Vragen? Mail ons!
Contact opnemen
menu
Travel World
 • Ambassades

  Nederlandse Ambassade in Indonesië:  
  Jalan HR Rasuna Said Kav.S-3  
  Jakarta 12950  
  Indonesië  
  Tel: +62 21 524 8200  
  Fax: +62 21 570 0734
  E-mail: jak@minbuza.nl
  Website: indonesie.nlambassade.org/

  Bevolking
  Indonesië is een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Qua bevolkingsaantallen staat Indonesië op de vierde plaats. Alleen India, China en de Verenigde Staten hebben meer inwoners. Indonesië heeft in totaal zo'n 235 miljoen inwoners, welke enorm ongelijk verdeeld zijn over het land. De exacte bevolkingsdichtheid is over heel Indonesië lastig te berekenen vanwege de vele eilandjes, waarvan een groot deel onbevolkt is, maar het grootste deel van de Indonesiërs is woonachtig op Java.

  Taal
  De nationale taal van Indonesië is Bahasa Indonesia. Van de noordpunt van Sumatra tot aan Papua kan men terecht met deze taal. Naast de nationale taal worden er in Indonesië 350 verschillende talen en dialecten gesproken.   Naast de officiële taal is de Engelse taal sterk in opkomst. Voornamelijk in de wat meer toeristische gebieden en in de grotere steden spreekt en begrijpt men Engels. De oudere mensen beheersen vaak nog de Nederlandse taal. Wanneer u de lokale taal probeert te spreken, ook al zijn het maar een paar woorden, zal dit het contact met de plaatselijke bevolking ten goede komen. 

  Feestdagen
  Op vakantie een nationale of religieuze feestdag beleven of meevieren heeft zeker een charme en zorgt voor een unieke ervaring. Indonesië kent vele tradities, culturen en geloven en de kans is dan ook groot dat je iets bijzonders mee maakt tijdens je reis. 

  Nieuwjaar - 1 januari   
  Goede Vrijdag - 14 april 
  Hemelvaartsdag - 25 mei   
  Hijirah (nieuwjaar) - 19 mei   
  Waisak - 2 juni 
  Maulid - 28 juli   
  Onafhankelijkheidsdag - 17 augustus   
  Kerstmis - 25 december   

  Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn. 

  Feestelijke dagen die je reis kunnen beïnvloeden
  Tijdens een tweetal feestdagen raden we je aan niet naar Indonesië of een specifiek deel daarvan af te reizen daar de festiviteiten zorgen voor een grote beperking in de uitvoering van je reis. 

  Ramadan en Idul Fitr (geheel Indonesië): De exacte datum van de start van de Ramadan, de vaste maand, en daarmee de viering van Idul Fitr, ook wel Lebaran genoemd en het einde van de Ramadan, wordt bepaald door de komst van de nieuwe volle maan in Mekka. Tijdens de Ramadan en de viering van Idul Fitr is het heel erg druk op de wegen. Veel winkels, restaurants en toeristische bezienswaardigheden zijn gesloten. Vooral voor, tijdens en na Idul Fitr is Indonesië niet te bereizen. In die periode gaan alle moslims, traditiegetrouw, op bezoek bij familie en vrienden. Het is jaarlijkse de grootste tijdelijke migratie van mensen ter wereld. 
  2018: ong. 13 mei t/m 18 juni 

  Nyepi Day (Bali)De Hindoeïstische feestdag Nyepi, ofwel dag van de stilte, wordt jaarlijks gevierd op het eiland Bali en markeert het begin van het nieuwe jaar. Op de dag en avond vooraf aan Nyepi vinden er op het gehele eiland ceremonies plaats. Op de feestdag zelf moet het gehele eiland in absolute stilte omhuld zijn om de kwade geesten te laten geloven dat het eiland verlaten is. De luchthaven is op die dag gesloten en zo ook winkels, restaurants, toeristische bezienswaardigheden. Transfers en excursies worden op deze dag dan ook niet uitgevoerd. De Balinezen blijven binnen om te mediteren en van bezoekers wordt dan ook verwacht dat zij zich rustig houden. 
  2018: 17 maart

