Vragen? Bel ons!
0738440155
menu
Travel World
Travel World

Hier beleef je het échte Mexico

19-04-2021 Milou BrandTravelworld reisspecialist
  • Mexico
  • Rondreis
  • Privé reizen

De meest toeristische regio van Mexico is zonder twijfel Yucatan. Daarbuiten zijn echter ook zeer mooie regio’s en steden te ontdekken waar je, in tegenstelling tot veramerikaanste plaatsen als Playa del Carmen en Cancun, het échte Mexico ervaart. Ook de regio van de hoofdstad wordt vaak overgeslagen, geheel onterecht overigens als je het mij vraagt. Waarschijnlijk komt dit door het overwegend negatieve en gevaarlijke karakter van de regio. Uiteraard zijn er plekken die je, evenals in bijvoorbeeld grote Braziliaanse steden, liever vermijdt, maaMexico-Stad heeft enorm veel te bieden en je hoeft je op veruit de meeste plekken beslist niet onveilig te voelen. Gezien de immense omvang van deze stad kun je hier prima een aantal dagen doorbrengen. Ook ik koos voor die optie en vertel je in deze blog waarom jij dit tijdens je Mexico reis absoluut moet overwegen. 


Ik begin met een praktische en onmisbare tip: 
pak de metro! Uiteraard heeft het ook zijn charme om door een grote stad te slenteren, maar over een stukje van 5 kilometer doe je al gauw een half uur. Als je dus effectief met je tijd om wenst te gaan, is de beste manier om van a naar b te komen via het uitstekend geregelde metrosysteem. 

Het Zócalo, ook wel bekend onder de naam Plaza de la Constitución, is het centrale plein van Mexico-Stad en het op één na grootste plein ter wereld. In het midden van dit grote plein staat een enorme Mexicaanse vlag. Het is bijzonder om hier de vlaggenceremonie bij te wonen, elke dag om 8 uur 's ochtends hijsen militairen de vlag. Rondom het plein vind je diverse bezienswaardigheden, aan de ene kant het Palacio Nacional waar de president woont en aan de andere zijde staat de kathedraal. Naast de kathedraal ligt nog Templo Mayor, een eeuwenoude tempel uit de tijd van de Azteken. Deze archeologische vindplaats is zeker een bezoek waard. Dompel jezelf bijvoorbeeld onder in de geschiedenis van de stad in het aangrenzende museum. Los van de bezienswaardigheden is het een gezellig plein waar je heerlijk mensen kunt kijken en bijna elke dag tref je hier Azteekse dansers en traditionele muzikanten. Over muziek gesproken: Plaza Garibaldi is de place to be als je van de typische Mexicaanse muziek, mariachi, houdt. 's Avonds kun je plaatsnemen bij één van de vele restaurantjes en cafés die rondom het plein gelegen zijn.


Iets ten zuiden van Mexico-Stad vind je de drijvende tuinen van Xochimilco, met vermelding op de Unensco Werelderfgoedlijst. Vroeger bestond Mexico-Stad uit eilandjes en gebruikte men voornamelijk kano’s om zich te verplaatsen. In deze regio zijn de kanalen nog intact gebleven en kun je een leuk boottochtje maken. Het is een goede manier om even lekker te ontspannen in deze hectische stad. Je vaart op een vrolijk versierde gondel, ook wel Trajinera genoemd, door de kanalen. Op de waterwegen hangt een gezellige sfeer omdat op diverse gondels mariachi muziek gespeeld wordt. Op andere gondels worden weer Mexicaanse gerechtjes en drankjes klaargemaakt die je kunt kopen.


Een bezoek aan het Chapultepec Park mag je ook niet overslaan tijdens een bezoek aan de Mexicaanse hoofdstad. In dit groene park ligt eveneens het kasteel van Chapultepec. Dit is op een heuvel gelegen, waardoor je hiervandaan een prachtig uitzicht hebt over de stad. Het oorspronkelijke interieur van het paleis, met weelderige kamers en gouden kroonluchters, is bewaard gebleven en te bewonderen door bezoekers. Op de bovenste verdieping is het Nationaal Historisch Museum gevestigd, waar je nog meer te weten kunt komen over de rijke geschiedenis van Mexico. Museumliefhebbers kunnen hun hart sowieso ophalen in en om Mexico-Stad. Ik moet bekennen zelf geen groot museumliefhebber te zijn, maar voelde toch de drang om er enkele te bezoeken om meer over de Mexicaanse cultuur en geschiedenis te weten te komen. Het nationaal antropologisch museum is wat dat betreft zeker een aanrader. In dit reusachtige museum kom je veel over de inheemse stammen als de Azteken en geschiedenis van Mexico te weten, erg interessant. Je kunt hier gerust een halve dag doorbrengen want het museum beschikt over meer dan 20 grote zalen. Op de weg naar het museum kom je langs vele marktkraampjes waar je typisch Mexicaanse hapjes kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan fruit met chilipoeder, rijkgevulde taco's of versgebakken koekjes.


