Vragen? Bel ons!
0738440155
menu
Travel World
Travel World

Het onontdekte Suriname

12-11-2020 Milou VerhoefTravelworld reisspecialist
  • Suriname
  • Rondreis
  • Privé reizen

Suriname, een pure bestemming met vriendelijke mensen die je maar al te graag meer vertellen over hun land en de rijke historie. Het is letterlijk en figuurlijk een warm land, maar desondanks door Nederlanders nog niet ontdekt als reisbestemming. Toch vreemd, want ondanks het feit dat het in Zuid-Amerika ligt, kun je gewoon Nederlands praten in Suriname. Het onontdekte karakter geeft je een authentieke ervaring, omdat door het uitblijven van massatoerisme veel plekken nog ongerept zijn. Direct gevolg hiervan is wel dat er ook maar weinig hotels zijn, met name in het binnenland. De prijzen van de hotels zijn zeer schappelijk, maar op luxe hoef je niet te rekenen. Tijdens mijn rondreis door Suriname bleek dit echter allerminst een spelbreker!


Omgeving Paramaribo
Hoofdstad Paramaribo ligt helemaal in het uiterste noorden van Suriname, maar is in alle opzichten het kloppende hart van het land. Als je het verstedelijkte gebied om Paramaribo heen meetelt, woont ongeveer de helft van de volledige Surinaamse bevolking daar. Paramaribo kenmerkt zich door karakteristieke, statige huizen, maar ook de Centrale Markt – een overdekte markthal gelegen aan de oudste straat van Paramaribo – is een bekend fenomeen. Ik bezocht deze levendige plek en keek mijn ogen uit. Kooplui bieden hier niet alleen verse etenswaar en kleding aan, maar ook uit de natuur afkomstige geneesmiddelen. Als je een rondje loopt kom je enorm veel kruiden tegen welke wij niet eens kennen! De gastvrijheid van de bevolking komt hier gelijk aan bod, op de markt vertellen ze je namelijk graag waar alle kruiden vandaan komen, waar ze voor zijn en mag je het desgewenst proeven.


Vanuit Paramaribo worden verschillende tours aangeboden. In sommige tours ligt de nadruk op de stad zelf, in andere trek je juist meer de natuur in. Het spotten van roze dolfijnen mag wat mij betreft beslist niet ontbreken tijdens je reis. Met een klein bootje ga je naar ze op zoek en als je geluk hebt zwemmen ze een heel stuk met je mee. Het was een hele bijzondere ervaring, niet in de laatste plaats omdat je het enige bootje bent op de rivier.


Daarnaast is het erg leuk om deel te nemen aan een georganiseerde fietstour! Je steekt vanuit Paramaribo de rivier over om in het district Commewijne de plantage ‘Peperpot’ te bekijken. Peperpot is de oudste koffie- en cacaoplantage van Suriname. Tijdens deze Peperpot Tour wordt er naast de plantages ook veel verteld over een stukje historie van Suriname. Zo leerde ik dat het land maar liefst negen verschillende bevolkingsgroepen telt. Je komt meer te weet over o.a. de Indianen, Marros, Javanen en Joden. Er is bij Peperpot één typisch Surinaams hotel aanwezig waar je midden in de plantages verblijft. Op de terugreis fiets je door een prachtig tropisch regenwoud voordat je weer de rivier oversteekt terug naar Paramaribo.


Suriname beschikt over een heerlijke keuken waar met veel gebruik van specerijen heerlijke en kruidige maaltijden worden vervaardigd. Het bekendste Surinaamse gerecht is natuurlijk Roti en ik raad je dan ook zeker aan om ‘s avonds de dag af te sluiten met deze typisch Surinaamse maaltijd. De beste Roti van de stad vind je bij restaurant Chris. Verwacht geen gezellig aangekleed restaurant, maar de Roti is er geweldig en de lokale bevolking komt er graag. Paramaribo heeft daarnaast een aantal leuke restaurants in het centrum zoals Souposo en restaurant Zus en Zo.


Als je in Suriname over straat loopt, moet je niet gek opkijken als je mannen tegenkomt met een klein vogeltje in een kooi. Deze vogeltjes worden getraind om mooi te kunnen zingen en er is zelfs een sport ontstaan waarbij deze gevleugelde zangers de hoofdrol vertolken! Dat dit een serieuze aangelegenheid is, blijkt wel uit de tijd die mens en vogel hierin investeren. Om de vogels
bijvoorbeeld te laten wennen aan omgevingen en minder schuw te maken, gaat de vogel mee naar o.a. het werk. Eén keer in de week (op zondag) wordt er op het Onafhankelijkheidsplein een vogelzang wedstrijd gehouden. De vogels zingen tegen elkaar op en men krijgt hier punten voor. Hoe meer punten, des te meer het vogeltje waard is en men deze voor een goede prijs door kan verkopen. Het is een echte mannensport in Suriname en erg leuk om te bij te wonen (vaak als enige toerist!). De enthousiaste mannen vinden het geweldig als je interesse toont in hun sport en vinden het een eer om de spelregels met je te delen.