  Geschiedenis
  Indonesië heeft een bewogen geschiedenis, die minstens een half miljoen jaar geleden begonnen is met de Java-man. Het land staat voor ontdekking, onderdrukking en vrijheid. Nadat lange tijd de Hindoestaanse en later Islamitische rijken een groot deel van de archipel in handen hadden, waren het de Europeanen, en dan met name de Nederlanders die de verschillende eilanden in een houtgreep hielden, totdat de onafhankelijkheid werd bereikt. 

  Geografie
  Oppervlakte van Indonesië: circa 46 x Nederland. Indonesië, officieel de Republiek Indonesië (Indonesisch: Republik Indonesia), is een land gelegen in Zuidoost-Azië. Grofweg liggen de eilanden van Indonesië langs de evenaar tussen het vasteland van Azie en Australië in. Het land grenst direct aan Oost-Timor, Maleisië en Papoea Nieuw Guinea.  
  Indonesië bestaat uit 17.504 grote en kleine tropische eilanden en is daardoor ‘s werelds grootste eilandstaat. Hier vindt u nog talloze sporen van de prachtige culturen van weleer en levendige tradities met een heel eigen cuisine.

  Flora & Fauna
  Door het tropische klimaat is Indonesië enorm groen en behoort het tot 's werelds mooiste landen. Er is een enorme diversiteit in flora en fauna en u treft er soorten aan, die nergens anders leven. Tot de meest bekende lokale plantensoorten behoort Rafflesia Arnoldii, ‘s-werelds grootste bloem die op Sumatra groeit. De archipel telt diverse soorten orchideeën en medicinale planten (ruim 6.000 soorten).  
  Het dierenrijk in het westen van Indonesië heeft dezelfde samenstelling als die in andere delen van het Aziatisch werelddeel. Daaronder zijn tijgers, beren, olifanten, buffels, orang utans en nijlpaarden. De dieren in het oostelijk deel van Indonesië lijken meer op die in het Australisch werelddeel. Er zijn hier een aantal soorten van vogels, waaronder de meest beroemde de Paradijsvogel.

  Gezondheidszorg
  Ziekenhuizen en klinieken in Jakarta en op Bali bieden goede medische zorg naar Westerse maatstaven. Indien gewenst kunt u ook uitwijken naar Singapore waar de medische voorzieningen tot de beste van de wereld behoren. Indien u zich in het oostelijk deel van Indonesië bevindt, kunt u beter uitwijken naar Darwin (Australië).

  Klimaat
  Het grootste deel van deze archipel heeft een tropisch regenklimaat, met temperaturen tussen de 25° C en 33° C, behalve de hooggebergten. Daar kan het 's avonds en 's nachts kil worden. Het klimaat van Indonesië kent een nat en een droog seizoen. Tussen november en april is er veel regenval en een hoge luchtvochtigheid op de westelijke eilanden. Hoe verder naar het oosten, des te korter het regenseizoen.  
  De temperatuur varieert in de regentijd van 21 tot 33 graden, behalve op grotere hoogten waar het koeler is. De meeste regen valt in de maanden december, januari en februari. Van mei tot en met oktober is het droge seizoen. Gedurende de overgangsperiodes is er een afwisseling van zonnige dagen en regenbuien. 