Het prachtige, witmarmeren Paleis van de Schone Kunsten is één van de populairste gebouwen van de stad. Hier vind je op de bovenste verdieping enorme muurschilderingen van Mexicaanse kunstenaars. In het gebouw worden tevens tal van concerten gehouden. Als je in Mexico bent ontkom je niet aan Frida Kahlo, één van de bekendste kunstenaars uit Mexico. In de leuke buurt Coyoacan kun je een bezoek brengen aan haar kleurrijke ouderlijk huis, Casa Azul. Het huis is nog in oorspronkelijke staat, vol met foto's, kunstwerken en snuisterijen.


Een bezoek aan Teotihuacán de Arista neemt je tot ongeveer 2500 jaar mee terug in de tijd. Het is één van de belangrijkste archeologische plekken die op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Op ongeveer 50 kilometer buiten de hoofdstad zijn de historische ruïnes en piramides gelegen. Onder leiding van een gids zijn we het grote terrein doorgelopen en kregen een goede indruk van hoe belangrijk deze plaats moet zijn geweest. De begeleiding van een gids heb ik hier ervaren als een absolute meerwaarde, aanradertje dus! Er zijn twee piramides die je kunt beklimmen: de piramide van de Maan en de immens grote piramide van de Zon. Beide heb ik beklommen en zeker de piramide van de Zon is de zware klim meer dan waard. Op de top heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en is goed zichtbaar dat de stad Teotihuacán in een reusachtig dal was gebouwd.


Gedurende de paar dagen die ik in Mexico-Stad verbleef, heb ik echt ontzettend veel gezien en geleerd. Cultuur, historie en kunst wisselden elkaar af, maar ook traditioneel Mexicaans eten ontbrak geen dag. De mogelijkheden om lekker bij te komen op het water, in een park of op een terrasje maken het daarbij zeer gemakkelijk om een aangename balans te vinden tussen actief en ontspanning. Een onmisbaar onderdeel dus van je Mexico reis!

Travel World

Autoreis De hoogtepunten van Mexico

>18-daagse autoreis Mexico

Wat je ook wenst, Mexico heeft het! Wie door Mexico reist mag de vele indrukwekkende Maya ruïnes, de witte zandstranden én Mexico-Stad niet missen. Maar deze route leidt ook langs bijvoorbeeld de beroemde Santo Domingokerk in Oaxaca, het ommuurde sta…

Vanaf:2.375 p.p.
Travel World

Rondreis Klassiek Mexico

>13-daagse rondreis Mexico

Tijdens deze rondreis maak je kennis met alles waar Mexico om bekend staat: koloniale steden, inheemse culturen en Maya tempels. Jouw reis begint in de wereldstad Mexico-Stad en gaat via de koloniale stad San Cristóbal de las Casas naar de ‘witte sta…

Vanaf:2.345 p.p.
Travel World

Autoreis Maya's & strand in Mexico

>16-daagse autoreis Mexico

Het is een bijzondere ervaring om tussen enorme piramides en tempels te lopen die oude beschavingen ooit bouwden. Tijdens deze reis maak je kennis met het schiereiland Yucatán en je zult zien dat dit uitgestrekte deel van Mexico veel gezichten heeft.…

Vanaf:2.245 p.p.
Meer verhalen
02-04-2019

Reisverhaal Tasmanië, Nieuw Zeeland en Bali

  • Nieuw-Zeeland
  • Bali
  • Rondreis
  • Privé reizen

Begin juli 2017 ontvangen wij een uitnodiging voor een huwelijk. De oudste zoon van onze Nieuw-Zeelandse vrienden gaat medio maart 2018 trouwen. Tsja, wat doe je dan. Dus eerst contact opgenomen met Travelworld om te zien wat er allemaal mogelijk is.…

Lees Meer
17-07-2019

Peru: meer dan Machu Picchu

  • Peru
  • Rondreis
  • Privé reizen

Peru is het land van de Inca’s, alpaca’s, een rijke historie, indrukwekkende natuur en traditionele indianencultuur. Al jaren stond deze bestemming hoog op mijn bucketlist en ik was dan ook heel benieuwd of mijn hoge verwachtingen overtroffen zouden …

Lees Meer
Travel World