Vragen? Bel ons!
0738440155
menu
Travel World
Travel World

Tanzania – Afrika op zijn best

20-05-2020 Susanne van de Wal Travelworld reisspecialist
  • Tanzania
  • Rondreis
  • Safari reizen

Het spotten van een luipaard is voor veel mensen de ‘heilige graal’ van een safari. Als ik eraan terugdenk dat wij een luipaard met twee jongen ruim anderhalf uur zomaar konden volgen, is dat toch enorm bijzonder. Het sierlijke dier trok zich ogenschijnlijk niets van ons aan en liet zich in alle glorie bewonderen. We hadden hier nog wel uren onafgebroken naar kunnen kijken, ware het niet dat de Serengeti lonkte met nog veel meer moois.


Het is eind april 2017 en ik was samen met mijn partner en 2 kinderen van 8 en 10 jaar afgereisd naar Tanzania. Wij werden daar opgewacht door onze Engelstalige chauffeur/gids Inock die ons deskundig door dit fantastisch mooie land heeft geleid. Wij zijn met name in het noorden gebleven en hebben de bekende parken Tarangire, Serengeti, de Ngorongoro Krater en Lake Manyara bezocht. De periode waarin wij reisden, de meivakantie, was niet het hoogseizoen en dat maakte dat het er heerlijk rustig was. Het voordeel hiervan was natuurlijk dat als er ergens iets te spotten viel, je vrijwel alleen stond te kijken in plaats van met meerdere 4WD’s eromheen.


De landschappen waar je doorheen rijdt zijn uiterst divers en variëren van de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti tot de krater van de Ngorongoro en van het idyllische Tarangire National Park tot de machtige Kilimanjaro. Onderweg kom je tevens de in hun traditioneel rode gewaden gehulde Masai mensen tegen die hier met hun gezinnen en dieren in harmonie met de wilde dieren weten te leven.


Omdat wij met jonge kinderen reisden, hadden wij gekozen voor een safari met afwisselende accommodaties waar ook gelegenheid was om een duik te nemen in het zwembad. Wij verbleven in stijlvolle lodges, maar ook in een intiem tentenkamp. Bij de tentenkampen is geen zwembad aanwezig, maar hier beleef je wel het ultieme gevoel van midden in de natuur zijn en is het, vooral voor de kids, geweldig spannend om ‘s nachts de hyena’s en andere dieren langs je tent te horen lopen. Je hoort gesnuffel, gegrom en als je goed luistert in de verte zelfs de geluiden van een mogelijke ‘kill’.


De kinderen hebben vooral genoten van het zoeken naar en het spotten van wild. De 4WD is gewend aan zwaar terrein en beschikte over een opklapbaar dak, waardoor je tevens staand zicht had op de omgeving en compleet rondom kon kijken en zodoende goed het wild kon zien. Onderweg kom je de volledige Big Five tegen, maar ook enorme kuddes gnoes, zebra’s, gazelles, impala’s, buffels, olifanten, giraffen etc. die stuk voor stuk op zoek zijn naar water en verse graslanden. Soms kom je een waterpoel tegen waar de nijlpaarden als rotsen in het water liggen. April/mei was een mooie periode, daar er in januari/februari tal van jonge dieren het levenslicht zien. Enkele maanden later drentelt dit ‘jonge grut’ nog heerlijk mee in de veilige omgeving van hun moeder.


Lake Manyara National Park is met afmetingen van 325 km² relatief klein voor een Afrikaans natuurpark, maar juist daardoor hangt er een hele ontspannen en intieme sfeer. Extra bijzonder aan dit park is dat het voor het grootste deel uit water bestaat. Het park ligt op ca. Anderhalf uur rijden van Arusha. Vanaf de gate slingert zich een weg door de prachtige en weelderige jungle met vele Blue Monkeys die van tak naar tak slingeren en ons nieuwsgierig aankijken. De bosrand gaat dan over op grasland tot aan de oevers van het alkalische meer waar grote kuddes gnoes, buffels en zebra's grazen. Ook de dik-dik - die vaak in de schaduw te vinden is - de klipspringer, olifant en de Manyara leeuw kan hier gespot worden. Waar Lake Manyara met name bekend om staat, zijn de vele verschillende vogelsoorten, waaronder de flamingo en de pelikaan. Mocht je nabij dit bijzondere park kleinschalig en knus willen overnachten, dan heb ik een geweldige tip voor een lodge waar ook nog een biologische moestuin en koffieplantage aanwezig zijn.