  Klimaattabel Jakarta

  Jakarta jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
  Max. temperatuur 30 31 32 33 33 32 33 33 33 33 33 32
  Zonuren per dag 4 6 7 8 8 8 9 9 9 8 7 6
  Gemiddelde neerslag (mm) 385 310 100 260 135 85 30 35 30 35 175 85

  Klimaattabel Bali

  Bali jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
  Max. temperatuur 30 30 30 31 31 30 30 31 31 31 31 31
  Zonuren per dag 7 7 8 9 9 9 10 10 10 10 9 8
  Gemiddelde neerslag (mm) 325 300 255 145 125 55 55 40 50 140 170 275

  Politiek  
  Indonesië is een republiek met een president aan het hoofd. De democratie was nog niet direct na de onafhankelijkheid een feit, maar inmiddels wel. De president wordt gekozen na vrije verkiezingen. Politiek gezien is het al jaren onrustig in Indonesië door corruptie en onlusten op de Molukken.

  Economie
  De economische opbouw van Indonesië na de onafhankelijkheid begon pas onder president Soeharto. Hij introduceerde vijfjarenplannen en gaf ruim baan aan buitenlandse investeerders. Tussen 1980 en 1995 groeide de economie fors. Daar kwam een eind aan door de Aziatische financiële crisis in 1997. De huidige president is er alles aan gelegen Indonesië economisch te ontwikkelen. Het land wordt gezien als een "slapende tijger", die in de komende jaren wellicht kan wedijveren met opkomende grootmachten als China en India. Mits er iets gedaan wordt aan de grootschalige corruptie, de eindeloze bureaucratie en de inefficiënte bedrijfsstructuren in Indonesië.

  Industrie
  Sinds de jaren '90 is de industrie in belang toegenomen. Vooral de textiel-, kleding- en schoenenfabrieken dragen behoorlijk bij aan de totale export. Daarnaast exporteert het land voedingsmiddelen, auto-onderdelen, elektrische apparatuur en houtproducten. Deze fabrieken zijn vaak gedeeltelijk eigendom van buitenlandse investeerders.

  Gewoonten
  Indonesische mensen zijn over het algemeen zeer vriendelijk en beleefd en begrijpen dat de Westerse cultuur anders is dan hun eigen cultuur. Wel stellen ze het op prijs dat anderen hun gewoontes respecteren. Ook de religieuze gewoontes moeten worden gerespecteerd, zoals tijdens de Ramadan, wanneer eten, drinken en roken tijdens het daglicht verboden is door de Islamitische cultuur.  Van bezoekers wordt verwacht dat ze zich beleefd gedragen en geen uitingen van genegenheid tonen in het openbaar. Gepaste kleding is belangrijk bij erediensten en vrouwen moeten zich conservatief kleden, met betrekking tot de schouders en benen, vooral in islamitische gebieden. Gezichtsverlies wordt zo veel mogelijk voorkomen in Indonesië en situaties als publieke uitingen van woede, persoonlijke spot en schuld worden als uiterst vulgair en slecht gemanierd beschouwd.  
  In Jakarta is er een wet die het mensen verbiedt om geld te geven aan bedelaars, straatmuzikanten of onofficiële gidsen, waarmee geprobeerd wordt om orde in de stad te creeëren. Overtreders van deze wet kunnen een gevangenisstraf van zes maanden of een boete van €4000 krijgen. Gokken is illegaal in Indonesië.  

  Men dient zich aan de volgende eenvoudige regels houden:   
  - Schoenen uit, als men een religieuze ruimte (moskee of zo) binnengaat. Ook bij privé-bezoek (thuis) trekt men de schoenen uit.   
  - Correcte kleding als men een religieuze ruimte wilt bezoeken. Benen en armen moeten dan bedekt zijn.   
  - Eet men zonder bestek, dan eet men met de rechter hand. Ook iets aanreiken doet men rechts, omdat de linker hand als onrein geldt. Dit geldt niet alleen voor Moslims. Verder dient men niet met de rechter wijsvinger te wijzen naar plaatsen, dingen of personen. Gebruik in plaats daarvan de rechter duim, met de andere vier vingers gesloten.
  - Aangezien bijna 90 procent van de Indonesische bevolking moslim is, is het drinken van alcohol niet gebruikelijk en is het uitbrengen van een toast dus ook geen gewoonte in Indonesië.