De natuur van Suriname
Naast het stedelijke schoon van Paramaribo is Suriname echt een natuurbestemming. Suriname pakt namelijk een gedeelte van het Amazonegebied mee. Vanuit Paramaribo zijn er verschillende tours mogelijk waarbij je met de bus of klein vliegtuig reist naar de binnenlanden van Suriname. Hier kun je o.a. wandelingen maken voor het spotten van bijvoorbeeld apen. Daarnaast zijn er verschillende sportieve activiteiten zoals Zip-linen en Raften. In de binnenlanden van Suriname leven nog steeds traditionele Marronstammen. Een bezoek mag niet ontbreken in je reis! Hier zijn eeuwenoude tradities te zien en je gaat terug in de tijd als je ziet hoe ze leven in de natuur. Ze hebben vaak hun eigen taal waardoor de gids nodig is om het voor je te vertalen.


Aangezien de reis naar de binnenlanden zeker een halve dag in beslag neemt zul je altijd één of meerdere nachten verblijven in dit ongerepte gebied, middenin de natuur! ‘s Ochtends zul je gewekt worden door het gebrul van de brulapen en andere spannende jungle geluiden, een unieke ervaring!


Vond je de eerdergenoemde zangvogels leuk en lijkt het je wat om meer bijzondere vogels te spotten? Bigi Pan is in dat geval de place to be. Bigi Pan, vrij vertaald ‘Groot meer’, is een gebied dat wordt gevormd door mangroves en droge moerassen. Eén van de bekendste vogels uit dit gebied is de Rode Ibis. Vanuit Paramaribo zijn er twee- of driedaagse tours te maken. Je verblijft in een lodge (Akira Resort) op het water en maakt meerdere tochten, o.a. per boot, om vogels te spotten.


De Surinaamse stranden zijn niet heel bijzonder en kun je met een gerust hart overslaan. Ik koos er dan ook voor om mijn reis niet op het strand te eindigen, maar met een verwen momentje in ‘Wellness Houttyun’, prachtig gelegen aan een rivier. Hier kom je echt tot rust en kan je genieten van massages en behandelingen. Ze hebben een paar huisjes erbij waardoor de mogelijkheid bestaat om hier te overnachten. Ik had me geen beter einde van mijn reis kunnen wensen en dat op slechts een half uurtje rijden van Paramaribo.

Op onze website hebben wij een paar voorbeeldreizen uitgelicht naar Suriname. Heb je nog andere wensen? Laat het me vooral weten! Ik help je uiteraard graag verder bij het finetunen van een passende Suriname reis op maat!

 

 

Terug naar alle blogs -->

Travel World

Rondreis Compleet Suriname

>16-daagse rondreis Suriname incl. Galibi, Anaula en Berg & Dal

Suriname bestaat naast de kuststrook en een savannegebied, voor het grootste deel uit groene regenwouden met snelstromende rivieren en dichte jungle, die in het zuiden aan het Amazone Gebied van Brazilië grenst. Grote delen van Suriname zijn nog nauw…

Vanaf: op aanvraag p.p.
Travel World

Rondreis Het beste van Suriname

>14-daagse rondreis Suriname incl. Awarradam en Galibi

Deze rondreis is de optimale kennismaking met Suriname. Je verkent de hoofdstad Paramaribo, verblijft in het heldergroene Amazonewoud en bezoekt traditionele indianendorpen. Verder ga je, afhankelijk van het juiste seizoen (feb-aug), naar de broedpla…

Vanaf: op aanvraag p.p.
Travel World

Vakantie Suriname - Eco Torarica

>9-daagse reis Suriname

Eco Torarica ligt rustig aan de rand van het centrum aan de Suriname rivier op loopafstand (5 min) van het Onafhankelijkheidsplein en de Kleine Waterstraat waar diverse restaurants en bars zijn. Het sociale en maatschappelijk leven speelt zich af in…

Vanaf: op aanvraag p.p.
Meer verhalen
02-04-2019

Reisverhaal Tasmanië, Nieuw Zeeland en Bali

  • Nieuw-Zeeland
  • Bali
  • Rondreis
  • Privé reizen

Begin juli 2017 ontvangen wij een uitnodiging voor een huwelijk. De oudste zoon van onze Nieuw-Zeelandse vrienden gaat medio maart 2018 trouwen. Tsja, wat doe je dan. Dus eerst contact opgenomen met Travelworld om te zien wat er allemaal mogelijk is.…

Lees Meer
17-07-2019

Peru: meer dan Machu Picchu

  • Peru
  • Rondreis
  • Privé reizen

Peru is het land van de Inca’s, alpaca’s, een rijke historie, indrukwekkende natuur en traditionele indianencultuur. Al jaren stond deze bestemming hoog op mijn bucketlist en ik was dan ook heel benieuwd of mijn hoge verwachtingen overtroffen zouden …

Lees Meer
Travel World