Tijdens een rondreis door Tanzania mag ook een bezoek aan de Ngorongoro Krater niet ontbreken. Dit natuurfenomeen wordt ook wel het achtste wereldwonder genoemd. De grootste natuurlijke drooggevallen krater laat zich het best omschrijven als een reusachtige, magische vallei met graslanden, watervallen en bergbossen bewoond door een enorme verscheidenheid aan wild. Dat je hier bijzondere dieren op de meest vreemde plekken tegenkomt, bleek wel toen we op een heuveltje wilden gaan picknicken. We hadden onze lunchpakketten al bijna tevoorschijn gehaald toen we om het hoekje van het bankje waar we wilden gaan zitten een oude mannetjesleeuw zagen liggen. Gelukkig zagen we hem op tijd en konden we doorrijden, anders waren we zelf waarschijnlijk ongewild veranderd in een lunchpakket.


Een volle dag in het Tarangire National Park en maar liefst 4 dagen in de beroemde Serengeti, maakten onze reis zowel letterlijk als figuurlijk compleet. Ik ben in mijn leven in veel landen geweest, maar bijna nergens klopte het totaalplaatje zo goed als in Tanzania. Van de wonderschone natuur tot het in groten getale aanwezige wildlife en van het heerlijke eten tot de uiterst vriendelijke bevolking en gidsen: wij hebben met het hele gezin van de eerste tot de laatste seconde genoten!

Terug naar alle blogs -->

Travel World

Rondreis Het beste van Tanzania

>14-daagse rondreis Tanzania in internationaal gezelschap & strandverlenging Zanzibar

Tanzania is met haar beeldschone landschappen en wildreservaten de kroonjuweel van Oost-Afrika. Tijdens deze reis zie je de meest befaamde plekken, zoals de Ngorongoro en de Serengeti. Geniet van de imponerende aanblik van immense kuddes wilde dieren…

Vanaf:4.695 p.p.
Travel World

Rondreis De hoogtepunten van Tanzania

>14-daagse rondreis Tanzania in internationaal gezelschap & strandverlenging Zanzibar

Wanneer je door Tanzania reist zal je zeker onder de indruk raken van de verschillende bevolkingsgroepen, de rijke dierenwereld en de grootse natuur. Tijdens deze reis komen de hoogtepunten van Tanzania aan bod. Je bezoekt Lake Manyara met zijn flami…

Vanaf:op aanvraag p.p.
Travel World

Rondreis Kenia en Tanzania

>15-daagse rondreis Kenia en Tanzania in internationaal gezelschap & strandverlenging Mombasa

Maak kennis met zowel Kenia als Tanzania tijdens deze rondreis. Je gaat op safari in de bekendste parken van beide landen en sluit je reis af met een strandverlenging in Kenia. Amboseli National park, aan de voet van de Kilimanjaro, is het eerste nat…

Vanaf:7.475 p.p.
Meer verhalen
21-03-2019

Zo zag je Zuid-Afrika nog nooit

  • Zuid-Afrika
  • Rondreis
  • Safari reizen

Esther Brenninkmeijer ging vorig jaar met haar vriend naar Zuid-Afrika en kwam met hele bijzondere herinneringen terug.


Ik kan minstens een jaar genieten van een vakantie van tweeënhalve week. Het begint met het plannen. Voor onze reis naar Zuid-Afrik…

Lees Meer
21-08-2019

De vele gezichten van Namibië

  • Namibië
  • Rondreis
  • Safari reizen

Een langgekoesterde wens gaat in vervulling….. ik ga naar Namibië! In 14 dagen bezoek ik onder andere de Kalahari woestijn, Fish River Canyon, Sossusvlei, Swakopmund, Etosha en Okonjima. Veel mensen denken bij Namibië meteen aan zand, maar geloof me:…

Lees Meer
Travel World