  Religie
  Indonesië is een islamitisch land. Circa 90 procent van de Indonesische bevolking is soennitisch moslim. Dit maakt Indonesië het grootste moslimland ter wereld. Toch is het geloof geen staatsreligie. De Islam is rond de 14e eeuw in Atjeh geïntroduceerd en heeft zich weten te verspreiden over heel Indonesië. Naast de Islam kent Indonesië ook het christelijk geloof (10 procent) en het Hindoeïsme, dat vooral op Bali veel aanhangers heeft.

  Afdingen
  Afdingen in in Indonesië de normaalste zaak van de wereld. Op de markt dingt men af, in een supermarkt niet. Houd er rekening mee dat toeristen voor veel zaken meer betalen dan de lokale bevolking. Becakrijders vragen standaard veel te veel voor een ritje, ding hier op af, de lokale bevolking doet dit ook. Laat vooral bij souvenirs niet merken dat u iets graag wilt hebben, dit verdubbelt de prijs.

  Bagage
  Tijdens uw internationale vlucht is over het algemeen één koffer van 23 kg toegestaan en handbagage van normale afmetingen.   
  Wanneer u gebruik maakt van lokale vluchten, dan is het toegestane gewicht 20 kg.   
  Wanneer u gebruik maakt van binnenlandse chartervluchten, dan is het toegestane gewicht voor deze vluchten 10 tot 15 kg. Men geeft de voorkeur aan tassen en koffers gemaakt van zacht materiaal. Mocht u toch meer bagage hebben, dan kunt u deze het beste in kluisjes op de luchthaven in bewaring geven. Het is wellicht mogelijk uw bagage mee te nemen door een extra betaling. Deze kosten kunnen echter hoog oplopen.   
  Harde koffers passen niet goed in de bagageruimte van auto's. Neem roltassen mee, maar zorg wel dat die met kleine hangslotjes af te sluiten zijn. 

  Belasting
  Indonesië heft vertrekbelasting voor internationale en binnenlandse vluchten. Deze vertrekbelasting dient u op de luchthaven in contanten te voldoen.

  Duiken
  Het beste kunt u op Sipadan (Sabah) duiken. Dit eiland reist als een kolom op van de zeebodem. Rondom het eiland vindt u veel koraal en een rijk onderwaterleven. Snorkelen kunt u het best op de Perhentian eilanden. Uiteraard zijn andere eilanden op Borneo en het schiereiland ook geschikt voor snorkelen en duiken.

  Eten & drinken
  De gerechten van de Indonesische keuken variëren van zoet tot zeer kruidig. Het hoofdbestanddeel van de Indonesische keuken is rijst, hoewel op de oostelijke eilanden voornamelijk maïs, sago en zoete aardappelen worden gegeten. Kokosmelk en chilipepers zijn door de gehele archipel veelgebruikte ingrediënten. Bekende Indonesische gerechten zijn nasi goreng (gebakken rijst), sateh (varkensvlees of kip op een stokje) en gado gado (gestoomde groenten met pindasaus).  

  Wij adviseren om het water uit de kraan niet te drinken, maar gebotteld water te kopen. IJs in uw drank is over het algemeen goed bij de luxere hotels en restaurants, maar het is het beste ijsblokjes te vermijden op straat of in landelijke gebieden. 

  Elektriciteit
  Het is raadzaam om een wereldstekker mee te nemen. Er wordt in de meeste grote steden en in hotels 220V gebruikt. Daarbuiten gebruikt men vaak 110V. Controleert u dit goed voor gebruik.

  Foto's maken 
  Vraag toestemming, voordat u iemand wilt fotograferen!

  Fooien 
  De meeste obers, kruiers, chauffeurs van (fiets)taxi's, kamermeisjes en gidsen verwachten een kleine fooi van u. In restaurants wordt meestal 10% bedieningsgeld bij de rekening opgeteld, maar het personeel verwacht alsnog een fooi. 

