Vragen? Bel ons!
0738440155
menu
Travel World
Travel World

Sigaren, rum en oldtimers op Cuba

18-12-2019 Milou BrandTravelworld reisspecialist
  • Cuba
  • Rondreis
  • Privé reizen

Tijdens mijn rondreis door Mexico wilde ik graag meer zien en omdat Cuba om de hoek ligt, besloot ik dit Caraïbische eiland te bezoeken voor een weekje. Al snel bleek dat ik met slechts zeven dagen het eiland (en daarmee mezelf) flink tekort had gedaan.

Cuba beschikt over een rijke en roemruchte historie. Het strikt communistische regime ten tijde van de heerschappij van Fidel Castro zorgde voor conflicten met de Verenigde Staten. Met het verstrijken van de jaren is deze verstandhouding echter sterk verbeterd en heeft daarmee de deuren geopend voor toeristen die staan te popelen dit land te bezoeken. Tot de dag van vandaag herinneren afbeeldingen van zowel Fidel Castro als revolutionair Che Guevara in het straatbeeld nog altijd aan de tijden van weleer.


Mijn reis begon in de bruisende hoofdstad Havana, waar ronkende oldtimers en kleurrijke gebouwen het straatbeeld bepalen. De stad is als het ware een openluchtmuseum met een gemoedelijke sfeer. Bandjes die op een straathoek muziek maken of oude mannetjes die een potje domino spelen zul je hier regelmatig zien. Een goede manier om in korte tijd veel van de de stad te zien is per hop-on-hop-off bus. Er zijn meerdere routes die je kunt volgen langs de verschillende bezienswaardigheden van de stad. En als je denkt dat je Nederland even helemaal kunt vergeten tijdens je Cuba reis, heb je het mis! Terwijl we in het centrum op een taxi stonden te wachten, kwam er namelijk ineens een bus voorbij met ‘Hardinxveld-Giessendam’ op de voorkant en even later met ‘buiten dienst’. Gelukkig bleek al snel dat deze bus niet een paar afslagen had gemist, maar dat het normaal is dat bussen die in Nederland al jaren afgekeurd zijn, hier nog gewoon dienstdoen.


Vanuit Havana kun je gemakkelijk verschillende excursies boeken naar andere delen van het eiland. Zo heb ik een dagexcursie gemaakt naar Viñales. We maakten onder andere een stop bij een bijzondere, felgekleurde rotschildering, de Mural de Prehistorica. De schildering stelt de evolutie voor, van de prehistorie tot de mensheid. Daarna vervolgden we onze weg door het landschap van de Vallei van Viñales die wordt gekenmerkt door de groene tabaksvelden, onderbroken door de eigenaardige kalksteen rotsen en omringd door dichtbegroeide bergen. Het mooiste uitzicht over de vallei heb je vanaf Los Jazmines, vlak buiten het dorp waar houten huisjes met karakteristieke veranda’s overigens een zeer warme sfeer creëren.


Iedereen die Cuba bezoekt, kan niet heen om hét handelsmerk van Cuba: de sigaar. Je ziet Cubanen er mee op straat, vindt ze in alle soorten en maten in de vele toeristenwinkels en worden je natuurlijk ook veelvuldig op straat aangeboden. Bij een reis door Cuba kan een bezoek aan een sigarenfabriek wat mij betreft daarom ook niet ontbreken en hier ben ik dan ook naar toe geweest. Nadat je camera veilig in een kluisje is opgeborgen (foto’s maken mag niet) neemt de gids je mee naar binnen. De onmiskenbare geur van sigaren dringt vrijwel direct je neus binnen en tijdens een uitgebreide rondleiding wordt het volledige productieproces doorlopen, van binnenkomst van de tabaksbladeren tot het eindproduct: ambachtelijk met de hand gerolde sigaren.


De reis heb ik heerlijk afgesloten in een all-inclusive resort aan de paradijselijke stranden van Varadero. Deze grootste en bekendste badplaats van het Caraïbisch gebied, ook wel ‘Playa Azul’, genoemd, is gelegen op een 20 kilometer lang schiereiland en is de perfecte locatie om tot rust te komen en te genieten van het oneindig lijkende strand, het heldere blauw-turquoise water en wuivende palmbomen. Maar ook voor de actieve reiziger is er genoeg te beleven. Duik- en snorkelliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de zeer diverse en kleurrijke onderwaterwereld. Zelf heb ik een mooi kanotochtje langs de kust gemaakt. Bij een groot deel van de hier gevestigde hotels kun je gebruik maken van een kano of waterfiets en hier heb ik dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.


Mijn bezoek van slechts een weekje aan Cuba was eigenlijk veel te kort, want het eiland heeft nog zoveel meer te bieden. Zo ben ik nog erg benieuwd naar het koloniale stadje Trinidad, het beschermde natuurgebied (en tevens nationaal park) Peninsula de Zapata en het eiland Isla de la Juventud. Daarnaast heb ik mij laten vertellen dat het relatief minder vaak bereisde oosten van Cuba enkele fabelachtige plekjes herbergt. Genoeg redenen dus om nog eens terug te keren naar dit heerlijke eiland.

Wist je trouwens dat je tegenwoordig Cuba ook per camper kunt verkennen? Ontdek de vele gezichten van dit swingende eiland met je eigen huis op wielen!

Terug naar alle blogs -->

Travel World

Camperreis vanuit Havana

>13-daagse camperreis door Cuba

Uniek en avontuurlijk; reis per camper door kleurrijk Cuba! Ervaar de ultieme vrijheid van het reizen met een camper en laat je verrassen door de veelzijdigheid die het land te bieden heeft. Jouw reis begint en eindigt in het bruisende Havana waar ro…

Vanaf:2.795 p.p.
Travel World

Autoreis De hoogtepunten van Cuba

>15-daagse autoreis Cuba

Cuba, het land van de ronkende oldtimers, zwoele salsamuziek en dikke sigaren. Tijdens deze rondreis door Cuba zal je je telkens weer verbazen over de koloniale pracht en weelderige landschappen. Leer Havana kennen met zijn oldtimers, barokke kathedr…

Vanaf:2.775 p.p.
Meer verhalen
24-11-2020

Ultiem relaxen op veelzijdig Cuba

  • Cuba
  • Autoreis
  • Privé reizen

Mijn rondreis door Cuba was mijn eerste kennismaking met Midden-Amerika. En buiten het feit dat ik inmiddels heb gemerkt dat ik een voorliefde heb voor Spaanstalige landen, maakt Cuba het toch al zo fijne totaalplaatje nóg completer met zijn eigenzin…

Lees Meer
02-04-2019

Reisverhaal Tasmanië, Nieuw Zeeland en Bali

  • Nieuw-Zeeland
  • Bali
  • Rondreis
  • Privé reizen

Begin juli 2017 ontvangen wij een uitnodiging voor een huwelijk. De oudste zoon van onze Nieuw-Zeelandse vrienden gaat medio maart 2018 trouwen. Tsja, wat doe je dan. Dus eerst contact opgenomen met Travelworld om te zien wat er allemaal mogelijk is.…

Lees Meer
Travel World