Vragen? Mail ons!
Contact opnemen
menu
Travel World
Travel World

Camperreis door Australië? Dit moet je weten!

31-08-2020 Anne PelTravelworld reisspecialist
  • Australië
  • Camperreis
  • Privé reizen

De populairste manier om door Australië te reizen is in de vorm van een roadtrip. Hierdoor heb je de vrijheid om tijdens je reis te gaan en staan waar je wilt, iets waar veel reizigers van dromen. Deze droom is makkelijk te verwezenlijken door een camper te huren! Het merendeel van de mensen die bij Travelworld informeren naar een camperreis, gaan voor het eerst per camper reizen. Graag deel ik daarom mijn ervaringen en geef ik handige tips en praktische informatie om jouw camperavontuur door Australië onvergetelijk te maken.


Het voordeel van het huren van een camper is dat je van alle gemakken voorzien bent. Je hebt altijd vervoer, je bent verzekerd van een slaapplek en dag en nacht toegang tot een keuken. Kortom: je eigen huis op wielen! In Australië zijn er verschillende verhuurders waar je een camper kunt huren. Een aantal die ik zou aanraden zijn Maui, Britz, Star RV en Apollo. Deze bedrijven beschikken over jarenlange ervaring en hebben vaak in elke grote stad een kantoor, waardoor je de camper op verschillende locaties kunt ophalen en inleveren. Op deze manier is het gemakkelijk om je camper in bijvoorbeeld Sydney op te halen en in Cairns weer in te leveren.


Welke verhuurder je kiest en voor welk type camper je gaat, is natuurlijk geheel aan jou. Er zijn erg veel verschillende opties. Het enige advies wat ik hierin wil meegeven is om niet voor de voordeligste camper te gaan. Deze zijn vaak al behoorlijk wat seizoenen meegegaan (lees: soms wel 10 tot 15 jaar!) en kunnen mankementen vertonen. Onderweg hebben wij verschillende campers langs de weg zien staan met rook uit de motorkap of een onderdeel dat er onderuit is gevallen. Dan kies ik toch liever voor een optie van een paar honderd dollar meer en een onbezorgde reis dan voor de goedkope variant met kans op pech of andere onfortuinlijke voorvallen. Hieronder neem ik je graag mee in een aantal onderwerpen waarover je wellicht vragen hebt als je per camper door Australië gaat reizen.

Rijbewijs
In Australië mag je met je normale rijbewijs (rijbewijs B) een camper besturen. Dat wil zeggen: je hoeft dus geen speciaal camperrijbewijs te halen. Wel heb je naast je gewone rijbewijs een internationaal rijbewijs nodig om in Australië de camper te mogen ophalen, en te mogen besturen. Deze is bij de ANWB tegen betaling aan te vragen.


Rijden
De verkeersregels in Australië zijn heel strikt en de boetes die worden uitgedeeld erg hoog. Tijdens schoolvakanties worden boetes zelfs dubbel zo hoog als normaal. Ze rijden in Australië aan de linkerkant van de weg, dit kan best even wennen zijn. Na aankomst is het ook verstandig om eerst even één rustdag in te plannen voordat je de camper ophaalt. Op deze manier kan je uitgeslapen en fris en fruitig aan je avontuur beginnen.


De maximumsnelheid buiten de bebouwde kom is 110 km/u, tenzij anders aangegeven. Per staat zijn er wel wat verschillende verkeersregels. De belangrijkste regel is eigenlijk dat het verkeer van rechts voorrang heeft. Ook is het verboden om uit te wijken voor dieren omdat je zo ongelukken kunt veroorzaken. Eventuele schade door uitwijken wordt niet vergoed door de verzekering.


Overal is het in Australië erg gemoedelijk in het verkeer. Geen oververhitte taferelen, er wordt amper getoeterd naar elkaar en snelheidslimieten worden gerespecteerd. Ook is er veel ontzag voor de politie en handhaving.