  Geldzaken 
  De Indonesische munteenheid is de Rupiah. Zorg ervoor altijd kleine coupures in rupiah's in uw bezit te hebben voor bijv. fooien e.d., maar ook in winkels, aangezien daar vaak geen wisselgeld ter beschikking is. Neem wat contanten in dollars mee. Deze kunt u, na aankomst op het vliegveld, wisselen.  
  Zorg ervoor dat uw buitenlandse bankbiljetten onbeschadigd en niet gekreukt zijn, anders wil men ze niet inwisselen. U kunt uw geld omwisselen bij geldwisselaars op luchthavens, in grote steden, hotels, postkantoren en banken. In toeristencentra staan de wisselkantoren op elke straathoek. Tel uw geld voordat u de balie verlaat en vraag om een kwitantie. Het is aan te raden om, voordat u het binnenland intrekt, uw geld te wisselen in de stad. Creditcards (bij voorkeur Visa, Mastercard, American Express) worden in het algemeen alleen in de steden en toeristencentra geaccepteerd. U kunt vrijwel overal in de grote steden pinnen.

  Hygiëne
  Niet alle eettentjes in Indonesië zijn even hygiënisch. Laat u hierdoor niet afschrikken, maar let er gewoon iets meer op dan u normaal doet. Voedsel dat gebakken of gekookt is, of dat gepeld moet worden is meestal veilig. Groente en fruit moet u altijd even wassen. Kijk uit met ijs dat op straat verkocht wordt en laat de ijsblokjes uit uw drankje. Hoe lekker ze ook zijn, schaaldieren zoals mosselen en oesters kunt u ook beter overslaan.   
  Let ook op de hygiëne van de eetgelegenheid zelf. Ziet het restaurant of eetstalletje er schoon en netjes uit? Dan kunt u er meestal vanuit gaan dat het eten dat ook is. Het is een goed teken als u veel locals in een restaurant ziet.

  Internet
  Ook in Indonesië groeit het aantal cybercafés als kool. In alle grote Indonesische plaatsen en natuurlijk ook in de toeristenplaatsen is volop gelegenheid om uw email te checken of te surfen over het internet. De kosten verschillen per eiland, maar zijn over het algemeen laag.

  Kleding 
  Neem vooral luchtige, katoenen kleding mee. Voor de avonduren zijn een lange broek en lange mouwen een goede bescherming tegen muggen. Houd er rekening mee dat u in een andere cultuur bent. Vermijd mouwloze shirts en zeer korte shorts wanneer u een heilige plaats bezoekt. Topless zwemmen en topless zonnebaden wordt niet gewaardeerd. 

  Openingstijden
  Banken: 9:30 uur tot 15:00 uur (maandag tot vrijdag). / 30 uur tot 11:30 uur (zaterdag).   
  Winkels: 10:00 uur tot 22:00 uur (dagelijks).   
  Overheid: 8:00 uur tot 16:15 uur (maandag tot vrijdag). / 8:00 uur tot 12:45 uur (zaterdag).   
  Middagpauze: 12:45 uur tot 14:00 uur (maandag tot donderdag). / 12:15 uur tot 14:45 uur (vrijdag). 
   Voor de staten Kedah, Terengganu en Kelantan gelden andere openingstijden voor de overheidsgebouwen.

  Post 
  De tarieven voor het versturen van post verschillen van plaats tot plaats, maar over het algemeen kost het versturen van een ansichtkaart de helft van wat u voor het versturen van een brief kwijt bent. Plak de postzegels met lijm vast. In ieder postkantoor zijn daarvoor lijmpotjes aanwezig. Brieven van Indonesië naar Europa doen er minimaal een week over, afhankelijk van de plaats waarvandaan ze verstuurd worden.

