante minderheden leven. Leer de unieke cultuur kennen en geniet van het pure landschap. Ook verblijf je een nacht in het beeldschone Halong Bay. Een andere bijzondere bestemming tijdens deze reis is My Son, een Hindoestaans heiligdom van grote schoonheid. Volg een kookles in Hoi An en bezoek de historische Cu Chi Tunnels. Je verblijft in de Mekong Delta en sluit de reis ontspannen af op het eiland Phu Quoc.
Vanaf:€ 4.325
14-daagse privérondreis Noord-Vietnam
Deze rondreis brengt je naar de mooiste plekken in het noorden van Vietnam. Je start de reis in Hanoi waar je de stad ontdekt middels een stadstour. Vervolgens doorkruis je prachtige gebieden en landschappen met adembenemende uitzichten en schitterende rijstterrassen. Laat je onderdompelen in de lokale cultuur en ontmoet de lokale bevolkingsgroepen. Stap aan boord van een onvergetelijke cruise door het indrukwekkende Halong Bay en geniet van al het moois wat het noorden van Vietnam je te bieden heeft!
Vanaf:€ 2.375
;
Travel World