Benzine
De benzineprijzen liggen in Australië iets lager dan in Nederland. Prijzen verschillen enorm over het gehele land, maar het is altijd een goed idee om indien mogelijk buiten een stad te tanken en niet in het centrum van een stad. Tankstations zijn er over het algemene meer dan voldoende. Ben je van plan een lange tocht door de Outback te maken? Dan is het handig om voor de zekerheid een extra jerrycan benzine mee te nemen, je weet maar nooit! Aan de oostkust zijn er genoeg benzinestations en is dat in principe niet nodig.


Kamperen
Het is verboden om in Australië te wildkamperen. Dit is echter geen enkele probleem, want verspreid over Australië liggen honderden campings. Je hebt de vrijheid om zelf te bepalen aan welke eisen je overnachtingsplekken dienen te voldoen. Kies bijvoorbeeld voor commerciële ‘campgrounds’ of ‘holiday parks’. Deze zijn meestal voorzien van alle gangbare faciliteiten. Bij deze campings kun je rekening houden met een prijs tussen de 20 en 60 AUD per plek. Doen de faciliteiten er minder toe en wil je graag middenin de natuur staan, dan zijn de National Park campings ideaal. De prijzen en regelgeving verschillen per staat, let hier goed op, je kunt uitgaan van een prijs tussen de 10 en 20 AUD per plek. Prijzen van campings verschillen erg tussen locaties en in de verschillende seizoenen. Onderaan deze pagina vind je diverse apps voor op je mobiel, waarmee je o.a. leuke, goedkope of anderszins interessante plekken om te overnachten kunt vinden.


Afkopen eigen risico
Misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je een camper huurt, maar wel erg belangrijk. Het volledig afkopen van het eigen risico is erg sterk aan te raden. In de basishuur van je camper is namelijk altijd een standaardverzekering met een eigen risico van enkele duizenden dollars opgenomen. Dat eigen risico wordt als borg ingehouden van je creditcard. Voor een kleine camper is dit minimaal 3000 AUD en dit kan oplopen tot 8000 AUD voor een luxere camper of 4WD camper. Dat betekent dat bij een schade het schadebedrag wordt vastgesteld en dit bedrag wordt ingehouden van je borg, Per schadegeval welteverstaan.

Daarnaast zijn mensen in Australië niet standaard WA verzekerd, zoals wij in Nederland. Dat betekent dat als een ander schade veroorzaakt aan de door jouw gehuurde camper, de verhuurder dit in de meeste gevallen zal verhalen op jou als huurder. Het is dus erg belangrijk om de camper goed, en het liefst dus met een volledig afgekocht eigen risico, te verzekeren. Een sterretje in de voorruit, lekke band, afgebroken spiegel en schade aan de bovenkant van de camper komen immers geregeld voor: better safe than sorry!


Tolwegen
Net als diverse andere landen heeft Australië tolwegen. Deze bevinden zich veelal bij de grote steden. Ben je van plan om een grote stad te bezoeken of hier dichtbij te komen, dan is het aan te raden om te kijken of je over tolwegen komt. Is dat het geval, dan is het advies om een tol pas aan te schaffen. Tol betalen op tolwegen is verplicht, ook voor buitenlanders. Dit lijkt misschien niet zo, omdat je geen traditionele tolpoorten tegenkomt. Maar je kenteken wordt geregistreerd en zo wordt bijgehouden hoeveel tol je verschuldigd bent. De handigste én goedkoopste manier om dit te doen is met een tol pasje. Met een tol pas worden de bedragen namelijk automatisch van je creditcard afgeschreven en betaal je bovendien geen administratiekosten.


Handige apps voor tijdens je Australië reis:
⦁ In de app Fuel Map Australia staan alle benzinestations in heel Australië op een handige kaart met de actuele prijzen erbij. De prijzen willen per benzinestation nog wel eens flink verschillen.
⦁ Campermate is een overzicht van de dichtstbijzijnde faciliteiten tijdens de reis in Australië, zoals tankstations, openbare toiletten, campings en gratis kampeerplekken, hotels, ziekenhuizen, supermarkten, wifi punten etc.
⦁ Australia Free is, zoals de naam al een beetje verklapt, een app die aangeeft waar je gratis campings en activiteiten kunt vinden in verschillende streken in Australië.
⦁ There is Nothing Like Australia App. In deze app vind je informatie, filmpjes, foto’s en veel meer over bijna elke stad en ieder dorpje in Australië. Eigenlijk gewoon een gratis gids voor je reis!Terug naar alle blogs -->Travel World