  Prijsniveau 
  De gemiddelde prijs in Indonesië ligt veel lager dan de prijs in Nederland. Afdingen is heel normaal.

  Reistijd 
  De beste tijd voor je reis naar Indonesië is in de droge tijd die begint in april en doorloopt tot oktober. Ook tijdens de regenperiode van november t/m maart zijn de eilanden Java, Bali, Lombok, Noord Sumatra en Noord- en Zuid Sulawesi goed te bereizen.

  Telefoneren 
  Het beste kunt u bij een telefoonkantoor (Wartel) bellen. Vanuit hotels is bellen meestal duurder. Als u naar Nederland wilt bellen, draait u eerst 001 31, netnummer zonder nul + abonneenummer. Uw mobiele telefoon heeft op veel plaatsen bereik. Informeer bij uw provider naar de tarieven in Indonesië.

  Tijdsverschil
  Indonesië ligt in drie tijdzones.  

  Tijdens Nederlandse zomertijd:   
  Java en Sumatra (West-Indonesië): 5 uur later. 
   Bali, Lombok, Kalimantan, Sulawesi en de Kleine Soenda’s (Centraal Indonesië): 6 uur later.   
  Molukken en Irian Jaya (Oost- Indonesië): 7 uur later.   

  Tijdens Nederlandse wintertijd:   
  Java en Sumatra (West-Indonesië): 6 uur later.   
  Bali, Lombok, Kalimantan, Sulawesi en de Kleine Soenda’s (Centraal Indonesië): 7 uur later.
  Molukken en Irian Jaya (Oost- Indonesië): 8 uur later.

  Vervoer & verkeer 
  Becaks, oftewel fietstaxi’s, zijn een veel gebruikt vervoersmiddel. Ze zijn vergelijkbaar met Indiase riksja’s. Het is een ideaal vervoermiddel om bijvoorbeeld het centrum van Yogyakarta te verkennen. Taxi’s met licentie en taximeter rijden alleen in Jakarta en enkele van de meest belangrijke toeristische gebieden. Elders zijn taxi’s eigenlijk minibussen met chauffeur. Deze kunnen per dag of per uur worden gehuurd.. Het naar boven afronden van de ritprijs is standaard.   

  Tussen de belangrijkste steden rijden bussen. De prijzen zijn inclusief eventuele bootverbindingen. De expresbussen zijn de belangrijkste openbare vervoersmiddelen. Het reizen met de bus is goedkoop en gezellig. U komt zo in contact met de lokale bevolking. De ritten kunnen soms lang duren en ook aan de onstuimige rijstijl van de chauffeur zult u moeten wennen. We raden aan de comfortabele bussen met airconditioning te kiezen. Het is dan aan te bevelen een kaartje te reserveren.   

  Alleen Java beschikt over een relatief goed spoorwegnet. De twee hoofdroutes vormen de verbinding tussen Jakarta en Surabaya: op de noordelijke route via Semarang en op de zuidelijke route via Yogyakarta. De trein is comfortabeler dan de bus en niet duur. Bovendien behoort het traject Bandung - Yogya (zes tot acht uur) tot de mooiste treintrajecten in Azië. We raden u aan om op tijd treinkaartjes aan te schaffen.

  De grote internationale autoverhuurders vindt u in de metropolen. De kleine of particuliere verhuurders zijn goedkoper. U moet in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs en ook wordt er gevraagd een borg te betalen. Het verkeer in de grote steden kan erg druk zijn. Auto’s, brommers, fietsen, bussen, ossenkarren, tuktuks, becaks, bemo’s, riksja’s en voetgangers bepalen het straatbeeld. Er wordt links gereden en een claxon is absoluut noodzakelijk! Met uitzondering van Bali raden wij u echter af zelf te rijden!

  Veiligheid 
  Over het algemeen is Indonesië veilig. Het is echter belangrijk om een aantal basisregels in acht te nemen. Maak kopieën van uw waardepapieren. Neem niet te veel cash mee en verdeel het contante geld over verschillende tassen. Draag geen sieraden en opzichtige camera’s. Wees voorzichtig in afgelegen gebieden.   
  Zoals in ieder land dient u ook in Indonesië goed te letten op uw bagage. Zeker wanneer u rondloopt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations, kunt u beter extra op uw spullen passen. Uw paspoort, uw geld en cheques kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Waardevolle sieraden kunt u het beste thuislaten.

   

 • Jakarta Java
  Jakarta is de bruisende hoofdstad van Indonesië. In deze alsmaar groter wordende metropolis wonen zo'n twaalf miljoen mensen die Jakarta als de stad van beloften zien. Vele bevolkingsgroepen‚ zoals Chinezen‚ Arabieren‚ Portugezen‚ Sudanezen‚ Ambonezen en Balinezen‚ zijn door de eeuwen heen in Jakarta neergestreken. Deze smeltkroes heeft bijna een apart ras gevormd‚ dat door de Nederlanders Batavianen werd genoemd. Gedurende de afgelopen tien jaar zijn grote delen van Jakarta onherkenbaar veranderd. Overal zijn wolkenkrabbers verrezen en zijn snelwegen en woonwijken gebouwd. Desondanks zijn er nog steeds stadsdelen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Naast eeuwenoude gebouwen met grote architectonische waarde en historie vindt u namelijk ook kleine woonwijken met groentetuinen en eenvoudige‚ uit bamboe en steen opgetrokken‚ huisjes met rode dakpannen.       

  Sanur Bali
  Wanneer u van een minder drukke kustplaats houdt‚ bent u hier aan het juiste adres. Sanur is relatief rustig en voornamelijk populair bij de wat oudere reizigers. Voor de baai hoeft u hier ook niet heen te gaan. Het koraalrif is erg beschadigd‚ andere plaatsen in Indonesië bieden u veel mooiere riffen. Wat wel de moeite waard is‚ is de Bali Orchid Garden. In deze prachtige orchideeëntuin vindt u niet alleen gewone en zeldzame orchideeën‚ maar ook andere onbekende en zeldzame tropische planten. Daarnaast is Sanur een ideale uitvalsbasis voor diverse dagtochten in de omgeving.       

  Legian Bali
  Dit strand is het favoriete strand van op Bali wonende buitenlanders en rustzoekers. Wanneer u wat meer de drukte op wilt zoeken, bent u binnen een paar minuten rijden in het naastgelegen Kuta.   Hier vindt u een lang zandstrand met surfmogelijkheden, veel restaurants en bars.      

  Ubud Bali
  Hier vindt u geen strand‚ maar wel rijstvelden‚ diepe ravijnen en donkere wouden. Daarnaast is Ubud de culturele en artistieke hoofdstad van Bali. Al meer dan een eeuw komen kunstenaars‚ wetenschappers en musici naar Ubud om inspiratie op te doen. Er gaat dan ook geen dag voorbij zonder dat er ergens een tentoonstelling of dansvoorstelling te bezichtigen is. En zelfs als die er niet zouden zijn‚ zou u zich nog geen moment vervelen. Bezoek een van de vele puri's‚ traditioneel Balinese paleizen. Dit kan in het Ubud Palace‚ waar de Koninklijke familie woont. Rondom deze prachtige puri staan vele gebouwen met traditionele versieringen. Maar ook wanneer u het Heilige Monkey forest of de Elephant Cave bezoekt bent u al snel een hele dag kwijt. Want ondanks dat Ubud steeds toeristischer wordt‚ heeft u toch het idee in traditioneel Bali te zijn.       

  Benoa Bali
  Aan de zuidoostkant van Bali, iets ten noorden van Nusa Dua ligt het schiereiland Tanjung Benoa, ook wel kortweg Benoa genoemd. Het schiereiland is slechts circa 5 kilometer lang met fijne zandstranden en goede restaurantjes en vooral bestemd voor rustzoekers.       