Camperreis vanuit Cairns

>16-daagse camperreis door Australië - vroegboekspecial

Voor vele toeristen één van de meest indrukwekkende provincies van Australië. Hier kun je genieten van zon, zee en strand. Rijd door het bijzonder groene achterland met haar vele natuurparken. Wat dacht je van Daintree National Park, een van de oudst…

Vanaf:2.749 p.p.
Travel World

Camperreis vanuit Perth

>16-daagse camperreis door Australië - vroegboekspecial

Wil je op jouw vakantie genieten van indrukwekkende natuur, verrassende diersoorten en rust en ruimte? De westkust van Australië biedt dit allemaal en nog meer. Er wonen slechts weinig mensen in de ruige wildernis. Rijd met je camper het binnenland i…

Vanaf:2.999 p.p.
Hunter Valley

Camperreis van Sydney naar Melbourne

>16-daagse camperreis door Australië

Verken de zuidkust van New South Wales naar Victoria via de prachtige kustweg van Sydney naar Melbourne. Langs deze weg vind je mooie badplaatsen en historische dorpjes, een reeks van rustige stranden en baaien en meer dan 30 nationale parken en rese…

Vanaf:3.199 p.p.
Travel World

Camperreis vanuit Darwin

>22-daagse camperreis door Australië - vroegboekspecial

Ontdek de verlaten landschappen van de Kimberleys met deze 4WD camperreis. Met jouw camper waag je jezelf aan de Gibb River Road. De tropische stad Darwin is het beginpunt van de reis. Beleef de unieke natuur van Litchfield NP voor je de grens met We…

Vanaf:5.249 p.p.
Van Brisbane naar Cairns

Camperreis van Brisbane naar Cairns

>16-daagse camperreis door Australië

Uw reis begint in de bruisende stad Brisbane, waar u 1 nacht verblijft. Vervolgens haalt u de camper op en begint uw reis langs de Oostkust naar Cairns. Ontdek de fascinerende natuur die wisselt van gouden stranden naar tropisch regenwoud en maak ken…

Vanaf:2.799 p.p.
Travel World

Camperreis vanuit Hobart

>16-daagse camperreis door Australië

Tasmanië is het grootste eiland van Australië. Je vindt hier een wonderbaarlijke natuurwereld. Geniet van nationale parken met spiegelgladde meren, ruige kustlijnen en klaterende watervallen. Ga op ontdekkingsreis door dit natuurparadijs.

Vanaf:2.799 p.p.
Travel World

Camperreis van Darwin naar Perth

>24-daagse camperreis door Australië - vroegboekspecial

Wil je op jouw vakantie genieten van indrukwekkende natuur, verrassende diersoorten, rust en ruimte? De westkust van Australië biedt dit allemaal en nog meer. Er wonen slechts weinig mensen in de ruige wildernis. Rijdt met jouw 4WD camper het binnen…

Vanaf:5.299 p.p.
Meer verhalen
20-03-2019

Traktaties, extraatjes en andere verrassingen Downunder!

  • Australië
  • Camperreis
  • Privé reizen

 ‘Wat vind je nu zo mooi aan Australië?’ wordt mij wel eens gevraagd. Waarop ik dan meestal antwoordt: ‘Heb je even?’ Want waar begin ik mee? De wisselende landschappen, de ruimte, het klimaat, de mensen, de unieke dierenwereld, de bijzondere natuurf…

Lees Meer
18-03-2019

Thuis, aan de andere kant van de wereld

  • Australië
  • Camperreis
  • Privé reizen

‘How are you, mate?’ Het is de typerende begroeting van een volk waarbij vriendelijkheid in de genen lijkt te zitten. 71 dagen lang hebben mijn vrouw en ik mogen genieten van hun gastvrijheid en hun adembenemend mooie continent. Australië heeft bij o…

Lees Meer
Travel World