  Seminyak Bali
  U kunt naar het trendy Seminyak afreizen voor leuke winkels‚ restaurants en uitgaansgelegenheden. Deze stad‚ die vastgegroeid is aan Legian‚ heeft het allemaal. Elke dag komen er weer meer leuke boetiekjes en gezellige restaurantjes bij. Ook kunt u hier genieten van een prachtig breed zandstrand en een spectaculaire branding. Wilt u eens wat anders doen dan op het strand hangen? Reis dan 18 kilometer naar de Tanah Lottempel. Deze oude tempel ligt op de rots in de zee. Soms kunt u deze met droge voeten bereiken‚ andere keren is het niet te voorkomen dat u een klein stukje door het water moet. Maar u zult ontdekken dat het de natte voeten waard is!   

 • Reisdocumenten
  Zorg dat je in het bezit bent van geldige reisdocumenten. De vereisten kunnen aan veranderingen onderhevig zijn, dus controleer dit ruim voor vertrek. Op de website van de overheid en/of ambassade vind je hoe lang je paspoort nog geldig moet zijn na terugkomst. Op de website van de VisumCentrale kan je controleren of je een visum nodig hebt en deze ook meteen aanvragen. Kunnen we je helpen? Bel 073-7074310.

  Vaccinaties & gezondheid
  Bezoek minimaal zes weken voor vertrek de GGD en laat je deskundig adviseren over de benodigde vaccinaties en/of malariatabletten. Ook op de website van GGD Reisvaccinaties vindt je de meest recente reizigersinformatie. De gezondheidsadviezen per land wijzigen met regelmaat en bovendien hebben wij als reisorganisatie geen bevoegdheid om medische adviezen te geven. Daarom adviseren we je altijd contact op te nemen met de GGD. 

 • Persoonlijk advies
  Goed verzekerd op reis gaan is erg belangrijk. Wij helpen je graag met een passend en professioneel advies, waarbij jouw persoonlijke wensen voorop staan. Klik hier voor meer informatie over een reisverzekering of bel 073-7074310.

top 3 Indonesië reizen
21-daagse rondreis Indonesië
Sumatra is een jungleachtig eiland dat nog niet door een grote toeristenstroom wordt bezocht. Hier vind je schitterende natuur met in het wild levende orang-oetans en bijzondere cultuur aan het Tobameer. Java, het grootste eiland van Indonesië, herbergt bijzondere schatten als oude tempels, vruchtbare tuinen en rommelende vulkanen. Als laatste maak je kennis met Bali waar je het kunstenaarsdorpje Ubud ontdekt en vervolgens neerstrijkt op de uitgestrekte stranden van Bali.
Vanaf:€ 3.795
21-daagse complete rondreis door Indonesië
Indonesië is het land van de rijstvelden, vulkanen en culturele hoogtepunten als de Borobudur en Prambanan. Tijdens deze rondreis over Java en Bali krijg je een goed beeld van het adembenemende eilandenrijk in de Grote Oceaan. je reist per auto met chauffeur en gids. Om te zorgen dat je niets mist van al het moois, hebben we ook diverse excursies inbegrepen. Een zeer aangename en ontspannen manier van reizen. Je hoeft alleen nog maar te genieten!
Vanaf:€ 3.345
17-daagse complete rondreis Indonesië
Klassiek Java en Bali, de naam zegt het al. Tijdens deze 17-daagse reis maak je kennis met deze indrukwekkende eilanden van de Indonesische archipel. Op Java bezoek je onder meer de botanische tuinen van Bogor, reis je per trein door waanzinnig mooie natuur, ontdek je de magische Prambanan tempel en maakt de zonsopkomst op de Bromo vulkaan een onuitwisbare herinnering.
Vanaf:€ 3.125
;
Travel World